KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
16 Ağustos 2025 Cumartesi
°C

Ihd, kayıpları sordu

Dörtyol Saat Kulesi önünde İHD Şube Başkanı Nihat Aksoy ve dernek üyelerinin de katılımıyla yapılan basın açıklamasında, yıllardır kayıp olan insanların akıbeti soruldu.

Ihd, kayıpları sordu
31 MAYIS 2010 PAZARTESİ 13:14
0
1619
0
AA aa
İHD Bingöl Şubesi,17–31 Mayıs Kayıpları Anma Haftası nedeniyle bir basın açıklaması yaptı. İnsan Hakları Derneği (İHD) Bingöl Şubesi, 1980–2010 yılları arasında çeşitli nedenlerle kaybolan ve aydınlatılamayan faili meçhul cinayetlerle ilgili bir basın açıklaması düzenledi.
İHD Yönetim Kurulu adına basın metnini okuyan Şube Saymanı Şevket Kalındamar, İHD nin 1995 yılından beri her yılın 17–31 Mayıs tarihleri arasını “Kayıpları Anma Haftası” olarak ilan edişinden bu yana, her yıl bu tarihlerde bir araya gelerek tüm yetkilileri yılmadan göreve çağırdıklarını söyledi. Kalındamar, sadece belirli gün ve haftalara sığdırmadan 22 yıldır yürüttüğümüz insan hakları mücadelesinde kayıplarla birlikte kaybolanın insanlığımız olduğunu bilerek mücadele ettiklerini ve kayıpların akıbetlerini sorduklarını ifade etti.
1990'lı yıllardan sonra faili meçhuller ve kayıpların oranında ciddi bir artış yaşandığına dikkat çeken Kalındamar, kayıpların yaşandığı yıllar ve kişiler hakkında şu açıklamada bulundu;
İşte kayıplardan ikisi ve sonuç;
 “14 yıl önce, 24 Mayıs 1994 günü, Kulp İlçesi Çağlayan Köyü Deveboynu mezrasına operasyon düzenleyen askerler Mehmet Selim Orhan, Hasan Orhan ve Cezair Orhan'ı gözaltına alırlar. Ailelerin karşı çıkması üzerine, gelen güvenlik güçleri arasında bulunan üst düzey rütbeli bir asker, Orhan'ları bir adres göstermek üzere yanlarında götürdüklerini ve daha sonra serbest bırakacaklarını söyler. Ancak kendilerinden bir daha haber alınamaz.  Ve zorla kayıplar listesine üç kişi daha eklenir. Aile, iç hukuktan hiçbir sonuç alamayınca dosyayı İHD Diyarbakır Şubesi aracılığıyla AİHM' taşır. 18 Haziran 2002 tarihinde yaşam hakkının ihlal edilmesi, etkili iç hukuk yollarının yokluğu, işkence yasağı gibi AİHS' de koruma altına alınan hakların ihlal edildiği gerekçesiyle Türkiye tazminat ödemeye mahkûm olur. İHD olarak 22 yıldır yürüttüğümüz insan hakları ve özgürlük mücadelesinde tanıklığını yaptığımız binlerce olayda olduğu gibi, bu vakada da yakınlarının en azından ziyaret edilecek bir mezarları olsun diye ailenin, kayıp şahısların cenazelerine ulaşma arayışlarının devam ettiğini, “…acaba başlarına ne geldi, şimdi neredeler, bir mezarları var mıdır?” gibi sorularla adeta 24 saat işkence yaşadıklarını biliyoruz. Arayışları bitmeyen aile, İHD aracılığıyla son yıllarda bulunan toplu mezarlarda yakınlarının cesetlerini aramaya devam ettiler ve
12.06.1994 tarihinde kurşunlanmış ve yanmış, kimliği bilinmeyen 8 cesedin Kulp İlçesi Bağcılar köyü, Düzpelit mezrası Kevrokok mevkinde defnedildiği bilgisine Savcılık dosyalarından ulaşınca olay yerindeki kemikler üzerinde DNA incelemesinin yapılmasını talep ettiler. Sonuç olarak gömülü 8 ceset üzerinde yapılan DNA incelemesinde, cesetlerden ikisinin kayıp Hasan Orhan ile Mehmet Selim Örhan' ait olduğu anlaşılmıştır.
Yaşanılan travmayı anlatmak, ifade edebilmek mümkün değildir, kayıplar karşısında suskun kalanların utançlarını anlıyoruz, bu utançtan kurtulmak,  kararlı, etkin bir araştırma ve soruşturma mekanizmasının acilen oluşturulup suçluların açığa çıkartılıp, yargılanmalarına bağlıdır”
 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
16.08.2025
03:48
Bingöl`de 7 yaşındaki çocuk termal havuzda boğuldu
Bingöl'de 7 yaşındaki çocuk termal havuzda boğuldu
Bingöl'de 7 yaşındaki çocuk, Bingöl Üniversitesi Termal Tesislerindeki havuzda boğuldu. Otopsinin ardından cenazesi defnedilen çocuğun taziyesi, merkez Kültür Camii'nde kurulacak. Kamuoyu ihmaller zincirine dikkat çekerken, Bingöl Üniversitesi'nin nasıl bir savunma yapacağı merak konusu!
16.08.2025
03:47
Vatandaş 153`e bildiriyor, sorunlar çözülüyor
Vatandaş 153'e bildiriyor, sorunlar çözülüyor
153 Çağrı Hattı'na ulaşan bildirimler üzerine Bingöl Belediyesi ekipleri, kent genelindeki parklarda kapsamlı bakım ve onarım çalışmaları gerçekleştirdi.
16.08.2025
03:46
Cinayetten ceza almıştı! Yakalandı
Cinayetten ceza almıştı! Yakalandı
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, 5 yıl 10 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan zanlı yakalandı.
16.08.2025
03:45
Bingöl`de cezaevi firarisi yakalandı
Bingöl'de cezaevi firarisi yakalandı
Bingöl'de 4 yıl 7 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan ve cezaevinden firar ettiği tespit edilen şüpheli, polis ekipleri tarafından yakalandı.
16.08.2025
03:44
Bingöl`de 8 bin kök kenevir bitkisi ele geçirildi
Bingöl'de 8 bin kök kenevir bitkisi ele geçirildi
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, 8 farklı noktada toplam 8 bin 332 kök kenevir bitkisi ele geçirildi.
16.08.2025
03:43
Uyuşturucu Operasyonu: Bin 695 şüpheli yakalandı
Uyuşturucu Operasyonu: Bin 695 şüpheli yakalandı
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, son 2 haftada Bingöl dahil 73 ilde uyuşturucuya yönelik düzenlenen operasyonlarda Bin 695 şüphelinin yakalandığını açıkladı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın