şehir çöplüğü ile ilgili olarak verdikleri dilekçelere çeşitli kurumlardan cevap geldiğini bildirdi. Konu ile ilgili yazılı basın açıklaması yapan Bin-Der Başkanı Karasu, tüm cevapları yayınlama imkanlarının olmadığını ancak İL Tarım Müdürlüğünün cevabını kamu oyuyla paylaşmak istediklerini belirtti.
Halk sağlığı tehdit altında
Sağlığımızın ne tür tehditlere maruz kaldığını bilmemiz açısından bu cevabı önemsiyoruz diyen Karasu, İl Tarım Müdürlüğü imzalı cevabı şöyle açıkladı. Evsel atıkların yoğun olduğu sularda bakır, klor, potasyum, çinko, sülfit ve amonyum değerlerinin normalin üstündedir. Bu değerlerin yüksek olması zehirlenmelere açmakta, balıkların iç organ düzenini bozmakta ve zehirleme etkisi yaratmaktadır. Katı atık ve kanal sularının ovada kullanımı ile hepatit A, E, tifo, kolera vb. birçok hastalıklara neden olmaktadır. Mevcut atık ve kimyasalların insan vücudunda kalıcı hasarlara neden olduğu bilgisine yer verilmiştir.
Sorun bir günde çözülmez
Sorunun bir günde çözülemeyeceğini bildiklerini kaydeden başkan Karasu, Ama çöpler bir yere, toplu olacak biçimde ve suya uzak bir yerde toplanabilirdi. Bunun yapılmamasının imkanlarla ilgisi yok. Çöpü dökenlerin sorumlu davranması ve bir kepçeyle yapılacak bir iştir. Çöplerimiz Keban Barajı gölüne kadar gidiyor. Doğayı tahrip ederek, her türden hastalığa yol açarak. Ortada bir vurdumduymazlık ve sorumluluk duymamak vardır görüşlerine yer verdi.
25 bin YTL ceza kesildi
Başkan Doğan Karasu, verdikleri dilekçeler üzerine İl Çevre Müdürlüğünün Bingöl Belediyesine 25 bin YTL ceza kestiğini belirtti. Cezanın fazla bir hükmü olmadığına dikkat çeken Karasu, Üzüldük, halkın parası olduğundan. Çünkü, başkanın cebinden çıkmıyor, giden halkın parası. Halkın parası ve sağlığı Bin-Der için önemlidir ifadelerini kullandı.
bingolgazetesi