KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
14 Temmuz 2025 Pazartesi
°C

Gurbetçi damatların sertifikası meb'den

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Almanya'nın vize için şart koştuğu 'dil sertifikalarını' kendilerinin vereceğini açıkladı. Sertifika tüm Avrupa geçerli olacak.

Gurbetçi damatların sertifikası meb`den
19 ARALIK 2008 CUMA 09:15
0
1167
0
AA aa
Halk Eğitim merkezlerinde açılacak ücretsiz kurslara katılan ve sınavları başarıyla geçenlerin almaya hak kazanacağı sertifikalar, başta Almanya olmak üzere tüm Avrupa ülkelerinde geçerli olacak. 

Önümüzdeki ay beş ilde uygulamaya girecek olan 'dil sertifikası' programı Almanca ile başlayacak, İngilizce ve Fransızca gibi dillerle genişletilecek.

Almanya Federal Meclisi'nin geçen yıl çıkarttığı kanun, eş durumundan Almanya'ya gitmek isteyenlerin Almanca bilmelerini ve bunu belgelendirmelerini zorunlu kılıyor. Şimdiye kadar Halk Eğitim merkezlerinde her türlü kursu veren bakanlık, Avrupa'da tanınan bir sertifika vermek için sınav açamıyordu. Halk Eğitim merkezlerinde açılan kurslara devam eden vatandaşlar, Alman Kültür Merkezi'nin açtığı sınavlara girmek zorundaydı.

Söz konusu dil belgeleri ise sadece Ankara, İstanbul ve İzmir'deki Alman Kültür merkezlerindeki sınavlarda başarılı olanlara veriliyor. Özellikle düğün hazırlığında olan gelin ve damatları zorlayan uygulama üzerine harekete geçen Milli Eğitim Bakanlığı, Halk Eğitim'i Avrupa Lisan Sertifikası vermeye yetkili kıldı. Ocak ayından itibaren Ankara Başkent, İstanbul Kadıköy, İzmir Gaziemir, Antalya Azize Kahraman ve Bursa Orhangazi'de yapılacak sınavlara katılacak vatandaşlar Alman dil merkezlerinin çıkardığı yaklaşık bin YTL'lik masraftan da kurtulmuş olacak. Avrupa Konseyi tarafından lisan sertifikası vermeye yetkili kılınan telc GmbH (telc Dil Testleri Firması) ile işbirliğine giden bakanlığın yeni uygulaması ile Halk Eğitim merkezlerinde sadece sınav için 20 Euro civarında bir ücret talep edilecek. Kurslara lise ve üniversite öğrencileri veya AB ülkelerinde geçerli dil sertifikası almak isteyen tüm vatandaşlar katılabilecek.

Şimdiye kadar Halk Eğitim merkezlerinde her türlü kursu veren bakanlık, Avrupa'da tanınan bir sertifika vermek için sınav açamıyordu. Halk Eğitim'in kurslarına devam eden vatandaşlar, Alman Kültür Merkezi'nin açtığı sınavlara girmek zorundaydı. Bu kapsamda Halk Eğitim'de verilen Almanca kurslarının formatı ve kurları da Avrupa Dil Kriterleri'ne göre yeniden düzenlenecek. Sınavlar kompozisyon ve mülakat şeklinde iki aşamalı olacak. Değerlendirme ise sınav merkezlerindeki görevliler ve Almanya'daki ortak firma tarafından yapılacak.

Lisanslı sınav merkezlerinde verilmeye başlanacak Avrupa Dil Sertifikaları'nın Avrupa'da geçerli olacağını belirten Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürü Mehmet Can, "Söz konusu işbirliği, Halk Eğitim'in vatandaşların ihtiyacına cevap verebilmesine ve büyük bir değişim ve dönüşüme yönelmesine vesile olacak." dedi. Alman Halk Eğitim Merkezleri Birliği'nin de yan kuruluşu olan telc, halen 20'nin üzerindeki Avrupa Birliği ülkesinde sınav yapma lisansı verdiği kuruluş ve sivil toplum örgütleriyle işbirliği halinde.

ZAMAN

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
14.07.2025
22:25
Serdest Burkay, Vakıfbank`tan İstifa Etti
Serdest Burkay, Vakıfbank'tan İstifa Etti
VakıfBank'ta önemli görevlerde bulunan ve son olarak Ankara Ticari Müdürü olarak görev yapan Serdest (Sabır) Burkay, görevinden istifa etti.
14.07.2025
22:06
Bingöl Jandarmaya ekipman desteği
Bingöl Jandarmaya ekipman desteği
Bingöl'de afetlere müdahale kapasitesini arttırma ve yaygınlaştırma çalışmaları çerçevesinde jandarma ekiplerine arama ve kurtarma ekipmanları teslim edildi.
14.07.2025
21:59
Seven:
Seven: 'Tarihte Yeni Bir Sayfa Açılmıştır'
AK Parti İl Başkanı Yılmaz Seven, 'Türkiye; uzun, acılı, sancılı, gözyaşlarıyla dolu bir sayfayı dün itibariyle kapatmaya başlamıştır. Bugün, yeni bir gündür. Bugün, tarihte yeni bir sayfa açılmıştır'
14.07.2025
21:40
`15 Temmuz bir gece değil, bir bilinçtir`
'15 Temmuz bir gece değil, bir bilinçtir'
15 Temmuz hain darbe girişiminde Genelkurmay Başkanlığı önünde vurulan Gazi Onur Asutay, o günü anlattı ve ekledi: 'Vatan sağ olsun, biz o gece sadece kendimizi değil, geleceğimizi savunduk.'
14.07.2025
21:21
Cam kırığı yangına neden oldu
Cam kırığı yangına neden oldu
Bingöl'ün Kığı ilçesinde çıkan örtü yangını ekiplerin müdahalesi ile söndürüldü. Yangına, can kırığının neden olduğu öğrenildi.
14.07.2025
12:07
Bingöllü sporcular masatenisinde finale yükseldiler
Bingöllü sporcular masatenisinde finale yükseldiler
Muş'ta düzenlenen ANALİG grup müsabakalarında rakiplerine şans tanımayarak birincilikleri elde eden Bingöllü sporcular, Çorum'da düzenlenecek Türkiye Şampiyonası'na katılmaya hak kazandılar.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın