KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
14 Ekim 2025 Salı
°C

Hastaneler icralık!

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'ndan yaklaşık 2.5 katrilyon lira alacağı bulunan hastaneler, ödenek olmadığı gerekçesiyle sosyal güvenlik kurumlarından parasını alamayınca, ciddi ekonomik sorunlarla baş başa kaldı.

Hastaneler icralık!
20 KASIM 2005 PAZAR 18:42
0
1808
0
AA aa
Elektrik, su, kira, tıbbi malzeme alımı ve sözleşmeli personel gibi sabit masraflarını ödeyemez duruma gelen yaklaşık 900 hastanede icra tehlikesi kapıda. Büyük kentlerde bazı hastanelere icra geldiği ileri sürülürken hastane yöneticileri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın duruma müdahale etmesini bekliyor. İHA muhabirinin Sağlık Bakanlığı ve bazı hastane yetkililerinden edindiği bilgiye göre, uygulamaya konulan Sağlıkta Dönüşüm Programı ile tüm vatandaşlara kapılarını açan Sağlık Bakanlığı, bunun bedelini ödemeye başladı. "Hastanelerin Ortak Kullanımı" ve "Sağlık kuruluşlarının Tek Çatı Altında Toplanması" projelerinden sonra Yeşil Kartlı, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve özellikle SSK'lı hastaların akınına uğrayan 900 hastane, yaptığı teşhis, tedavi ve tahlil bedellerini sosyal güvenlik kurumlarından tahsil edemiyor. Bakanlık kayıtlarına göre hastanelere SSK'nın 1 katrilyon 837 trilyon 617 milyar, Bağ-Kur'un 615 trilyon 835 milyar, Emekli Sandığı'nın ise 215 trilyon 363 milyar lira borcu bulunuyor.
Sağlık Bakanlığı'nın alacağı olan toplam 2.5 katrilyon liranın yarısının SSK'ya ait olması dikkati çekerken, Bağ-Kur'un 2004 yılına ait ödemediği borçları da bulunuyor. Yürürlükte bulunan mevzuata göre SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur, Sağlık Bakanlığı'na olan borçlarını kendisi ödüyor. Yeşil Kartlılar'la ilgili tedavi giderlerini ise Maliye Bakanlığı ödüyor. Sağlık Bakanlığı, bu kurumlardan alacağını tahsil edebilmek için defalarca uyardı. Ancak kurumlar, ödemeleri gereken 2.5 katrilyon lirayı "Ödenek yok" gerekçesiyle ödemedi.

SAĞLIK HİZMETLERİ DURMA NOKTASINA GELDİ
Alacağını tahsil edemeyen Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastaneler, çok ciddi ekonomik krizle karşı karşıya. Elektrik, su, kira, tıbbi malzeme alımı ve sözleşmeli personel gibi sabit masraflarını ödeyemez duruma gelen yaklaşık 900 hastane, icra tehlikesiyle karşı karşıya. Ankara, İstanbul, İzmir, Erzurum, Diyarbakır ve Eskişehir başta olmak üzere, birçok ildeki hastanelere piyasaya olan borcunu ödeyemediği için haciz geldiği iddia ediliyor. Hastane başhekimleri ise konuya ilişkin açıklama yapmaktan kaçınıyor. İcra endişesi yaşayan hastane yöneticileri, alacaklarını tahsil edebilmek için ödeneklerin açılmasını ve Başbakan Erdoğan'ın duruma müdahale etmesini bekliyor. Mevzuat gereği, icra gelen hastanelerin başhekim, başhekim yardımcıları ve ilgili diğer sorumluları hakkında, "görevi kötüye kullanma" suçlamasıyla soruşturmalar, hatta davalar açılabiliyor.

Hastanelerin piyasaya olan borçlarını döner sermaye gelirlerinden ödemeye çalıştıkları, ancak bunun da yeterli olmadığı kaydediliyor. 2.5 katrilyon liranın 2005 yılı sonuna kadar ödenmemesi halinde hastanelerdeki sağlık hizmetlerinin büyük oranda aksayacağı ve acil hastaların bile ameliyatının aksatılabileceği öne sürülüyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 2004 yılında 3 milyon 105 bin 603 SSK'lı, 3 milyon 311 bin 738 Bağ-Kur'lu, 2 milyon 127 bin 489 Emekli Sandığı mensubu, 1 milyon 37 bin 770 Yeşil Kartlı hasta, Sağlık Bakanlığı'na bağlı kuruluşlara başvurdu. 2005 yılında başvuran hasta sayısının ise daha fazla olduğu öğrenildi. Hastanelerin Ortak Kullanımı Projesi, 1 Temmuz 2003 tarihinde önce 3 büyük ilde başlatıldı, sonra rakam 6 ile ve daha sonra 11 ile çıkarıldı.

MYNET
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
14.10.2025
13:55
Belgin:
Belgin: 'Engellilerin sorunları görmezden geliniyor!'
Beyaz Baston Görme Engelliler Güvenlik Günü dolayısıyla açıklama yapan Bingöl Engelliler Platformu Sözcüsü Murat Belgin, kentte engelli bireylerin yaşamını kolaylaştıracak adımların atılmadığını, belediye, kent konseyi ve ilgili kurumların görevlerini yerine getirmediğini belirterek yetkilileri sorumluluğa davet etti.
14.10.2025
13:03
Bingöl Valisi Usta, güvenlik verilerini paylaştı
Bingöl Valisi Usta, güvenlik verilerini paylaştı
Bingöl Valisi Dr. Ahmet Hamdi Usta, son 2 ay içerisinde güvenlik güçleri tarafından yapılan çalışmaları paylaşırken, suç oranlarında bir önceki seneye göre düşüş ve tutuklamalarda artış olduğu görüldü.
14.10.2025
12:14
Bingöl`de zehir tacirlerine jandarma baskını!
Bingöl'de zehir tacirlerine jandarma baskını!
Bingöl'ün Genç ilçesinde jandarma ekiplerince metruk bir binaya düzenlenen operasyonda çeşitli tür ve miktarlarda uyuşturucu madde ele geçirilirken, 2 şüpheli gözaltına alındı.
14.10.2025
12:04
Becerikli;
Becerikli; 'Beyaz Baston Yasası çıkarılmalı'
15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler Güvenlik Günü münasebetiyle yaptığı açıklamasında görme engellilerin haklarına dikkat çeken ve bu hakların teslimi çağrısında bulunan Altı Nokta Körler Derneği Bingöl Şube Başkanı Hidayet Becerikli; 'Ülkemizde de bir 'Beyaz Baston Yasası' çıkarılarak bu hakların yasal güvenceye kavuşturulmasını talep ediyoruz' dedi.
14.10.2025
11:41
Fiat Egea Sedan, 2026`da yollara veda ediyor
Fiat Egea Sedan, 2026'da yollara veda ediyor
Türkiye'nin en çok satan otomobili Fiat Egea'nın üretiminin en geç Haziran 2026'da sona ereceği Tofaş CEO'su Cengiz Eroldu tarafından açıklandı.
13.10.2025
19:31
Bingöl`de ‘Deprem Master Planı` Çalıştayı
Bingöl'de 'Deprem Master Planı' Çalıştayı
Bingöl Belediyesi'nce 15-16 Ekim tarihlerinde düzenlenecek çalıştay, Bingöl'ün deprem hazırlık sürecine bilimsel bir boyut kazandıracak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın