KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
06 Eylül 2025 Cumartesi
°C

HÜDA PAR önerge verdi! Şeyh Said'in mezarı nerede?

Şeyh Said'in kabrinin nerede olduğu bilgisinin açıklanması hususunda TBMM Başkanlığı'na soru önergesi veren HÜDA PAR Genel Başkan Vekili ve Gaziantep Milletvekili Şahzade Demir, önergenin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın cevaplaması talebinde bulundu.

HÜDA PAR önerge verdi! Şeyh Said`in mezarı nerede?
22 KASIM 2024 CUMA 13:34
8
2631
2
AA aa

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili ve Gaziantep Milletvekili Şahzade Demir, Şeyh Said'in kabrinin açıklanması hususunda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın cevaplaması talebiyle bir soru önergesi verdi.

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili ve Gaziantep Milletvekili Şahzade Demir, Şeyh Said'in mezar yerinin açıklanması hususunda Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın cevaplaması talebiyle bir soru önergesi verdi.    

Önergede; Şeyh Said ve arkadaşlarının hukukçu vasfı olmayan kişilerden oluşturulan Şark İstiklal Mahkemesi tarafından idam edilmesinin üzerinden 99 yıl geçtiğini hatırlatan Demir, bunca zamana rağmen, halkın değer verip hatıralarına saygı gösterdiği bu kişilerin mezar yerlerinin halen devlet sırrı olarak gizli tutulmaya, halktan ve ailelerinden saklanmaya devam edildiğini belirtti.

Demir, 29 Haziran 1938 yılında çıkarılan 3527 sayılı kanunla İstiklal Mahkemelerinin tüm kararlarının cezai ve mali, tüm sonuçlarıyla beraber ortadan kaldırılmasına rağmen aileleri ve sevenlerinden mezarların halen gizleniyor olmasının insani ve İslami değerlerle ve hukuk devleti anlayışı ile bağdaşmadığını kaydetti.

“Şeyh Said'in hainlikle suçlanması, tarihimize ve değerlerimize yapılan bir haksızlıktır”

Bu hususun, aileler ve kamuoyu nezdinde büyük bir rahatsızlık sebebi olduğunu ekleyen Demir, "Büyük bir İslam âlimi olan Şeyh Said, Kürtler ve Türkiye'de yaşayan Müslüman halk için önemli bir şahsiyettir. Devlete değil, İttihat ve terakki zihniyetine karşı İslam'ı ve Müslüman halkın hak ve hukukunu savunmak için mücadele etmiştir. Toplumun inanç ve değer yargılarına karşı savaş açan bu zihniyetin ret, inkâr ve asimilasyon politikalarına karşı siyasi bir itiraz olan bu mücadeleyi verenlerin hainlikle suçlanması, tarihimize ve değerlerimize yapılan bir haksızlıktır." dedi.

“Şeyh Said'in mezar yerlerinin açıklanması bozulan kardeşliğin yeniden tesisi için önemli bir adım olacaktır”

Demir, "Şeyh Said ve arkadaşlarının mezar yerlerinin açıklanması, ihanetle suçlamaktan vazgeçilmesi devletin geçmişteki hatalarıyla yüzleşmesi ve toplumsal barışın sağlanması için bir fırsattır. Geçmişte yapılan hukuk dışı uygulamaların yanlışlığının kabul edilmesi, bozulan kardeşliğin yeniden tesisi için önemli bir adım olacaktır. Bu adımlar, tarihimizle yüzleşmek, yanlıştan dönmek ve yeni bir başlangıç yapmak adına önemli birer kilometre taşı olacaktır." diye ekledi.

“Şeyh Said ve arkadaşlarının mezar yerlerinin gizli tutulmasının gerekçeleri nelerdir?”

Demir, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından Anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması için şu soruları yöneltti:

1. Şeyh Said ve arkadaşlarının mezar yerlerinin tespit edilmesi ve kamuoyuna açıklanması için herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır? Yapılıyorsa, bu çalışmalar hangi aşamadadır?

2. Bu konuda devlet arşivlerinde ve diğer ilgili kurumlardaki belgeler kamuoyu ile ne zaman paylaşılacaktır?

3. Şeyh Said ve arkadaşlarının mezar yerlerinin gizli tutulmasının gerekçeleri nelerdir?

4. Kamuoyunun Şeyh Said ve Kıyamı konusunda doğru bilgilendirilmesi amacıyla herhangi bir çalışma var mıdır? Bu konuda ne tür bir bilgilendirme ve şeffaflık politikası izlenmektedir?

5. Şeyh Said ve arkadaşlarının saygınlıklarının korunması için ihanetle suçlamaktan vazgeçilmesi ve devletin geçmişteki hukuk dışı uygulamalarına sahip çıkılmaması adına isimlerinin bazı resmî kurumlara verilmesi düşünülmekte midir?"

 

 

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_112514)
24 Kasım 2024 Pazar 05:26
Şehid Seyda Şeyh Said Hazretleri Onurumuzdur. Önderimizdir. Rabbim O mübarek zat-ı, Firdevs Cenneti ile müşerref eylesin. Rabbim İslâm davası uğruna verdiği Mücadelesini ve Şehadetini kabul eylesin. Allah'ın rahmeti ve Selâmı O'nun ve arkadaşlarının üzerine olsun.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_112507)
22 Kasım 2024 Cuma 21:51
Rahmetlinin cenazesinden dahi korkuluyor!
05.09.2025
18:04
Bingöl`de minibüs şarampole düştü! 7 yaralı
Bingöl'de minibüs şarampole düştü! 7 yaralı
Bingöl'ün Genç ilçesi Sağgöze köyü mevkiinde cami açılışından dönenleri taşıyan minibüsün şarampole düşmesi sonucu 7 kişi yaralandı.
05.09.2025
17:44
Bingöl`de şüpheli araçta uyuşturucu ele geçirildi!  1 Tutuklama
Bingöl'de şüpheli araçta uyuşturucu ele geçirildi! 1 Tutuklama
Bingöl'de jandarma ekiplerince düzenlenen operasyonda 9 kilo 892 gram kubar esrar ele geçirilirken 1 şüpheli ise tutuklandı.
05.09.2025
17:40
Bingöl Umut Kervanı öğrencilere umut oldu
Bingöl Umut Kervanı öğrencilere umut oldu
Ağustos 2025 faaliyet raporunu açıklayan Bingöl Umut Kervanı Derneği, 255 aile ve 609 öğrenciye 1 milyon 219 bin 589 TL değerinde ayni ve nakdi yardımında bulundu. Ayrıca yurtdışı ve Filistin (Gazze)'ye 1 milyon 149 bin 610 TL nakdi yardım ulaştırdı.
05.09.2025
17:39
Kızılay Kan Bağış Tırı Bingöl`de
Kızılay Kan Bağış Tırı Bingöl'de
Kızılay'ın Diyarbakır'a bağlı Güney Anadolu Bölge Kan Merkezi'nden Bingöl'e gelen 'Kan Bağışı Tırı', kan bağışı almaya devam ediyor. Kan Bağışı Tırı, Genç Caddesi Türk Telekom İl Müdürlüğü Hizmet Binası'nın ön tarafında kurularak, 21 Eylül 2025 Pazar gününe kadar destekçilerinden kan bağışı alacak.
04.09.2025
21:12
Bingöl KYK Yurt fiyatları belli oldu
Bingöl KYK Yurt fiyatları belli oldu
2025-2026 eğitim-öğretim dönemi KYK yurt ücretleri geçen yıla göre yüzde 40 zamlı açıklandı. Başvurular 6 Eylül'e kadar devam edecek. Bingöl'de yurt başvurusunda bulunacak üniversiteliler ne kadar ödeyecek? İşte ödeme tablosu…
04.09.2025
20:16
12Bingölspor Başkanı Özturan sitem etti!
12Bingölspor Başkanı Özturan sitem etti! 'Sözler tutulmadı!'
Basınla buluşan 12Bingölspor Başkanı M.Engin Özturan, kamuoyundan ve iş dünyasının ilgisizliğinden yakındı; 'Kombine bilet 2 bin TL ve şu ana kadar 130 bilet satıldı. Cevdet Bey'in öncülüğünde iş insanlarıyla bir araya geldik. Hemen hemen herkes Bingölspor'a sponsor olacağı sözünü verdi. Oradan sadece Ahmet Budan, bir de Katılım Evim'den Serdar Turhan'a teşekkür ediyoruz. Onların dışında hiç kimseyle iletişime geçemedik. Ne telefonlarımıza baktılar ne herhangi bir bağışta bulundular!'
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın