KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
15 Ağustos 2026 Cumartesi
°C

Herkese aynı yeni yıl mesajı gönderilebilir mi?

Bir özdeyiş vardır...

Herkese aynı yeni yıl mesajı gönderilebilir mi?
02 OCAK 2010 CUMARTESİ 19:06
0
1554
0
AA aa
"Akrep etmez akrabanın akrabaya ettiğini" denilir bu özdeyişte.
Bence bu sözü şöyle güncelleştirmek gerekiyor:
-Akraba etmez internetin akrabaya ettiğini!..
Emaille gelen yeni yılı kutlama mesajlarına bakarken, bu özdeyişi yukarıdaki biçimde yeniden yapılandırmak gerektiğini düşündüm.
Siyaset kökenli bir tanıdığım var.
Ondan gelen mesajda "Bu yıl da geçen yıllardaki gibi başarılı olmanızı dilerim" temennisi vardı.
Ancak bir hata etmiş.
Bu mesajın tıpkısının daha başka kimlere gönderildiğinin listesinin de emailinin başında bulunduğunu gözden kaçırmış.
Uzun bir isim listesi oluşturuyordu bu bölüm.
Bir kişinin başarılarını bu yıl da sürdürmesi halinde diğer kişinin başarısız olmasının kaçınılmazlığını öngörebileceğiniz isimler aynı listede yer almaktaydı.
Mesela hem Devlet Bahçeli'ye hem de Abdullah Öcalan'a aynı anda "Bu yıl da geçen yıllardaki gibi başarılı olmanızı dilerim" diyerek aynı yeni yıl mesajını gönderebilir misiniz?

Fehmi Koru- Ertuğrul Özkök

Bu tanıdık hem düşünceleri hem de çıkarları böylesine dramatik biçimde çelişen kişilere aynı mesajı göndermişti.
Düşünün bir kez.
Hem Tayyip Erdoğan'a hem de Abdüllatif Şener'e "Bu yıl da geçen yıllardaki gibi başarılı olmanızı dilerim" diye mesaj gönderirseniz ve bunlar bunu bilirlerse, size hangi gözle bakarlar?
Herkese tek tip dilekli mesaj göndermenin başka mahzuru da var.
Örneğin Ertuğrul Özkök'e "Bu yıl da geçen yıllardaki gibi başarılı olmanızı dilerim" diye mesaj gönderirseniz bu yanlış olmaz mı?
Ertuğrul Özkök'e böyle bir mesajı ancak Fehmi Koru, şaka olsun diye gönderir.
Bu tanıdığın düşünceleri de, siyasal ve sosyolojik konumları da, çıkarları da birbirlerine zıt kişilere başarı dileyen aynı mesajı göndermesinden giderek "Asgari müşterek" kavramını irdeleyebiliriz belki.
Çoğulcu ve özgürlükçü demokrasi her çeşit farklılıkların birlikte ve barış içinde yaşayabilmelerini sağlayan bir sistem değil mi özünde?
Ama nedense bizler bu sistemi bizim gibi olmayanları susturmak ve hatta yok etmek için kullanabileceğimizi zannetmiyor muyuz?
Örneğin "Özel yaşamın dokunulmazlığı" ancak kamuya mal olmuş kişiler söz konusu olduğu zaman buharlaşır.
Şöyle bir düşünün...

Kamuya mal olmuş özel hayatlar

Mesela basındaki genel eğilim sonucu özel yaşamı kamuya mal olmamış gazeteci kaldı mı?
Bu iş öylesine çığırından çıktı ki, bazı meslektaşlarımız kendi özel yaşamlarını mesleğin bir yansımasıymış gibi teşhir ederek, kendi kendilerini kamuya mal ettiler.
Bunun sonucu olarak, özel yaşamları onlarınki kadar renkli olmayan diğer meslektaşlar da, onları eleştirirmekle onlara hakaret etmek arasındaki çizgiyi buharlaştırdılar.
Bana yeni yıl mesajı içinde başarı dileği gönderen tanıdık, bu tür birbirleri ile gazete köşelerinde boğazlaşan meslektaşlarıma da aynı mesajı göndermişti.
Acaba bu tanıdık yeni yıl mesajında "Geçen yıl yaptığınız hataları bu yıl da tekrarlamazsanız başarılı olabilirsiniz" deseydi daha mı doğru davranmış olurdu?
Ne var ki insanlar tanıdıklarının yeni yıllarını kutlar ve başarı dilerken böyle ayrıntıları pek düşünmezler.
Bana "Bu yıl da geçen yıllardaki gibi başarılı olmanızı dilerim" diye mesaj gönderen tanıdığın hatası, internete fazla hâkim olmamasıdır.
Mesajının kimlere gönderildiğinin listesini emailinden çıkarabilseydi, bütün bu durumlar tabii ki düşünülmezdi...
sabah




 
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
14.08.2026
02:27
Yeni hastaneye 617 metrelik altyapı
Yeni hastaneye 617 metrelik altyapı
Bingöl Belediyesi, 500 yataklı yeni devlet hastanesinin kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarını tamamladı. Hastane yerleşkesine toplam 617 metrelik altyapı hattı döşendi.
14.08.2026
02:26
Bingöl`de yerel basına İŞKUR`dan 9 aya kadar istihdam desteği
Bingöl'de yerel basına İŞKUR'dan 9 aya kadar istihdam desteği
Bingöl'de basın sektörüne İŞKUR'dan 9 aya kadar destek sağlanırken, program sonrasında en az 9 ay da istihdam şartı getirildi.
14.08.2026
02:25
Kadim Aşiretler Federasyonu`ndan çerçeve yasasına destek açıklaması
Kadim Aşiretler Federasyonu'ndan çerçeve yasasına destek açıklaması
Kadim Aşiretler Federasyonu Bingöl İl Temsilcisi Erkan İŞERİ 'Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Teklifi'ni olumlu, stratejik ve hayırlı bir adım olarak gördüklerini açıkladılar.
13.08.2026
10:43
Bingöl`de nesli tehlike altındaki su samurları görüntülendi
Bingöl'de nesli tehlike altındaki su samurları görüntülendi
Göynük Çayı'nda görülen iki su samuru, dron kamerasına yansıdı. IUCN'nin 'nesli tükenme tehlikesine yakın' kategorisinde yer alan türün görüntülenmesi, bölgedeki doğal yaşam açısından dikkat çekici bir gelişme olarak değerlendirildi.
13.08.2026
10:17
Motorinde ÖTV sıfırlandı: Akaryakıtta indirim beklentisi
Motorinde ÖTV sıfırlandı: Akaryakıtta indirim beklentisi
Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile motorinden alınan ÖTV ağustos ayının kalan dönemi için sıfırlandı. Düzenlemenin pompaya yansıması halinde litre fiyatında yaklaşık 9,25-9,30 lira arasında indirim oluşabileceği belirtiliyor. Sonraki aylarda ise yıl sonuna kadar her ay 3'er lira artırılarak belirlenecek.
13.08.2026
10:01
Yedisu hattı için dikkat çeken araştırma: Fayın altında iki magma sistemi
Yedisu hattı için dikkat çeken araştırma: Fayın altında iki magma sistemi
Uluslararası bilim insanlarının yürüttüğü araştırmada, Erzincan Havzası ile Bingöl'ün Yedisu ilçesini kapsayan Karlıova Üçlü Eklem bölgesinin altında iki ayrı sığ magma rezervuarı tespit edildi. Çalışma, deprem ve volkanik risklere ilişkin önemli veriler ortaya koydu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın