KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
20 Mayıs 2025 Salı
°C

Iddianameden yeni ayrıntılar

Ecevit hükümetine de darbe planlandı -Uğur Mumcu, Eşref Bitlis ve Ahmet Taner Kışlalı'nın öldürülmesine ilişkin belgeler yer aldı

Iddianameden yeni ayrıntılar
16 TEMMUZ 2008 ÇARŞAMBA 10:57
0
963
0
AA aa
Ergenekon iddianamesi kapsamına ilişkin yeni bilgiler ortaya çıktı. Örgütün kurulmasından sonra Türkiye'de 'Gizli hakim güç" olmayı amaçladığı belirtildi. Ergenekon'un belgelerinde "Toplumsal olaylarda Ergenekon hiç öne çıkmamalı" şeklinde kuralı olduğu öğrenildi.  
 
Ergenekon örgütünün bu aşamada tam olarak deşifre edilemediği de edinilen bilgiler arasında. İddianameden yeni ayrıntılar Zaman Gazetesi'nde şöyle yer aldı.

Terör örgütü PKK ile Ergenekon'un da ilişkilerine yer verilen iddianamede Abdullah Öcalan'ın da ismi geçtiği öğrenildi. Örgüt içinde ele geçirilen bir çok belge arasında Türkiye'de bütün meşhur köşe yazarları ve gazetecilerin " Mitçi, CIA'ci, MOSSAD'cı'" olarak fişlendiği kaydedildi. Bu fişlemelerin de örgütün üst yönetimine bildirildiği kaydedildi. Ergenekon soruşturması dosyasında Ahmet Taner Kışlalı cinayeti örgütte ele geçirilen belgelerde yer alıyor. 1991-2007'ye kadar Uğur Mumcu ve Eşref Bitlis cinayetinin de aralarında bulunduğu 100'lerce cinayete ilişkin belgelerin de dosyada yer aldığı bildirildi. İşçi Partisi'nin neden yüzde 1'i geçemediği şeklinde raporlar da örgüt belgeleri arasında ortaya çıktı. Örgütün finansal kaynağının tam olarak tespit edilemediği ancak uyuşturucu ticareti sonucu gelir elde edildiği şüphelerine yer verildi. Dosya içinde Sabancı suikastı belgesi de olduğu ancak bu aşamada cinayetin delil yetersizliği nedeniyle direk olarak Ergenekon'a bağlanmadığı öğrenildi. Ergenekon'un sadece AK Parti hükümeti değil, Bülent Ecevit koalisyon hükümeti aleyhine faaliyetler yapıldığı, darbe benzeri girişimde bulunduğu belirtildi. Ergenekon içinde sağcı, solcu, tarikatçı, radikal dinci şeklinde birçok grubun yer aldığı ancak bunların birbirinden haberi olmadığı bildirildi. Örgütün aynı anda farklı görüşte birkaç gruba etkisi altına alarak örgütlediği ifade edildi. Ülkücü ve solcu olarak karşıt görüşlü iki farklı gurubun bir mitinginde karşılaştığında orayı terk ettiği ancak daha sonra liderleri tarafından "niye mitingi terk ediyorsun, aynı amaç için oradayız" denilerek yönlendirildiği sanık ifadelerinde yer aldığı iddia edildi. İddianamenin yaklaşık ilk 100 sayfasında olaylar ve sanıklar, 400'e kadar örgüt delilleriyle beraber örgüt faaliyetleri ve sonraki bölümlerde de bireysel durumlarla ilgili bilgilere yer verildi. Farklı etnik grupları düşman olarak gören örgütün "Kemalist"leri dinsiz gördüğü ve Örgütün kanunlarda belirtilen resmi Atatürk milliyetçiliği ile örgütteki Atatürkçülüğün farklı olduğu tespit edildi. Paşalara yeni iddianame hazırlanacak 6. dalga olarak gerçekleştirilen Ergenekon göz altılarıyla ilgili sanılanın aksine ek iddianame düzenlenmeyeceği, bu kişiler için ayrı bir dava açılacağı öğrenildi.

Yetkililer, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen 2007/1536 hazırlık sayılı iddianamenin eki olarak bir iddianame hazırlanmayacağı belirtildi. 6. dalga olarak yapılan operasyon sırasında ilk iddianamenin hazırlandığı bu nedenle yapılan son göz altıların 2008/2023 olarak belirlen esas numarası çerçevesinde başlı başına bir iddianame hazırlanacağı bilgisi verildi. Açılacak yeni davanın ilk açılan dava ile hukuki irtibatı bulunduğu için birleştirilecek. Savcı Öz tarafından yeni başlatılan soruşturmada halen Ergenekon kapsamında emekli eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur ve Orgeneral Hurşit Tolon tutuklu bulunuyor.
 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.05.2025
22:22
Ormangören: `Erişilebilir yaşam haktır, lütuf değil!`
Ormangören: 'Erişilebilir yaşam haktır, lütuf değil!'
Engelliler Haftası sebebiyle beraberindeki heyetle Bingöl Altı Nokta Körler Derneği ve Engelliler Platformunu ziyaret eden DEM Parti Bingöl İl Eş Başkanı Sedat Ormangören, engellilerin sorunlarına dikkat çekip kamuya seslendi; 'Erişilebilir yaşam haktır, lütuf değil!'
19.05.2025
15:19
Bingöl`de 19 Mayıs coşkusu
Bingöl'de 19 Mayıs coşkusu
Bingöl'de, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı gerçekleştirilen törenle kutlandı. Sporcuların hünerlerini coşkuyla sergilediği ve özel öğrencilerin halaylar çektiği kutlamalarda muharip uçakların geçişi ise heyecanı doruğa çıkardı.
19.05.2025
13:59
Arıların yarım kilo bal üretmek için gezdikleri çiçek sayısı inanılmaz
Arıların yarım kilo bal üretmek için gezdikleri çiçek sayısı inanılmaz
Nektar kesesi, başlarının yanında iki bitişik gözü ve başlarının üstünde üç tekil gözü bulunan bal arıları, 170 koku alıcısı sayesinde çiçeklerden bal üretiyor ve kendine has kokuları olan kolonilerini bulabiliyor. Yarım kilo bal için milyonlarca çiçek dolaşan arıların çıkardığı 'vız' sesinin nasıl oluştuğu ise şaşırtıcı!
19.05.2025
13:26
BİNHAD Türkiye finalinde…
BİNHAD Türkiye finalinde…
Bingöl Halk Oyunları Araştırma Spor Kulübü, THOF Kulüpler Arası Gurup Yarışmasında birincisi oldu. Ekip, Türkiye finalinde Bingöl'ü temsil edecek.
19.05.2025
13:04
Terör mağdurlarına yeni düzenleme! 9.619 TL maaş alabilecekler
Terör mağdurlarına yeni düzenleme! 9.619 TL maaş alabilecekler
SGK, terör mağdurlarına aylık bağlanmasında yaşanan sorunları çözmek amacıyla İçişleri Bakanlığı'na yazı gönderdi. Başvurular doğrudan dilekçe ile SGK'ya yapılabilecek ve terör mağdurları 9.619 TL'ye varan maaş alabilecek.
17.05.2025
01:00
Nüfusu 5 binin üzerinde olan yerler belediye kurabilecek
Nüfusu 5 binin üzerinde olan yerler belediye kurabilecek
AK Parti tarafından nüfusu beş bin ve üzerinde olan yerleşim yerinde belediye kurabilmesi, nüfusu iki binin altına düşen belediyelerin ise köye dönüştürülmesini sağlayan kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sunuldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın