Hülakü'den Bingöl'deki intihar vakaları için Meclis Araştırması önergesi
Bingöl'de intihar olaylarının 2000-2023 yılları arasında 2,6 kat arttığını belirten Hülakü, intihar vakalarının araştırılması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi. Hülakü, üç bakanlığa da soru önergesi verdi.
DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, Bingöl'de yaşanan intihar vakaları ile ilgili meclise araştırma önergesi sunarken, üç bakanlığa da soru önergesi verdi.
Bingöl'de son yıllarda artan intihar vakalarının, özellikle çocuk ve genç nüfusu etkileyerek kentin toplumsal dokusunu tehdit eden önemli bir sorun haline geldiğini ifade eden Hülakü, “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Bingöl'de 2000-2023 yılları arasında intihar oranı 2,6 kat artmıştır. 2020-2023 yıllarında 14 yaşındaki iki çocuğun intiharı gibi trajik olaylar, bu sorunun ciddiyetini bir kez daha gözler önüne sermektedir” dedi.
“İNTİHAR VAKALARI TOPLUMSAL GERÇEKLİK OLARAK GÖRÜLMELİ”
İntihar vakalarının sadece bireysel meseleler olarak ele alınmaması gerektiğini belirten Hülakü, şu ifadelere yer verdi;
“İntiharların temel nedenleri arasında, çocuk ve gençlerin boş zamanlarını değerlendirebileceği sosyal ve kültürel alanların eksikliği, sosyal medya kaynaklı siber zorbalık ve çeteleşme faaliyetleri gibi sorunlar öne çıkmaktadır.
Bu mesele, yalnızca bireysel vakalar olarak ele alınmamalı; kentimizin genel sosyal ve kültürel politikalarının yeniden değerlendirilmesini gerektiren bir toplumsal gerçeklik olarak görülmelidir.
Bu kapsamda, Bingöl'de artan intihar vakalarını tüm boyutlarıyla ele almak, çocuk ve gençlerin korunması için gerekli önlemleri tespit etmek ve çözüm yolları geliştirmek adına, İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na yönelik soru önergelerimizi Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na vermiş bulunuyoruz; ayrıca, intiharların nedenleri, sonuçları ve alınması gereken önlemleri araştırmak üzere bir Meclis Araştırması açılmasını talep ediyoruz.”
ARAŞTIRMA ÖNERGESİNİN GEREKÇESİ
Hülakü, meclise sunduğu araştırma önergesinin gerekçesinde şu ifadelere yer verdi;
“Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri ve çeşitli araştırmalar, 2000-2023 yılları arasında Bingöl'deki intihar oranlarının 2,6 kat arttığını ortaya koymaktadır. Bu çarpıcı artış, bireysel bir sorun olmaktan çok, toplumsal ve sistemsel bir sorunla karşı karşıya olduğumuzun açık bir işaretidir. Son olarak, Bingöl'de 14 yaşındaki iki çocuğun intihar etmesi, çocuk ve genç intiharlarındaki artışın ne denli ciddi olduğunu bir kez daha vurgulamaktadır.
Bingöl'deki ekonomik yetersizlikler, gençlerin sosyal etkinliklerden mahrum bırakılması, psikolojik destek mekanizmalarının eksikliği ve toplumsal duyarsızlık gibi faktörler, bireyleri çaresizliğe iten temel sebepler arasında sayılmaktadır; ayrıca, çocuk ve gençlerin boş zamanlarını değerlendirebilecekleri uygun alanların eksikliği, sosyal medya etkileri ve aile içi sorunlar, bu trajik olayların arka planında yatan unsurlar olarak öne çıkmaktadır.
İntihar vakalarının altında yatan nedenler arasında ekonomik koşullar, toplumsal baskılar, aile içi problemlerin yanı sıra eğitimdeki eksiklikler ve psikolojik destek hizmetlerine erişim zorlukları da yer almaktadır. Bu bağlamda, intiharların önlenmesi için nedenlerin çok boyutlu şekilde ele alınması ve hem bireysel hem de toplumsal çözüm yollarının acilen geliştirilmesi gereklidir. Bu noktada, Bingöl'deki intihar vakalarının artış nedenlerinin kapsamlı bir şekilde araştırılması, bu sorunlara kalıcı çözüm politikalarının geliştirilmesi ve uygulanması büyük önem taşımaktadır.
Yukarıda belirtilen gerekçeler ışığında, Bingöl'de artan intihar vakalarının nedenlerinin araştırılması ve çözüm yollarının ortaya konulması amacıyla bir Meclis Araştırması açılması elzemdir.”
ÜÇ BAKANLIĞA ÖNERGE
Bingöl'de yaşanan intihar vakaları ile ilgili İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na soru önergeleri sunan Hülakü, Bingöl'de çocuk ve gençlerin karşı karşıya kaldığı siber zorbalık ve çeteleşme faaliyetleriyle ilgili bakanlıkların hangi önlemleri aldığını, kentte sosyal ve kültürel alanların artırılmasına yönelik hangi projeler yürütüldüğün ve artan intihar vakalarının sağlık boyutuyla değerlendirilmesi için ne gibi çalışmalar yapıldığını sordu.
Küçücük çocukların dağa kaçırlmasına ya da kandırılıp götürmesine sesin çıkmaz ama bunda bülbül olursun. Dersin insanlıksa küçüçük çocukların dağa kaçırılmasına da konuşursun. Ama derdiniz insanlık değil
Neyini araştıracaksın, gençlerin maneviyatı zayıf oldumu ya içki içeçek, ya uyuşturucu ya da terör örgütlerinin maşası olup (bunda da en büyük pay senin mensubu bulunduğun siyasi oluşumdur) çıkmaza giriyorlar ve sonuç ortada.
Yani çözüm; Ana sınıfından başlayıp liseye kadar tüm kademlerde ve ilk yılda (ana sınıfı ve 1. sınıflarda) 'Koruyucu Ruh Sağlığı' adlı dersin okutulması...Aynı zamanda halka yönelik de Koruyucu Ruh Sağlığı konusunda farkındalık çalışmalarının yapılması...Sonuç olarak, neden de belli müdahale yöntemi de belli...
Yıllardır konu araştırılıyor, hep araştırılıyor...Araştırma isteği, bir kaçış ve konunun suistimali demektir...Anlayana, konunun çözümü: Önleyici, koruyucu ve iyileştirici çalışmaların olmamasıdır...
FKA'dan KOBİ'lere 235 Milyon TL'lik Yeşil Dönüşüm Desteği
Fırat Kalkınma Ajansı'nca TRB1 Bölgesi'ndeki KOBİ'ler için çevre dostu yatırımlarda faizsiz finansman fırsatı sunuluyor. Başvurular 8 Mayıs'a kadar devam edecek. Proje başına asgari 2,6 milyon TL, azami 7,5 milyon TL destek sağlanacak. Proje uygulama süresi 6 ay, geri ödeme süresi ise 6 ay geri ödemesiz, ardından 24 ay eşit taksitli toplam 30 ay olarak belirlendi.
30.03.2026
03:12
TKDK'dan 241 Milyon Avroluk Destek
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, IPARD III Programı kapsamında 2026 yılı çağrı takvimini duyurdu. Toplam 241 milyon avro bütçeli destek programına 81 ilden başvuru yapılabilecek. Arıcılığın destek dışı bırakıldığı belirtildi.
30.03.2026
03:10
Bingöl'de Stratejik Alanlarda Ortak Çalışma Protokolü
Bingöl Üniversitesi ile Erzurum Teknik Üniversitesi arasında imzalanan protokol kapsamında; kuantum teknolojileri, savunma sanayii için ileri malzeme geliştirme, otonom İHA yazılımları, yapay zekâ algoritmaları ve akıllı tarım uygulamaları gibi kritik alanlarda ortak projeler yürütülmesi hedefleniyor.
30.03.2026
03:09
Bingöl Esentepeliler İlk ve Yeni Muhtarını Seçti
Bingöl merkezin 16. mahallesi olarak kuruluşu ilan edilen Esentepe Mahallesi, ilk seçimini yaptı. Mahalle Muhtarlığı için sandığa giden Esentepelilerin tercihi Gafur Ulcay oldu.
30.03.2026
03:08
Genç Murat Aslanları'ndan büyük başarı
Türkiye Kano Federasyonu tarafından Munzur Çayı'nda düzenlenen şampiyonada Bingöl temsilcisi Genç Murat Aslanları Spor Kulübü, Türkiye ikinciliği elde ederek kente gurur yaşattı.
30.03.2026
03:06
12 Bingölspor'da Şampiyonluk İçin Son Viraj!
12 Bingölspor, deplasmanda Niğde Belediyespor'u 1-0 mağlup ederek şampiyonluk yolunda kritik bir galibiyet aldı. Yeşil-beyazlı ekip, kalan 3 haftada sadece 1 puanla şampiyonluğunu ilan edebilecek.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın