KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
12 Nisan 2026 Pazar
°C

Ihd'den seçim açıklaması

Bingöl seçim izleme heyeti yaptığı basın açıklamasında, 29 Mart 2009 yerel seçimlerine az bir süre kala Türkiye'nin seçim atmosferine nasıl bir Anayasal ve yasal bir sistemle girdiğini, temel problemlerin çözümü noktasında durumun ne olduğunu, seçimlerin demokratik sürece uygun gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini belirtilen açıklamada,  yaşanan olumsuzluklar nedeni ile kaygılarımızın neler olduğunu ve bu süreçte tutumumuzu ortaya koymamız gerekmiştir denildi.

Ihd`den seçim açıklaması
28 MART 2009 CUMARTESİ 17:04
0
1634
0
AA aa
Dün saat 13:00'te    İnsan Hakları Derneği( İHD) Bingöl Şubesi'nde Bingöl seçim izleme heyeti adına Türkiye Barış Meclisi İnsan Hakları yöneticisi Selma Güngör yaptığı basın   açıklamasında: "Türkiye'nin Anayasal ve yasal sistemi demokrasinin çoğulculuk, katılımcılık ve açıklık ilkeleri ile hukukun üstünlüğüne dayanmayan bir yapıya sahiptir. Bu itibarla  sistem anti demokratik, farklılıkları reddeden, tekçi ve otoriter niteliğini korumaktadır. Hukukun üstünlüğü ilkesine dayanmayan bir yargı yapılanması ve bunun sonucu olarak Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ile Yüksek Seçim Kurulu uygulamaları, seçimlerin gerçek bir demokratik ortamda gerçekleşmeyeceğini göstermektedir.
Siyasi partiler rejimindeki  yasaklar, siyasi partilerin büyük çoğunluğunun hazine yardımından yararlanmaması, hükümeti oluşturan partinin her türlü kamu imkânından yararlanması siyasi partiler açısından da demokratik bir seçim kampanyası sürecinin yaşanmadığını ortaya koymaktadır. 
Seçim sürecinde yaşanan anti demokratik uygulamalar ve ciddiyetle ele alınması gereken iddialar kaygılarımızın artmasına neden olmuştur. Bu kaygılarımız;
1- Seçmen sayısındaki aşırı artış ve seçmenlerin İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü           verilerine göre belirlenmesi. Mevcut yasalara göre seçmen kütüklerinin YSK tarafından oluşturulması gerekirken, adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre oluşturmasının yarattığı sakıncalar hala giderilememiştir.
2- 298 sayılı kanunun 87. maddesine göre seçimlerin belirlenmesiyle ilgili kuralların ilan edildiği seçim başlangıç döneminde yapılması gereken işlemlerin seçime 15 gün kala ilan edilmesi, seçmenlerin seçme hakkını tehlikeye düşürmüştür. Yasaya göre vatandaşla resmi kurum arasında sadece bir bağ kurmaya yarayan TC numarasının adeta vatandaşın yerine kabul edilerek, YSK tarafından karar verilmesi seçme hakkına açık bir  müdahaledir.
3- YSK'nın seçimlerin dürüstlüğü ilkesi çerçevesinde belirlediği ilkelere rağmen kamu kurum ve kuruluşları tarafından sosyal yardım adı altında seçim sonuçlarını etkilemeye dönük yardım faaliyetleri hala devam ettiği,
4- Gerek Başbakan gerekse Bakanlar ve iktidar partisi milletvekillerinin seçim  propagandalarında açıkça vatandaşı hükümet partisine oy vermesi için tehdit söylemleri halen devam ettiği,
5- Tarafsız olması gereken ve YSK'nın kararlarını uygulamakla görevli vali ve  kaymakamların tarafsızlıklarını yitiren davranışlarda bulundukları,
6- Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde devletin tüm imkanlarını kullanan iktidardan kaynaklanabilecek ihlallerin olması ihtimali,
7- Başbakanın belirli illeri mutlaka alacağız açıklamasından sonra bu illerin mülki amirleri ile güvenlik kuvvetlerinin tutumlarındaki değişiklikler,
8- YSK'nın suç duyurularına rağmen yardım faaliyetlerinin devam etmesi,
9- Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde seçim propagandaları esnasında çeşitli parti yetkilileri ile milletvekillerinin tehdit edilmesi,
10- Medyanın seçime giren tüm partilerin seçim  propagandalarına eşit biçimde yer vermemesi,
11- Türkiye'nin dâhil olduğu uluslar arası kuruluşlar nezdinde resmi seçim gözlem heyetlerinin olmaması, olarak belirlenmiştir.
Yukarıda sıralanan tüm bu olumsuzluklar yerel seçimlerin anti demokratik bir ortamda seçmen iradesinin özgürce tecelli  etmeyeceğini göstermektedir.
Bu nedenlerle biz, Türkiye Barış Meclisi İnsan Hakları Deneği; KESK; MAZLUM-DER,; Türk Tabipleri Birliği Türkiye İnsan Haklatı Vakfı; Halkelvleri, Alevi Bektaşi Federasyonu;olarak  , seçimlerin problemli geçebileceği il ve ilçelerde seçim gözlem heyetleri oluşturmaya karar verdik.Gözlem heyetimiz seçim öncesi, seçim günü ve sonrasında yapılanları derleyecek yaşanan olumsuzlukları raporlaştıracak ve bu raporları kamuoyuyla paylaşacaklardır.Böyle bir heyeti Bingöl'de de oluşturduk.
Tüm Bingöl halkından, izleme heyetini oluşturan kurumların üyelerinden yaşanan ihlalleri heyetimizle paylaşmasını,  tüm siyasi parti müşahitlerinin seçimlerde tanık oldukları ihlal ve hukuksuzlukları kendi partileri ve il seçim kurulları ile beraber bizim heyetimize de bildirmelerini istiyoruz.
Bu vesile ile buradan bir kez daha başta hükümet olmak üzere devletin tüm kurum ve kuruluşlarına, yerel seçimlerin demokratik ilkelere uygun bir  şekilde gerçekleşmesini, tarafsızlık ilkesine sonuna kadar bağlı kalınmasını, seçmen iradesinin demokrasinin özü olduğunun unutulmamasını bir kez daha  hatırlatıyoruz."  


Bingolgazetesi
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
11.04.2026
18:19
Bingöl`de Gençler Bilgide Yarıştı, Hedefte Umre Ödülü Var
Bingöl'de Gençler Bilgide Yarıştı, Hedefte Umre Ödülü Var
Bingöl'de lise ve üniversite öğrencilerine yönelik düzenlenen 'Umre Ödüllü Gençlik Bilgi Yarışması' geniş katılımla gerçekleştirildi. İl genelinde yapılan sınavda gençler, Umre ödülü için ter döktü.
11.04.2026
18:11
Bingöl Belediyesi ile DEM Parti Grubu Arasında
Bingöl Belediyesi ile DEM Parti Grubu Arasında 'Denetim Raporu' Tartışması
DEM Parti Bingöl Belediye Meclis Grubu, 2025 Denetim Komisyonu raporuna muhalefet şerhi koyarak belediye yönetimini eleştirdi. Bingöl Belediyesi ise iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek bütçe farkının yatırım ve afet harcamalarından kaynaklandığını açıkladı.
11.04.2026
17:49
Bingöl`de Bir Haftada Aranan 27Şahıs Yakalandı
Bingöl'de Bir Haftada Aranan 27Şahıs Yakalandı
Bingöl'de polis ekiplerinin bir haftalık çalışmasında aranan 27 kişi yakalanırken, farklı suçlara yönelik operasyonlarda 20 şüpheli hakkında işlem yapıldı.
10.04.2026
22:28
Vali Çelik: Bingöl`ün potansiyelini yatırıma dönüştüreceğiz
Vali Çelik: Bingöl'ün potansiyelini yatırıma dönüştüreceğiz
Yerel Kalkınma Hamlesi Programı'nın tanıtıldığı toplantıda konuşan Vali Çelik, istihdamı artıracak yatırım alanları ve KOBİ'lere sağlanacak finansman desteğini açıkladı. Tarımdan turizme birçok alanda yatırımcıya sunulacak teşviklerin anlatıldığı toplantıda, büyükbaş hayvancılık, termal turizm, bal üretimi ve su ürünleri yatırımları öne çıktı.
10.04.2026
22:00
Genç`te Umre Ödüllü Siyer Sınavında Dereceye Giren Öğrencilere Ödülleri Verildi
Genç'te Umre Ödüllü Siyer Sınavında Dereceye Giren Öğrencilere Ödülleri Verildi
Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından düzenlenen 'O'nu Oku, O'nu Yaşa' temalı umre ödüllü siyer sınavında Genç ilçesinde dereceye giren öğrencilere ödülleri, okullarda ve il merkezinde gerçekleştirilen programlarla takdim edildi.
10.04.2026
21:58
Bingöl`de
Bingöl'de 'İdam Yasası' Tepkisi: Kudüs, Aksa ve Filistin İçin Ortak Çağrı
Bingöl Gazze Sivil İnisiyatifi, Cuma namazı sonrası Kent Meydanı'nda kitlesel basın açıklaması düzenleyerek İsrail'in Filistinli tutsaklara yönelik idam kararına tepki gösterdi. Açıklamada, Filistin halkına destek çağrısı yapılırken, Filistinli esirler için uluslararası topluma çağrıda bulunuldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın