KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
07 Temmuz 2026 Salı
°C

Hülakü'den Bingöl'deki intihar vakaları için Meclis Araştırması önergesi

Bingöl'de intihar olaylarının 2000-2023 yılları arasında 2,6 kat arttığını belirten Hülakü, intihar vakalarının araştırılması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi. Hülakü, üç bakanlığa da soru önergesi verdi.

Hülakü`den Bingöl`deki intihar vakaları için Meclis Araştırması önergesi
15 OCAK 2025 ÇARŞAMBA 15:34
7
3111
4
AA aa

DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, Bingöl'de yaşanan intihar vakaları ile ilgili meclise araştırma önergesi sunarken, üç bakanlığa da soru önergesi verdi.

Bingöl'de son yıllarda artan intihar vakalarının, özellikle çocuk ve genç nüfusu etkileyerek kentin toplumsal dokusunu tehdit eden önemli bir sorun haline geldiğini ifade eden Hülakü, “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Bingöl'de 2000-2023 yılları arasında intihar oranı 2,6 kat artmıştır. 2020-2023 yıllarında 14 yaşındaki iki çocuğun intiharı gibi trajik olaylar, bu sorunun ciddiyetini bir kez daha gözler önüne sermektedir” dedi.

“İNTİHAR VAKALARI TOPLUMSAL GERÇEKLİK OLARAK GÖRÜLMELİ”

İntihar vakalarının sadece bireysel meseleler olarak ele alınmaması gerektiğini belirten Hülakü, şu ifadelere yer verdi;

“İntiharların temel nedenleri arasında, çocuk ve gençlerin boş zamanlarını değerlendirebileceği sosyal ve kültürel alanların eksikliği, sosyal medya kaynaklı siber zorbalık ve çeteleşme faaliyetleri gibi sorunlar öne çıkmaktadır.

Bu mesele, yalnızca bireysel vakalar olarak ele alınmamalı; kentimizin genel sosyal ve kültürel politikalarının yeniden değerlendirilmesini gerektiren bir toplumsal gerçeklik olarak görülmelidir.

Bu kapsamda, Bingöl'de artan intihar vakalarını tüm boyutlarıyla ele almak, çocuk ve gençlerin korunması için gerekli önlemleri tespit etmek ve çözüm yolları geliştirmek adına, İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na yönelik soru önergelerimizi Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na vermiş bulunuyoruz; ayrıca, intiharların nedenleri, sonuçları ve alınması gereken önlemleri araştırmak üzere bir Meclis Araştırması açılmasını talep ediyoruz.”

ARAŞTIRMA ÖNERGESİNİN GEREKÇESİ

Hülakü, meclise sunduğu araştırma önergesinin gerekçesinde şu ifadelere yer verdi;

“Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri ve çeşitli araştırmalar, 2000-2023 yılları arasında Bingöl'deki intihar oranlarının 2,6 kat arttığını ortaya koymaktadır. Bu çarpıcı artış, bireysel bir sorun olmaktan çok, toplumsal ve sistemsel bir sorunla karşı karşıya olduğumuzun açık bir işaretidir. Son olarak, Bingöl'de 14 yaşındaki iki çocuğun intihar etmesi, çocuk ve genç intiharlarındaki artışın ne denli ciddi olduğunu bir kez daha vurgulamaktadır.

Bingöl'deki ekonomik yetersizlikler, gençlerin sosyal etkinliklerden mahrum bırakılması, psikolojik destek mekanizmalarının eksikliği ve toplumsal duyarsızlık gibi faktörler, bireyleri çaresizliğe iten temel sebepler arasında sayılmaktadır; ayrıca, çocuk ve gençlerin boş zamanlarını değerlendirebilecekleri uygun alanların eksikliği, sosyal medya etkileri ve aile içi sorunlar, bu trajik olayların arka planında yatan unsurlar olarak öne çıkmaktadır.

İntihar vakalarının altında yatan nedenler arasında ekonomik koşullar, toplumsal baskılar, aile içi problemlerin yanı sıra eğitimdeki eksiklikler ve psikolojik destek hizmetlerine erişim zorlukları da yer almaktadır. Bu bağlamda, intiharların önlenmesi için nedenlerin çok boyutlu şekilde ele alınması ve hem bireysel hem de toplumsal çözüm yollarının acilen geliştirilmesi gereklidir. Bu noktada, Bingöl'deki intihar vakalarının artış nedenlerinin kapsamlı bir şekilde araştırılması, bu sorunlara kalıcı çözüm politikalarının geliştirilmesi ve uygulanması büyük önem taşımaktadır.

Yukarıda belirtilen gerekçeler ışığında, Bingöl'de artan intihar vakalarının nedenlerinin araştırılması ve çözüm yollarının ortaya konulması amacıyla bir Meclis Araştırması açılması elzemdir.”

ÜÇ BAKANLIĞA ÖNERGE

Bingöl'de yaşanan intihar vakaları ile ilgili İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na soru önergeleri sunan Hülakü, Bingöl'de çocuk ve gençlerin karşı karşıya kaldığı siber zorbalık ve çeteleşme faaliyetleriyle ilgili bakanlıkların hangi önlemleri aldığını, kentte sosyal ve kültürel alanların artırılmasına yönelik hangi projeler yürütüldüğün ve artan intihar vakalarının sağlık boyutuyla değerlendirilmesi için ne gibi çalışmalar yapıldığını sordu.

 

 

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_113078)
16 Ocak 2025 Perşembe 16:14
Küçücük çocukların dağa kaçırlmasına ya da kandırılıp götürmesine sesin çıkmaz ama bunda bülbül olursun. Dersin insanlıksa küçüçük çocukların dağa kaçırılmasına da konuşursun. Ama derdiniz insanlık değil
Misafir Kullanıcı (@Misafir_113073)
16 Ocak 2025 Perşembe 09:11
Neyini araştıracaksın, gençlerin maneviyatı zayıf oldumu ya içki içeçek, ya uyuşturucu ya da terör örgütlerinin maşası olup (bunda da en büyük pay senin mensubu bulunduğun siyasi oluşumdur) çıkmaza giriyorlar ve sonuç ortada.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_113071)
15 Ocak 2025 Çarşamba 23:32
Yani çözüm; Ana sınıfından başlayıp liseye kadar tüm kademlerde ve ilk yılda (ana sınıfı ve 1. sınıflarda) 'Koruyucu Ruh Sağlığı' adlı dersin okutulması...Aynı zamanda halka yönelik de Koruyucu Ruh Sağlığı konusunda farkındalık çalışmalarının yapılması...Sonuç olarak, neden de belli müdahale yöntemi de belli...
Misafir Kullanıcı (@Misafir_113070)
15 Ocak 2025 Çarşamba 23:26
Yıllardır konu araştırılıyor, hep araştırılıyor...Araştırma isteği, bir kaçış ve konunun suistimali demektir...Anlayana, konunun çözümü: Önleyici, koruyucu ve iyileştirici çalışmaların olmamasıdır...
06.07.2026
18:49
12Bingölspor`da aday çıkmadı! Sitemler sloganlarla haykırıldı
12Bingölspor'da aday çıkmadı! Sitemler sloganlarla haykırıldı
Bugün Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nde ASKF Başkanı Ali Ekber Alimoğlu'nun divan başkanlığını yaptığı 12Bingölspor Olağan Üstü Kongresine, Eski Başkan M.Engin Özturan da katıldı. Özturan, takıma sahip çıkılmaması konusundaki sitemini paylaşırken, beklenen aday çıkmaması üzerine evraklar imzalanarak kulübün Bingöl Valiliği'ne devri kararı alındı. Evraklar yarın Valiliğe teslim edilecek ve kayyum atanacak.
06.07.2026
17:52
Bingöl`de yol ve kaldırımlarda kapsamlı yenileme
Bingöl'de yol ve kaldırımlarda kapsamlı yenileme
Bingöl Belediyesi, 2026 yılı yatırım programı kapsamında 42 bin tonu aşkın BSK asfalt uygulaması ve 26 bin metrekareyi bulan parke-bazalt kaldırım çalışmasıyla şehir genelinde yol ve kaldırımları yeniliyor. Ayrıca bazı bölgelerde dekoratif aydınlatmalar da yapılacak.
06.07.2026
17:37
Sosyal yardım ödemelerine zam
Sosyal yardım ödemelerine zam
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, temmuz ayı memur maaş katsayısındaki artışla birlikte sosyal yardım ödemelerinin de yükseltildiğini açıkladı. Yaşlı aylığı, engelli aylıkları, evde bakım yardımı, SED desteği ve koruyucu aile ödemeleri yeni tutarlar üzerinden hesaplara yatırılacak.
06.07.2026
17:33
Bingöl`de seyir halindeki hafif ticari araç alevlere teslim oldu
Bingöl'de seyir halindeki hafif ticari araç alevlere teslim oldu
Bingöl-Diyarbakır kara yolunda seyir halindeyken henüz bilinmeyen bir nedenle alev alan hafif ticari araç, itfaiye ekiplerinin müdahalesine rağmen kullanılamaz hale geldi. Araçta bulunan 2 kişinin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.
06.07.2026
14:09
Bingöl`de Yaz Kur`an Kursları kapılarını açtı
Bingöl'de Yaz Kur'an Kursları kapılarını açtı
Bingöl'de Yaz Kur'an Kursları başladı. Kurs ziyaretinde bulunan İl Müftü Vekili Bayram Öztürk, çocukların kurslarda yalnızca dini bilgi edinmeyeceğini, aynı zamanda güzel ahlak, paylaşma, sevgi, saygı ve kardeşlik değerlerini de yaşayarak öğreneceklerini söyledi.
06.07.2026
12:46
Jandarmadan Bir Haftada 24 Operasyon! 4 hükümlü yakalandı!
Jandarmadan Bir Haftada 24 Operasyon! 4 hükümlü yakalandı!
Bingöl İl Jandarma Komutanlığı'nın 26 Haziran-3 Temmuz 2026 tarihleri arasında yürüttüğü çalışmalarda, çeşitli suçlardan kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 kişi yakalanarak cezaevine gönderildi. Operasyonlarda uyuşturucu madde, kaçak sigara, tarihi eser niteliğinde değerlendirilen yüzükler ve çok sayıda kök kenevir ele geçirildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın