KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Mayıs 2024 Cuma
°C

Herkesin eşit haklara sahip olması gerekir

'Yanlış uygulamalar, Kürtlerle Türkler arasında birçok önyargının oluşmasına neden olmuş ve toplumsal barışı yaralamıştır. Buna rağmen, toplumsal barışı tehdit eden faktörlerin ortadan kaldırılması, sanıldığı kadar da zor değildir” denilen bildirgede, Türkiye'de yaşayan herkesin eşit haklara sahip olması gerektiğinin altı çizildi.

Herkesin eşit haklara sahip olması gerekir
10 EYLÜL 2012 PAZARTESİ 01:52
0
1499
0
AA aa

 Bingöl Üniversitesi tarafından 06-07-08 Eylül 2012 tarihinde düzenlenen “Kimlik, Kültür ve Değişim Sürecinde Osmanlı'dan Günümüze Kürtler” Uluslararası Sempozyumu'nun ardından Sempozyum Düzenleme ve Bilim Kurulu, sonuç bildirgesi yayınladı.

Kürtler konusunun geniş kapsamlı ele alındığı sempozyuma birçok ülkeden ve Türkiye'nin çeşitli şehirlerinden akademisyen, araştırmacı, yazar, kanaat önderi ve siyasetçiyi bir araya getirdiği belirtilen bildirgede, 3 gün süren sempozyumun 16 oturumdan oluştuğu ve 70 bildiri sunulduğu kaydedildi.

“KÜRTLER MÜSLÜMAN OLDUKLARI İÇİN AZINLIK STATÜSÜNDE DEĞERLENDİRİLMEMİŞLERDİR”

Kürt meselesinin, yakın zamanda devletin ve toplumun bütün katmanları tarafından büyük bir sağduyuyla çözüleceği kanaatinin ortaya çıktığının kaydedildiği bildirgede, Kürt realitesinin ırkçı yaklaşımlarla ele alınmasının toplumda birçok alanda çatışmanın ve kayıpların yaşanmasına neden olduğu ifade edildi.

Bildirgede şöyle denildi; “Oysaki Kur'an-ı Kerim'in bir ayeti şöyledir: “Ey insanlar! Şüphe yok ki, biz sizi bir erkek ve bir dişiden yarattık ve birbirinizi tanımanız için, sizi boylara ve kabilelere ayırdık. Allah katında en değerli olanınız, O'na karşı gelmekten en çok sakınanınızdır. Şüphesiz, Allah hakkıyla bilendir, hakkıyla haberdar olandır” (Hucurat, 13). Bu ölçüye göre, ırklar bir realitedir ve inkâr edilmemelidir. Aynı zamanda Irkçılık da yapılmamalıdır. Osmanlı'nın yıkılmasından sonra farklı devletler ortaya çıkmış ve Kürtler, farklı devletlerin topraklarında yaşar hale gelmişlerdir. Ancak, temel hak ve özgürlüklere sahip olma noktasında Osmanlı dönemindeki haklarını elde edememişlerdir. Türkiye Cumhuriyeti devleti kurulurken Müslüman olmayan topluluklar azınlık olarak kabul edilmiş, “Müslüman bir toplumda, Müslümanlar azınlık konumunda bulunamazlar” ilkesi gereğince, Kürtler Müslüman oldukları için azınlık statüsünde değerlendirilmemişlerdir.”

“YANLIŞ UYGULAMALAR BİRÇOK ÖNYARGININ OLUŞMASINA NEDEN OLMUŞ”

Türklerin ve Kürtlerin yüzyıllardan beri aynı vatanda aynı kaderi paylaşmış ve aynı dine mensup iki millet olarak günümüze kadar geldiğine dikkat çekilen bildirgede; "Yanlış uygulamalar, Kürtlerle Türkler arasında birçok önyargının oluşmasına neden olmuş ve toplumsal barışı yaralamıştır. Buna rağmen toplumsal barışı tehdit eden faktörlerin ortadan kaldırılması sanıldığı kadar da zor değildir. Farklı ırklar ve farklı kültürler, çatışma sebebi değil, aslında bir zenginliktir. Bunu; bir kilimin desenleri veya gökkuşağının farklı renkleri gibi algılayabiliriz. Avrupa ülkeleri ve Amerika'da ifade edilen “multikültürel toplum” kavramı bu bağlamda hatırlanabilir. 1980'lerde yaşanın sağ-sol kavgalarını ülkemiz geride bırakmış ve belli bir olgunluk kazanmak suretiyle günümüze gelinmiştir. Öyle görülüyor ki, Kürt meselesinde de belli bir olgunluk süreci yaşanmaktadır. Yakın bir zamanda, meselenin; toplumsal ve devlet yönetimimin sahip olduğu sağduyuyla halledileceği kanaati kamuoyunda hâsıl olmuştur" denildi.

“TÜRKİYE'DE YAŞAYAN TÜM İNSANLAR EŞİT HAKLARA SAHİP OLMALIDIRLAR”

Yakın zamanda, meselenin, devletin ve toplumun bütün katmanları tarafından ve büyük bir sağduyuyla çözüleceği kanaati ortaya çıktığı belirtilen bildirgede, Türkiye'de yaşayan herkesin eşit haklara sahip olması gerektiğinin altı çizildi.

Farklı ırk ve kültürlerin çatışma sebebi değil, aslında bir zenginlik olduğu belirtilen bildirgede şunlar kaydedildi:

"Geçmişte yapılmış birçok hatalı uygulama bulunurken, devlet artık şefkatli yüzüyle meseleye bakmaktadır. TRT 6, bunu takip eden diğer açılım politikaları ve bunun somut örneği, Kürtçenin seçmeli ders olarak okutulması gibi uygulamalar provokatif eylemlerle kesintiye uğratılmamalıdır. Türkiye'de yaşayan tüm insanlar, eşit haklara sahip olmalıdırlar. Benzer nitelikteki sempozyumlarda, benzer toplumsal gerçeklik ve sorunların, üniversite ortamında farklı bakış açılarından tartışılmasının faydalı olacağı şüphesizdir.”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
16.05.2024
15:45
`Kural dışı` hac ziyaretlerine artık para cezası uygulanacak
'Kural dışı' hac ziyaretlerine artık para cezası uygulanacak
Suudi Arabistan, hac sürecinde, 'hac vizesi' almayanlara para cezası uygulama kararı aldı. Vizesiz, 'kural dışı' hac ibadetini yapmaya çalışanlara 10 bin riyal yani 85 bin Türk lirası para cezası kesilecek.
16.05.2024
15:08
Bingöl Umut Kervanı`ndan Kurban Bayramı hazırlığı
Bingöl Umut Kervanı'ndan Kurban Bayramı hazırlığı
2024 yılı Kurban organizasyonunu başlatan Bingöl Umut Kervanı Derneği, 'Kurbanınız Umut Olsun' çağrısıyla kurban vekâlet ve bağışlarını kabul etmeye başladı. Bu yıl için belirlenen kurban bedeli de açıklandı.
16.05.2024
14:13
Tarımsal uygulama merkezinde hayvansal ürünler elde edilecek
Tarımsal uygulama merkezinde hayvansal ürünler elde edilecek
Bingöl Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezinde hayvansal ürünlerin elde edilmesi için ilk adım atıldı. Büyükbaş hayvanların getirildiği merkezde, hem süt ve süt ürünlerinin üretimi yapılacak hem de akademisyenler ile öğrenciler için uygulama alanı olacak.
16.05.2024
14:12
Bingöl`de Gençler 33 şehidin anıtına karanfil bıraktı
Bingöl'de Gençler 33 şehidin anıtına karanfil bıraktı
Bingöl'de Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı birimlerde eğitim gören gençler, 33 şehidin anıtını ziyaret ederek hem karanfil bıraktı hem de Kur'an-ı Kerim okudu.
16.05.2024
10:34
Yurt dışından ikinci telefona yasak!
Yurt dışından ikinci telefona yasak!
Uygun fiyat nedeniyle yurt dışından satın alınan telefonlara sınırlama geldi. Buna göre, yurt dışından ikinci bir telefon artık getirilemeyecek.
15.05.2024
20:00
Bingöl Üniversitesi, ata tohumu sebze fidelerinin satışına başladı
Bingöl Üniversitesi, ata tohumu sebze fidelerinin satışına başladı
Bu yıl, domates çeşitleri olarak Guldar, Bursa, salkım, pembe ve çeri, biber çeşitleri olarak Elâzığ yerli dolmalık, Keban acı dolma, Arnavut, kırmızı kapya, çarliston, tatlı sivri, acı kıl ve turşuluk süs biber, yeşil fasulye, patlıcan, bamya, kabak, hıyar, reyhan, karpuz ile kavun fideleri bulunuyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın