KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
20 Nisan 2024 Cumartesi
17 °C Parçalı bulutlu

Gündoğdu: 'Vaka artışındaki sebep düğün ve taziyeler'

Vaka sayısının son bir ayda en çok artış gösterdiği illerden biri olan Bingöl'de, İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Mehmet Emin Gündoğdu, artışın sebebini açıkladı. Gündoğdu: 'Özellikle son bir ay içinde vakaların bu kadar hızlı artmasının sebebi olarak düğünler ve taziyeler olduğunu söyleyebiliriz' dedi.

Gündoğdu: `Vaka artışındaki sebep düğün ve taziyeler`
29 TEMMUZ 2021 PERŞEMBE 16:35
9
1762
16
AA aa

Ülke genelinde olduğu gibi Bingöl'de de kontrollü normalleşme ile birlikte vaka sayılarında artış görülmeye başlandı.

Aşılanma oranının yüzde 44'lerde olduğu Bingöl'de, vaka sayıları da son bir ayda 5 kat artış gösterdiğini belirten İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Mehmet Emin Gündoğdu, açıklamalarda bulundu.

İl Sağlık Müdürlüğü'nde basın mensuplarıyla bir araya gelen Gündoğdu, “Özellikle son haftalarda Türkiye geneli vaka sayılarının artışı yaz tatiliyle beraber, hareketliliğin artması, ilimizde de dışardan gelen hemşerilerimizle beraber, düğünlerin de artmasıyla vaka sayıları maalesef Bingöl'ümüzde artış göstermekte. Sayın Bakanımızın paylaşmış olduğu vaka sayılarına baktığımız zaman 100 bin deki vaka sayılarında son bir ayda Bingöl'de maalesef yaklaşık 5 kat bir artış görülmekte. Bunun nedenleri ise, vatandaşlarımızın pandemi öncesi alışkanlıklarına geri dönmesi, bilhassa tokalaşmanın ve sarılmanın normal bir şekilde yapılması ve vatandaşlarımızım maske, mesafe kurallarına uymamalarından dolayı vaka sayıları da arttı” dedi.

“Toplumsal bağışıklık için aşılanma oranının 75 olması gerekiyor”

Bingöl'de hastanelerde yatan pozitif vakaların yüzde 95'inin aşılarının eksik olduğunu belirten Gündoğdu, “Aşı oranına baktığımız zaman yüzde 44.3 olarak görüyoruz. Özellikle toplumsal bağışıklığın oluşması için hedef olarak görülen yüzde 75'e ulaşmak için önümüzdeki bir ay içinde sahada yoğun bir çalışma yürüteceğiz. Hastanelere baktığımız zaman ise özellikle sayın Bakanımızın paylaşmış olduğu bilgiler, hem Türkiye genelinde hem de ilimizde de geçerli. Maalesef hastanelerde yatan vakalarımızın da yüzde 95'inden fazlası aşıları eksik olan kişiler. Bunlar içinde hiç aşı olmayan büyük bir kısım ve birinci doz aşısını yapıp, ikinci veya üçüncü dozunu yapmayan bir kısım görmekteyiz. Bu noktada aşının etkisi, koruyuculuğu kesinlikle tartışılmaz. Son dönemlerdeki can kayıplarına da baktığımızda maalesef hepsi aşısız kişiler olduğunu gördük. Şuan da yoğun bakımda yatan vatandaşlarımızın hepsinin aşı eksik ve olmamış kişiler” şeklinde konuştu.

“70-80 yaş bireylerde ise aşılama oranının yüzde 85'lere ulaştığını görüyoruz”

Yaşlı vatandaşların gençlere göre aşıya karşı daha hassas olduğunu vurgulayan Gündoğdu, “Yine verilerimize baktığımız zaman özellikle yaşlı kesimde aşı ile ilgili hiçbir sıkıntı olmadığını görmekteyiz. İlimizde de 60 yaş bireylerde aşılama oranlarımızın yüzde 70'lerin üstünde. 70-80 yaş bireylerde ise aşılama oranının yüzde 85'lere ulaştığını görüyoruz. Aslında pandemiden en çok etkilenen, kısıtlamalardan en çok etkilenen büyüklerimizin bu konuda ne kadar hassas olduğu verilerimizde de ortaya çıkıyor. Ama maalesef aynı evi paylaşan aynı ortamı paylaşan gençlerimiz, bilhassa 17-40 yaş arasındaki insanlarımız aşıya biraz daha duyarsız. Bu vatandaşlarımızın da biran önce büyüklerimiz gibi aşılarını yapmalarıyla oranlarımızı yüzde 70'lere çekebilirsek pandemi ile olan mücadelede çok büyük bir yolu kat edeceğimizi düşünüyoruz” dedi.

Artışın sebebi: düğün ve taziyeler

Vaka artışında düğün ve taziyeleri işaret eden Gündoğdu, “1 Temmuz'dan itibaren özellikle düğünlerin serbest olmasıyla beraber geçen yılda vatandaşların düğünleri bu yıla ertelemeleriyle beraber çok yoğun bir düğün trafiğinin olduğunu görüyoruz. Bu düğünlerde de maalesef vatandaşların maalesef el tutuşması, çok kalabalık ortamların oluşmasından dolayı virüsün çok hızlı yayıldığını sahada görmüş olduk. Taziyeler de aynı şekilde. Kültürümüzün uç iki parçası olan düğünler ve taziyeler çok yoğun geçmekte. Maalesef bunlarda tokalaşma, sarılma gibi eylemlerden dolayı da virüs çok hızlı bir şekilde vatandaşlar arasında yayılmakta. Özellikle son bir ay içinde vakaların bu kadar hızlı artmasının sebebi olarak düğünler ve taziyeler olduğunu söyleyebiliriz” şeklindeki açıklamalara yer verdi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_84610)
02 Ağustos 2021 Pazartesi 17:01
Allah aşkına ilimizin sağlık yönetimine ve hastanelere bir bakın bunları gören aşı olur mu?
Misafir Kullanıcı (@Misafir_84570)
31 Temmuz 2021 Cumartesi 12:59
Tunceli ve Hakkari sarıya döndü. Sağlık müdürü ve idarecilerinin aşı çalışması çok yetersiz. Hakkari'de aşı oranı bizden fazla bunu nasıl açıklayacaksınız? Bingöl sağlık teşkilatı çuvalladı ve sorumlularının istifa etmeleri gerekir. idareciler de istifa edecek yürek olmadığından siyasilerin sorumluları bir an evvel görevden almaları gerekir.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_84567)
31 Temmuz 2021 Cumartesi 09:58
bayrama geldik ne bingöl merkez ne de gençte maske takan 1 kişi görmedim. maske takanlara da öcü olarak bakılan bi memlekette vakaların 5 katı yapması çok şaşırtıcı değil. kendi sağlığını düşünmüyorsan bulaştırma hakkın da yok. kafa yapısı zor değişir bingölde.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_84600)
02 Ağustos 2021 Pazartesi 10:29
@Misafir Kullanıcı sizin gibi dışardan gelen ..... bulaştırdığı mikroplarla malesef bu şehir bu halde
Misafir Kullanıcı (@Misafir_84563)
30 Temmuz 2021 Cuma 22:53
Suçu düğünlere atacağınıza önce hastaneye başvuranlara ortalık hastalığı demekten vazgeçip test yaptırın
Misafir Kullanıcı (@Misafir_84551)
30 Temmuz 2021 Cuma 10:13
Yaw bari bu düğünlere çeki düzen getirin. Millet efsunlanmış bir cehaletin içindedir. Ne tedbir var nede kontrol. Yasak olmasına rağmen hala kapalı alanlarda ve araçlarda maske takmayan var. Hali hazır durumumuz Cahil cesaretini de aşmıştır. Lütfen ilimize sahip çıkılsın.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_84549)
30 Temmuz 2021 Cuma 06:44
Suçlu vatandaş mı şimdi?
Misafir Kullanıcı (@Misafir_84547)
29 Temmuz 2021 Perşembe 23:17
Allah yardımcımız olsun..Bu millet aşı olmaz hocam çünkü kafa karıştıran sorular ile net bir dil ile vatandaşa bilgilendirme yapılmadan kimsenin aşı olacağı yok..Çin aşısımı yoksa almanmı koruyucu özelliği hangisinin fazla onun bilgisinin verilmesi..Çadırın yanlış yere bırakıldığını bankanın önünden kaldırılması dörtyola kızılayın sürekli durduğu yere bırakılması hususunun gözden geçirilmesini..Yan etkisi var ise ne olduğu açıklanmalı..Aşıların tarihi vatandaşa göstermeli mutlaka..Bu millet ağızdan dolma yalanlara kandığını birebir vatandaşa bilgilendirilme yapılmasını talep ediyoruz
Misafir Kullanıcı (@Misafir_84546)
29 Temmuz 2021 Perşembe 23:01
Vatandaşın talepleri...1-Halk aşı nedir bilmiyor.Aşının amacını ne onu anlaşılır şekilde açıklanması.2- iki çeşit aşı var hangisi daha etkili olduğunu net bir dil ile söylenmesi..3- Daha önce 2 adet çin aşısı yapılmış ise üçüncü Doz hangisi yapılmalı..4- Corona geçiren bir hasta ilk aşı olacak ise hangi aşıdan yaptırmalı ve kaç doz yapılmalı.5- Aşıların yan etkileri..6- Vatandaşın en korktuğu Aşının kısırlık muabbeti ile ilgili açıklama.7-Çarşının içinde güneşin sıcağında aşı soğuk zincirde olsa bile vatandaşın bunu yanlış anladığını ve yorum yapıldığını sağlık müdürüne önemle arz edilir..
Misafir Kullanıcı (@Misafir_84540)
29 Temmuz 2021 Perşembe 20:38
Senin gibi 10 - 15 bin tl alsa millet evde oturur bu çark nasıl dönüyor düşündünmü
Misafir Kullanıcı (@Misafir_84604)
02 Ağustos 2021 Pazartesi 13:32
@Misafir Kullanıcı Sağlık müdürlüğünde çalışıyorum. Arkadaşın söylediği doğru. Yöneticilerimiz döner sermaye dahil 25 000 - 30 000 arası alıyorlar. İnkar eden varsa e bordro açsın bakın.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_84602)
02 Ağustos 2021 Pazartesi 10:33
@Misafir Kullanıcı öneri mi sen yuklardakilerin yorumlarını okumadın sanırım avukat bey pardon okur yazar olmayan zatı muhterem
Misafir Kullanıcı (@Misafir_84601)
02 Ağustos 2021 Pazartesi 10:32
@Misafir Kullanıcı Vay be Rıza....Araba özeel, şofor özel yakıt bedava, yemek bedava, konut bedava , çocuklar okula bedava birde 25. bin adaletin batsın dunya...keke dönüyor dünya, Bırak dönsün ..... diyesim geldi
Misafir Kullanıcı (@Misafir_84571)
31 Temmuz 2021 Cumartesi 13:01
@Misafir Kullanıcı 25 000 alıyor sagliktaki idareciker
Misafir Kullanıcı (@Misafir_84562)
30 Temmuz 2021 Cuma 22:51
@Misafir Kullanıcı Konu ile Maaşı katıştırıp Klavya gladyatörlüğü yapacağına memleket için önerilerini alsak kardeşim
Önceki yorumları göster (1)
19.04.2024
18:52
BAL`da kritik hafta! Bingöl kazanmak zorunda!
BAL'da kritik hafta! Bingöl kazanmak zorunda!
Grup lideri Yozgat Belediyesi Bozokspor ile arasındaki puan farkını kapatmak ve şampiyonluk kupasını kaldırmak için tüm çabasını gösteren 12Bingölspor, Pazar günü Hacılar Erciyesspor'a konuk oluyor. 12Bingölspor'a taraftar yasağı getirildi, aynı yasağın getirildiği Yozgat Bozokspor'un yasağı ise milletvekillerinin baskısı sonucu kaldırıldı!
19.04.2024
18:51
Bingöl`de Engelli ve Eski Hükümlüler İçin Hibe Desteği Başvuruları Başladı!
Bingöl'de Engelli ve Eski Hükümlüler İçin Hibe Desteği Başvuruları Başladı!
Bingöl'de engelli ve eski hükümlüler için hibe desteği başvuruları başladı. Son başvuru 07.06.2024 olarak açıklandı. Yapılması gerekenler ise şöyle sıralandı;
19.04.2024
18:51
Bingöl için bir uyarı da Arslan`dan…
Bingöl için bir uyarı da Arslan'dan…
'Tokat'ın üzerinde bulunduğu fay hattında beklenen büyük şiddetli deprem hala olmadı' diyen Prof. Dr. Abdussamet Arslan: 'Önümüzdeki 10 yılda Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz. Bingöl'de henüz beklediğimiz deprem olmadı. Bu depremi de hakikaten bekliyoruz' dedi.
19.04.2024
18:50
Ahırları mühürlendi, hayvanları telef oldu
Ahırları mühürlendi, hayvanları telef oldu
Bingöl'ün Genç İlçesi'nde hayvancılıkla uğraşan Muhsin ve Mehmet Davran kuzenlerin 2018 yılında yaptıkları ve yapı kayıt belgesi aldıkları ahırları mühürlendi. Gerekçe, kim olduğu bilinmeyen birinin şikâyeti! Gebe olan ve doğum sonrası telef olan hayanlar da cabası..!
19.04.2024
18:45
Bingöl ile Roma La Sapienza Üniversiteleri Arasında İş Birliği
Bingöl ile Roma La Sapienza Üniversiteleri Arasında İş Birliği
Bingöl Üniversitesi, uluslararası iş birliklerini genişletme çalışmaları kapsamında Avrupa'nın en büyük ve İtalya'nın en prestijli üniversitesi olarak kabul edilen Roma La Sapienza Üniversitesi ile bazı alanlarda iş birliği anlaşması yaptı.
19.04.2024
15:59
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, mayıs ayında elektrik ve doğal gaz fiyatlarına zam yapılmayacağını açıkladı. Bayraktar, doğal gaz desteğinin devam edip etmeyeceğine ilişkin soruya, 'Sosyal açıdan desteklenmesi gereken grupları desteklemeye devam edeceğiz.' yanıtını verdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın