KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
22 Mayıs 2025 Perşembe
°C

Göçerlerin zorlu yolculuğu sürüyor

Kutbettin Sönmez isimli göçer, yolculuk sırasında özellikle güvenlik açısından ve hayvanların doğumlarından dolayı büyük sıkıntılar yaşadıklarını anlattı.

Göçerlerin zorlu yolculuğu sürüyor
26 NİSAN 2008 CUMARTESİ 10:31
0
1041
0
AA aa
Kış aylarında Batman, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin gibi sıcak illere giden göçerler, hava sıcaklıklarındaki artış nedeniyle yeniden yüksek yaylaların bulunduğu Bingöl, Erzurum, Muş, Hakkâri ve Van İllerine gitmek için geri dönüşlere başladılar.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi'nde hayvancılıkla uğraşan göçer aileler, bölgede havaların ısınmasıyla birlikte yine yollara düştü. Diyarbakır'dan 8 gün önce yola çıkan göçer bir aileye Ilıcalar Beldesi'nde rastlayan Kent Haber Ekibi, hayvan nakillerindeki zorluklar ve yaşanılan sıkıntılarla ilgili aile bireylerinin görüşlerini aldı.
Diyarbakır'dan, 460 küçükbaş hayvanı karayolu üzerinden Bingöl'ün Karlıova İlçesi'ne götürmek üzere yola koyulan 4 kardeşli Sönmez ailesi, 8 gün sonra Ilıcalar Beldesi'ne ulaşabildi. Ilıcalar'dan Karlıova'ya gidiş süresinin ise 2 günü bulacağı belirten Kutbettin Sönmez, yolculuk sırasında özellikle güvenlik açısından ve hayvanların doğumlarından dolayı büyük sıkıntılar yaşadıklarını anlattı.
Sönmez: “Bizler göçer aileler olarak kışın sıcak bölgelere, yazın ise yaylalara göç ediyoruz. Özelikle bu yıl göçlerin karayolu üzerinden yapılması bizim için büyük zorluklara sebep oldu. Bu kadar hayvanı maddi imkânsızlıklar arasında nasıl araçlarla naklini yapabiliriz. Biz yaya olarak yıllardır yaz, kış yolculuk yapıyoruz. Diyarbakır'dan 8 gün önce yola çıktık ve 2 gün sonra da Karlıova ilçesine varacağız. Bu yolculuk esnasında güvenlik, hırsızlık, soğuk hava ve hayvanların doğumuyla ilgili büyük sıkıntılarla karşılaşıyoruz” dedi.
‘Her araç nakliyatı için 2 bin ila 3 bin YTL arasında bir nakliyat bedeli gerekiyor' diyen kardeş Kadir Sönmez ise maddi imkânsızlıklar içerisinde bu ücreti ödemelerinin mümkün olmadığını vurguladı.
Kadir Sönmez: “Diyarbakır'dan Karlıova ilçesine 10 günde varıyoruz. Bizim istediğimiz tek bir şey var, o da yaya olarak yolculuk yapmamıza izin verilmesidir” şeklinde konuştu.
Bingöl-Erzurum karayolu güzergâhını kullanarak yolculuk yapan göçerler, zaman zaman trafik akışını da aksatıyor. Sürücülerin tepkisine neden olsalar da, onlar bu tepkilere aldırış etmeden yolculuğa devam ediyorlar. Gündüz yolculuk yapan göçerler, gece dinleniyorlar.



BingolOnline/Bingöl Kent Haber



YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
22.05.2025
16:44
Bingöl`de üreticilere 442 bin sebze fidesi dağıtıldı
Bingöl'de üreticilere 442 bin sebze fidesi dağıtıldı
Bingöl'de Sebze Üretiminin Geliştirmesi Projesi çerçevesinde üreticilere 442 bin sebze fidesi dağıtıldı. Coğrafi işaretli Guldar domatesinin yetiştirildiği köylerdeki çiftçilere de 50 bin adet Guldar domatesi fidesi verildi.
22.05.2025
16:30
'Bizim elimizdeki alınırken başkalarına fazlaca veriliyor!'
1971 depremi sonrası 1986'da Kiğı Çiçektepe'de yapılan deprem konutlarının 2015 depreminde ağır hasar gördüğünü ve 2024 Kasım'da yıktırıldığını aktaran Özaltun: 'Hak sahipliğimiz herhangi bir bilgi verilmeden iptal edilmiş. Biz oturacak ev bulamazken başka ailelere birden fazla konut veriliyor ve onlar da götürüp kiraya veriyor! Bu nasıl bir adalet? Kim koruyacak hakkımızı?'
22.05.2025
14:56
Bingöl`de ilkokul öğrencilerine `Deprem Gerçeği` Söyleşisi
Bingöl'de ilkokul öğrencilerine 'Deprem Gerçeği' Söyleşisi
Bingöl'de Ankara Büyükşehir Belediyesi İlkokulu öğrencilerine yönelik 'Bingöl'ün deprem gerçeği' konulu söyleşi gerçekleştirildi.
22.05.2025
14:32
Bingöl`deki şelale hayranlık uyandırıyor!
Bingöl'deki şelale hayranlık uyandırıyor!
Bingöl'ün Solhan ilçesinde kayayı oyarak süzülen doğa harikası şelalenin görüntüleri sosyal medyada büyük ilgi gördü!
22.05.2025
13:29
Eleştirilere ‘zarfçıların pulcuları` çıkışı!
Eleştirilere 'zarfçıların pulcuları' çıkışı!
Bingöl Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ali Bayram, kentin sorunlarına dair açıklamalarına karşı gizli nicklerle yöneltilen '50 yıldır o koltuktasın, ne yapmışsın?' eleştirilerine sert çıktı! İsimsiz yorumcuları 'zarfçıların pulcuları' diye nitelendiren Bayram, açtı ağzını yumdu gözünü…
21.05.2025
19:28
Bingöl`de lezzet dolu bir program
Bingöl'de lezzet dolu bir program
Bingöl'ün yöresel yemek ve tatlıları, Türk Mutfağı Haftası kapsamında sergilenip ikram edildi. Bingöl mutfağının doğal, ekonomik ve atıksız örnekleriyle haftaya katkı sunduklarını belirten Vali Usta, emeği geçenleri tebrik eti.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın