KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
15 Mayıs 2024 Çarşamba
°C

'Hukuk reformu vadedip sivil topluma sıkıyönetim getirmektir!'

Özgür-Der: 'Belli ki otoriter devlet ve bürokratik tahakküm mantığı burada da devreye girmiştir. İktidar zaten epeyce cılızlaşmış, etkisizleşmiş sivil toplum alanının daha da etkisiz kılınması, kısmen de olsa muhalif bir zemin oluşturabilme potansiyeli taşıyan bu alanın tam bir kontrol altına alınması iştiyakıyla söz konusu yasayı fırsat bilmiştir.'

`Hukuk reformu vadedip sivil topluma sıkıyönetim getirmektir!`
20 ARALIK 2020 PAZAR 15:29
5
1205
0
AA aa

Özgür-Der Bingöl Şubesi, Meclis'e sunulan “Kitle İmha Silahlarının Yayılması İle Terörizmin Finansmanının Önlenmesine Yönelik Kanun” teklifine eklenen ve sivil toplum örgütlerini yakından ilgilendiren bazı maddelerle ilgili açıklamada bulundu.

Kanun teklifinin içeriğine eklenen maddelerin alakasız olduğu ve araya sıkıştırıldığı öngörüsünün paylaşıldığı açıklamada, bu durumun dernek ve vakıflara yönelik yeni bir baskı mekanizmasının teşkilinin habercisi olduğu vurgulandı.

“KAYYIM ATANABİLECEK”

Özgür-Der, yayınladığı basın açıklaması ile AK Parti milletvekillerinin imzası ile Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulan ‘Kitle İmha Silahlarının Yayılması İle Terörizmin Finansmanının Önlenmesine Yönelik Kanun Teklifi'ne eklenen bazı maddeleri eleştirdi.

Yaklaşık bir aydır iktidar çevrelerinden gelen hukuk reformu vaatlerinin nasıl somutlaştırılacağını merak ederken bir kez daha ters hamle sürprizi ile karşılaştıklarının ifade edildiği açıklamada: “Yargı alanında süregelen düzensizliklerin, haksızlıkların, adaletsizliklerin giderilmesi için atılacak adımları beklerken devlet dışı gönüllü organizasyonların faaliyet alanlarını daraltacak, sivil topluma daha fazla baskı ve kısıtlama getirecek bir düzenlemenin Meclise sevk edildiğini öğrendik. Görülen şu ki, mevcut haliyle teklifin kanunlaşması durumunda zaten oldukça sınırlı alanda var olabilen sivil toplum örgütlerinin faaliyet alanları tümüyle daraltılabilecek. İçişleri Bakanlığı dernek yönetiminde bulunan ve haklarında terör soruşturması açılan herkesi görevden alabilecek, kuruluşların faaliyetlerini dondurabilecek. Hatta örneğin bir kuruluş hakkında yayınladığı bir bildiri ya da düzenlediği bir basın açıklaması nedeniyle emniyet raporuna dayanılarak savcılıkça açılan bir soruşturma gerekçe gösterilerek kuruluşun yönetimine kayyım atanabilecek. Meclis'e sunulan teklifle Dernekler Kanunu'nda değişiklik yapılarak, zaman aşımı ve benzeri nedenlerle süreler geçmiş veya affa uğramış olsalar bile terör suçlarından mahkûm olanların derneklerin genel kurul dışındaki organlarında görev alamayacakları hükmü getiriliyor. Bu durumda söz konusu kişiler daha önceden seçilmişlerse görevleri bu kanunla sona ermiş sayılacak. Yurt dışından gelen ve yurt dışına yapılacak yardımlara ilişkin çok sıkı kurallar getiren teklif mülki amir izni olmadan yapılacak yardımlarla ilgili olarak ağır para cezaları içeriyor. Düzenleme İçişleri Bakanlığı bünyesinde kurulacak bir komisyonla tüm dernekler için risk değerlendirmesi yapılmasını ve buna göre riskli kategoride görülen derneklerin her yıl sıkı bir şekilde denetlenmesini de hükme bağlıyor.”

“OTORİTER DEVLET VE BÜROKRATİK TAHAKKÜM MANTIĞI BURADA DA DEVREYE GİRMİŞTİR”

‘İlginç' olarak nitelendiren teklif ve içerdiği düzenlemelerle ilgili ‘bu tasarı hangi ihtiyaca binaen ortaya çıktı?' sorusunun yer aldığı açıklamada, yetkililerin “Kitle İmha Silahlarının Yayılması İle Terörizmin Finansmanının Önlenmesine Yönelik” olarak hazırlanan bir kanunda derneklerle ilgili bu tür hükümlerin ne işi olduğu sorusuna cevap vermeleri gerektiği vurgulandı.

Açıklamada: “Belli ki otoriter devlet ve bürokratik tahakküm mantığı burada da devreye girmiştir. İktidar zaten epeyce cılızlaşmış, etkisizleşmiş sivil toplum alanının daha da etkisiz kılınması, kısmen de olsa muhalif bir zemin oluşturabilme potansiyeli taşıyan bu alanın tam bir kontrol altına alınması iştiyakıyla söz konusu yasayı fırsat bilmiştir. Türkiye'de terör tanımının alabildiğine muğlak bir içeriğe sahip olduğu ve bu kavramı güç sahiplerinin hoşlanmadıkları kesim ve şahıslar aleyhine bir silah gibi kullanabildikleri iyi bilinmektedir. Ayrıca gerek güvenlik sektöründe gerek yargıda dönem dönem terör ithamının ne kadar büyük bir keyfilikle kullanıldığına, bu durumun ne kadar büyük hak ihlallerine yol açtığı da açıktır. Nitekim değişik İslami yapıların, tek bir şiddet eylemiyle irtibatları olmamasına, hatta kategorik olarak bu tarz eylemleri reddettikleri bilinmesine rağmen kimi zaman emniyet kumpaslarıyla, kimi zaman da ideolojik körlük içindeki yargı mekanizması marifetiyle ağır mahkûmiyetlere maruz bırakıldıkları malumdur. İşte böylesi bir vasatta terör tanımını netleştirmek ve muhalif yaklaşımlara sahip kesimler üzerinde bir baskı aracına dönüşmesini engellemek yerine iktidar mensuplarının bu kavramı daha da esnek ve muğlak hükümlere konu etmelerini anlamak mümkün değildir. Bu noktada iktidar mensuplarına iktidarlarının ‘garantili' olmadığını hatırlatıyoruz. Kendilerini hiç olmazsa 28 Şubat'ta işlenen sistematik hukuksuzluk ile insanlık suçları üzerinde tefekkür etmeye ve kendi elleriyle bürokratik oligarşiyi azgınlaştıracak düzenlemelerden kaçınmaya davet ediyoruz.”

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
14.05.2024
23:50
Bingöl`de uyuşturucu operasyonlarında 28 gözaltı
Bingöl'de uyuşturucu operasyonlarında 28 gözaltı
Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, son iki haftada gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonlarında 28 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.
14.05.2024
23:49
Bingöl dahil 62 ilde FETÖ operasyonu!
Bingöl dahil 62 ilde FETÖ operasyonu!
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, aralarında Bingöl'ün de bulunduğu 62 ilde FETÖ tarafından devletin farklı kademelerine yerleştirilmesi planlanan şahıslara yönelik düzenlenen 'KISKAÇ-15' operasyonlarında 544 şüphelinin yakalandığını belirtti.
14.05.2024
23:47
Bingöl`de Eğitimde Uluslararasılaşma ve Türkiye Konferansı
Bingöl'de Eğitimde Uluslararasılaşma ve Türkiye Konferansı
Bingöl'de, bölge üniversitelerinin rektörlerinin de katıldığı konferansta konuşan Maarif Vakfı Başkanı Akgün: 'Eğitimde uluslararasılaşma süreci başlatan Türkiye, son yıllarda gerek ticaretiyle gerek Maarif Vakfı gibi kurumlar ve gerek üniversiteleriyle dünya ile entegrasyonu seçerek yeniden bir bölgesel güç haline gelmeye çalışıyor' dedi.
14.05.2024
23:45
KOSGEB destek miktarını arttırdı!
KOSGEB destek miktarını arttırdı!
KOSGEB'in Girişimcilik Destek Programları'nda düzenleme yapıldı. Buna göre desteğin üst limitini 375 bin TL'den 2 milyon TL'ye çıkardı. İş geliştirme desteğine destek programına başvuru tarihi itibariyle işletmesini en fazla 3 yıl öncesinde kurmuş olan girişimciler başvuru yapabilecek. Hangi sektörler yararlanacak? İşte detaylar…
14.05.2024
23:42
Parklara zarar verenlere karşı birlik çağrısı!
Parklara zarar verenlere karşı birlik çağrısı!
Parklarda bakım ve onarım çalışmalarını sürdüren Bingöl Belediyesi, parkların korunması için kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu; 'Kasıtlı bir şekilde parklarımıza zarar veren, çocuklarımızın mutluluğunu çalan, ailelerimizin huzurunu bozan vandallara karşı duyarlı olup, park ve yeşil alanlarımıza zarar verilmesine müsaade etmeyelim. Olası durumlar karşısında Alo 112'yi arayıp ihbarda bulunalım.'
14.05.2024
23:41
Rektörler tecrübe paylaşımı için Bingöl`de buluştu
Rektörler tecrübe paylaşımı için Bingöl'de buluştu
Bölgedeki 18 üniversitenin uluslararası öğrenci koordinatörlerinin de katıldığı toplantıda, üniversitelerin uluslararasılaşma potansiyelllerin artırılması, nitelikli uluslararası öğrencilerin üniversitelerde eğitim görmesini sağlamak amacıyla fikir alışverişinde bulunuldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın