KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
16 Ağustos 2025 Cumartesi
°C

Gözlük tedavi etmiyor

Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Savaş Eriz, gözlük kullanmanın amacının gözdeki dereceyi tedavi etmek olmadığını, insanın net görmesini sağlamak olduğunu söyledi.

Gözlük tedavi etmiyor
08 EKİM 2007 PAZARTESİ 13:42
0
1013
0
AA aa
Gözünün numarası olmayan yanlış gözlük kullanmanın insanın gözünü bozmayacağını söyleyen Opr. Dr. Eriz, gözlük kullanmanın amacının net görmeyi sağlamak olduğunu, net görmenin sağlanamadığı takdirde gözde kayma ve tembellik olabileceğini kaydetti. Eriz, "Yanlış gözlük kullanımı sonucu gözde bozukluk meydana gelmez. İnsan bulanık görür, başı ağrır, yorulur ama gözü bozulmaz. 1970-1980'li yılların refleks bozukluğu teorilerinde bunun üzerinde duruluyordu. Fakat günümüzde bir insanın göz derecesinin doğuştan 20-30 yaşına kadar ne olacağı sadece genetik kodlarında kayıtlı. Bunun elinin ayağının, gözünün kulağının büyümesi gibi bu organların büyümesinin değiştirilemeyeceği gibi gözünün de hangi numaraya geleceğine değiştirmemize imkan yok. O yüzden aileler bu çocuğun gözünü erkenden tedavi ettirelim, gözünde miyop varsa müdahale ettirelim gibi bilinçte oluyorlar. Bu da anlamlı ya da sonuç alınacak bir çaba değil. Gözlük kullanmamızın amacı gözdeki dereceyi tedavi etmek değil. Gözlük kullanmamızın amacı insanın net görmesini sağlamak" dedi.

Gözün net görmediği takdirde gözde kayma ve tembellik meydana gelebileceğine dikkat çeken Eriz, "Özellikle çocukluk düzeyinde bu önemli. Çocuk yaşında bunun üzerine gidilip tedbir alınmazsa, yaş 12-13'ü yaşı geçtikten sonra zihinsel gelişim oturacağı, belli bir noktaya geleceği için daha sonra düzeltilemez. O yüzden çocukların iki yaş itibariyle her yıl ve okul öncesi mutlaka muayene edilip ondan sonra yıllık takiplerinin yapılması gerekir. Gözler arasında farklılık ya da kayma tespit edilirse kapama tedavisi mutlaka yapılmalı" diye konuştu.

Gözlük kullanımında yanlış bilinen bir noktaya daha değinen Eriz, konuşmasına şöyle devam etti:"'Gözlüğü bir senedir takıyorum, gözlüğün numarası artıyor. 3 senedir takıyorum hala düşmedi' gibi sözler için gözlük verilmiş bir şey değil. Gözlüğü taktığı sürece net görür. Sağ gözü zayıftır yolun karşına geçerken aracı göremez ve hayatı tehlikeye girer. O nedenle gözlük mutlaka kullanılmalı."

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
16.08.2025
03:48
Bingöl`de 7 yaşındaki çocuk termal havuzda boğuldu
Bingöl'de 7 yaşındaki çocuk termal havuzda boğuldu
Bingöl'de 7 yaşındaki çocuk, Bingöl Üniversitesi Termal Tesislerindeki havuzda boğuldu. Otopsinin ardından cenazesi defnedilen çocuğun taziyesi, merkez Kültür Camii'nde kurulacak. Kamuoyu ihmaller zincirine dikkat çekerken, Bingöl Üniversitesi'nin nasıl bir savunma yapacağı merak konusu!
16.08.2025
03:47
Vatandaş 153`e bildiriyor, sorunlar çözülüyor
Vatandaş 153'e bildiriyor, sorunlar çözülüyor
153 Çağrı Hattı'na ulaşan bildirimler üzerine Bingöl Belediyesi ekipleri, kent genelindeki parklarda kapsamlı bakım ve onarım çalışmaları gerçekleştirdi.
16.08.2025
03:46
Cinayetten ceza almıştı! Yakalandı
Cinayetten ceza almıştı! Yakalandı
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, 5 yıl 10 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan zanlı yakalandı.
16.08.2025
03:45
Bingöl`de cezaevi firarisi yakalandı
Bingöl'de cezaevi firarisi yakalandı
Bingöl'de 4 yıl 7 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan ve cezaevinden firar ettiği tespit edilen şüpheli, polis ekipleri tarafından yakalandı.
16.08.2025
03:44
Bingöl`de 8 bin kök kenevir bitkisi ele geçirildi
Bingöl'de 8 bin kök kenevir bitkisi ele geçirildi
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, 8 farklı noktada toplam 8 bin 332 kök kenevir bitkisi ele geçirildi.
16.08.2025
03:43
Uyuşturucu Operasyonu: Bin 695 şüpheli yakalandı
Uyuşturucu Operasyonu: Bin 695 şüpheli yakalandı
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, son 2 haftada Bingöl dahil 73 ilde uyuşturucuya yönelik düzenlenen operasyonlarda Bin 695 şüphelinin yakalandığını açıkladı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın