KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
24 Ağustos 2026 Pazartesi
°C

Ihd özgürlük istedi

İnsan Hakları Derneği (İHD) Bingöl Şubesi, yaptığı basın açıklamasıyla, insan hakları savunucularına, sivil demokratik siyaset yapanlara özgürlük istedi.

Ihd özgürlük istedi
16 EKİM 2010 CUMARTESİ 09:24
0
2498
0
AA aa

İHD Bingöl Şubesi, dün saat 13.00'te Dörtyol Saat Kulesi önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan İHD Bingöl Şube Başkanı Nihat Aksoy: “14 Nisan 2009 tarihinde başlayan ve çeşitli tarihlerde devam eden KCK operasyonları kapsamında çok sayıda seçilmiş belediye başkanı, siyasetçi, insan hakları savunucusu ve sendikacı tutuklanmıştır. İHD Diyarbakır Şube Yöneticileri Roza Erdede ve Aslan Özdemir 14 Nisan 2009'dan beri, İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Avukat Muharrem Erbey 24 Aralık 2009 tarihinden beri tutukludur. Haklarında açılan davanın ilk duruşması toplam 151 kişi ile birlikte 18 Ekim 2010 günü Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlayacaktır. İnsan hakları çalışmaları dışında, hiçbir yasa dışı çalışması olmadığını bildiğimiz arkadaşlarımızın tutuklu olarak yargılanmasını kabul edilemez buluyoruz. Tutuklu yargılama istisna, tutuksuz yargılanma ise kural olmalıdır. Ancak, bu evrensel ilke Türkiye'de ters düz edilmiştir. Bu da Türkiye'de hukukun üstünlüğüne uygun bir yargı yapılanması olmadığını ve hukuk güvenliğinin bulunmadığını göstermektedir. Hiçbir şiddet eylemi ile suçlanmayan arkadaşlarımızın tutuklu yargılanması insan hakları çalışmalarına olan karşı duruşu da göstermektedir. Oysa yargı mensuplarının insan hakları çalışmalarını desteklemesi ve kolaylaştırması gerekmektedir. İçişleri Bakanlığı'nın 2004/139 Sayılı Genelgesiyle yürürlüğe konulan BM İnsan Hakları Savunucularının Korunması Bildirgesi bunu da içermektedir. Ancak, Türkiye her zaman olduğu gibi bu konuda da uluslararası taahhütlerini uygulamamakta ısrar etmektedir” dedi.

“Tutuksuz ve adil yargılanma hakkını herkes için istiyoruz”
‘İHD Türkiye'de demokrasi ve insan hakları sorunu olduğunu, bu sorunun en önemli halkalarından birinin de Kürt sorunu olduğunu ısrarla dile getirmiştir' diyen Aksoy: “Demokrasi güçlerinin ve Kürt halkının mücadelesi sonucu Kürt sorununun varlığını resmen kabul etmek zorunda kalan devletin, hala bu sorunun çözümünde demokratik ve barışçıl yöntemlere uygun bir çözüm üretmemesi sürecin sancılı yaşanmasına neden olmaktadır. Şiddet politikalarının egemen olduğu dönemde ve militarist yapıya uygun olarak teşkilatlanmış bulunan özel yargılama sisteminin başta Kürtler olmak üzere insan hakları savunucularına ve diğer toplumsal muhalefet kesimlerine yönelik hukuk dışı uygulamaları devam etmektedir. Mevcut anayasaya bile aykırı olan özel yetkili ve görevli ağır ceza mahkemelerinin ve bu mahkemelerinin işleyişini sağlayan ceza mevzuatının kaldırılması zamanı gelmiştir. İnsan hakları savunucuları, yargılanacaksa ancak olağan mahkemelerde yargılanabilir. İnsan hakları savunucularına yönelik hukuk dışı uygulamalar sadece bu arkadaşlarımızla sınırlı kalmamıştır. Demokratikleşme söyleminin en çok kullanıldığı 2009 yılında İHD MYK üyesi avukat Filiz Kalaycı 9 ay, İHD Onur Kurulu Üyesi Yüksel Mutlu 6 ay ve İHD Rize Eski Şube Yöneticisi gazeteci Gençağa Karafazlı 14 ay tutuklu yargılanmıştır.

İHD Eski Adana Şube Başkanı Ethem Açıkalın ve şube yöneticisi Mustafa Bağçiçek haklarında açılan davalar ve verilen hapis cezaları nedeniyle ülkeyi terk etmek zorunda kalmışlardır. 2010 yılında yargı yoluyla baskı uygulamaları devam etmiştir. Siirt şube başkanımız Vetha Aydın 16 Mart 2010'da tutuklanmış ve hala mahkeme önüne çıkmayı beklemektedir. Bu süreç zarfında çok sayıda İHD üyesi de tutuklu olarak yargılanmaktadır. İnsan hakları savunucuları için talep ettiğimiz tutuksuz yargılanmayı ve adil yargılanma hakkını herkes için de istemekteyiz. 18 Ekim'de başlayacak olan KCK davasında yargılanan insan hakları savunucularının, seçilmiş belediye başkanları, siyasetçilerin ve sendikacıların tutuksuz yargılanmasını ve adil yargılanma hakkı ilkesine uygun bir yargılama yapılmasını talep etmekteyiz. Bu davayı gerek Türkiye içinden gerekse de uluslararası alandan insan hakları savunucularının yoğun bir katılımla takip edeceğini belirtmek istiyoruz. İnsan hakları savunucularına, seçilmiş belediye başkanlarına ve sivil demokratik siyaset yapanlara özgürlük istiyoruz!” şeklinde konuştu.

Destekleyen kuruluşlar ve kişiler:
Bingöl Barosu
Bingöl Sosyal Kültürel ve Ekonomik Kalkınma Derneği (BİNDER)
Bingöl Sosyal Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (BİNYAR)
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bingöl Temsilciliği
Mühendisleri Odası (İMO) Bingöl Temsilciliği
Eğitim-Sen Bingöl Şubesi
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Bingöl il Teşkilatı ve BDP Parti Meclisi Üyesi: Ali Rıza Yurtsever

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
21.08.2026
22:19
MURAT NEHRİ`NDE KAYBOLAN MEHMET HAZAR`IN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI
MURAT NEHRİ'NDE KAYBOLAN MEHMET HAZAR'IN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI
Bingöl'ün Genç ilçesinde Murat Nehri'ni geçmeye çalışırken akıntıya kapılarak kaybolan 29 yaşındaki Mehmet Hazar'ın cansız bedenine ulaşıldı. Hazar'ın cenazesi, kaybolduğu noktanın yaklaşık 100 metre ilerisinde bulundu.
21.08.2026
21:07
Murat Nehri`nde can pazarı: 1 kardeş kurtarıldı, diğeri kayıp
Murat Nehri'nde can pazarı: 1 kardeş kurtarıldı, diğeri kayıp
Bingöl'ün Genç ilçesinde Murat Nehri'nin karşısına geçmeye çalışan iki kardeş, baraj kapaklarının açılmasıyla yükselen su debisi nedeniyle boğulma tehlikesi geçirdi. Kardeşlerden biri jet ski ile kurtarılırken, akıntıya kapılarak kaybolan diğer kardeşi bulmak için ekipler seferber oldu.
21.08.2026
21:06
Bingöl Üniversitesi Türkiye`de bir ilki başardı
Bingöl Üniversitesi Türkiye'de bir ilki başardı
Bingöl Üniversitesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen Çevre Yönetim Birimi Yeterlik Belgesi'ni almaya hak kazandı. Üniversite, söz konusu yeterlik belgesine sahip Türkiye'deki tek devlet üniversitesi oldu.
21.08.2026
21:04
Bir türlü bitmeyen Çirişli Tüneli yılan hikâyesine döndü
Bir türlü bitmeyen Çirişli Tüneli yılan hikâyesine döndü
2017'de yapımına başlanan Çirişli Tüneli'nde kazı ve destek çalışmalarında yüzde 60, nihai beton imalatında yüzde 49 seviyesine gelindi. 2024'te '2025'te kalan kısmın ihalesi yapılacak', Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ise '2026'da tamamlanacak' denilen proje için şimdi hedef 2028 sonu. Yıllardır değişen tarihler, tünelin akıbetine ilişkin soru işaretlerini büyütüyor.
21.08.2026
21:03
Bingöl`de organik arıcılığa güçlü destek
Bingöl'de organik arıcılığa güçlü destek
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın desteğiyle yürütülen proje kapsamında Bingöl'de organik bal üreticilerine yönelik destekler sürüyor. 2022'den bu yana yüzde 75 hibe desteğiyle 740 organik arı kovanı dağıtılırken, 2026 yılında 15 üreticiye yüzde 50 hibeyle 15 bal sağım çadırı temin edildi.
21.08.2026
21:02
Solhan`da maden arama tartışması TBMM`ye taşındı
Solhan'da maden arama tartışması TBMM'ye taşındı
HÜDA PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç, Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Arslanbeyli köyündeki maden arama faaliyetlerini TBMM gündemine taşıdı. Dinç, su kaynakları, tarım arazileri ve ormanlık alanların risk altında olduğunu belirterek, gerekli incelemeler tamamlanıncaya kadar çalışmaların durdurulmasını istedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın