KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
24 Haziran 2026 Çarşamba
°C

Hayal kırıklığı dedi

Bingöl Ziraat Mühendisleri Başkanı Erdoğan Yener; Eskiden hayvancılığı bırakıp şehre göç eden insanların köye dönmeleri için bir fırsat olarak görünen projenin içeriği netleşince hayal kırıklığına neden oldu dedi.

Hayal kırıklığı dedi
07 MART 2018 ÇARŞAMBA 00:25
0
3679
2
AA aa

Hayvancılık sektörünün gelişmesinin önündeki engellere değinen Bingöl Ziraat Mühendisleri Başkanı Erdoğan Yener, hayvancılığın en önemli giderinin yem bitkileri olduğunu belirterek, hayvancılığın gelişmesi için kaba yem bitkilerinin üretiminin yapılması için hazine ve meraların üreticiye açılması gerektiğini vurguladı.

300 koyun projesinin içeriği netleşince hayvan yetiştiricilerini hayal kırıklığına uğrattığını söyleyen Yener; “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın 'Köyden şehire gitme hem maaşını al hem kendi işinin patronu ol" projesini gündeme getirdiği zaman toplumda çok büyük bir heyecan ve beklenti oluşturdu. İl dışında batı illerine göç etmek zorunda kalan Bingöllüler bizleri arayıp 'artık memleketimize dönmek istiyoruz. Devlet böyle bir proje sunmuş köyümüze dönüp tekrar hayvancılık yapacağız, projeden faydalanmak istiyoruz.' konu hakkında bilgi istediler. Herkes gibi bizlerde merak ettik. Eskiden hayvancılığı bırakıp şehre göç eden insanların köye dönmeleri için bir fırsat olarak görünen projenin içeriği netleşince hayal kırıklığına neden oldu” dedi.

"Son dönemde hayvancılık sektörü büyük sıkıntılar yaşıyor"

Son dönemde hayvancılık sektörünün büyük sıkıntılar yaşadığını aktaran Yener; “Basına düşen haberlerden ve yetkililerin açıklamalarından sıkıntının boyutunu görüyoruz. Bunun başka bir göstergesi olarak yurt dışından karkas ettin ithal edilmesi ve iç piyasaya sürülmesinde bu kanıya varıyoruz” ifadelerini kullandı.

Yener, Bingöl'deki Ziraat Mühendisleri olarak hava şartlarının müsait olmasıyla beraber köylerde bulunan çiftçilerle yüz yüze görüşeceklerini anımsatarak; “Çitçilerimizin bilinçlenmesi için eğitimler vereceğiz.  Çiftçilerin sorun ve sıkıntılarını dinleyerek çözüm kapısı olmaya gayret edeceğiz” diye konuştu.

Bölgede hayvancılığın gelişmesi için kaba yem üretimin olması gerektiğine vurgu yapan Yener; “Hayvancılığın ilerlemesi için yem bitkilerinin üretimi yapılması lazım.  Hayvancılığın en önemli gideri kaba yemdir. Bu konuda üreticiler şikâyetçiler.  İlimize yem bitkileri Güneydoğu illerinden gelmektedir. Bu da üreticiler için artı gider anlamındadır. Burada çiftçilerimiz kendi yemini üretemediği için kazanmış olduğu kazancının büyük kısmını kaba yeme gider olarak harcıyor. Hayvancılığın en büyük sorunu kaba yem teminidir” şeklinde konuştu.

“Mera ve yaylalardan gerektiği gibi faydalanamıyoruz”

Türkiye mera ve yaylalar konusunda zengin bir ülke olduğunu söyleyen Yener, söz konusu meraların değerlendirilmediği için zamanla çeşitli tahribatlara uğrayarak, atıl durumda geldiğini söyledi.

Mera ve yaylakların kiralaması Gıda Tarım İl Müdürlükleri tarafından yapıldığını dile getiren Yener, “Türkiye'de 4 bin 342 sayılı mera kanunu var, Mera ıslahı, kiralaması gibi durumlar kanunla yapılıyor. Hayvan sahiplerine bu konuda kolaylıklar sağlanmalı. Hayvanlarını otlatma konusunda fazla bir ücret almadan mera ve yaylalar kullanıma açılmalı” ifadelerini kullandı.

"Hayvancılığın geliştirilmesi için hazine ve meraların üreticiye açılması lazım"

Hayvancılığın gelişmesi için Milli Emlak Müdürlüğünün bir açıklaması olduğunu hatırlatan Yener, "Milli Emlak Genel Müdürlüğü, boş atıl durumda olan hazine arazilerinin üretici için kaba yem üretmeye açılması oldu. Bu tür açıklamalar olumlu olsa da yansıması yerel üreticiye geç oluyor ya da engellerle karşılaşılıyor. Bu kapsamda meraların ıslahı yapılması gerekiyor. Zayıf karakterli meraların ıslahı yapılarak oradaki bitki örtüsü zenginleştirilip büyükbaş hayvanların tüketmiş olduğu yem bitkilerini artırarak, bitkisel dokuyu geliştirilmesi gerekiyor. Bu kapsamda mera, yayla ve hazine arazilerin üreticiye tahsisi kolaylaştırılması lazım” dedi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_23648)
07 Mart 2018 Çarşamba 02:31
Memlekete hic Bir sey birakmadilar ne ciftcilik ne hayvancilik ne Tarim yazik güzelim memlekete ne Hale getirildi
Kendi cikarlari ugruna herseyi yapar bu insanlik
Avrupa insani uzayda tomates yetistirme pesindeyken herkese is as imkan vermeyle ugrasirken
Biz kendi kendimizle malisef ugrasiyoruz
Misafir Kullanıcı (@Misafir_23644)
07 Mart 2018 Çarşamba 01:12
Bu ulkenin olmazsa olmazı tarım ve hayvancılık ile kalkınması bir erzemdir bir tarım bakanın gelişi guzel beyanat vererek sonrada yanlıs anlasılma oldu biz bunu karadeniz bolgesi icin soyledik ve insanlar internet uzerinden muracat ettiler devam edin bakalım beton sizi kurtaracak yarın bu ilde nasıl patlak verecek ozaman görüşürüz tarım alanlarına beton insaedin koylere sut yumurta ekmek gidiyor koydeki tandırlar sehir merkezine taşınmış buda köylerin şehir hayatına gectiyinin gostergesi Çiftcinin onunu acilen acın
23.06.2026
20:46
Bingöl`de Bir İlk! Böbrek Alınmadan Kanser Ameliyatı Yapıldı
Bingöl'de Bir İlk! Böbrek Alınmadan Kanser Ameliyatı Yapıldı
Bingöl Devlet Hastanesi'nde ilk kez gerçekleştirilen kapalı böbrek koruyucu kanser ameliyatında, 75 yaşındaki hastanın böbreğindeki 3,5 santimetrelik tümör başarılı bir operasyonla çıkarıldı.
23.06.2026
17:38
Bingöl`de İlaçlama Çalışmalarına Start Verildi
Bingöl'de İlaçlama Çalışmalarına Start Verildi
Yaz aylarında artış gösteren haşere ve zararlılara mücadele kapsamında çalışmalarını başlatan Bingöl Belediyesi, kanal hatlarından parklara, su birikintilerinden yeşil alanlara kadar birçok noktada ilaçlama çalışması yürütüyor. Çalışmalar kapsamında mahallelerdeki ilaçlamaların da arttırılacağı vurgulandı.
23.06.2026
17:26
Bingöl Üniversitesi İçin 50 Kişi alınacak
Bingöl Üniversitesi İçin 50 Kişi alınacak
İŞKUR ve Bingöl Üniversitesi iş birliğinde yürütülecek İUP programına kabul edilecek 50 kişi, 30 Haziran 2026 tarihinde gerçekleştirilecek noter kurasıyla belirlenecek. Başvurular 22-26 Haziran 2026 tarihleri arasında İŞKUR İl Müdürlüğü, İŞKUR e-Şube, e-Devlet ve ALO 170 iletişim hattı üzerinden yapılabilecek.
23.06.2026
12:45
Zehirli Engereği Eliyle Yakalayıp Boynuna Doladı
Zehirli Engereği Eliyle Yakalayıp Boynuna Doladı
Solhan'da engerek yılanını yakalayan 'İmparator' lakaplı Ses Sanatçısı Yakup Koçak, tehlikeye dikkat çekerek uyardı: 'Sakın benim yaptığımı yapmayın. Bir ısırığı tahtalı köye gönderir.'
22.06.2026
16:45
Bingöl Belediyesi Yaz Kursları Başlıyor
Bingöl Belediyesi Yaz Kursları Başlıyor
Bingöl Belediyesi Gençlik Merkezi tarafından düzenlenecek ücretsiz yaz kursları için başvurular başladı. Akademik, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda açılacak 21 branştaki kurslarla çocuklar ve gençler yaz tatilini verimli geçirme imkânı bulacak.
22.06.2026
16:15
O Artık Fahri Bir Gençli
O Artık Fahri Bir Gençli
Genç Belediye Meclisi, ilçeden ayrılmaya hazırlanan Kaymakam Muhammet Güzel'e oy birliğiyle fahri hemşehrilik beratı verdi. İlçede bir kaymakama ilk kez verilen berat, duygusal anlara sahne oldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın