KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
10 Haziran 2026 Çarşamba
°C

Hant: sağlık hizmeti devletten bağımsız olamaz

Sağlık–Sen Bingöl Şube Başkanı Nedim Hant, Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı'na tepki göstererek, “Sağlık hizmeti devletten bağımsız olamaz” dedi.

Hant: sağlık hizmeti devletten bağımsız olamaz
14 NİSAN 2010 ÇARŞAMBA 08:22
1
4115
0
AA aa
Sağlık – Sen Bingöl Şube Başkanı Hant, kamu hastane yasa tasarısı ile ilgili bir yazılı basın açıklaması düzenledi.

Sağlık hizmetlerinin yapılanması sürecinde atılacak her adımın mutlaka sağlık alanının sosyal niteliğine uygun olması gerektiğini söyleyen Hant, “Hangi sistemi getirmeye kalkarsanız kalkın, sistemi yürütecek olan emeğin inanç ve güvenini sağlamadan başarı mümkün değildir. Son yıllarda artan hizmet alımları, taşeronlaşma, sözleşmeli istihdamı gibi uygulamaların, sağlık alanındaki çalışma ilişkilerini, hasta-sağlık çalışanı ilişkilerini dolayısıyla sağlık hizmetlerinde niteliğin artırılması ve sürdürülebilir kılınması hedefini tehdit eden önemli bir sorun haline dönüşmüştür. Böyle bir yapı üzerine getirilmek istenen Kamu Hastane Birlikleri Yasası, içerdiği hükümler itibariyle sağlık çalışanlarında haklı endişelere neden olmaktadır. Sonuç olarak hastanelerin profesyonelce yönetilmesi konusunda yapılacak olan hastane yönetim yapısıyla ilgili düzenlemelere “EVET” ancak Kamu Hastane Birliklerine “HAYIR” diyoruz” dedi.

Sağlık–Sen olarak Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı'na karşı çıkışlarının nedenlerini şöyle sıraladı:
1-Hastane yönetimlerinin bu alanda yetişmiş uzmanlar tarafından idare edilmesi, hem sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmak, hem de sağlık emeğinin çalışma koşullarının ve haklarının geliştirilmesi açısından önemli bir ihtiyaçtır.  Ancak bu sorunun çözümü için Kamu Hastane Birliği Yasası'nda öngörülen yönetim kurulu modeline ihtiyaç yoktur.
2- Hastanelerde kaynakların verimli kullanımı açısından idari ve mali ihtiyaçların tek merkezden karşılandığı, hastanelerin idari ve mali yönetiminin bu alanda mesleki formasyona sahip, kurum içinde yetişmiş uzman kişiler tarafından gerçekleştirildiği yapısal dönüşümlerle amaçlanan hedeflere ulaşılması mümkün olacaktır.
3-Hastane yönetimlerine atanan insanların yönetim performanslarına bakılmaksızın ilanihaye bu görevlerde devam etmesini desteklememiz mümkün değildir. Başarısız bir yöneticinin görevinde devamını savunmak, hem sağlık hizmeti alan vatandaşlara, hem de sağlık çalışanlarına büyük haksızlık olacaktır. Hastanelerin çağdaş, donanımlı ve değişen koşullara göre kendisini yenileyebilen yöneticiler tarafından idare edilmesi, sağlık hizmetinin sunumu açısından son derece önemlidir. Kamu Hastanelerini özerk bir yönetime devretme yerine, hastane yönetimlerini profesyonelleştirme, kurumsal iletişimin güçlendirildiği, kurum çalışanlarının inanç ve güveninin kazanıldığı hastane ortamları oluşturulmalıdır.
4-Bunun için öncelikle sağlık hizmetlerinde her geçen gün artan taşeronlaşma ve hizmet alımlarında olduğu gibi sağlık hizmetlerinin sosyal niteliğine zarar veren, sağlık çalışanları arasında adaletsizliğe neden olan uygulamalar sona ermelidir. Hastanelerin sosyal bir hizmet ürettiği, halkın yaşama hakkının güvence altına alındığı kurumlar olduğu unutulmamalıdır.  İşletme anlayışının temelini oluşturan karlılık ve verimlilik kavramları sağlık alanında sosyal karlılık ve sosyal verimlilik olarak ele alınmalıdır. Bu nedenle, sağlık hizmetlerinin kalitesini artırma ve sağlık çalışanlarını daha çağdaş çalışma koşullarına ulaştırma adına, hastane yönetim anlayışı çağdaş bir içyapısal dönüşüme tabi tutulmalıdır.
5-Kamu Hastane Birlikleri” kurulması halinde gerek sağlık harcamalarında gerekse sağlık hizmetlerinin kalitesi ve standardı açısından iller arasında farklılıklar oluşacaktır. Bu durum Sağlıkta Dönüşüm Programının ülke insanımızın sağlık hizmetlerinden eşit şekilde istifade etmelerini sağlama amacına ters düşmektedir.
6-Tasarı dâhilinde Yönetim Kurulu'na hastanelerin kısmi veya tamamen devredilmesi veya satılması gibi maksadını aşabilecek yetkiler tanınmaktadır. Kurumlar ve çalışanlarla ilgili alınacak olan bu tür hayati kararların belirli görev süresi olan ve sorumluluğu yetkisinden az olan birliklere bırakılması;  sağlık hizmetlerinin devletin sosyal görevleri arasında olduğu gerçeğiyle tezat oluşturabilecek sonuçlar doğurabilecek niteliktedir.

 

Bingöl Online Haber Servisi
 

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
09.06.2026
22:55
Bingöl`de Kültür-Saray Köprüsü İhale Ediliyor
Bingöl'de Kültür-Saray Köprüsü İhale Ediliyor
Bingöl Belediyesi, Kültür Mahallesi ile Saray Mahallesi'ni birbirine bağlayacak betonarme araç köprüsü ve bağlantı yolları için ihaleye çıkıyor. İki yaka arasındaki ulaşım hem kısalacak hem de zamandan tasarruf sağlanacak. Özellikle Devlet Hastanesi bağlantısı önemli bir avantaj sunacak.
09.06.2026
22:24
Kiğı`da kuruldu, üç ilçeye hizmet verecek!
Kiğı'da kuruldu, üç ilçeye hizmet verecek!
Kiğı İlçesi'nde Sosyal Hizmetler Müdürlüğü kuruldu, bugün itibariyle hizmete başladı. Yeni Müdürlük, Kiğı, Yayladere ve Adaklı'ya hizmet verecek. Ayrıca Yayladere ve Adaklı Kaymakamlıklarında irtibat kişileri görevlendirildi. Bu sayede ilçelerdeki vatandaşların il merkezine gelmesine gerek kalmayacak.
09.06.2026
21:09
Kiğı Kerek Deresi Projesi`ne start verildi
Kiğı Kerek Deresi Projesi'ne start verildi
Bingöl'ün Kiğı ilçesinde önemli mesire alanlarından Kerek Deresi için yapılan ihalenin ardından çalışmalara başlandı. İnşaat alanında incelemelerde bulunan Kiğı Belediye Başkanı Özüağ; 'Bölge hem güvenli hem de cazip bir yaşam alanına dönüşecek' dedi.
09.06.2026
20:16
Bingöl Milli Eğitim`den Velilere Uyarı: Ruhsatsız Kurslara Dikkat!
Bingöl Milli Eğitim'den Velilere Uyarı: Ruhsatsız Kurslara Dikkat!
Bingöl İl Milli Eğitim Müdürlüğü, yaz tatili öncesinde velilere önemli bir uyarıda bulunarak öğrencilerin yalnızca resmi izin ve ruhsata sahip özel öğretim kurumlarına yönlendirilmesi gerektiğini bildirdi.
09.06.2026
19:50
LGS için adaylara kritik uyarı:
LGS için adaylara kritik uyarı: 'Bu Hafta Hiçbir Şeyi Değiştirmeyin'
LGS'ye sayılı günler kala Uzman Psikolojik Danışman Nihat Ekincioğlu, öğrenci ve velilere önemli tavsiyelerde bulundu. Ekincioğlu, son haftada yeni çalışma yöntemleri denemek yerine mevcut düzenin korunması gerektiğini söyledi.
08.06.2026
19:26
20 Yıl 9 Ay Hapis Cezası Bulunan Firari Yakalandı
20 Yıl 9 Ay Hapis Cezası Bulunan Firari Yakalandı
Hakkında iki ayrı suçtan toplam 20 yıl 9 ay 2 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan bir hükümlü, Bingöl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü yakalandı. Şahıs, çıkarıldığı adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın