KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Nisan 2024 Cuma
16 °C Çoğunlukla açık

'Gribal enfeksiyonda en etkili yöntem aşıdır'

Bingöl Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Enfeksiyon hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Azize Sezin Şeyhanoğlu: 'Gribal enfeksiyonda en etkili yöntem aşıdır.'

`Gribal enfeksiyonda en etkili yöntem aşıdır`
14 OCAK 2020 SALI 16:47
0
1503
1
AA aa

Bingöl Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Enfeksiyon hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Azize Sezin Şeyhanoğlu, Bingöl'de son dönemlerde yoğun bir şekilde yaşanan grip hastalığı ile ilgili bir açıklama yaptı.

Şeyhanoğlu, dikkat edilmesi ve yapılması gerekenleri şu şekilde anlattı:

“İnfluenza isimli virüsün neden olduğu grip hastalığı, yaygın vücut ağrısı, halsizlik, ateş, kuru öksürük, hapsurma, baş ağrısı, burun akıntısı ile seyreder. Grip ile nezle birbirine çok karıştırılır. Oysaki etkenleri farklı olduğu gibi bulgularda farklılık gösterir. Nezlede ateş ve yaygın vücut ağrısı görünmezken tablo çok daha hafiftir. İnfluenzada öksürük bazen 2 hafta ya da daha uzun sürebilir. Özellikle gebeler, kalp, akciğer hastalığı olanlar böbrek ve karaciğer yetmezliği bulunanlar kanser tedavisi alan, organ nakli yapılmış olanlar, 5 yaş altı ve 50 yaş üzeri kişilerde influenza açısından ciddi bir risk grubu oluştururlar. Bu hastalarda influenza, zatürreden ciddi solunum yetmezliklerine ve hatta ölüme bile neden olabilmektedir.

Hastalığın tanısı; nazofarengeal alınan sürüntüden yapılan hızlı antijen testi sayesinde kısa bir sürede konulabilmektedir. Tedavisinde antibiyotiklerin yeri yoktur. İstirahat ve destek tedavi önemli yer tutar. Grip tedavisinde kullanılan antiviral ilaçlar Zanamivir ve Oseltamivirdir. Ayrıca risk grubundaki kişilere ve hastalığın ağır seyrettiği kişilere antiviral tedavi kullanımı gereklidir. Gebeler ve çocuklar risk grubunun büyük bir kısmını oluşturular. Gebelikte bağışıklık sisteminin daha zayıf olması hastalığın daha ağır ve komplikasyonlu seyretmesine neden olabilir. İnfluenza komplikasyonları açısından yüksek riskli olguların mümkün olan en erken sürede, ilk 48 saat içinde antiviral (oseltamivir) ile tedavi edilmesi önerilmektedir. Antibiyotikler ikincil olarak gelişen bakteriyel bir enfeksiyon varlığında söz konusu olabilir. İnfluenzadan korunmak için en etkili yöntem aşıdır. Mevsimsel grip aşısının her yıl ekim ayında yapılması önerilir. Grip aşısı 6 ay – 3 yaş arası yarım doz 3 yaş üstü tam doz, 8 yaş altı ilk kez aşı olanlarda 1 ay arayla 2 doz, 8 yaş üstü çocuklarda ise tek doz şeklinde yapılır. Aşının koruyuculuğu 2-4 haftada ortaya çıkar. Gebeler için en uygun aşılanma zamanı ilk 14 haftadan sonraki dönemdir.  Ayrıca sık el temizliği yeterli ve dengeli beslenme ve grip virüsü ile enfekte kişilerle temastan kaçınma diğer önemli yapılması gerekenlerdir.”

Haber: Umut BAYRAKTAR

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_54502)
15 Ocak 2020 Çarşamba 03:34
Sakin grip asidi yapayım Ben yaptım baygınlık geçirdim ve ardından ilaçlara allahım başladı ve sık sık grip olmaya başladım bu oyundur bal çörek otu yapın vs kendinizi koruyun biraz araştırın ben artık hıc ilaç içmiyorum 3 yıldır da grip olmuyorum dönecek kadar biraz hastalanınca bitkiler kulanıyorum 3 gün geçiyor
18.04.2024
15:19
Karahan`a TRT`de yöneticilik görevi
Karahan'a TRT'de yöneticilik görevi
Uzun süreden beri TRT'de programcılık yapan, ekranlardan tanınan ve herkesin beğenisini kazanan hemşerimiz Faysal Karahan'a TRT'de yöneticilik görevine verildi.
18.04.2024
15:02
BİŞHAK`tan Şehitler Haftası Anması
BİŞHAK'tan Şehitler Haftası Anması
Bingöl Şehit Aileleri Gazileri ve İnsan Hakları (BİŞHAK) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Baysal, şehitleri andı.
18.04.2024
12:59
AYM`den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
AYM'den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
Anayasa Mahkemesi, sendika konfederasyonları ile hükümet tarafından imzalanan ve kamu işçilerinin mali-sosyal haklarını belirleyen 'çerçeve anlaşma protokolleri'nin bağlayıcı olacağına dair düzenlemeyi anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti.
18.04.2024
12:14
Bingöl`de ‘Hüzün Çiçeği` kartpostallık görüntüler oluşturdu
Bingöl'de 'Hüzün Çiçeği' kartpostallık görüntüler oluşturdu
Bingöl dağlarında 'ağlayan gelin' veya 'hüzün çiçeği' olarak bilinen ters laleler, bahar ayının gelişiyle kendini göstermeye başladı. Açan çiçekler kartpostallık görüntüler oluşturdu.
18.04.2024
11:53
Bingöl`de ayı sürüsü görüntülendi
Bingöl'de ayı sürüsü görüntülendi
Bingöl'de karların erimesiyle kış uykusundan uyanan ayılar cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.
18.04.2024
11:27
Bingöl ekibi sunduğu lezzetler birinciliği kaptı!
Bingöl ekibi sunduğu lezzetler birinciliği kaptı!
Bitlis'in Tatvan ilçesinde düzenlenen 'MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması'nda Bingöl Karşıyaka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi birinci oldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın