KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
08 Mayıs 2026 Cuma
°C

Gürdeğir: diller konuşularak yaşayabilir

Yaşanan asimilasyon nedeniyle insanların anadillerini konuşamaz hale geldiğini belirten Gürdeğir, dilin evde konuşularak yaşayabileceğini, anneden, babadan çocuğa geçerek ileriye gidebileceğini söyledi.

Gürdeğir: diller konuşularak yaşayabilir
22 ŞUBAT 2016 PAZARTESİ 03:47
0
1854
1
AA aa

 Kurdi Der ve Eğitim Sen Bingöl Şubeleri, 21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla Dörtyol Saat Kulesi önünde ortak basın açıklaması yaptı.

Burada basın metnini Zazaca okuyan Kurdi Der Bingöl Şube Başkanı Hanefi Gürdeğir, insanın kendi anadiliyle dünyayı tanıdığını belirterek, anadilin insanın karakterini, felsefesini oluşturduğunu söyledi.

UNESCO'nun 1999 tarihinde 21 Şubat'ı Dünya Anadil Günü olarak kabul ettiğini belirten Gürdeğir, dil gününün 2000'li yıllardan sonra tüm dünyada kutlanmaya başlandığını ifade etti.

Yaşanan asimilasyon nedeniyle insanların anadillerini konuşamaz hale geldiğini belirten Gürdeğir, dilin evde konuşularak yaşayabileceğini, anneden, babadan çocuğa geçerek ileriye gidebileceğini söyledi.

Kürtçe'nin Kurmanci lehçesinin Zazaki lehçesine göre daha yaygın kullanıldığını ifade eden Gürdeğir, Zazaki üzerinde daha çok çalışarak ileriye götürmek istediklerini vurguladı.

Gürdeğir, “Bugün görüyoruz, bugün bizim kültürümüz, devletin kültürünün tesiri altında kalmıştır” dedi.

Herkesten kendi anadiline önem vermesini isteyen Gürdeğir, “Herkes kendi dili için çalışmalıdır. Anadilde eğitim Kürt meselesinde kilit rol oynuyor. Kendi anadilimize özgürlük istiyoruz. Dil özgürleşemeden biz de özgürleşemeyiz. Bugüne kadar anadil için çalışan herkese teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
zaza azlı (@Misafir_19468)
22 Şubat 2016 Pazartesi 08:32
bunların topu yalan atıyor yok ana dil yok bilmem ne hepsinin çocucukları ozel kolejlerde eğitim görüyor.. bide ana dil diyorlar peki bu kürtler Zazaları asimle etmiyorlarmı zaza dilini yok saymıyorlarmı Zazalara hakaret etmiyorlarmı..zazayım dediğinde sen ozman devletçisin demiyorlarmı..Zazaları kurtleştirmek için elerinden geleni yapmıyormusunuz...ALLah hepinizi islah etsin tez zamanda kendileri her şeyi yapıyorlar ve kendi yaptıkları hiç birseyide görmüyorlar
07.05.2026
23:38
Minik Sümeyye`nin Rüyası Gerçek Oldu
Minik Sümeyye'nin Rüyası Gerçek Oldu
Bingöl'de yaşayan ayrık omurga hastası ve yüzde 90 fiziksel engelli 10 yaşındaki Sümeyye Kalan'ın rüyasında gördüğü akülü sandalye, Vali Cahit Çelik'in desteğiyle gerçeğe dönüştü.
07.05.2026
23:08
Sosyal Medyada
Sosyal Medyada 'Kimlik Doğrulama' Dönemi
Sosyal medya platformları için yeni bir düzenleme hazırlanıyor. Buna göre kullanıcıların tüm hesaplarını e-Devlet üzerinden kimlik doğrulamasıyla eşleştirmesi zorunlu hale gelecek. Doğrulanmayan hesapların kapatılması öngörülüyor.
07.05.2026
22:56
'Gazze Meselesi Vicdani Bir Sorumluluktur'
Bingöl'de düzenlenen 'Gazze' konulu panelde, Filistin'de yaşanan insani kriz, İslam dünyasının tutumu, ümmet bilinci ve tarihi süreçler farklı yönleriyle ele alındı. Programa akademisyenler, kurum temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
07.05.2026
19:10
Bingöl`de Uyuşturucu Operasyonu: 4 Şüpheli Tutuklandı
Bingöl'de Uyuşturucu Operasyonu: 4 Şüpheli Tutuklandı
Bingöl'de polis ekiplerince düzenlenen operasyonlarda uyuşturucu madde, ruhsatsız tabanca ve hassas terazi ele geçirildi. Gözaltına alınan 4 şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi.
07.05.2026
18:41
Süresiz nafaka sona erdirilecek
Süresiz nafaka sona erdirilecek
12. Yargı Paketi'nde, yargılama süreleri ve hobi bahçeleri davalarına yönelik pakette düzenlemeler yer alacak. Paket kapsamında kamuoyunda da tartışma konusu olan süresiz nafaka sona erdirilecek.
07.05.2026
12:24
Bingöl`de Kayıp Emekli Öğretmen Derede Ölü Bulundu
Bingöl'de Kayıp Emekli Öğretmen Derede Ölü Bulundu
Solhan'da bir haftadır aranan Parkinson hastası öğretmenden acı haber geldi. Kutbattin Keskin'in cansız bedeni, bugün Dilektepe köyü mevkiindeki Solhan Deresi'nde bir köy sakini tarafından bulundu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın