KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
02 Mayıs 2024 Perşembe
°C

Hiçbir insan doğuştan bağımlı olarak doğmaz

Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) Görevlisi Başkomiser Ragıp Polat, “Hiçbir insan doğuştan bağımlı olarak doğmaz, Her insanın doğumdan itibaren ter temiz beyaz bir sayfası vardır. İşte bu sayfa kişi madde kullanmaya başladığı gibi noktalar halinde giderek sim siyah bir sayfaya dönüşüyor. Bu noktalar çoğalıyor ve tüm hayatınızı sarıyor. İşte tüm bunların nedeni “bir kereden bir şey olmaz” dedi.

Hiçbir insan doğuştan bağımlı olarak doğmaz
26 MART 2012 PAZARTESİ 21:05
2
2962
0
AA aa

SODES tarafından desteklenen “Güneşim Projesi” kapsamında öğrencilere uyuşturucu madde ve bağımlılığın zararları anlatıldı.

Sosyal Destek Programı (SODES) tarafından desteklenen, Bingöl Emniyet Müdürlüğü tarafından yürütülen “Güneşim Projesi” kapsamında ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerine bağımlığın zararları anlatıldı.

Kültür Merkezi'nde düzenlenen programa panelist olarak Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) Görevlisi Başkomiser Ragıp Polat, Bingöl Üniversitesi Öğretim Görevlisi Fatma Nesrin Dabakooğlu, Bingöl İl Sağlık Müdürlüğünden Psikolog Sema Oğuz ve Bingöl Müftülüğü İl Vaizesi Elanur Yılmaz katıldı. İl Emniyet Müdürü Ahmet Akbal, Bingöl Müftüsü Mecit Can ve çok sayıda davetlinin de izlediği programa, 6 ayrı ilköğretim ve ortaöğretim okulundan yaklaşık 300 öğrenci katıldı.

“Merak ve arkadaş önemli etken”

Öğrencilere sunum eşliğinde madde bağımlılığının zararlarını anlatan Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) Görevlisi Boşkomiser Ragıp Polat, madde kullanımının en önemli nedenlerinin başında merak ve arkadaş ortamının geldiğini söyledi. Eğitimli insanların bile madde kullanabileceğini belirten Polat, büyüklerin yaptığı her şeyin doğru olarak kabul edilmemesi gerektiğini ifade etti.

Madde bağımlılığının hem zengin hem de fakiri hedef aldığına dikkat çeken Polat, “Maddeyi engin olanda kullanıyor, fakir olanda. Bağımlılık hem kişide ham maddi hem de manevi çöküntüye sebep oluyor. Bağımlılık yapan maddeler kullanıldığı anda direkt olarak merkezi sinir sistemini etkiliyor ve kullanım sonunda öznel bir hoşnut ve haz oluşuyor. Biz bu duruma sahte oluş hali diyoruz” dedi.

İnsanların madde kullanmak için bahane aradığını ifade eden Polat, sıkıntılarını gidermek bahanesiyle madde kullanımına yönelen insanların büyük bir batağın içerisine sürüklendiğini dile getirdi.

"Herşey 'Bir kereden bir şey olmaz' bahaneleriyle başlıyor"

Bir defa madde kullanan bir insanın bir bilgisayarı koruyan güvenlik duvarı gibi kendi sağlığının güvenlik duvarını yıkacağını söyleyen Polat, madde kullanımına ilişkin şu çarpıcı tespitlerde bulundu:
“ Bir virüs nasıl bir bilgisayarın güvenlik duvarına zarar veriyorsa madde kullanan bir insanda kendi güvenlik duvarını yıkmış oluyor. İnsanlar en çok meraktan dolayı madde kullanıyor. Genel kullanım etkenleri arasında yağcılık, tehdit, ısrar, ödül vaat etme, yalvarma/caydırma ve aşağılama taktikleri uygulanıyor. Bu taktiklerin herhangi birine kanan kişi madde satıcılarının tuzağına düşmüş demektir. Yani öyle maddeler var ki sadece bir defa kullanan bağımlı oluyor. Hiçbir insan doğuştan bağımlı olarak doğmaz, Her insanın doğumdan itibaren ter temiz beyaz bir sayfası vardır. İşte bu sayfa kişi madde kullanmaya başladığı gibi noktalar halinde giderek simsiyah bir sayfaya dönüşüyor. Bu noktalar çoğalıyor ve tüm hayatınızı sarıyor. İşte tüm bunların nedeni “bir kereden bir şey olmaz” gibi bahanelerdir.”

‘Madde kullanan insanların organları kaçma şansı olsa tüm organlar kaçıp gider' diyen Polat, içe çekip tekrar bırakmakla sorunların bitmeyeceğini hatırlattı.

Doğru yollarla sıkıntıların aşılması gerektiğini belirten Polat, doğru insanlarla doğru yerde bulunmaya özen gösterilmesini tavsiye etti.

Son pişmanlığın fayda etmediğine dikkat çeken Polat, “Genellikle cafe, bar, birahane, diskotek, okul, işyeri, sokak ve mahalle hedef yerlerdir. Buralarda arkadaşlık ettiğimiz insanlara dikkat edelim. Bağımlılık sonucunda insanları maddi manevi büyük bir çöküntü yaşarlar. En önemlisi hayatlarında hiç ummadıkları yere gelirler” şeklinde konuştu.

Polat'ın sunumunun ardından, Bingöl Üniversitesi Öğretim Görevlisi Fatma Nesrin Dabakoğlu, Bingöl İl Sağlık Müdürlüğünden Psikolog Sema Oğuz ve Bingöl Müftülüğü İl Vaizesi Elanur Yılmaz'da madde kullanımı ve zararlarına ilişkin birer sunum yaptılar.

Program sonunda en çok soru soran ve dikkatli dinleyen okul öğrencilerine basket topu hediye edildi.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın