KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
20 Aralık 2025 Cumartesi
°C

Hastanelerde 'e-randevu' dönemi

E-sağlık 2009'da devreye girecek. İşte detaylar

Hastanelerde `e-randevu` dönemi
01 OCAK 2009 PERŞEMBE 13:02
0
1098
0
AA aa
2009'da hayata geçirmeyi planladığı projeyle hastanelerden telefonla veya internetten randevu alınabilecek.
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Vekili Prof. Dr. Nihat Tosun, Bakanlığın gelecek 20-30 yılı kapsayan stratejik planının Ocak ayında Devlet Planlama Teşkilatına sunulacağını bildirdi.

Hastaların uzun süre yatarak gördüğü tedavi yönteminden, en kısa zamanda topluma kazandırıldığı, lükse kaçmadan konforun ön plana alındığı sağlık hizmetine doğru bir kayış olduğunu anlatan Tosun, stratejik planın buradan yola çıkılarak hazırlandığını söyledi.

Elektronik devletin (e-devlet) önemli bir bileşeni olan, e-sağlık sisteminin 2009'da devreye girmesinin planlandığını belirten Tosun, bu sistem sayesinde sağlık alanında daha iyi bir iletişim sağlanacağını, hastalarla ilgili bilgilerin daha hızlı derleneceğini bildirdi.

Ayrıca, ''e-randevu'' denilen, merkezi randevu sisteminin uygulamaya sokulmasının öngörüldüğünü kaydeden Tosun, ''Bu konuda uzun süredir çalışıyoruz. Önemli bir noktaya geldik. Türkiye açısından yeni bir kavram olduğu için çok hassas davranıyoruz. Dünyadaki önemli örnekleri gördük. En önemli örneklerden birisi İngiltere idi. Bizim sistemimiz zaten belli bir noktaya gelmişti. Artı ve eksileri orada görerek, revize ettik'' diye konuştu.

Bu sistemde, ülkenin her yerinde, tek bir numara aranarak muayene için randevu alınabileceğini ifade eden Tosun, sistemle ilgili şu bilgileri aktardı:

''Telefon açtığınızda, karşınıza çıkan görevli, oturduğunuz yeri ve tercih ettiğiniz hastane olup olmadığını sorup, bilgisayara gerekli bilgileri girerek, size o hastanedeki randevu yoğunluğunu aktaracak. Hedefinizi biliyorsanız, işiniz çok kolay olacak. Belli bir hastane ve doktor olacaksa, sistem daha kolay işleyecek. Eğer istediğiniz doktordan uzun süre randevu veremezse, başka bir doktora yönlendirme yapacak. Hatta görevli, verdiğiniz bilgilerden yola çıkarak, sizi belki başka bir branştaki doktora yönledirecek.

Diyelim ki göz randevusu istediniz ama rahatsızlığınız cildiyeyi ilgilendiriyorsa, size bu branştaki bir doktordan randevu almanızı önerecek. Yani her türlü bilgilendirme olacak. Bunun üzerinde daha çalışılıyor.''

İngiltere'de aile hekimlerinin de benzer sisteme dahil olduğunu belirten Tosun, ''Bunu, sizin adınıza aile hekimleri de yapabilecek. Size gideceğiniz doktorla ilgili tavsiyede bulunabilecek. Sisteme aile hekiminizle girip randevunuzu birlikte alabileceksiniz'' dedi.

-AİLE HEKİMLERİ-

Aile hekimlerinin sisteme ne kadar dahil olacağı konusunda henüz kesin karar vermediklerini ifade eden Tosun, ''Her aile hekimine bir portal verelim mi, giriş sağlayalım mı, onu daha kararlaştırmadık. Bu, aile hekimine, sisteme ne kadar yük getirecek, değerlendiriyoruz'' diye konuştu.

Çalışmaların simülasyonlarla yapıldığını, randevu işleminin süresinin belirlenmeye çalışıldığını anlatan Tosun, ''2009'da bununla ilgili önemli adımlar atmak istiyoruz. Hayata geçirebilirsek çok iyi bir sistem olacak. Bunun bir de mali külfeti, eğitimleri var. 2009'a yetiştirmeyi umuyoruz'' dedi.

Hastanelerin tümünün altyapılarının hazır olduğunu, zaten birçok kurumla online bağlantı bulunduğunu ifade eden Tosun, telefonla randevunun en önemli avantajının, hastaların doğru branştaki doktorlara yönlendirilmeleri olacağını belirtti.

''Önemli oranda insanımız, yanlış branştaki doktora gidiyor. Bu, bir danışmanlık hizmeti de olacak. Görevliler, cildiye mi, dahiliye mi olacak, yoksa acile mi gidilecek, onu söyleyecek. Çalışanlara bu eğitimler de verilecek'' diyen Tosun, e-randevunun pilot uygulamayla başlatılmasının öngörüldüğünü kaydetti.

AA


YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.12.2025
17:06
İlaç alacaklar aman dikkat! Fiyatlar artıyor
İlaç alacaklar aman dikkat! Fiyatlar artıyor
İlaç fiyatlandırmasında kullanılan euro kuru, Cumhurbaşkanı kararıyla yüzde 17 artırılarak 21,67 TL'den 25,33 TL'ye yükseltildi. Resmî Gazete'de yayımlanan kararla birlikte ilaç barem değerlerinde de güncellemeye gidildi.
19.12.2025
16:48
İRAP`ta Son Durum: Bingöl`de 40 Eylem Tamamlandı
İRAP'ta Son Durum: Bingöl'de 40 Eylem Tamamlandı
AFAD ev sahipliğinde düzenlenen İRAP Değerlendirme Toplantısı'nda, Bingöl'de afet risklerini azaltmaya yönelik yürütülen çalışmalar ele alındı; plan kapsamında belirlenen 99 eylemden 40'ının tamamlandığı açıklandı. 6 Şubat Depremleri Sonrası Bingöl'e yapılan acil yardım miktarı da açıklandı.
19.12.2025
16:28
Bingöl Umut Kervanı`ndan Benin`de Gönüllere Dokunan Yardım
Bingöl Umut Kervanı'ndan Benin'de Gönüllere Dokunan Yardım
Bingöl Umut Kervanı Derneği, hayırseverlerin bağışlarıyla Afrika'nın Benin ülkesinde yetim ve ihtiyaç sahibi onlarca aileye kalıcı ve acil yardımlar ulaştırdı.
19.12.2025
16:13
Atık malzemelerden kuluçka makinesi yaptı
Atık malzemelerden kuluçka makinesi yaptı
Bingöl'de civcivleri çok seven ancak temin edebilecek bir yer bulamayan elektrik mühendisi Enes Akgül, atık malzemelerden kuluçka makinesi yaparak kendi civcivlerini üretti.
19.12.2025
02:45
Bingöl`de Yeni Hastane İçin Sosyal Donatı Talebi
Bingöl'de Yeni Hastane İçin Sosyal Donatı Talebi
Bingöl'de yapımı süren yeni devlet hastanesinin, yalnızca sağlık hizmeti sunan bir yapı olmasının ötesinde; hasta ve hasta yakınlarını merkeze alan cami, refakatçi evi, kütüphane ve sosyal ikram alanlarını içeren sosyal donatılarla birlikte planlanması talep ediliyor.
19.12.2025
02:43
Bingöl Balında Verimliliği Artıracak Proje
Bingöl Balında Verimliliği Artıracak Proje
Fırat Kalkınma Ajansı'nın teknik desteği ve Bingöl Üniversitesi'nin akademik katkılarıyla yürütülecek çalışmada, arıcılıkta verimliliğin artırılması ve katma değerli üretimin güçlendirilmesi amaçlanıyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın