KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
20 Ekim 2026 Salı

Hes ve termik santraller doğaya zarar veriyor

Baluken: “Bingöl ilimizde yapılmış, yapılmakta olan ve yapılması düşünülen 26 HES projesi vardır. Bunun yanı sıra iki de termik santral yapılması düşünülmektedir. Bingöl’de halkımızın ve kamuoyunun itirazlarına rağmen HES ve Termik Santral projeleri neden hayata geçirilmek istenmektedir?”

Hes ve termik santraller doğaya zarar veriyor
10 ARALIK 2013 SALI 05:45
0
2504
0
AA aa

BDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, Bingöl'deki Enerji Potansiyeli ve Yatırımlarla ilgili soru önergesi verdi.

Sorularını Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın Anayasa'nın 98. ve İçtüzük 'ün 99. maddesi gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını isteyen BDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili Baluken: “Alternatif enerji kaynaklarından olan rüzgâr enerjisi; kirletici etkiye sahip gazların salınmaması, temiz bir enerji kaynağı olması, kaynağının tükenmemesi, rüzgâr tesislerinin kurulumu ve işletilmesinin diğer tesislere göre daha kolay olması, enerji üretim maliyetlerinin düşük olması, güvenilirliğinin artması, bölgesel olması ve dolayısıyla kişilerin kendi elektriğini üretebilmesi açısından önemli bir kaynaktır. Rüzgâr enerjisinin yanı sıra güneş ve jeotermal enerji de hem seracılık gibi istihdamı arttırıcı özellikleri hem de çevre ile ilişkisi açısından önemli enerji kaynaklarıdır. Dünyadaki enerji ihtiyacının artması ve çevreye duyarlı enerji kaynaklarına yönelme ihtiyacı rüzgâr, jeotermal ve güneş enerjisine olan ilgiyi son dönemlerde olabildiğince arttırmıştır. Bu ilgiye paralel olarak yapılan bilimsel araştırmalarda Bingöl ilimizdeki rüzgâr, güneş ve jeotermal enerji kaynaklarının ülke ortalamasının üzerinde olduğu ifade edilmektedir. Rüzgar enerjisi, güneş enerjisi ve jeotermal enerji kaynaklarının çevre ile ilişkisi ortada olmasına rağmen Türkiye'de enerji ihtiyacını karşılamaya yönelik HES ve Termik Santrallerden yararlanılmak istenmesi hem kaynakların toplum ve doğa yararına hem de ekolojik ortamın zarar görmesine neden olmaktadır. Termik Santral ve Hidroelektrik Santrallerinden enerji elde edilmeye çalışılan yerlerin başında Bingöl ilimiz gelmektedir. Bingöl ilimizde yapılmış, yapılmakta olan ve yapılması düşünülen 26 HES projesi vardır. Bunun yanı sıra iki de termik santral yapılması düşünülmektedir” dedi.

Baluken önergesinde şu sorulara cevap aradı:

1. Bingöl ilimizde bulunan kaynaklardan tam kapasiteli olarak rüzgâr ve jeotermal enerji üretilmesi ile beraber ne kadar enerji üretilebilir? Bu potansiyelin açığa çıkarılması ile ilgili herhangi bir çalışmanız olmuş mudur?

2. Yapılan araştırmalara göre rüzgâr, güneş ve jeotermal enerji bazında potansiyeli ülke ortalamasından yüksek olan Bingöl ilimizde son on yılda rüzgâr, güneş ve jeo termal enerji projelerine yapılan yatırımlar ne kadardır? Bu potansiyel ortada iken, kamu ve özel sektör bazında Bingöl'de çevreye zararlı olan HES ve Termik Santrallere son on yılda yapılan yatırım ne kadardır?

3. Kamunun desteklediği yatırım ve hibe programlarından Bingöl'de enerji üretimine yönelik ayrılan miktar ne kadardır? Bu miktarların enerji kaynakları arasında dağılımı nedir?

4. Rüzgâr, güneş ve jeotermal enerji kaynaklarının değerlendirilmesine yönelik AB ve diğer uluslararası kuruluşlar tarafından hibe ve destekleme fonları açılmaktadır. Bingöl'deki kaynakların bu fonlarla sağlanması konusunda bir çalışmanız var mıdır? Bingöl'deki Sivil Toplum Kuruluşlarının bu enerji kaynakları konusunda proje başvuruları var mıdır? Varsa bu projeler kabul edilmiş midir?

5. Doğayla daha barışık rüzgâr ve jeotermal enerji kaynaklarının Bingöl'deki bolluğu göz önüne alındığında Bingöl'de neden halkımızın ve kamuoyunun itirazlarına rağmen HES ve Termik Santral projeleri hayata geçirilmek istenmektedir?

6. Bingöl'de bulunan rüzgâr enerjisi, jeotermal enerji ve güneş enerjisi potansiyelleri ilimizin hangi yörelerindedir? Bu enerji kaynaklarının kullanılmasına yönelik çalışma var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir?

7. Rüzgâr enerjisi, jeotermal enerji ve güneş enerjisi kaynaklarında Bingöl ilimizin Türkiye'de il il değerlendirildiğinde sıralaması nedir? Bu il sıralamasına göre yatırımların seyri nedir?

8. Bingöl'deki jeotermal enerjinin seracılık gibi alanlarda kullanılması ve istihdam ile üretim sağlanması için yapılan çalışmalar nelerdir? Bu çalışmalar ile yaratılmak istenen ne kadar istihdam yaratılması amaçlanmaktadır?

9. Bingöl'de rüzgâr enerjisinin üretilebileceği toplam alanın ne kadarı rüzgâr enerjisi üretilmesi için kullanılmaktadır? 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.10.2026
18:02
Bingöl Bal Üreticileri Birliği`nde Salcı ile devam
Bingöl Bal Üreticileri Birliği'nde Salcı ile devam
Bingöl Bal Üreticileri Birliğinin ilk seçimli genel kurulunda Bilal Salcı yeniden Yönetim Kurulu Başkanlığına seçildi. Salcı, birliğin ilk icraatlarından birinin Bingöl Balı'nın fiyatını açıklamak olacağını belirterek üreticilerin emeğinin karşılığını alması için çalışacaklarını söyledi.
19.10.2026
16:51
‘Deyirê Zazakî Avni Polat` TRT Kurdi ekranlarında
'Deyirê Zazakî Avni Polat' TRT Kurdi ekranlarında
Bingöllü ses sanatçısı Avni Polat'ın hazırlayıp sunduğu 'Deyirê Zazakî Avni Polat', yeni sezonuyla izleyici karşısına çıkıyor. Programın ilk bölümü 21 Ekim Çarşamba günü saat 22.00'de TRT Kurdi'de yayımlanacak.
19.10.2026
01:00
Fon tasfiyesinde 40,8 milyar TL ödendi: Yatırımcı sayısı 45 bini aştı
Fon tasfiyesinde 40,8 milyar TL ödendi: Yatırımcı sayısı 45 bini aştı
Fon Koordinasyon Kurulu'nun altıncı toplantısında tasfiye sürecindeki yatırım fonlarının son durumu ele alındı. Üç portföy yönetim şirketinin kurucusu olduğu 66 fonda 45 bini aşkın yatırımcıya yönelik 40,8 milyar liralık ayni ve nakdi tasfiye işlemi tamamlanırken, tasfiye sürecindeki fon sayısı 131'den 65'e geriledi.
18.10.2026
23:40
Bingöl`de iki ayrı trafik kazası: 2 ölü, 4 yaralı
Bingöl'de iki ayrı trafik kazası: 2 ölü, 4 yaralı
Bingöl-Muş ve Bingöl-Erzurum karayollarında meydana gelen iki ayrı kazada 2 kişi hayatını kaybetti, 4 kişi yaralandı. Ilıcalar beldesi yakınlarında beton menfeze çarpan otomobildeki 2 kişi yaşamını yitirirken, 1 kişinin sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenildi.
18.10.2026
23:16
Baraç`tan eğitim eleştirisi;
Baraç'tan eğitim eleştirisi; 'Belirsizlikler giderilmeli'
DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Nihat Baraç; 20'nin üzerinde okulda sürdüğünü belirttiği tadilat çalışmaları, servis sorunları ve yönetici atamalarındaki gecikmelere dikkat çekerek İl Millî Eğitim Müdürlüğünden açık takvim ve şeffaf bilgilendirme istedi.
18.10.2026
23:12
Protesto ile başlayan maçta 4 gol!
Protesto ile başlayan maçta 4 gol!
Kendi sahası olmadığı için her hafta başka bir şehirde sahaya çıkan 12 Bingölspor, Kütahyaspor karşılaşmasına futbolcularının bir dakika boyunca çömelerek yaptığı protestoyla başladı. Sahadaki mücadelede Koray Yağcı'nın iki golüyle öne geçen Bingöl temsilcisi, 2-2'lik beraberlikle bir puan aldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın