KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
05 Mayıs 2024 Pazar
°C

Içme sularına 'içilmez' raporu

Malatya'da son bir haftada artan ishal vakasından dolayı gündeme gelen içme suyundaki kirliliğin ve klorlama eksikliğinin Nisan 2005 tarihinden beri devam ettiği ortaya çıktı.

Içme sularına `içilmez` raporu
29 KASIM 2005 SALI 21:05
0
1498
0
AA aa
İHA'nın ele geçirdiği belgelere göre, içme suyundaki kirlilik ve klorlama eksikliği aylar öncesinde resmi kayıtlara geçmiş.

İHA muhabirlerinin ele geçirdiği belgelere göre, Malatya Valiliği, içme suyundaki klorlama ve kirlilikten dolayı Malatya Belediyesi'ni 13 Aralık 2004, 12 Temmuz 2005, 19 Eylül 2005 ve 17 Ekim 2005 tarihlerinde resmi yazıyla uyararak, içme suyundaki klor eksikliğinin giderilmesini istedi. Resmi yazılarda, içme suyu depolarından dezenfeksiyon sisteminin bir an önce kurulması isteniyor.
Malatya İl Hıfzısıhha Meclisi'nin 30 Eylül 2005 tarihli toplantısında ise içme suyundaki klorlama ve kirlilik sorununun tartışıldığı belirtilerek, şu ifadelere yer veriliyor: "Sağlık Müdürlüğü'nce il merkezinde içme suyu şebekelerinde yapılan denetimlerde ağustos ayında 214 bakteriyel örneği alınmış, bunlardan 62'sı gıda maddeleri tüzüğüne uygun bulunmamıştır. Şebekelerin uç noktalarında 110 bakiye klor kontrolü yapılmış, 22'sinde yeterli klor tespit edilmiştir. Eylül ayında analiz sonucu belli olan 113 adet bakteriyolojik örnek sonucunda 29'u tüzüğe uygun çıkmamıştır. 100 bakiye klor kontrolünde 9'unda yeterli klor tespit edilmiştir. Ağustos ayında içme suyundaki kirlilik oranının yüzde 23 olduğu belirlenmiş, eylül ayında bu oranın yüzde 30'un üzerinde olacağı tahmin edilmiştir. 2005 yılı nisan-mayıs aylarına göre içme suyu kirliliğinde yüzde 2'lik bir artış olduğu belirlenmiştir. Malatya Belediyesi'nce içme suyu kaynağında yapılan klorlama yetersiz olup, kaynağa yakın yerlerde yapılan ölçümlerde 0.5 ppm'den daha fazla klor tespit edilmiş, uç noktalarda çoğu zaman yeterli klor bulunmamıştır. İl merkezinde bulunan sağlık ocakları ile hastanelerden gelen ihbar ve bildirimler incelendiğinde içme suyu kaynaklı barsak enfeksiyonlarında belirgin bir artış gözlendiğinden belediyece şebekeye kesintisiz su verilmesine, dezenfeksiyon altyapısının gözden geçirilerek yeterli düzeye getirilmesine oybirliğiyle karar verilmiştir" ifadeleri yer alıyor.
Kararın altında Vali Yardımcısı Erol Rüstemoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf İzzettin Cengiz, Sağlık İl Müdürü Dr. Sezai Demirel ile kurulun diğer üyelerinin imzaları bulunuyor.

"SON ANALİZDE 10 SU ÖRNEĞİNDEN 7'SİNE 'İÇİLEMEZ' RAPORU VERİLDİ"
Malatya Sağlık İl Müdürlüğü'nce yapılan su örneği bakiye klor sonuçlarına göre, Malatya'da Nisan 2005'te klorlama derecesi 0 olarak gösterilirken, kirlilik oranı ise yüzde 9, Mayıs 2005'te klorlama derecesi 0 olarak görülürken, kirlilik oranı yüzde 7, Haziran 2005'te yeterli klorlama oranı yüzde 15 iken, kirlilik oranı ise yüzde 18, Temmuz 2005'te yeterli klorlama oranı yüzde 12 iken, kirlilik oranı yüzde 19, Ağustos 2005'te yeterli klorlama oranı yüzde 22, kirlilik oranı yüzde 28, Eylül 2005'te yeterli klor oranı yüzde 9, kirlilik oranı yüzde 21, Ekim 2005'te yeterli klor oranı yüzde 7, kirlilik oranı yüzde 16 ve Kasım 2005'in ilk 20 günüde yeterli klor oranı 0, kirlilik oranı yüzde 11 olduğu kaydedildi.

Malatya'da son olarak 28 Kasım 2005 tarihinde İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Laboratuarı'nda yapılan 10 su örneği analizinde numunelerden 7'sine içilemez raporu verildiği belirtildi. Halk Sağlığı Laboratuarı'nda yapılan analizlerde İnönü Üniversitesi'ndeki öğrenci yurtlarında alınan 5 ayrı numuneye "içilemez" raporu verilirken, şehir merkezinde alınan 5 numune ve Zafer Mahallesi'nde alınan 2 numune için "içilemez" raporu verildiği kaydedildi. İshal vakaları çıkmadan bir hafta önce ise 16 Kasım 2005 tarihinde Malatya merkezdeki 2 su numunesi için "içilemez", iki hafta önce ise Malatya merkezdeki 3 su numunesi için "içilemez" raporu verildiği belgelerde ortaya çıktı.
Bu arada, Malatya'da ishal vakasının ortaya çıkmasından hemen sonra 23 Kasım 2005 tarihinde Malatya Belediye Başkanı Cemal Akın, düzenlediği basın toplantısında, vatandaşları gönül rahatlığı içinde su içmeye davet etmişti. Belediye Başkanı Akın, "Son birkaç günden beri birçok ishal vakasıyla ilgili olarak hastanelere başvuru söz konusu olmuştur. Malatya içme suyunda herhangi bir problem yoktur. Yapılan bütün tahliller, suların içilebilir olduğu şeklinde raporlarla sonuçlanmıştır. Hemşehrilerimizin bu konuda endişe etmelerine gerek yoktur. Malatya Belediyesi olarak bugüne kadar yapmış olduğumuz çalışmaları bugünden sonra da sürdüreceğiz. Sularımızın klorlanması devam etmektedir" demişti.

MYNET
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
04.05.2024
14:17
'Bingöl ovası acilen kurtarılmalıdır'
Bingöl'ün birçok konudaki sorun ve çözüm bekleyen problemlerini gündeme getirmesiyle tanınan eğitimci Doğan Karasu, Bingöl Ovası'nın son durumunu paylaştı ve hem siyasilere hem de bürokrasiye 'Bingöl Ovasının acilen kurtarılması gerekiyor' çağrısında bulundu.
04.05.2024
14:16
'İslam Dünyası İmtihanı Maalesef Kaybetti'
Bingöl Üniversitesi tarafından düzenlenen panelde konuşan Prof. Dr. Mustafa Karataş, 'Gazze imtihan olmuyor. İslam dünyası imtihan oluyor. İslam dünyası imtihanı maalesef kaybetti. Özellikle devletler, hükümetler bu imtihanı kaybetti' dedi.
04.05.2024
14:15
'Böyle devam ettiğimiz sürece biz her gün ölmeye mahkûmuz'
Bingöl Üniversitesi'nce düzenlenen 'Tarihe Yolculuk' panelinde konuşan Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma; 'Nüfusunun üçte birinin Müslüman olduğu dünyada her gün Müslümanlar ölüyor! Bugün bu hale gelmemizin sebebi okumuyoruz, araştırmıyoruz, arşivleri incelemiyoruz. Böyle devam ettiğimiz sürece biz her gün ölmeye mahkûmuz. Biz tarihi doğru okumazsak, tarihi iyi öğrenmezsek bunlara yaşamaya mahkûm kalacağız.'
04.05.2024
14:13
Vali Usta:
Vali Usta: 'Huzura bozanlara göz açtırmayacağız'
2024 Mart-Nisan dönemi asayiş raporunu açıklayan ve işlenen suçlar ile uygulanan yaptırımların detaylarını aktaran Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta; 'Bingöl'ümüz, asayiş bakımından ülkemizin en güvenli şehirleri arasında yer almaktadır. Bu, siz değerli hemşehrilerimizin bizlere verdiği destek ve güvenlerinin sonucudur. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ilimiz genelinde alacağımız tedbirlerle suç işleyenlere, halkımızın huzurunu ve sükûnunu bozanlara göz açtırmayacağız inşallah' dedi.
04.05.2024
14:11
Bingöl`ün `Kayıp şehir` Pargasur şelalesi
Bingöl'ün 'Kayıp şehir' Pargasur şelalesi
Bingöl'ün Yayladere ilçesindeki tarihi kalıntı ve mağaralar ile 'kayıp şehir' olarak adlandırılan Pargasur şelalesi dron ile görüntülendi.
03.05.2024
18:21
Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı
Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı
Tarım ve Orman Bakanlığı'nca orman yangınlarının önlenmesi amacıyla başlatılan 'Orman Benim' kampanyası çerçevesinde Bingöl'de öğrencilerin de katılımıyla ormanlık alandaki çöpler toplandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın