KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
27 Nisan 2024 Cumartesi
°C

Günden Güne Yok Oluyor

Genç ilçesinde bulunan Kuba Kümbeti, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Geçtiğimiz yıllarda konunun basın aracılığı ile gündeme gelmesine rağmen yetkililerden herhangi bir çalışma yapılmaması kamuoyunda tepkilere neden oldu.

Günden Güne Yok Oluyor
04 TEMMUZ 2023 SALI 05:18
7
2713
3
AA aa

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Genç ilçesindeki tarihi yapılar, doğa koşulları ve define avcıların insafına terk edilmiş durumda. Genç'te özellikle Sürekli Köyü sınırında bulunan ve yakın geçmişe kadar ayakta durabilen iki eserden biri olan tarihi Kuba Kümbeti'nin hali içler acısı durumda. Yakın bir zamana kadar sağlam bir şekilde ayakta duran Genç Kuba Kümbeti, ilgisizlik ve bakımsızlıktan dolayı yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.

Bingöl Kültür ve Turizm Müdürlüğü resmi sayfasında da yer alan ve Bingöl'ün dahi sayılı tarihi eserleri arasında kendine yer bulan ve 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na göre ise zorunlu koruma altında olması gereken Kuba Kümbeti günden güne yok olma tehlikesi yaşıyor. Geçtiğimiz yıllarda özellikle definecilerin hışmına uğrayan ve ortası kazılan tarihi kümbet için yayınladığımız haberlerin ardından ilgili müdürlük o dönem restorasyon için çalışma yapacağı yerde durumu kümbetin içini toprakla doldurup kurtarmakta bulmuştu.

Genç ilçesinde azda olsa bulunan tarihi yapıların yok olmadan restore edilip korunma altına alınması gerektiğini belirten vatandaşlar, ilgili kurum olan Bingöl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün bir an evvel çalışma yürütmesini bekliyor.

Vatandaşlar: “İlçeme merkezine yakın bir vaziyette bulunan tarihi yapılarımız ilgisizlikten dolayı yok olma tehlikesi yaşıyor. Şu anda bazılarından bahsetmek söz konusu dahi değil. Kral Kızı Kalesi ve Sebeterias kaleleri neredeyse yok olmuş, sadece yakınlarında göstermelik tarihi eser diye yaptırılan tabelalar mevcut. Ayakta duran iki tane kümbet var. Biri vatandaşın şahsi arazisinde olduğu için kısmen korunmuş ama diğeri ilgisizlik ve bakımsızlıktan dolayı yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Yakın zamanda defineciler tarafından ortası kazılan kümbet için ilgili kurum durumu sadece ortasını tekrar doldurmakta bulmuş. Kümbetin yıkılan yada yıktırılan taşlarının çoğunluğu halen etrafında duruyor ancak koruma altında olmasına rağmen ilgili kurum olan Bingöl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün herhangi bir çalışması bulunmamaktadır” diye konuştu.

Haber: Ahmet SAYILIR

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_102656)
06 Temmuz 2023 Perşembe 00:52
tarihi eser mi dediniz? lo bırak lo..
dörtyolda kahvede okeye devam.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_102640)
05 Temmuz 2023 Çarşamba 00:48
Kültür müdürlüğü ne iş yapıyor? Güzel soru.ve el cevap kültürsüzlüğünde boğulma yolunda emin adımlarla yol almaya devam ediyor...Hele kültür müdürü tamamiyle kültürsüzlük abidesi...Yaptıkları tek şey Bingöl kültüründe olmayan ve her akşam yapılan çiğ köfte partileri ve özellikle gençlik merkezinin onlara tahsis ettiği kapalı spor salonunun üstündeki odada cirit atıyorlar yetkililer orayı bi kontrol etsin ne filimler dönüyor bi görsünler
Misafir Kullanıcı (@Misafir_102635)
04 Temmuz 2023 Salı 13:03
Kültür Müdürlüğü maaş almak dışında ne yaptığını ben de çok merak ediyorum. Bingölde bulunan bir çok tarihi yapı var ve bunlar definecilerin talanına uğramış neden koruma altına alınıp restore edilmez ben hiç anlamıyorum. Kültür Müdürlüğü bunun için yok mu?
26.04.2024
13:17
Bingöl`de trafik nerelerde tıkanıyor? Tek tek paylaştılar
Bingöl'de trafik nerelerde tıkanıyor? Tek tek paylaştılar
Trafik konusunda büyük bir sorun yaşanan Bingöl merkezde çözümsüzlüğe tepki gösteren Bingöl Online okurları, tek tek adres gösterdi ve hem Emniyeti hem de Belediyeyi harekete geçmeye davet etti. Sürücülerin duyarsızlığından da yakınan okurlar, yapılacaklar noktasında da görüş belirttiler. İşte trafiği kilitleyen o noktalar ve çözüm önerileri…
26.04.2024
13:06
Bingöl`de uzmanından kene uyarısı! Aman dikkat!
Bingöl'de uzmanından kene uyarısı! Aman dikkat!
Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarına karşı vatandaşları uyaran Halk Sağlığı Uzmanı Doktor Nilay İçkilli, bahçe veya piknik alanlarına gidildikten sonra vücudun kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. İçkilli, 'Kulak arkası, koltuk altı, diz arkası, kasık bölgelerinde kene gizlenebildiği için bu yerlere tekrar tekrar önemle bakılması gereklidir' dedi.
26.04.2024
11:31
36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek
36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek
Yıl sonuna kadar 36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilmesi hakkında karar Resmî Gazete'de yayımlandı.
26.04.2024
11:24
Kamuda araç tasfiyesi başlıyor...
Kamuda araç tasfiyesi başlıyor...
Kamuda uygulanacak tasarruf tedbirlerine önce makam araçlarından başlanıyor. İlk etapta 500 araç satışa çıkarılırken ikinci aşamada ise bin taşıtlık bir tasfiye listesi hazırlandı. Üst düzey bürokraside, bazı pozisyonlardaki makam aracı uygulamasına son verilecek. Personel servis araçları da iptal edilecek.
26.04.2024
11:04
Bingöl Emniyeti silahlı olaylarla ilgili son durumu paylaştı
Bingöl Emniyeti silahlı olaylarla ilgili son durumu paylaştı
Bingöl'de İl Emniyet Müdürlüğü, asayiş şube ekiplerinin nisan ayı içerisinde yaptığı faaliyetlerini açıkladı. Son dönemlerde meydana gelen silahlı saldırılarla ilgili ilgilerin de yer aldığı açıklamada kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 şahsın tutuklandığı belirtildi.
25.04.2024
18:05
Bingöl İhh`dan Gazze`ye İnsani Yardım
Bingöl İhh'dan Gazze'ye İnsani Yardım
Gazze'ye yönelik insani yardımlarını sürdüren Bingöl İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği (Bingöl İHH), işgalci İsrail'in saldırısı altındaki şehre 75 ton Un yüklü 3 TIR'lık yardım gönderdi. 1 Tır'da dayanıklı ekmek gönderen yardım derneği, 10 milyon TL de nakdi yardımda bulundu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın