KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
10 Ekim 2026 Cumartesi

Gül: 367 bulunmazsa çekileceğim

TBMM Cumhurbaşkanı seçimi için bir kez daha toplandı. İki yoklamada da 367 bulunamadı.

Gül: 367 bulunmazsa çekileceğim
06 MAYIS 2007 PAZAR 11:55
0
1043
0
AA aa
Saat: 11.48
İkinci oylamada da 367 bulunamadı. Arınç bir sonraki oylamanın 9 Mayıs'ta yapılacağını açıkladı. Ancak Gül'ün adaylıktan çekilmesi bekleniyor.

Saat: 11.36
TBMM Başkanı Arınç, ikinci oylamanın yapılacağı oturumu açtı. İkinci oylama başladı.

Saat:11.25
TBMM Başkanı Bülent Arınç 367 yeter sayısına ulaşılamadığını açıkladı. Yoklama 10 dakika sonra bir kez daha tekrar edilecek.

Saat:11.10
TBMM Genel Kurulu toplandı. Şimdi salonda 367 milletvekilinin bulunup bulunmadığına yönelik oylama yapılıyor.

Saat: 11.07
TBMM Genel Kurulu'nu açan Arınç, toplantı yeter sayısının olduğunu belirterek, gündemin cumhurbaşkanı seçimi kısmına geçti.
CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, Genel Kurul salonuna girerek, Anayasa Mahkemesinin, cumhurbaşkanı seçimi için toplantı yeter sayısının 367 olması yönündeki kararını hatırlattı. Bunun üzerine Arınç, “Arayacağım efendim, niye acele ediyorsunuz. Beni dinleyin lütfen. Ben yine de sonra görüşlerinizi alacağım” dedi.

“367 vardır, gündeme geçiyorum” demediğini vurgulayan Arınç, “Yanlış anlıyorsunuz. Kafanızdaki düşünceleri lütfen ağzınıza getirmeyin. Tekrar ediyorum; 'toplantı yeter sayısı vardır, gündeme geçiyoruz' dedim. 2 saniye içinde, söylediklerinizin ne anlama geldiğini göreceksiniz” diye konuştu.

Arınç, gündemin seçim kısmına geçtiğini, bu kısımda yer alan cumhurbaşkanı seçimine devam edileceğini söyledi.

Bunun üzerine CHP Grup Başkanvekili Koç, Genel Kuruldan ayrıldı. AK Parti'li milletvekilleri, Koç'un arkasından “Yürü, yuh” diye tepki gösterdi.

TBMM Başkanı Bülent Arınç, daha sonra elektronik cihazla yoklamaya geçti.

Saat 11.05
Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, Meclis'teki oylama sırasında 367 oyu bulunmazsa, adaylıktan hemen çekileceğini açıkladı.  

Saat: 10.10
AKP'li milletvekilleri TBMM'ye gelmeye başladı. Muhalefet partilerinin milletvekilleri ise ortalıkta görünmüyor.

Saat: 10.00
Büyük gerginliklere sahne olan Cumhurbaşkanlığı ilk tur oylaması, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararından sonra bugün yenileniyor.

Kulislerde bugün 367 katılımın sağlanamayacağı havası hakim. Daha önce "367 bulunamazsa turlara devam edilmez" diyen Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül'ün, bugün ilk tur sonrası Başbakan Tayyip Erdoğan ile istişare yaparak adaylıktan çekilebileceği konuşuluyor.

AKP'nin kafasındaki bir diğer formül ise 9 Mayıs'ta yeniden "ilk tur"u zorlamak. AKP Grup Başkanvekili Faruk Çelik, "Anayasa Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda hareket ederiz" demekle yetindi.

Abdullah Gül'e, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararından önceki ilk turda destek veren Anavatan Partisi Muğla Milletvekili Hasan Özyer, Cumhurbaşkanı'nı halkın seçmesi yönündeki anayasa değişikliği hazırlıklarına işaret ederek bugünkü oturuma katılmama kararı aldı.
Gül, iptal edilen oylamada, Hasan Özyer'in de içinde bulunduğu CHP Hakkari Milletvekili Esat Canan, DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan, DYP Hatay Milletvekili Mehmet Eraslan, ANAVATAN Partisi Miraç Doğan, AKP'den istifa eden Hamza Albayrak ile bağımsız milletvekilleri Süleyman Bölünmez, Ülkü Güney, Fuat Geçen, Göksal Küçükali'den oy desteği almıştı. İlk oylamaya katılmayan Anavatan, DYP ve bağımsız milletvekillerinin tavrında da bir değişiklik olmadı.

CHP YİNE MAHKEMEYE BAŞVURDU

CHP önceki akşam sürpriz bir şekilde Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak, Cumhurbaşkanı seçimi turlarına ilişkin takvimle ilgili Meclis kararının iptali ve yürürlüğünün durdurulması istedi. CHP, başvuru dilekçesinde, AKP grup önerisi doğrultusunda kabul edilen ve 6, 9, 12 ve 15 Mayıs olarak öngörülen takvimin, oylamalar arasında en az 3 tam gün bulunması gerektiği yönündeki Anayasa'nın 102. maddesine aykırı olduğu savundu. CHP, 9 Mayıs'ta yeniden ilk tur oylama yapmayı planlanmasının da ''eylemli İçtüzük değişikliği'' niteliği taşıdığını ileri sürüyor.

ERKEN SEÇİM KARARI ALAMAZ

CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz, kendileri için cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin bittiğini savunarak, "Bu Meclisin cumhurbaşkanı seçemeyeceği ortaya çıkmıştır. Bize göre, cumhurbaşkanı seçilemediği için meclis çalışmaları çok zorunlu olmadıkça devam edemez. Meclisin aldığı 22 temmuz seçim kararı da bu nedenlerle geçerli değildir. Anayasa Mahkemesi yeni bir seçim takvimi belirleyebilir" dedi. CHP'nin başvurusu, bugün bir sürpriz olur da ilk turda 367 milletvekili bulunması durumunda önem kazanacak.

MAHKEMENİN TAVRI

Anayasa Mahkemesi CHP'nin isteğini bir kez daha kabul ederse, cumhurbaşkanlığı seçimleri için belirlenen ikinci takvim de geçersiz olacak. Böylece, cumhurbaşkanlığı seçimi için öngörülen süre olan 15 Mayıs'a kadar cumhurbaşkanlığı seçimi yetişmeyecek. Bu durumda da, yeni cumhurbaşkanınının seçiminin, oluşacak yeni parlamento tarafından yapılması zorunlu hale geliyor.

AKP CEPHESİ

AKP ise, CHP'nin 'Seçim tarihi değişebileceği ve Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı son başvuruyu' da dikkate alarak, yeni taktik arayışına girdi.
Bugün iç tüzük doğrultusunda iki kez 367 aramayı planlayan AKP kurmayları; bu sayının bulunamaması durumunda 9 Mayıs'ta bir tur denemesi daha yapılabileceğini belirttiler. Bu turu da Anayasa Mahkemesi'nin gerekçesine dayanarak ilk tur sayacak olan AKP, böyle bir durumda cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin devam ettiği iddiasını sürdürecek.

25 YAŞ İÇİN İKİNCİ TUR

TBMM Genel Kurulu'nda bugün genel seçimlerde 25 yaş ve üzerindekilerin de yapılacak ilk genel seçimlerde de aday olabilmesine dönük ikinci tur oylama da yapılacak. Tüm patilerin destek verdiği 25 yaş düzenlemesinin ikinci turda da kabul edilmesi bekleniyor.


YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
09.10.2026
21:07
Bingöl`de korkunç kaza!
Bingöl'de korkunç kaza!
Bingöl-Diyarbakır kara yolunda sondaj kamyonu ile beton mikserinin çarpıştığı kazada 2 kişi yaralandı. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından hastaneye kaldırıldı.
09.10.2026
16:14
Bingöl`ün yeni hastanesinde otopark endişesi!
Bingöl'ün yeni hastanesinde otopark endişesi!
500 yataklı Bingöl Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin açılışı yaklaşırken otopark sorunu gündeme geldi. Mevcut kapalı otoparkın artacak yoğunluğu karşılayıp karşılamayacağı tartışılırken, mevcut hastane ile yeni bina arasındaki alanın da Nükleer Tıp Merkezi için kullanılmasıyla ciddi bir otopark yükünün oluşacağı vurgulanıyor.
09.10.2026
14:27
Bingöl Üniversitesi öğrencileri Kiğı`nın tarihi yapılarını inceliyor
Bingöl Üniversitesi öğrencileri Kiğı'nın tarihi yapılarını inceliyor
Bingöl Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi öğrencileri, Kiğı ilçesindeki tarihi yapıları ve geleneksel evleri inceleyerek ilçenin geleceğine yönelik tasarım ve proje çalışmaları için saha araştırması yaptı.
09.10.2026
14:08
12Bingölspor`a Süper Lig`den rakip çıktı!
12Bingölspor'a Süper Lig'den rakip çıktı!
Ziraat Türkiye Kupası 3. Eleme Turu'nda 12Bingölspor, Süper Lig ekiplerinden Corendon Alanyaspor ile eşleşti. Bingöl temsilcisi, tek maç üzerinden oynanacak mücadelede tur atlamak için sahaya çıkacak.
09.10.2026
13:34
Bingöl`de 9 köy ve mezraya sıcak asfalt
Bingöl'de 9 köy ve mezraya sıcak asfalt
Yumaklı'dan Gümüşlü'ye uzanan grup yolunda BSK çalışmaları sürüyor. İl Genel Meclis Üyeleri Emre Bulşu ve Abdullah Butaku, çalışmaları yerinde inceleyerek ekiplerden bilgi aldı. Bulşu, çalışmaların kırsal ulaşımı daha güvenli ve konforlu hale getireceğini belirtti.
09.10.2026
13:33
Bingöl`de iki ayrı kaza: 3 kişi yaralandı
Bingöl'de iki ayrı kaza: 3 kişi yaralandı
Bingöl'de Gündoğdu Kavşağı ve Ekinyolu mevkiinde meydana gelen iki ayrı trafik kazasında 3 kişi yaralandı. Yaralılar, sağlık ekiplerinin müdahalesinin ardından hastaneye kaldırıldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın