KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
16 Ağustos 2025 Cumartesi
°C

Hazar beşlisi

Rusya, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan ve İran'dan oluşan Hazar beşlisi, saldırmazlık konusunda ise uzlaştı.

Hazar beşlisi
17 EKİM 2007 ÇARŞAMBA 10:00
0
1044
0
AA aa
ABD buradan saldıramaz

Saldırmazlık paktına göre, Hazar ülkeleri, hiçbir şekilde yabancı bir ülkenin başka bir Hazar ülkesine saldırı düzenlemesi için topraklarını kullandırmayacak. Böylece İran'a olası bir ABD operasyonunda Azerbaycan'ın üs olarak kullanılmasının önüne geçilmek isteniyor.

TAHRAN'daki buluşmanın yıldızı suikast planı iddialarına rağmen bu ülkeye giden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin oldu. Putin, Hazar'a kıyısı bulunan 5 ülke arasında "saldırmazlık paktı" anlamına gelen bir anlaşma yapılmasını önerdi. Rus lideri, "Önemli olan beş Hazar ülkesinin topraklarını başka yabancı ülke güçlerine açmamasıdır. Burada temsil edilen her ülke kendi topraklarında yabancı bir gücün başka bir Hazar ülkesine yönelik ilhak amaçlı kullanılmaması ilkesini benimsemesi lazım. Hazar ülkeleri arasında çıkan tüm anlaşmazlıkların en ufak güç kullanma iması olmaksızın görüşmeler masasında çözülmeli" dedi.

Bunun üzerine zirve sonrasında yayınlanan ortak deklarasyonda, "Hazar'a taraf olan ülkeler, hiçbir şekilde başka ülkelerin, kendi topraklarını bu bildiriye taraf olmuş ülkelere yönelik saldırganlık ya da askeri harekatta kullanmasına izin vermez" dendi. İran'ın nükleer programını geliştirme hakkı bulunduğunun altını çizen liderler, böylece gizli nükleer silah projesi olduğu öne sürülen Tahran'a da arka çıkmış oldu.

12 mil önerisi

Zirveye katılan beş ülke lideri, başta petrol ve doğalgaz rezervleri olmak üzere yeraltı zenginlikleri bulunan Hazar'ı paylaşma konusunda anlaşamadı. Putin, bu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bize göre Hazar suları ve dibindeki satıh beş ülke arasında sektörlere bölünmesi yerine her kıyı ülkenin eşit mesafede tıpkı 12 millik karasu kuralı gibi belirli bölümü kontrol etmesi daha doğru olur. Hazar'ın geride kalan suları beş ülke tarafından ortak kullanılması hepimizin çıkarına olur" dedi.

Hazar'ı Karadeniz'e bağlayalım

Dünyanın enerji nabzının Hazar'da attığını belirten Putin, Hazar'ın yakın bir gelecekte açık deniz haline getirilmesi için ilginç öneri sundu. Hazar'a akan Volga nehri üzerinden Azak ve ardından Karadeniz'e kanal açılabileceğini belirten Rusya lideri "Hazar'ın kanalla Karadeniz'e bağlanması fantezi değil, gerçekleşebilecek bir projedir. Rusya gereken desteği sağlamaya hazır" ifadesini kullandı. Putin'in Hazar'ı Karadeniz'e bağlama önerisi 90'lı yıllarda batı tarafından Türkiye eksenli Doğu-Batı ulaşım koridoru projesine rakip olarak gösteriliyor.

İşte deklarasyon

Hazar'a taraf olan ülkeler, hiçbir şekilde yabancı ülkelerin, kendi topraklarını bu bildiriye taraf olmuş ülkelere yönelik saldırganlık ya da askeri harekatta kullanmasına izin vermez.

Hazar'ın paylaşım görüşmeleri önümüzdeki yıl Moskova'da devam edecektir.

Hazar üzerinde egemenlik hakkı sadece kıyısı bulunan 5 ülke Rusya, İran, Azerbaycan, Kazakistan ve Türkmenistan'a aittir. Bu husus Hazar yeraltı zenginliklerini de kapsamaktadır.

Hazar sularında sadece beş ülkenin bayrağını taşıyan gemiler bulunabilir.

İran'ın teklifi üzerine ekonomik ilişkileri derinleştirmek için Moskova'da toplanma kararı alındı.

İran jetlerine Rus motoru

RUSYA ile İran arasında 150 milyon dolarlık askeri işbirliği anlaşması imzalanacağı açıklandı. Putin'in tarihi Tahran ziyareti sırasında İran'ın kendi başına ürettiği "Şafak" ile "Yıldırım" savaş uçaklarına Rus marka uçak motoru konacak. RD-33 Rus motorları MIG-29 savaş uçaklarında kullanılıyor. İran'ın yaptığı savaş uçakları 1960 model Amerikan F-5E benzeri olmasına rağmen, yeni Rus motorla havada ciddi rakip haline geliyor.

Hürriyet
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
16.08.2025
03:48
Bingöl`de 7 yaşındaki çocuk termal havuzda boğuldu
Bingöl'de 7 yaşındaki çocuk termal havuzda boğuldu
Bingöl'de 7 yaşındaki çocuk, Bingöl Üniversitesi Termal Tesislerindeki havuzda boğuldu. Otopsinin ardından cenazesi defnedilen çocuğun taziyesi, merkez Kültür Camii'nde kurulacak. Kamuoyu ihmaller zincirine dikkat çekerken, Bingöl Üniversitesi'nin nasıl bir savunma yapacağı merak konusu!
16.08.2025
03:47
Vatandaş 153`e bildiriyor, sorunlar çözülüyor
Vatandaş 153'e bildiriyor, sorunlar çözülüyor
153 Çağrı Hattı'na ulaşan bildirimler üzerine Bingöl Belediyesi ekipleri, kent genelindeki parklarda kapsamlı bakım ve onarım çalışmaları gerçekleştirdi.
16.08.2025
03:46
Cinayetten ceza almıştı! Yakalandı
Cinayetten ceza almıştı! Yakalandı
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, 5 yıl 10 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan zanlı yakalandı.
16.08.2025
03:45
Bingöl`de cezaevi firarisi yakalandı
Bingöl'de cezaevi firarisi yakalandı
Bingöl'de 4 yıl 7 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan ve cezaevinden firar ettiği tespit edilen şüpheli, polis ekipleri tarafından yakalandı.
16.08.2025
03:44
Bingöl`de 8 bin kök kenevir bitkisi ele geçirildi
Bingöl'de 8 bin kök kenevir bitkisi ele geçirildi
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, 8 farklı noktada toplam 8 bin 332 kök kenevir bitkisi ele geçirildi.
16.08.2025
03:43
Uyuşturucu Operasyonu: Bin 695 şüpheli yakalandı
Uyuşturucu Operasyonu: Bin 695 şüpheli yakalandı
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, son 2 haftada Bingöl dahil 73 ilde uyuşturucuya yönelik düzenlenen operasyonlarda Bin 695 şüphelinin yakalandığını açıkladı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın