KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Temmuz 2025 Cuma
°C

Havamızı kendimiz tahmin edeceğiz

Bingöl Meteoroloji Müdürlüğü bahçesine kurulan modern ileri teknoloji ürünü AWOS adlı cihazla, artık Bingöl ile ilgili hava tahminleri net bir şekilde yapılabilecek.

Havamızı kendimiz tahmin edeceğiz
23 EYLÜL 2008 SALI 23:14
0
1016
0
AA aa
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü; Bingöl'e ileri teknoloji ürünü AWOS otomatik gözlem istasyonu kurdu. Kurulan yeni cihazla Bingöl havası artık bölgesel hava tahmini değil nokta tahminle gerçekleştirilecek.

Kurulan yeni cihaz hakkında bilgi veren, Bingöl Meteoroloji Müdürü Nizamettin Hişan, Bingöl ile birlikte Genç ve Solhan'a da kurulan bu cihazların 180 bin Euro değerinde olduğunu söyledi.

Cihazın ileri teknoloji ürünü olduğunu ifade eden Hişan, “Kurduğumuz cihazlar şuan deneme aşamasındadır. 2008 yılının sonuna kadar deneme amaçlı raporlar verecek. 2009 yılı itibari ile teknik bir sorun çıkmadığı takdirde cihazlar kullanıma hazır olacak. Kurulan yeni cihazlar ana bina ile makineler arasında döşenen kablolar üzerinden direk olarak raporları kurumumuz içerisindeki bilgisayarlara aktarabiliyor. Eski yöntem daha ilkel bir şekilde yürütülürdü. Eski cihazlarda kontrol dışarıda yapılırdı. Bu yeni cihazlarla birlikte öyle bir durum söz konusu olmayacak” diye ifade etti.

 İLERİ TEKNOLOJİ ÜRÜNÜ AWOS'UN ÖZELLİKLERİ:
Çift basınç sensörlü, altimetre ayarını gösterir, Rüzgâr hızı, rüzgar hamlesi, rüzgar yönü, değişken rüzgar yönü, sıcaklık, çiy noktası sıcaklığı, altimetre ayarı, yoğunluk irtifası, görüş mesafesi, değişken görüş mesafesi, yağış miktarı, gece-gündüz ayrımı,  bulut yüksekliği ve gökyüzü kapalılığı, halihazır hava belirleme sensörü gibi özellikleri de taşıyor.

Otomatik meteoroloji istasyonları; meteorolojik parametrelerdeki değişimlere duyarlı ve bu değişimlerin miktarını ölçen sensörlerden oluşmaktadır.

Ayrıca, bu sensörlerin ürettiği mühendislik birimlerini (volt, amper, frekans gibi) meteorolojik bilgilere ve birimlere dönüştürmek için gerekli hesaplamaları ve çevirmeleri yapan ana işlem ünitesi, bu bilgilerin çeşitli yerlerde görüntülenmesini sağlayan görüntüleme üniteleri ile üretilen bilgi ve meteorolojik kodların ilgili merkezlere iletilmesini sağlayan haberleşme üniteleri de otomatik istasyon bünyesinde yer almaktadır.

Otomatik istasyonlar, ölçülen ve hesaplanan çeşitli meteorolojik parametrelerin belirli formatlarda meteorolojik mesajlara dönüştürülmesi işlemini yaptıkları gibi, yine bu bilgilerin belirli formatlarda saklanması, grafiklere dönüştürülmesi ve yazıcılarda kaydedilmesi işlerini de yaparlar. Böylece, herhangi bir bilgi kaybı olmaksızın, meteorolojik parametrelerin sürekli olarak ve en doğru şekilde elde edilmesi sağlanmış olur.



YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
18.07.2025
03:19
Bingöl OSB Genişleme Alanı Altyapı İhalesi yapılacak
Bingöl OSB Genişleme Alanı Altyapı İhalesi yapılacak
'Bu başarı kalbi ve yüreği Bingöl için çarpanların ortak eseridir' diyen Vali Usta: 'Bingöl sanayicisi, girişimcisi ve tüm dinamikleriyle omuz omuza, kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz' dedi.
18.07.2025
03:18
Adalet Bakanlığı`na 20 bin yeni personel alınacak
Adalet Bakanlığı'na 20 bin yeni personel alınacak
Kabine Toplantısı sonrası alınan kararları açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adalet Bakanlığı'na 20 bin yeni personelin alınacağını duyurdu.
18.07.2025
03:16
'Bağımlılık, terör kadar tehlikeli'
Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Bingöl İl Başkanı Şahin Gültekin yaptığı açıklamada bağımlılıkla mücadelenin terörle mücadele kadar önemli ve stratejik bir güvenlik meselesi olduğunu belirterek, devlet, aile ve sivil toplumun bu konuda topyekûn bir seferberlik başlatması gerektiğini vurguladı.
18.07.2025
03:13
TED AD Bingöl Koleji Eğitim Hayatına Başlıyor
TED AD Bingöl Koleji Eğitim Hayatına Başlıyor
Türkiye'nin en köklü eğitim kurumlarından biri olan Türk Eğitim Derneği (TED), Türkiye'nin dört bir yanına nitelikli eğitimi ulaştırma vizyonu doğrultusunda, yeni bir eğitim yuvasını Bingöl'e kazandırıyor. TED AD Bingöl Koleji, 2025-2026 eğitim-öğretim yılında Bingöl'de de kapılarını öğrencilere açmaya hazırlanıyor.
18.07.2025
03:11
'El birliğiyle Bingöl'ü bir turizm merkezi haline getireceğiz'
Meclis'te yaptığı konuşmasında milletvekillerine şehrin turizm noktalarını sıralayıp ziyaret ve gelişim için destek çağrısında bulunan Milletvekili Korkutata: 'Bingöl'e gelen misafirlerimiz yalnızca doğanın ve tarihin değil, aynı zamanda insanımızın eşsiz misafirperverliğiyle de buluşmaktadır' dedi.
18.07.2025
03:10
Uyuşturucu ve hırsızlıktan ceza almışlardı! Yakalandılar
Uyuşturucu ve hırsızlıktan ceza almışlardı! Yakalandılar
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada kesinleşmiş hapis cezası bulunan 3 şüpheli yakalandı. Şahıslar cezaevlerine teslim edildiler.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın