KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
28 Aralık 2025 Pazar
°C

Hızlı solunuma dikkat!

Bebeklerde yeni doğan ölümleri hariç 1 yaşından önce görülen en sık ölüm sebebinin zatürre olduğu belirtildi.

Hızlı solunuma dikkat!
30 EKİM 2007 SALI 09:52
0
899
0
AA aa
Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Sosyal Pediatri Ünitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elif Özmert,  alt ve üst solunum yolu enfeksiyonlarının ortaya çıkmasında, havaların soğumasının, kış aylarıyla birlikte hava kirliliğinin artmasının, kapalı ortamlarda zaman geçirilmesinin etkili olduğunu söyledi.

Üst solunum yolu enfeksiyonlarının genellikle sadece burun akıntısı, öksürük ve ateş şeklinde görüldüğünü, hırıltı, hızlı nefes alıp verme ve göğüste çekilmenin olması durumunda ise alt solunum yolu enfeksiyonlarının söz konusu olabileceğini belirten Özmert, alt solunum yolu enfeksiyonlarının hayatı tehdit eden bulgular oluşturduğunu vurguladı.

“HIZLI SOLUNUMA DİKKAT EDİN”

Prof. Dr. Özmert, zatürrenin bir alt solunum yolu enfeksiyonu olduğunu ifade ederek, “Temel olarak akciğerlerde hava değişiminin yapıldığı avleol denilen anatomik bölgenin mikrobik iltihabından kaynaklanan hastalıktır. Hava değişimi yapılan bölgede, buranın iltihabi hastalığı sırasında hava değişimi yapılamadığı için yeterli oksijen alımı mümkün olmaz. Yeterli oksijen alınmadığında da daha hızlı nefes alıp verilir. Biz, zatürrenin ilk belirtisi olarak hızlı solunumu esas alırız” diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de 1 yaş altı bebek ölüm hızının binde 21 olduğunu belirten Özmert, “Türkiye'de doğan her yüz bebekten 2.1'i 1 yaşına gelmeden yaşamını yitiriyor. Bu ölümlerin yarısı, yeni doğan döneminde olurken, diğer yarısında zatürre kaynaklı ölümler önemli bir yer tutuyor” dedi.

Özmert, bebeklerin hızlı solunum yaptığından emin olabilmek için annenin kendi solunum sayısıyla karşılaştırma yapması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

“Bebek, nefes alışınızdan 2-3 kat daha fazla nefes alıyorsa hızlı solunum var demektir. Bebeklerin 2 aya kadar dakikada 60'ın üstü, 2ay-1
yaş arası bebeklerin dakikada 50'nin üstü, 1-5 yaş arası çocukların ise dakikada 40'ın üstünde nefes alıp vermesi, belirti olarak kabul edilmeli. Bu, zatürrenin ilk belirtisidir ve o bebeğin basit bir üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmediğinin, zatürre olduğunun kanıtıdır.”

GÖĞÜSTE ÇEKİNTİ OLUŞMASI...

Zatürrenin ilaçla tedavi edilmesi gerektiğine işaret eden Özmert, zatürrenin hızlı solunumdan sonraki aşamalarının ise yeterli oksijen alabilmek için daha derin nefes almaya çalışmak, buna bağlı olarak göğüste çekinti oluşması, vücutta morarma, bilinç kaybı, havale ve ölüm şeklinde olduğunu kaydetti. Özmert, göğüsteki çekintinin, zatürrenin ağırlaştığının göstergesi olduğuna dikkati çekerek, ailelerin bu durumda hiç beklemeden bebeklerini en yakın sağlık kuruluşuna götürmeleri gerektiğini söyledi.

Bebeklerde hırıltı duyulması durumunda bir diğer alt solunum yolu enfeksiyonu olan “bronşiyolit”ten söz edilebileceğini belirten Özmert, “Bir süre sonra bu çocuklarda da hızlı solunum, çekilme morarma ve ölüm görülebiliyor” dedi.


Hürriyet
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
26.12.2025
20:46
Bingöl Basın Konseyi`nden TSO`ya iade-i ziyaret
Bingöl Basın Konseyi'nden TSO'ya iade-i ziyaret
Kent ekonomisinin sürdürülebilirliği, yatırım ortamı ve basın–kurum iş birliğinin irdelendiği ziyarette, Bingöl'ün ekonomik gelişimi ve basınla kurulacak stratejik iş birlikleri masaya yatırıldı.
26.12.2025
20:30
Gripte Antibiyotik Uyarısı!
Gripte Antibiyotik Uyarısı!
'Yüzde 90'ı virüs kaynaklı' diyen Uzm. Dr. Hasan Elmas, gribal enfeksiyonlarda gereksiz antibiyotik kullanımının fayda sağlamadığını, aksine direnç ve hastane yatış riskini artırdığını vurguladı.
26.12.2025
15:38
12Bingölspor`a Disiplin Değil, Masa Başı Kıyımı
12Bingölspor'a Disiplin Değil, Masa Başı Kıyımı
Seyircisiz maç, başkana 150 gün hak mahrumiyeti ve para cezaları sonrası 12Bingölspor isyan etti. PFDK'nın kararları, 12Bingölspor cephesinde 'adil rekabet değil, masa başı cezalandırma' olarak yorumlandı. Kulüp, savunma hakkı yok sayılarak ağır ve orantısız cezalar verildiğini vurguladı.
26.12.2025
15:03
Üniversitelerde üç ay yaz tatili kalkıyor
Üniversitelerde üç ay yaz tatili kalkıyor
YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, lisans eğitimi için planlanan uygulama hakkında açıklamalarda bulundu. Üniversite eğitiminin 3 yıla indirilmesini öngören uygulamada ders ve krediler korunurken, üçüncü dönem için yaz tatilinin kısaltılması planlanıyor. Alınan kararlar üniversiteler eylülde başlayıp temmuzda kapanacak.
26.12.2025
14:54
`Çifte zam` geliyor! 30 gün içinde ödenmeyen yandı
'Çifte zam' geliyor! 30 gün içinde ödenmeyen yandı
Prim borçlanmasını 2026'ya bırakanlar için fatura oldukça ağır olacak. Asgari ücrete gelen yüzde 27'lik aynı zamanda SGK'ya bağlı kalemleri de etkiliyor. Prim borçlanmasına gelen zam ile beraber prime esas günlük kazanç üzerinden uygulanan oran yüzde 32'den yüzde 45'e çıkarıldı.
26.12.2025
14:46
Bingöl`de Jandarmadan Suç ve Kaçakçılığa Geçit Yok
Bingöl'de Jandarmadan Suç ve Kaçakçılığa Geçit Yok
Bir haftada 29 olaya müdahale eden jandarma ekipleri, uyuşturucu, silah ve kaçak ürünler ele geçirdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın