KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
11 Şubat 2026 Çarşamba
°C

H.kılıç:büyük bir yükten kurtulduk

Kapatma davasındansonra ilkkez konuşan Haşim Kılıç, gerekçeli kararı ne zaman açıklayacakalarını söylerken, 'Büyük bir yükten kurtulduk" dedi.

H.kılıç:büyük bir yükten kurtulduk
28 AĞUSTOS 2008 PERŞEMBE 12:31
0
1212
0
AA aa
ANAYASA Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, türbanla ilgili anayasa değişikliği ve AK Parti hakkındaki kapatma davasına ilişkin gerekçeli kararları ‘öncelikli iş' kapsamında ele aldıklarını belirterek, Eylül'de açıklayacaklarını bildirdi. Bu kritik davalardan sonra büyük bir yükten kurtulduklarını belirten Kılıç, sonucu oylama bitene kadar hiç kimsenin bilmediğini söyledi. Kapatma davası kararından sonra ilk kez star'a konuşan Başkan Kılıç, o kritik döneme ilişkin sorularımızı şöyle yanıtladı:

ÜZERİMİZE ÇOK GELDİLER


Kararı açıklarken her cümlenizden ayrı sonuç çıkaranlar oldu. Siz de çok heyecanlı görünüyordunuz. Böyle bir konuşmaya neden ihtiyaç duydunuz?
Olağanüstü bir dönemden geçtik. Üzerimize çok geldiler. Bir birikim vardı. Kararın nasıl çıkacağını bilmediğim için önceden hazırlık da yapmadım. Sonucu alır almaz doğru medya mensuplarının karşısına çıktım. O arada bazı mesajları da vermemiz gerektiğini düşündüm. İrticalen konuştum.

GEREKÇE ÖNCELİKLİ İŞİMİZ

Şu anda herkes gerekçeli kararı bekliyor. İktidar partisi de yol haritasını gerekçeli karara göre belirleyecek? Bu kararı ne zaman açıklayacaksınız?
Hem türbanla ilgili hem bu kapatma davasıyla ilgili gerekçeli kararı Eylül sonuna kadar açıklamayı planlıyoruz. Bitirmemiz gereken öncelikli işlerimiz arasına aldık. Raportör arkadaşımız çalışmalarını tamamlamak üzeredir. Nihai olarak kurulda yeniden değerlendirdikten sonra açıklayacağız.

Karar siyaset alanını daraltan bir şekilde çıkar mı?
Bu konuda bir şey söylemem doğru olmaz. Çünkü ben karara muhalif kaldım. Raportör çalışmasını tamamlasın, kurulda değerlendireceğiz.

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, gerekçeli kararın esas karar kadar önemli olduğunu söyledi, beklenti neden bu kadar yüksek?
Doğrudur, her kararın gerekçesi önemlidir. Üyeler hangi hususlara bakarak, nasıl bir karar verdiler, onu gerekçede göreceğiz, dolayısıyla toplum açısından önemlidir.

SON ANA KADAR BİLEN YOKTU

Oylamanın yapıldığı gün bir gazetede kararın 6-5 çıkacağı yazıldı, bir ölçüde tutturuldu, karar nasıl alındı?
Önceden bilinmesi mümkün değil. Ben bile son ana kadar nasıl bir karar çıkacağını bilmiyordum. Gerçi üç gün boyunca delillerle ilgili üye arkadaşlarımız değerlendirmelerini yaptılar ama oylamadan nasıl davranacaklarını tahmin etmek mümkün değildi. Belki Hak- Par'la ilgili 6-5 çıkan oylama sonucuna göre bir tahmin yapmış olabilirler. Onun tahminden öte hiçbir anlamı yoktur.

Üzerimizden ağır bir yük kalktı

Zor günler geçirdiniz, kararı açıkladıktan sonra büyük bir yükten kurtulduğunuzu düşünüyor musunuz?
Davanın niteliğine baktığınızda ağır bir davaydı. Neticesi bir takım gelişmelere yol açacak önemli bir davaydı. Haliyle bu durum herkesi psikolojik olarak etkiliyor. Doğrusu böyle bir ortamdan etkilenmedik, rahat bir karar verdik diyemem. O nedenle dava sonuçlandırıldıktan sonra o büyük psikolojik sıkıntıdan kurtulduk, üzerimizdeki ağır yük kalktı. Şüphesiz şimdi biraz daha rahatladık.

GEREKENİ SÖYLEDİM


Bu arada MHP kapatma davasını zorlaştıran yeni bir anayasa değişikliği önerisinde bulundu. Siz de açıklamanızda meclise bu konuda görev düştüğünü söylemiştiniz. Yeni öneriye nasıl bakıyorsunuz?
Ben söylenmesi gerekeni söyledim. Artık bu saatten sonra böyle bir tartışmanın içine girmem doğru olmaz.

Üye arkadaşlarınızın bir kısmı tatilde, siz hala Ankara'dasınız, tatil yapmayacak mısınız?
(Gülerek) Herkes çok yoruldu. Biz şimdilik buradayız, mahkemeyi bekliyoruz.

(Star)
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
10.02.2026
13:05
Bingöl boşanma oranında kaçıncı sırada?
Bingöl boşanma oranında kaçıncı sırada?
Türkiye genelinde boşanma oranlarının en düşük ve en yüksek olduğu iller belli oldu. Boşanmanın en yaygın görüldüğü il İzmir olurken, en düşük oran Hakkâri'de kaydedildi. Bingöl'ün listedeki yeri ise şöyle;
10.02.2026
12:43
Meteoroloji`den Bingöl için kar ve sağanak uyarısı!
Meteoroloji'den Bingöl için kar ve sağanak uyarısı!
Yoğun kar ve sağanak uyarısı yapılan Bingöl için çığ tehlikesi ve su baskınlarına karşı dikkatli olunması çağrısı yapıldı.
10.02.2026
12:11
Bingöl`de eTwinning Çalıştayı Ödül Töreniyle Sona Erdi
Bingöl'de eTwinning Çalıştayı Ödül Töreniyle Sona Erdi
Bingöl'de düzenlenen eTwinning Çalıştayı, ödül töreni ve proje sunumlarıyla sona erdi.
10.02.2026
12:01
Bingöl`de Eğitim Sendikalarından Promosyon Tepkisi: `Kabul Etmiyoruz`
Bingöl'de Eğitim Sendikalarından Promosyon Tepkisi: 'Kabul Etmiyoruz'
Bingöl'de faaliyet gösteren eğitim sendikaları, İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen maaş promosyon ihalesinde bankaların sunduğu tekliflerin yetersiz olduğunu belirterek ortak açıklama yaptı. Sendikalar, tekliflerin yeniden değerlendirilmesini isterken, talepler karşılanmazsa kitlesel ekonomik boykot çağrısında bulunabileceklerini duyurdu.
09.02.2026
21:52
Bingöl`de Hükümlülerin Topluma Kazandırılması İçin İş Birliği Protokolü İmzalandı
Bingöl'de Hükümlülerin Topluma Kazandırılması İçin İş Birliği Protokolü İmzalandı
Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı ile Bingöl İl Özel İdaresi arasında imzalanan protokol, hükümlülerin üretim süreçlerine katılarak toplumsal uyumlarının güçlendirilmesini ve yeniden topluma kazandırılmalarını hedefliyor.
09.02.2026
14:23
Aracını başkasına kullandıranlara büyük ceza!
Aracını başkasına kullandıranlara büyük ceza!
Emniyet Genel Müdürlüğü ve SGK arasındaki koordinasyon, trafikte kayıt dışı istihdama geçit vermiyor. Yol kontrollerinde tespit edilen sigortasız şoförler, araç sahibi şirketlere asgari ücretin katları oranında ağır idari para cezaları olarak geri dönüyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın