KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
31 Aralık 2025 Çarşamba
°C

'GP, neden iktidar olamaz' iması

"Ülkemizde seçim var. Bazı ekonomik içerikli vaatler ise mizah ötesi durumda." diyen Deniz Gökçe, "Seçimin komik ekonomisi!"ni yazdı. Gökçe'den ince göndermeler var:

`GP, neden iktidar olamaz` iması
19 HAZİRAN 2007 SALI 09:43
0
915
0
AA aa
"Seçimin komik ekonomisi!

Ülkemizde seçim var. Bazı ekonomik içerikli seçim vaatleri ise mizah ötesi durumda. Bu yazılıp, çizilip, söylenip, vaat edilenlere bir kere bakan, politikacıların vatandaşların ahmak ve salak olduğunu düşündüğünü düşünür!

Ancak bu haftaki The Economist dergisinde 52'nci sayfada aktarıldığı gibi G. Mason Üniversitesi Profesörü Bryan Caplan, Nisan 2007 tarihinde çıkan kitabında, “Seçmenlerin ekonomik konularda rasyonel olmadıkları” şeklinde bir tez ile durumu “daha kibarca” izah etmeye çalışmış. Bu teze göre demokrasilerde politikacılar “rasyonel” davranarak “irrasyonel” seçmenlere istediklerini, saçma da olsa, verirlermiş.

Profesör B. Caplan seçmenlerin tercihlerinde dört adet rasyonel olmayan sistematik yanılgı unsuru (bias) olduğunu söylüyor. Bu dört unsur aşağıda.

Birincisi, seçmenler sürekli kendilerini daha kötü duruma düşürecek politikalara oy verirlermiş. Bunun nedeni ise piyasaya karşı bir anlayış içinde olmaları. Seçmenlerin büyük çoğunluğunun bir kişinin kendi kârını kovalamasının çoğu zaman toplumsal açıdan iyi sonuçlar ürettiğini anlamamaları. Mesela seçmenler petrol fiyatlarının petrol firmalarının açgözlülüğü nedeni ile arttığını düşünürler. İktisatçılar ise petrol fiyatlarının çoklukla arz ve talep nedeni ile yükseldiğini düşünürler. Ancak eğer petrol firmaları açgözlü olsa idiler, o zaman bazen petrol fiyatları neden düşsün ki? 1998 yılında petrol fiyatları varili on dolara indiğinde, fiyatlar, arz ve talep gündemde olmasa, neden düşmüştü ki?

İkincisi, seçmenler çoklukla yabancılar ile ekonomik ilişkiye girmenin karşıtı bir yaklaşım içinde olurlarmış. Mesela ABD vatandaşları, bir balyoz gerektiği zaman bunu başka bir kasabadaki dükkandan satın almanın kendilerinin balyoz yapmasından daha iyi olduğu konusunda görüş verirlermiş ama, yabancı ülkeden daha iyi ve ucuz balyoz ithalatı yapıldığı zaman ise, ülkenin işleri dışarıya kaçıyor diye feryadı basarlarmış. Göçmenler konusundaki göç karşıtı tutumları da benzer şekilde irrasyonel imiş. Ülkemizde yaygın olan gavurlar evlerimizi, arsalarımızı, bankalarımızı, şirketlerimizi satın aldılar tezi böyle bir karşıtlık değil mi?

Üçüncüsü, seçmenler refahı, üretim ile değil, istihdam ile açıklamaya çalışırlarmış. Bu konu da hoş bir hikaye ile anlatılıyor. Mao döneminde Çin'i ziyaret eden bir iktisatçı bir baraj inşaatında kazma kürek ile çalışıldığını görünce, bu işi neden bir inşaat makinesi ile daha çabuk yapmadıklarını sormuş. Ustabaşı “Bu insanları işsiz bırakırdı!” demiş. O zaman da iktisatçı, “Üretim değil de istihdam istiyorsanız, insanları kürekle değil, kaşık ile çalıştırın, daha çok istihdam kazanırsınız!” cevabını vermiş. Kişi açısından bir iş sahibi olmak çok önemlidir. Ama toplum açısından o işin nasıl yapıldığı önemlidir. Üretim ne kadar verimli yapılır ve ne kadar çok artarsa, toplum o kadar refaha kavuşur. Ama tabii mesela verimlilik mabedi ABD'nin, Oregon eyaletinde bile olduğu gibi “self service”, yani şoför kişinin benzini kendisinin pompaladığı benzinciler de yasak edilebilir. Bizdeki bakkal-organize perakende tartışması da benzer bir konu değil mi?

Dördüncüsü, seçmenlerin çoğu ekonomik şartların çok kötü olduğunu düşünür, sürekli kötümserlik pazarlarlarmış. Bu bağlamda mesela yeni işlerin eski işlerden daha düşük ücret sağladığı, çocuklarının kendilerinden daha düşük standartta yaşayacakları gibi tezler ortaya atarlar ve sürekli toplumun çok kötüye gittiğini gündeme getirirlermiş. Batı'daki iktisatçılar ise bu tür görüşe katılmazlarmış (bizdeki iktisatçılar farklı, onlar daha çok vatandaş gibi galiba)! Ama politikacılar ise sık sık denge arar, işlerin şu anda felaket olduğunu söyler, ama kendileri seçilince işlerin düzeleceğini kuvvetle belirtirlermiş. Akla hemen Genç Parti gelmekte!

The Economist, Bay Caplan'ın kitabının müthiş olduğunu, ama kendisinin hiçbir zaman bir seçim kazanamayacağını belirtiyor."



haber7

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
31.12.2025
12:15
Bingöl Nükleer Tıp Merkezi onaylandı
Bingöl Nükleer Tıp Merkezi onaylandı
Bingöl Valisi Dr. Ahmet Hamdi Usta, Sağlık Bakanlığı'ndan gelen yazıyla Bingöl'e Nükleer Tıp Merkezi kurulmasının resmen onaylandığını duyurdu. Merkezle birlikte kanser tanı ve tedavisinde ileri teknoloji hizmetler şehirde sunulacak.
30.12.2025
15:24
Yılmaz:
Yılmaz: 'Terörsüz Türkiye, çok daha güçlü bir Türkiye demektir'
AK Parti Bingöl Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Bingöl'de yaptığı konuşmada terör yapılanmalarının dış güçler tarafından araç olarak kullanıldığını belirterek, 'Terörsüz Türkiye, güçlü ve huzurlu bir geleceğin anahtarıdır' dedi.
30.12.2025
14:59
Hisarcıklıoğlu`na Fahri Hemşehrilik Beratı
Hisarcıklıoğlu'na Fahri Hemşehrilik Beratı
Bingöl Belediye Meclisi'nin oy birliğiyle aldığı karar doğrultusunda, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'na Fahri Hemşehrilik Payesi ve Beratı verilmesi kararlaştırıldı. Kararın ardından, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Dr. Cevdet Yılmaz'ın teşrifleriyle düzenlenen törenle paye ve berat takdim edildi.
30.12.2025
14:29
'Korsan emlakçılar piyasayı manipüle ediyor'
Mülk ve kira fiyatlarındaki kontrolsüz artışların korsan emlakçılardan kaynaklandığını belirten Tüm Emlakçılar Derneği Bingöl Başkanı Serhat Bukan, yetki belgesi olmayan kişilerin sektöre verdiği zarara dikkat çekerek; 'Bu meslekle ilgisi olmayan şahıslar hem vatandaşları mağdur ediyor hem de mesleğimizi yıpratıyor' dedi.
30.12.2025
14:04
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz:
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: 'Türkiye, belirsizlikler ortasında istikrar adası'
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Bingöl'de yaptığı konuşmada Türkiye'nin küresel belirsizliklere rağmen büyümesini sürdürdüğünü belirterek, 'Savaşların ve çatışmaların ortasında istikrarla yoluna devam eden bir Türkiye var' dedi. Yılmaz, Türkiye ekonomisinin bu yıl 1,5 trilyon doları aşacağını, enflasyonda ise 2027'de tek haneli rakamların hedeflendiğini söyledi.
30.12.2025
13:26
Bayraktar, Kadın Meclisi`nin Kitap Atölyesinde Okurlarla Buluştu
Bayraktar, Kadın Meclisi'nin Kitap Atölyesinde Okurlarla Buluştu
Bingöl Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından Turhan Kitap-Kırtasiye'de düzenlenen Kitap Atölyesi programında Gazeteci Yazar Hakim Bayraktar, Aşkın Sağı Solu adlı romanı üzerine söyleşide bulundu ve kitaplarını imzaladı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın