KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
12 Nisan 2026 Pazar
°C

Her yıl kaç çocuk kansere yakalanıyor?

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşe Çevirme, kanserin, dünyadaki ölümlerin yüzde 12,5'ini oluşturduğunu söyledi. Çevirme, dünyada her yıl 160 bin çocuğun kansere yakalandığını belirtti...

Her yıl kaç çocuk kansere yakalanıyor?
02 NİSAN 2009 PERŞEMBE 09:43
0
1159
0
AA aa
Kanser Haftası etkinlikleri kapsamında SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde ''Kanserde Erken Tanının Önemi'' konulu panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak katılan SAÜ Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşe Çevirme, kansere yönelik erken tanı veya koruyucu girişimlerin sağlık açısından önem taşıdığını kaydetti.

Kanserin hücrelerin genetik materyalinde oluşan ve bölünmeyle sağlıklı hücrelere aktarılan bozukluklardan kaynaklanan hastalıklar olduğunu vurgulayan Çevirme, 2002 yılı istatistiklerine göre dünyada her yıl 11 milyon kişi kansere yakalandığını dile getirdi. Çevirme, 2020 yılında ise bu rakamın yaklaşık yüzde 50 artış göstererek 16 milyona ulaşacağını ve 2/3'ünün gelişmekte olan ülkelerde görüleceğinin tahmin edildiğini söyledi. Kanserin tek başına bu denli ölümlere yol açmasının oldukça ürkütücü olduğuna vurgu yapan Çevirme, "Kanser kardiyovasküler hastalıklardan sonra dünyadaki ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alıyor. Kanser nedeniyle meydana gelen ölümler verem ve sıtma yüzünden gerçekleşen ölümlerin toplamından daha fazladır. Dünyada her yıl 160 bin çocuk kansere yakalanıyor. Kanser hastası çocukların ise her yıl 90 bini yaşamını yitiriyor. Kanserle mücadelede erken tanı ve teşhis büyük önem taşıyor.'' dedi.

Akciğer kanserinin kanser kökenli ölümler arasında birinci sırayı aldığını anlatan Çevirme, akciğer kanserlerinin erkeklerde en sık karşılaşılan kanser türü olduğunu dile getirdi. Sigara kullanımındaki artış nedeniyle Doğu Avrupa ülkeleri ve Türkiye'de akciğer kanserinin giderek arttığını söyledi. Sağlık Bakanlığı verilerine göre akciğer kanserinin batı bölgelerde en yüksek, güneydoğu ve doğu bölgelerde en düşük sıklığa sahip olduğuna dikkati çeken Çevirme, şöyle konuştu: "Dünyada her yıl 1 milyon kişi akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor. Akciğer kanserlerinin yüzde 90,4'ü erkeklerde, yüzde 9,6'sı ise kadınlarda görülmektedir. Olguların çoğunluğu 46 ile 65 yaş arasında görülmektedir. Olguların yaklaşık yüzde 90'ında sigara kullanım öyküsü saptanmıştır. Bunların yüzde 77,9'u pasif sigara içicisi, yüzde 10,8'i sigarayı bırakmış kişilerdir.''


(CİHAN)

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
11.04.2026
18:19
Bingöl`de Gençler Bilgide Yarıştı, Hedefte Umre Ödülü Var
Bingöl'de Gençler Bilgide Yarıştı, Hedefte Umre Ödülü Var
Bingöl'de lise ve üniversite öğrencilerine yönelik düzenlenen 'Umre Ödüllü Gençlik Bilgi Yarışması' geniş katılımla gerçekleştirildi. İl genelinde yapılan sınavda gençler, Umre ödülü için ter döktü.
11.04.2026
18:11
Bingöl Belediyesi ile DEM Parti Grubu Arasında
Bingöl Belediyesi ile DEM Parti Grubu Arasında 'Denetim Raporu' Tartışması
DEM Parti Bingöl Belediye Meclis Grubu, 2025 Denetim Komisyonu raporuna muhalefet şerhi koyarak belediye yönetimini eleştirdi. Bingöl Belediyesi ise iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek bütçe farkının yatırım ve afet harcamalarından kaynaklandığını açıkladı.
11.04.2026
17:49
Bingöl`de Bir Haftada Aranan 27Şahıs Yakalandı
Bingöl'de Bir Haftada Aranan 27Şahıs Yakalandı
Bingöl'de polis ekiplerinin bir haftalık çalışmasında aranan 27 kişi yakalanırken, farklı suçlara yönelik operasyonlarda 20 şüpheli hakkında işlem yapıldı.
10.04.2026
22:28
Vali Çelik: Bingöl`ün potansiyelini yatırıma dönüştüreceğiz
Vali Çelik: Bingöl'ün potansiyelini yatırıma dönüştüreceğiz
Yerel Kalkınma Hamlesi Programı'nın tanıtıldığı toplantıda konuşan Vali Çelik, istihdamı artıracak yatırım alanları ve KOBİ'lere sağlanacak finansman desteğini açıkladı. Tarımdan turizme birçok alanda yatırımcıya sunulacak teşviklerin anlatıldığı toplantıda, büyükbaş hayvancılık, termal turizm, bal üretimi ve su ürünleri yatırımları öne çıktı.
10.04.2026
22:00
Genç`te Umre Ödüllü Siyer Sınavında Dereceye Giren Öğrencilere Ödülleri Verildi
Genç'te Umre Ödüllü Siyer Sınavında Dereceye Giren Öğrencilere Ödülleri Verildi
Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından düzenlenen 'O'nu Oku, O'nu Yaşa' temalı umre ödüllü siyer sınavında Genç ilçesinde dereceye giren öğrencilere ödülleri, okullarda ve il merkezinde gerçekleştirilen programlarla takdim edildi.
10.04.2026
21:58
Bingöl`de
Bingöl'de 'İdam Yasası' Tepkisi: Kudüs, Aksa ve Filistin İçin Ortak Çağrı
Bingöl Gazze Sivil İnisiyatifi, Cuma namazı sonrası Kent Meydanı'nda kitlesel basın açıklaması düzenleyerek İsrail'in Filistinli tutsaklara yönelik idam kararına tepki gösterdi. Açıklamada, Filistin halkına destek çağrısı yapılırken, Filistinli esirler için uluslararası topluma çağrıda bulunuldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın