Hatemi'nin bu sözlerinin, İran'ın mevcut Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın ABD'yi hedef alan sert söylemiyle tezat oluşturduğu yorumları yapıldı. Muhammed Hatemi, Washington'da ulusal katedralde yaptığı konuşmada ve düzenlediği basın toplantısında, bu sözlerine karşılık, ABD Başkanı George W. Bush'un ''tek yanlı'' politikalarını eleştirerek, Washington'un, diğer uluslarla birlikte çalışması durumunda çok daha başarılı ve etkili olacağını söyledi.
Hatemi, konuşmalarında, İslamiyet, Hıristiyanlık ve Musevilik dinleri arasında güçlü ve tarihi bir diyalog kurulması çağrısında bulunarak, ''Bu sağlanabilirse yaşam savaş çığırtkanlarının ve şiddet düşkünü liderlerin pençelerinden kurtarılabilir'' dedi.
Muhammed Hatemi, 1979'daki İslam devriminden bu yana ABD'yi ziyaret eden en üst düzeyli İranlı yetkili oldu. Buna karşılık Amerikan yönetimi, özel bir ziyaret yaptığını belirttiği Hatemi ile görüşmeyeceğini açıklamıştı. ABD'deki bazı Musevi kuruluşları, Hatemi'ye vize verilmesi kararını eleştirmişti.
AA