KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
26 Nisan 2026 Pazar
°C

’İhaleyi Ciner’e ver’ itirafı Yüce Divan’da Ersümer’i yaktı

Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı Cumhur Ersümer'in, "Görevi kötüye kullanmaktan" mahkum olmasını sağlayan ifade "Beyaz Enerji davası" sanıklarından Eski TEAŞ Genel Müdürü Muzaffer Selvi'ye ait. Selvi Esenboğa Mobil Santral ihalesi ile ilgili ifadesinde "Ersümer beni makamına çağırdı. İhaleyi üçüncü gelen Park Holding'e (Turgay Ciner'in şirketi) vermemi istedi" dedi.

’İhaleyi Ciner’e ver’ itirafı Yüce Divan’da Ersümer’i yaktı
29 TEMMUZ 2007 PAZAR 15:54
0
927
0
AA aa
ENERJİ ve Tabi Kaynaklar eski Bakanı Cumhur Ersümer'in, Yüce Divan'da "Görevi kötüye kullanmaktan" mahkum olduğu davada, eski bakanı Meclis Soruşturma Komisyonu'ndaki, eski genel müdürünün ifadesi yaktı. "Beyaz Enerji davası" sanıklarından dönemin TEAŞ Genel Müdürü Muzaffer Selvi'nin, Esenboğa Mobil Santral ihalesi ile ilgili Ankara DGM Savcısına verdiği, "Ersümer beni makamına çağırdı. İhaleyi üçüncü gelen Park Holding'e (Turgay Ciner'in şirketi) vermemi istedi" iddası aynı ifadeyi TBMM Komisyonu'nda da "kabul edince" rapora aynen geçti. Yüce Divan da bu iddiayla ilgili yargılama yaptı ve sonrasında Ersümer'i, 18 iddiadan beraat ettirip, sadece Esenboğa Mobil Santral ihalesinden 1 yıl 8 aya mahkum etti. Ceza erteledi.

İŞTE O BÖLÜM: Ersümer'in yargılandığı iddianame yerine geçen Meclis Soruşturma Komisyonu'nun 414'üncü sayfasındaki bu bölüm şöyle: "Komisyonumuzda tanık sıfatıyla dinlenen TEAŞ mobil santral ihalelerinin yapıldığı dönemde TEAŞ Genel Müdürü olan Muzaffer Selvi verdiği ifadede, DGM Savcısı'na verdiği ifadeyi kabul ettiğini beyan etmiştir. Şahıs DGM savcısına verdiği ifadede; enerji sıkıntısı nedeniyle 1998 yılında yapılmış mobil santrallerin kurulu güçlerinin artırıldığını, Ersümer'in Ankara-Esenboğa Santralinde takındığı tavrı anlatmak istediğini, ihaleyi AKSA elektriğin kazandığını, ancak Ersümer'in kendisini makamına çağırarak, ihaleyi sıralamada üçüncü gelen Park Halding'e vermesini istediğini, kendisi o güne kadar nükleer enerji santral ihalesiyle ilgili olarak yaşanan gerilim nedeniyle çok hırpalandığından, 'Mümkün ise arakdaşlarla bakarız' dediğini ancak arkadaşlarının bunu kabul etmediğini, AKSA Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı'nı çağırdığını ve bakanın talimatı olduğunu kendisine ileterek, ihaleden çekilmesini istediğini, firma temsilcisinin gittiğini ve uzun süre firmadan ses çıkmadığını, Park Holding'in de 'Bakanın ısrarı olduğu için proje ile ilgilendiklerini' beyan ettiğini, AKSA Elektrik ile sözleşme imzaladıklarını, Park Holding'in Ankara Enerji adı altında bir şirket kurduğunu ve AKSA Elektriğin de hisselerini bu şirkete devrettiğini beyan etmiştir. Dönemin Bakanı Ersümer'in ihaleleri istediği firmalara verdirebilmek için TEAŞ yönetimine baskı yaptığı, ihalelere direkt müdahil olduğu kanaatine varılmıştır."

Yüce Divan'da ifadeyi reddetti, özür diledi

YÜCE Divan'ın tanık olarak yeniden dinlediği Muzaffer Selvi, Ersümer'i suçlayan bu ifadeleri, baskı altında "süflör eşliğinde" verdiğini savunmuştu. Selvi, "Burada Bakan aleyhine verdiğim ifadelerden dolayı özür diliyorum" demişti. Selvi, Beyaz Enerji davasında Çankaya İlçe Jandarma Komutanlığı'nda verdiği ifadeleri kabul etmediğini belirterek şunları söylemişti: "İki çocuğum karşıma getirilmişti. Ne yapabilirdim? Bugünkü gibi hatırlıyorum. Arkada Gediz Lekesiz (TEAŞ eski Şube Müdürü) anlatıyor, sanki ben anlatmışım gibi yazılıyor. Bugün de aynı şeyi yapsalar, aynı ifadeyi veririm. Sayın Ersümer hiçbir ihalede bana isim vererek, 'ihaleyi şuna verin' demedi. Sadece isim vermeden işin bitirilmesini isterdi."

Aksa, ihaleyi Ciner'e devretti, kendisine başka ihale verildi

CUMHUR Ersümer ve Çakan'ın Yüce Divan'a sevklerine ilişkin Meclis Soruşturma Komisyonu raporunun 13 Temmuz 2004'te, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi sırasında, CHP Samsun Milletvekili İlyas Sezai Önder bu konuda, Meclis kürsüsünden şöyle demişti: "Tanık, bu beyanında, Ankara Esenboğa santral ihalesini Aksa Elektriğin kazandığını, ihaleden sonra Enerji Bakanı Ersümer'in kendisini makamına çağırarak, ihaleyi üçüncü sırada kazanan Park Holdinge vermesini istediğini, arkadaşlarının bunu kabul etmediğini; bunun üzerine, Aksa Elektrik Yönetim Kurulu Başkanını çağırıp konuştuğunu, sonuçta, Aksa Elektrikle sözleşme imzalandığını; Park Holdingin 'Ankara Elektrik' isminde bir şirket kurduğunu, Aksa Elektriğin hisselerini bu şirkete devrettiğini söylemiştir. Sonuçta, dolaylı olarak Sayın Bakanın isteği olmuş ve Ankara Esenboğa santral ihalesi, hisse devirleri suretiyle Ankara Elektrik ve dolayısıyla Park Holding üzerinde kalmıştır. Aksa Elektriğin yaptığı, bu fedakarlık da ortada kalmamış, Aksa Elektrik firması sahipleri yeni bir şirket kurmuşlar ve bu şirketin adı Aksa Enerji Üretim AŞ olmuştur. Bu şirketi de ödüllendirmek için de Samsun'da kurulması planlanan mobil santrallardan biri bu şirkete verilmiştir."

HÜRRİYET

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
24.04.2026
18:06
Bingöl Valisi Çelik`ten Gazze`ye Kurban Bağışı
Bingöl Valisi Çelik'ten Gazze'ye Kurban Bağışı
Bingöl Valisi Cahit Çelik, Türkiye Diyanet Vakfı aracılığıyla Gazze'deki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere vekâlet yoluyla kurban bağışında bulundu.
24.04.2026
18:05
Jandarmadan kaçamadılar: 7 Kişi Tutuklandı
Jandarmadan kaçamadılar: 7 Kişi Tutuklandı
Bingöl İl Jandarma Komutanlığı'nın 17-24 Nisan tarihleri arasında yürüttüğü çalışmalarda aranan 7 şahıs yakalanarak tutuklandı, çeşitli suç unsurları ele geçirildi.
24.04.2026
18:04
Emin Varan, MHP Bingöl İl Başkanı Oldu
Emin Varan, MHP Bingöl İl Başkanı Oldu
Varan'ın önümüzdeki günlerde teşkilatlanma çalışmalarına başlayarak yeni yönetimi oluşturması bekleniyor.
24.04.2026
13:11
Halkoyunları Grup Yarışması Bingöl`de
Halkoyunları Grup Yarışması Bingöl'de
Bingöl dahil 3 ilden 11 ekip ve yaklaşık 200 sporcunun katılacağı yarışma 25 Nisan 2026 Cumartesi günü saat 11:00'de Bingöl Karşıyaka Spor Salonu'nda başlayacak. Dereceye giren ekipler Türkiye finalinde illerini temsil edecekler.
24.04.2026
11:45
2026 Kurban Hizmetleri Tebliği yayımlandı
2026 Kurban Hizmetleri Tebliği yayımlandı
2026 yılı kurban hizmetleri tebliği, dini ve sağlık kurallarının yanı sıra çevre temizliğine odaklanarak kurban kesimlerinin düzenlenmesini amaçlıyor. Hayvanlara daha az acı veren yöntemler vurgulanırken, kesimlerin düzenli alanlarda yapılması teşvik ediliyor. Kurallara uymayanlar ise para cezası uygulanacak.
24.04.2026
11:16
Bingöl`de Doğalgazda Kademeli Fatura Dönemi!
Bingöl'de Doğalgazda Kademeli Fatura Dönemi!
4 Nisan'da yürürlüğe giren kademeli doğalgaz faturalandırması Mayıs ayı itibarıyla faturaya yansıyor. Bingöl'de belirlenen tüketim limitini aşan aboneler, yalnızca aşan kısmı değil tüm tüketimlerini daha yüksek tarifeden ödeyecek.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın