KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
25 Ekim 2026 Pazar

Hak Sahipleri; 'Bu Bir Ayrıcalık Değil, Gecikmiş Hak'

Bingöl'ün Genç ilçesinde Şehit Ahmet Boz Caddesi'nde planlanan kentsel dönüşüm projesiyle ilgili 36 hak sahibi kamuoyuna açıklama yaptı. Yaklaşık 10 yıldır çözüm beklediklerini belirten hak sahipleri, 6 kat imar düzenlemesinin mağduriyeti gidermeye yönelik olduğunu vurguladı.

Hak Sahipleri;
22 NİSAN 2026 ÇARŞAMBA 10:32
0
1086
0
AA aa

Bingöl'ün Genç ilçesinde Şehit Ahmet Boz Caddesi'nde bulunan ve 1971 yılında inşa edilen deprem konutlarının hak sahipleri, kentsel dönüşüm sürecine ilişkin kamuoyuna yazılı açıklama yaptı. 36 hak sahibi adına yapılan açıklamada, ekonomik ömrünü tamamlayan konutların yaklaşık 10 yıldır dönüşüm beklediği, ancak bu süreçte herhangi bir somut adım atılamadığı ifade edildi.

Açıklamada, uzun süre önce boşaltılan yapıların zamanla metruk hale geldiği belirtilerek, alanın toplum düzenini tehdit eden olumsuzlukların yaşandığı bir noktaya dönüştüğü kaydedildi. Bu durumun yalnızca hak sahiplerini değil, çevrede yaşayan vatandaşları da olumsuz etkilediği vurgulandı.

10 Yılda 6 Müteahhit ile Görüşüldü

Hak sahipleri, yaklaşık 10 yıllık süreçte çözüm arayışlarının kesintisiz sürdüğünü belirterek, bu kapsamda 6 farklı müteahhit ile görüşmeler yapıldığını ancak ekonomik koşullar ve talep edilen ek maliyetler nedeniyle anlaşma sağlanamadığını bildirdi. Maddi imkânların sınırlı olması nedeniyle dönüşümün hayata geçirilemediği ifade edilerek, sorunun zamanla kronikleştiği dile getirildi.

Açıklamada ayrıca dönüşüm sürecinde yüzü aşkın hak sahibinden vekâlet toplandığı, aralarında şehir dışında, yurt dışında, cezaevinde bulunan ve sağlık sorunları yaşayan kişilerin de yer aldığı bu süreçte ciddi zorluklar yaşandığı kaydedildi.

İmar Düzenlemesiyle Sürecin Önü Açıldı

Hak sahipleri, çözüm amacıyla belediyenin devreye girdiğini belirterek, şehir plancısı kontrolünde yapılan planlama doğrultusunda mevcut 5 kat imar hakkının 6 kata çıkarıldığını aktardı. Söz konusu düzenlemenin kentsel dönüşümü kolaylaştıran ve hak sahiplerinin mağduriyetini gidermeye yönelik bir adım olduğu ifade edildi.

Kamuoyunda dile getirilen “6 katın deprem riski oluşturacağı” yönündeki iddialara da değinilen açıklamada, deprem güvenliğinin kat sayısından ziyade zemin etüdü, mühendislik hesapları ve yapı tekniğiyle ilgili olduğu vurgulandı. Yeni yapıların tünel kalıp sistemiyle ve güncel deprem yönetmeliklerine uygun şekilde inşa edileceği, gerekli görülmesi halinde zemin iyileştirme çalışmalarının yapılacağı belirtildi.

“Ada Bazlı ve Projeye Özel Bir Çalışma”

Yapılan düzenlemenin ada bazlı olduğu ve genel emsal teşkil etmeyeceği belirtilen açıklamada, projenin şehir plancısı kontrolünde hazırlandığı, tünel kalıp yapı sistemiyle planlandığı ve ilgili bakanlıklardan gerekli görüşlerin alındığı kaydedildi. Daha önce bölgede yapılan zemin etütlerinde yeraltı suyuna rastlanmadığı, alt tabakalarda yüksek dayanımlı zemin tespit edildiği ve taşıma gücünün yeterli bulunduğu da ifade edildi.

Hak sahipleri açıklamalarında, konunun siyasi tartışmalara konu edilmemesi gerektiğini belirterek, 36 ailenin 10 yıllık mağduriyetinin giderilmesine odaklanılması çağrısında bulundu. Belediye başkanı ve meclis üyelerinin sürece yönelik adımlarının önemli olduğu vurgulandı.

Açıklamanın sonunda hak sahipleri, alınan kararın bir ayrıcalık değil gecikmiş bir hakkın teslimi olduğunu, sürecin rant değil mağduriyetin giderilmesi amacı taşıdığını ve dönüşümün güvenli yaşam alanlarına geçiş için önemli bir adım olduğunu belirtti.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
24.10.2026
16:02
Bingöl OSB`de söz sahibi yatırımcılar olacak
Bingöl OSB'de söz sahibi yatırımcılar olacak
Bingöl Organize Sanayi Bölgesi'nde Müteşebbis Heyet yönetiminden genel kurul modeline geçiş kararı alındı. Yeni dönemde özel sektörün ve yatırımcıların yönetimde daha etkin rol üstlenmesi, OSB'nin sorunlarının çözümü ve yeni yatırımların önünün açılması hedefleniyor.
24.10.2026
15:47
Başkan Arıkan Arıkan, muhtarların taleplerini dinledi
Başkan Arıkan Arıkan, muhtarların taleplerini dinledi
Mahalle muhtarlarıyla buluşmasında devam eden belediye hizmetlerini, mahallelerin öncelikli ihtiyaçlarını ve planlanan projeleri değerlendiren Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan; 'Bizim ortak paydamız Bingöl, önceliğimiz ise hemşehrilerimizin huzuru ve mutluluğudur' dedi.
24.10.2026
15:18
ATAKDER`den afetlere karşı güç birliği çağrısı
ATAKDER'den afetlere karşı güç birliği çağrısı
ATAKDER Bingöl İl Başkanı Menderes Güner, afetlere karşı bilinçli ve hazırlıklı bir toplum oluşturmak amacıyla kurumlar, siyasi temsilciler ve esnafla bir araya geldi. Güner, afetlere karşı hazırlıklı bir toplum oluşturmak için risk tespiti, bilinçlendirme ve gönüllülük çalışmalarına ağırlık vereceklerini söyledi.
24.10.2026
14:54
Bingöl bir değerini daha kaybetti: Prof. Dr. Abdülaziz Beki vefat etti
Bingöl bir değerini daha kaybetti: Prof. Dr. Abdülaziz Beki vefat etti
1945'te Bingöl'de başlayan bir ömür, ilme, eğitime ve kültürel mirasa adanmış çalışmalarla iz bıraktı. Bingöl Üniversitesi önceki dönem Rektör Yardımcılarından ve İlahiyat Fakültesi eski dekanlarından Prof. Dr. Abdülaziz Beki'nin vefatı, akademi camiasını ve sevenlerini yasa boğdu.
24.10.2026
14:44
Bingöl`de yakalanan 29 şüpheliden 3`ü tutuklandı
Bingöl'de yakalanan 29 şüpheliden 3'ü tutuklandı
Operasyonlarda 577 paket gümrük kaçağı sigara, uyuşturucu maddeler, ruhsatsız tüfek, 6 kesici alet ve hassas terazi ele geçirildi.
24.10.2026
14:26
Ucuz diye kanınca pahalıya patlıyor!
Ucuz diye kanınca pahalıya patlıyor!
Bingöl dahil 10 ilde düzenlenen 'Patinaj' operasyonunda 15 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden 12'si tutuklanırken, hesaplarındaki toplam işlem hacminin 226 milyon lirayı aştığı belirlendi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın