KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
06 Mayıs 2025 Salı
°C

Hava değişimleri psikolojiyi bozuyor

Sonbahar, ani ısı değişiklikleri ile vücut dengesini altüst ederken insan psikolojisine de zarar veriyor. Psikolog yalçın, insanları bu dönemde karamsar ve isteksizliğe karşı uyardı.

Hava değişimleri psikolojiyi bozuyor
21 EYLÜL 2006 PERŞEMBE 09:47
0
932
0
AA aa
Ani hava değişiklikleri ve havanın kapanmasının insan psikolojisini olumsuz yönde etkilediğini belirten uzmanlar, "Mevsimsel depresyona yakalanmak istemiyorsanız gün içinde moralinizi yüksek tutun. Yoksa sosyal ilişkileriniz azalır, umutsuzluğa düşersiniz" uyarısında bulunuyor.

Eskişehir Özel Anadolu Hastanesi'nden Psikolog Seçkin Yalçın, ani hava değişimleri ve havanın kapanmasının insan psikolojisini olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Psikolog Yalçın, yazdan sonbahara, sonbahardan kışa geçiş sürecinde yaşanan ani ısı düşüşleri ve havanın kapanmasının insanları karamsarlığa ve isteksizliğe sürüklediğine dikkat çekerek, şöyle devam etti:

"Yazdan sonbahara ve kışa doğru ani ısı düşüşleri ve hava kapanmaları yaşanıyor. Yaz'ın kendini sürekli hissettiren güneş bu dönemde artık ortaya çıkmıyor. Hava kapandığı içinde insanlar güneş ışığını alamıyor. Hal böyle olunca güneş ışığı eksiklikleri insanda mevsimsel depresyon dediğimiz depresyona sebep olabilmektedir. Bunun için insanların bu dönemde morallerini çok yüksek tutmaları lazım."

Mevsimsel depresyon sonucu başta bireyde yorgunluk hissi, uyku hali ve umutsuzluk gibi duygu durumlarının oluşabileceğini anlatan Psikolog Yalçın, "Bu durum insanı mutsuz, karamsar kılar ve olaylara karşıda ilgisiz kalmasına sebep olur.Sosyal ilişkileri azalır, insanlarla beraber olmak istemez.Şahıs hayattan zevk almamaya başlar, hatta daha önceden hoşlanarak yaptığı şeylere bile ilgisiz kalır. Bunlar tipik depresyon belirtileridir. Diğer depresyondan ayrılan özelliği mevsimsel olmasıdır." dedi.

Mevsimsel depresyonlarda kişinin mutlaka profesyonel bir uzmana başvurması gerektiğini aksi taktirde kötü sonuçlar doğurabileceğini kaydeden Yalçın, "Bu tür hastalara ilaçsız tedavi olarak bilinen ışık tedavisi uygulanır. Hasta ışık aletinin karşısına oturarak bu yöntemle güneş ışığı eksikliğinden kurtulmaya çalışır. Verilen bu ışıkla kişinin semptonları düzelir. Eğer bu yoksa hastaya ilaç tedavisi de uygulanabilir. Tedavi görülmemesi halinde ise ortaya intihara varan kötü sonuçlar çıkabilir" ifadesini kullandı.

Yalçın, bu durumdan kurtulmak için öncelikli olarak yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı: "Kişinin ilgisini başka taraflara kaydırması, hobilerine ağırlık vermesi, arkadaş çevreleri ile görüşmesi pozitif etki doğuracaktır. Bu duruma yenilmemek için gün içinde morallerin yüksek tutulması lazım''

(Cihan)

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
05.05.2025
17:33
Bingöl Engelliler Platformu kuruluyor
Bingöl Engelliler Platformu kuruluyor
Yapılacak ilk toplantıda kuruluş amacının açıklanıp ve yönetimin kurulacağı, platform sözcüsünün ilan edilip çalışmalara hızla başlanacağı vurgulandı.
05.05.2025
16:39
Aile hekimliğinde ikamet güncellemesi!
Aile hekimliğinde ikamet güncellemesi!
İkamet ve kayıt adresi farklı olanlar dikkat: Aile hekimi kaydınız değişebilir. Sağlık Bakanlığı, 6 Mayıs'tan itibaren aile hekimi ile ikamet adresi farklı olan vatandaşların kayıtlarını otomatik olarak güncelleyecek. Yeni sistem ilçeler için değil iller bazında olacak. 1 ay içinde e devlet ya da e nabız üzerinden başvurursanız eski aile hekiminize dönebileceksiniz.
05.05.2025
15:26
Kriterler değiştirildi: Pert arabada hasar sınırı yüzde 60 oldu
Kriterler değiştirildi: Pert arabada hasar sınırı yüzde 60 oldu
Yeni sigorta düzenlemesiyle birlikte artık hasar gören araçların onarım maliyeti, aracın piyasa değerinin yüzde 60'ını aşmadıkça, sigorta şirketleri bu araçları perte çıkaramayacak. Böylelikle büyük bir pazar haline gelen pert araç kullanımının önüne geçilecek.
05.05.2025
14:40
Bingöl`de kesinleşmiş hapis cezası bulunan şüpheli yakalandı
Bingöl'de kesinleşmiş hapis cezası bulunan şüpheli yakalandı
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, Dolandırıcılık ve Göçmen Kaçakçılığı suçlarından 4 yıl 10 ay 10 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan şüpheli yakalandı.
05.05.2025
14:39
20 günlük ömre kıyanın cezası araba parası!
20 günlük ömre kıyanın cezası araba parası!
Bingöl'ün Karlıova ilçesinde ters laleler çiçek açtı. Yılda sadece 20 gün açan ve nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için korunan çiçeği koparmanın cezası ise 577 bin lira.
05.05.2025
14:38
Bingöl`de motosiklet çalan 3 şüpheli yakalandı
Bingöl'de motosiklet çalan 3 şüpheli yakalandı
Bingöl'de polis ekipleri tarafından yapılan çalışmada, motosiklet çalan 3 şüpheli yakalandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın