KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
02 Mayıs 2025 Cuma
°C

Hortumcuya tanınan öğrenciye yok!

Kredi Yurtlar Kurumu'na borçlu öğrencilerle ilgili 'son iş günü' ayrıntısı gözlerden kaçınca binlerce öğrenci icralık oldu.Yasaya yönelik düzeltmenin yapılabilmesi için ise 3 seçenek var ve 3'ü de birbirinden zor!

Hortumcuya tanınan öğrenciye yok!
09 NİSAN 2010 CUMA 08:53
0
1285
0
AA aa

Hakan GÖKSEL'in haberi

Kredi Yurtlar Kurumuna borçlu öğrencilerle ilgili ‘son iş günü' ayrıntısı gözlerden kaçınca binlerce öğrenci Maliye ile icralık oldu. Yapılandırılan borçlar iptal edildi. Faizler yeniden belirlenerek icra süreci başladı.

Öğrenim ve Katkı kredisi alıp geri ödemeyenler ve geciktirenler hakkında yeni yasal düzenleme 21 Temmuz 2009 tarihinde öğrenci borçları yapılandırıldı.

Borç yapılandırması sonucu, Kredi ve Yurtlar Kurumu'na başvuranlara 12-24-36 ay olmak üzere taksit imkanı ve gecikme faizlerinde indirim hakkı tanındı.

Bu haktan yararlanan öğrencileri, yeni çıkarılan yasadaki küçük ayrıntı mağdur ediyor.

5917 sayılı Bütçe Kanunlarında Yer Alan Bazı Hükümlerin İlgili Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelere Eklenmesi ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun'un 15 inci maddesi ile 351 sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanununa eklenen geçici 4 üncü maddesinde yapılan değişiklikler; 6183 nolu Amme Alacakları Usulü Kanunu'ndakilerden farklı bir uygulamaya sahip.

Kamu alacaklarını düzenleyen  6183 nolu Amme Alacakları Usulü Kanunu'nda geciken taksitleri faizle ödeme imkânına sahip iken; bu yasadaki küçük ayrıntı binlerce öğrenciyi mağdur etti.

Vergi kaçıranlarıyla, banka hortumcularıyla ya da devletin alacaklı olduğu vatandaşlarlar yapılan anlaşmalarda; geciken ödemelerde aksayan taksitler faizle tahsil edilip; taksitlendirme hakkı korunurken, Kredi Yurtlar Kurumu'ndan alınan kredilerin geri ödemesinde bu hak tanınmıyor.

Üstelik kamu alacağı olan kredi borçlarına dair 5917 sayılı yasada yapılan değişiklik; 6183 no'lu yasanın maddeleri ile farklılık taşıyor.

Yani devlete borcunu faiziyle kredilendirip ödemesini düzenli gerçekleştiren öğrenciyi bir gün gecikme dolayısıyla banka hortumcusundan daha ağır cezayla cezalandırıyor.

Haber 7'nin Kredi Yurtlar Kurumu'nun internet sitesinde yer alan son ödeme tarihlerinin hafta sonuna geldiğini gündeme getirmesiyle birlikte kurumun sitesine gün boyunca ulaşmanın mümkün olmadığı gözlendi.

Konuyla ilgili soruları yöneltmek istediğimiz, Kredi ve Yurtlar Kurumu Başkanının makamına ulaşan haber 7 konuyla ilgili herhangi bir geri dönüş alamadı. Herhangi bir çalışmanın yapılıp yapılmayacağı ise  hala meçhul!

Uluslararası Hukuk Bürosu (UHB)'ndan Avukat Cengiz Göksel mağdur olan öğrencilerin mağduriyetinin giderilmesi için 3 yol bulunduğunu ifade etti. Üç yoldan yalnız biri öğrencinin bireysel tasarrufu ile gerçekleştirilebiliyor.

Göksel'e 6183 sayılı Amme Alacakları Kanunu ile 5917 sayılı kanunun uygulamalarının farklılığının Anayasa'ya aykırı olup olmadığını sorduk!

Göksel; 5917 sayılı yasada yer alan ‘son iş günü' ifadesinin, mağdurlar karşısında yasayı haklı gösterse de diğer kamu alacaklarındaki uygulamalara bakıldığında öğrencinin aleyhine bir durumun söz konusu olduğunu söyledi. Göksel; bu konuda özel bir yasal düzenleme olduğu için bu yasanın dikkate alınacağını belirtti.

Yasaya karşı ancak mecliste bir iptal davası açılabileceğini belirten Göksel bir de yasanın Cumhurbaşkanınca da iptalinin talep edilebileceğini söyledi.

Göksel, bir diğer yöntem olarak da mağdur öğrencilerin İdare Mahkemesi'ne dava açabileceğini belirtti. Mahkemenin kanunun Anayasa aykırı olduğu kararına varması durumunda konuyu Anayasa mahkemesine götüreceğini açıkladı.

Kısaca mağdur olan öğrencilerin önünde birbirinden zor 3 seçenek var. Çıkarılan yasadaki ayrıntı ile mağdur olan binlerce öğrenci şimdi çözüm konusunda kara kara düşünüyor. Gözünü meclise diken öğrenciler konuyla ilgili acilen bir düzenleme yapılmasını bekliyor. 

Haber7

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
02.05.2025
00:02
Başkan Arıkan zam müjdesini 1 Mayıs`ta verdi
Başkan Arıkan zam müjdesini 1 Mayıs'ta verdi
Toplu iş sözleşmesine yüzde 40 oranında zam yaptıklarının müjdesini veren Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan; 'Emeği ve alın teriyle çalışan tüm işçi kardeşlerimize hayırlı olsun.'
01.05.2025
23:56
Bingöl`de rüzgâr ortalığı birbirine kattı!
Bingöl'de rüzgâr ortalığı birbirine kattı!
Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü'nün yaptığı uyarı sonrası Bingöl'de akşam üstü etkili olan kuvvetli rüzgâr birçok noktada çatıları uçurdu. Yeşilyurt Mahallesi'nde 5 katlı bir apartmanın fırtınada uçan çatısı, sitenin bahçesindeki çocuğun üzerine düştü.
01.05.2025
23:55
Sağlık Bakanlığı Bingöl`e kaç işçi alacak?
Sağlık Bakanlığı Bingöl'e kaç işçi alacak?
Sağlık Bakanlığı, Bingöl de dahil olmak üzere Türkiye genelinde toplam 3.658 sürekli işçi alımı gerçekleştirecek. Başvurular, 5-9 Mayıs 2025 tarihleri arasında İŞKUR üzerinden yapılacak. Bingöl'e ayrılan kontenjan ve görev tanımları ise şöyle;
01.05.2025
23:53
Başkan Arıkan ‘şehrin kaderini değiştirecek` diyerek anlattı
Başkan Arıkan 'şehrin kaderini değiştirecek' diyerek anlattı
350 dönümlük askeri alanın devri noktasında Millî Savunma Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığıyla protokol çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Başkan Arıkan; 'Üzerine en yoğun çalıştığımız bu projeyle şehrimizi daha yaşanabilir daha modern hale getireceğiz. Yollarıyla, kavşaklarıyla, park ve sosyal yaşam alanlarıyla 226 dönümü sosyal donatı alanı; 124 dönümü ise ticari ve konut alanı olarak planlıyoruz.'
01.05.2025
23:52
12Bingölspor`dan çağrı! Formanız lisanslı olsun
12Bingölspor'dan çağrı! Formanız lisanslı olsun
3.Lig'e yükselen 12Bingölspor'dan kamuoyuna çağrı! 'Kulübümüzün adını ve logosunu kullanarak sahte forma ve ürün satışı yaptığı üzülerek görülmektedir. Bu kişi ve kurumlar hakkında yasal süreç başlatılacak. Unutmayalım ki her alınan lisanslı forma, kulübümüzün geleceğine atılan bir adımdır.'
01.05.2025
23:50
Bingöl`de
Bingöl'de 'Ceviz Çalıştayı'
Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve BİNYAD iş birliğiyle 'Memleketinde Dikili Bir Cevizin Olsun' temasıyla düzenlenen çalıştayda katılımcılar, cevizde coğrafi işaret çalışmaları ve ihracat olanaklarının artırılması yönünde ortak hedefler belirledi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın