KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Ekim 2026 Cumartesi

Gürdeğir: diller konuşularak yaşayabilir

Yaşanan asimilasyon nedeniyle insanların anadillerini konuşamaz hale geldiğini belirten Gürdeğir, dilin evde konuşularak yaşayabileceğini, anneden, babadan çocuğa geçerek ileriye gidebileceğini söyledi.

Gürdeğir: diller konuşularak yaşayabilir
22 ŞUBAT 2016 PAZARTESİ 03:47
0
1934
1
AA aa

 Kurdi Der ve Eğitim Sen Bingöl Şubeleri, 21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla Dörtyol Saat Kulesi önünde ortak basın açıklaması yaptı.

Burada basın metnini Zazaca okuyan Kurdi Der Bingöl Şube Başkanı Hanefi Gürdeğir, insanın kendi anadiliyle dünyayı tanıdığını belirterek, anadilin insanın karakterini, felsefesini oluşturduğunu söyledi.

UNESCO'nun 1999 tarihinde 21 Şubat'ı Dünya Anadil Günü olarak kabul ettiğini belirten Gürdeğir, dil gününün 2000'li yıllardan sonra tüm dünyada kutlanmaya başlandığını ifade etti.

Yaşanan asimilasyon nedeniyle insanların anadillerini konuşamaz hale geldiğini belirten Gürdeğir, dilin evde konuşularak yaşayabileceğini, anneden, babadan çocuğa geçerek ileriye gidebileceğini söyledi.

Kürtçe'nin Kurmanci lehçesinin Zazaki lehçesine göre daha yaygın kullanıldığını ifade eden Gürdeğir, Zazaki üzerinde daha çok çalışarak ileriye götürmek istediklerini vurguladı.

Gürdeğir, “Bugün görüyoruz, bugün bizim kültürümüz, devletin kültürünün tesiri altında kalmıştır” dedi.

Herkesten kendi anadiline önem vermesini isteyen Gürdeğir, “Herkes kendi dili için çalışmalıdır. Anadilde eğitim Kürt meselesinde kilit rol oynuyor. Kendi anadilimize özgürlük istiyoruz. Dil özgürleşemeden biz de özgürleşemeyiz. Bugüne kadar anadil için çalışan herkese teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
zaza azlı (@Misafir_19468)
22 Şubat 2016 Pazartesi 08:32
bunların topu yalan atıyor yok ana dil yok bilmem ne hepsinin çocucukları ozel kolejlerde eğitim görüyor.. bide ana dil diyorlar peki bu kürtler Zazaları asimle etmiyorlarmı zaza dilini yok saymıyorlarmı Zazalara hakaret etmiyorlarmı..zazayım dediğinde sen ozman devletçisin demiyorlarmı..Zazaları kurtleştirmek için elerinden geleni yapmıyormusunuz...ALLah hepinizi islah etsin tez zamanda kendileri her şeyi yapıyorlar ve kendi yaptıkları hiç birseyide görmüyorlar
16.10.2026
22:59
Bingöl`de köy yolları değişiyor: Sırada kuzey ilçeleri var!
Bingöl'de köy yolları değişiyor: Sırada kuzey ilçeleri var!
Bingöl'de Yukarı Çavuşlar köyünün 7,5 kilometrelik yolu sıcak asfaltla yenilendi. Çalışmaların tamamlanmasının ardından yolu inceleyen Vali Cahit Çelik, kuzey ilçelerine hizmet verecek saatte 120 ton kapasiteli yeni asfalt plentinin ihalesine gelecek hafta çıkılacağı müjdesini verdi.
16.10.2026
22:52
En çok ölümün yaşandığı iller belli oldu: Bingöl kaçıncı sırada?
En çok ölümün yaşandığı iller belli oldu: Bingöl kaçıncı sırada?
TÜİK'in açıkladığı ölüm istatistiklerinde Bingöl'ün sırası dikkat çekti. Kentte bir yılda bini aşkın kişi hayatını kaybederken, komşu illerle arasındaki fark da ortaya çıktı. Peki, Bingöl Türkiye genelinde kaçıncı sırada yer aldı, zirvede hangi şehirler var?
16.10.2026
16:55
Bingöl`de 689 üniversite öğrencisine iş imkânı!
Bingöl'de 689 üniversite öğrencisine iş imkânı!
Bingöl Üniversitesi ile İŞKUR iş birliğinde 689 öğrenci için Gençlik Programı düzenlenecek. Başvurular 19-23 Ekim tarihleri arasında alınacak, katılımcılar 27 Ekim'de noter kurasıyla belirlenecek. Öğrencilere katıldıkları her gün için 1.375 TL cep harçlığı ödenecek.
16.10.2026
16:37
Bingöl`de 135 kişilik alım yapılacak
Bingöl'de 135 kişilik alım yapılacak
Bingöl İŞKUR İl Müdürlüğü ile İl Sağlık Müdürlüğü ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde toplam 135 kişi İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında istihdam edilecek. Başvurular 19-23 Ekim tarihleri arasında alınacak, katılımcılar 27 Ekim'de noter kurasıyla belirlenecek.
16.10.2026
16:04
İstanbul`dan Bingöl`e gönül köprüsü: Yayla YBO öğrencilerine destek
İstanbul'dan Bingöl'e gönül köprüsü: Yayla YBO öğrencilerine destek
İstanbul Tuzla'daki öğrencilerin kendi elleriyle ördüğü atkılar ve yazdıkları notlar, Bingöl'ün Genç ilçesindeki Yayla Yatılı Bölge Ortaokulu öğrencilerine ulaştı. Genç İçin Bir Saat Derneği ve Minik Çocuklar Bingöl Grubu tarafından düzenlenen etkinlikte öğrencilere çanta, kırtasiye seti ve atkı hediye edildi.
16.10.2026
15:37
Bingöl`de kaç kişiye bir araç düşüyor?
Bingöl'de kaç kişiye bir araç düşüyor?
TÜİK, Eylül 2026'ya ilişkin araç istatistiklerini açıkladı. Bingöl'de kayıtlı araç sayısı artarken, kent nüfusu dikkate alındığında kaç kişiye bir araç düştüğü de ortaya çıktı. Peki, 282 bin 299 kişinin yaşadığı Bingöl'de her kaç kişiye bir araç düşüyor?
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın