KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Ağustos 2026 Pazartesi
°C

Ihd'den seçim açıklaması

Bingöl seçim izleme heyeti yaptığı basın açıklamasında, 29 Mart 2009 yerel seçimlerine az bir süre kala Türkiye'nin seçim atmosferine nasıl bir Anayasal ve yasal bir sistemle girdiğini, temel problemlerin çözümü noktasında durumun ne olduğunu, seçimlerin demokratik sürece uygun gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini belirtilen açıklamada,  yaşanan olumsuzluklar nedeni ile kaygılarımızın neler olduğunu ve bu süreçte tutumumuzu ortaya koymamız gerekmiştir denildi.

Ihd`den seçim açıklaması
28 MART 2009 CUMARTESİ 17:04
0
1695
0
AA aa
Dün saat 13:00'te    İnsan Hakları Derneği( İHD) Bingöl Şubesi'nde Bingöl seçim izleme heyeti adına Türkiye Barış Meclisi İnsan Hakları yöneticisi Selma Güngör yaptığı basın   açıklamasında: "Türkiye'nin Anayasal ve yasal sistemi demokrasinin çoğulculuk, katılımcılık ve açıklık ilkeleri ile hukukun üstünlüğüne dayanmayan bir yapıya sahiptir. Bu itibarla  sistem anti demokratik, farklılıkları reddeden, tekçi ve otoriter niteliğini korumaktadır. Hukukun üstünlüğü ilkesine dayanmayan bir yargı yapılanması ve bunun sonucu olarak Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ile Yüksek Seçim Kurulu uygulamaları, seçimlerin gerçek bir demokratik ortamda gerçekleşmeyeceğini göstermektedir.
Siyasi partiler rejimindeki  yasaklar, siyasi partilerin büyük çoğunluğunun hazine yardımından yararlanmaması, hükümeti oluşturan partinin her türlü kamu imkânından yararlanması siyasi partiler açısından da demokratik bir seçim kampanyası sürecinin yaşanmadığını ortaya koymaktadır. 
Seçim sürecinde yaşanan anti demokratik uygulamalar ve ciddiyetle ele alınması gereken iddialar kaygılarımızın artmasına neden olmuştur. Bu kaygılarımız;
1- Seçmen sayısındaki aşırı artış ve seçmenlerin İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü           verilerine göre belirlenmesi. Mevcut yasalara göre seçmen kütüklerinin YSK tarafından oluşturulması gerekirken, adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre oluşturmasının yarattığı sakıncalar hala giderilememiştir.
2- 298 sayılı kanunun 87. maddesine göre seçimlerin belirlenmesiyle ilgili kuralların ilan edildiği seçim başlangıç döneminde yapılması gereken işlemlerin seçime 15 gün kala ilan edilmesi, seçmenlerin seçme hakkını tehlikeye düşürmüştür. Yasaya göre vatandaşla resmi kurum arasında sadece bir bağ kurmaya yarayan TC numarasının adeta vatandaşın yerine kabul edilerek, YSK tarafından karar verilmesi seçme hakkına açık bir  müdahaledir.
3- YSK'nın seçimlerin dürüstlüğü ilkesi çerçevesinde belirlediği ilkelere rağmen kamu kurum ve kuruluşları tarafından sosyal yardım adı altında seçim sonuçlarını etkilemeye dönük yardım faaliyetleri hala devam ettiği,
4- Gerek Başbakan gerekse Bakanlar ve iktidar partisi milletvekillerinin seçim  propagandalarında açıkça vatandaşı hükümet partisine oy vermesi için tehdit söylemleri halen devam ettiği,
5- Tarafsız olması gereken ve YSK'nın kararlarını uygulamakla görevli vali ve  kaymakamların tarafsızlıklarını yitiren davranışlarda bulundukları,
6- Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde devletin tüm imkanlarını kullanan iktidardan kaynaklanabilecek ihlallerin olması ihtimali,
7- Başbakanın belirli illeri mutlaka alacağız açıklamasından sonra bu illerin mülki amirleri ile güvenlik kuvvetlerinin tutumlarındaki değişiklikler,
8- YSK'nın suç duyurularına rağmen yardım faaliyetlerinin devam etmesi,
9- Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde seçim propagandaları esnasında çeşitli parti yetkilileri ile milletvekillerinin tehdit edilmesi,
10- Medyanın seçime giren tüm partilerin seçim  propagandalarına eşit biçimde yer vermemesi,
11- Türkiye'nin dâhil olduğu uluslar arası kuruluşlar nezdinde resmi seçim gözlem heyetlerinin olmaması, olarak belirlenmiştir.
Yukarıda sıralanan tüm bu olumsuzluklar yerel seçimlerin anti demokratik bir ortamda seçmen iradesinin özgürce tecelli  etmeyeceğini göstermektedir.
Bu nedenlerle biz, Türkiye Barış Meclisi İnsan Hakları Deneği; KESK; MAZLUM-DER,; Türk Tabipleri Birliği Türkiye İnsan Haklatı Vakfı; Halkelvleri, Alevi Bektaşi Federasyonu;olarak  , seçimlerin problemli geçebileceği il ve ilçelerde seçim gözlem heyetleri oluşturmaya karar verdik.Gözlem heyetimiz seçim öncesi, seçim günü ve sonrasında yapılanları derleyecek yaşanan olumsuzlukları raporlaştıracak ve bu raporları kamuoyuyla paylaşacaklardır.Böyle bir heyeti Bingöl'de de oluşturduk.
Tüm Bingöl halkından, izleme heyetini oluşturan kurumların üyelerinden yaşanan ihlalleri heyetimizle paylaşmasını,  tüm siyasi parti müşahitlerinin seçimlerde tanık oldukları ihlal ve hukuksuzlukları kendi partileri ve il seçim kurulları ile beraber bizim heyetimize de bildirmelerini istiyoruz.
Bu vesile ile buradan bir kez daha başta hükümet olmak üzere devletin tüm kurum ve kuruluşlarına, yerel seçimlerin demokratik ilkelere uygun bir  şekilde gerçekleşmesini, tarafsızlık ilkesine sonuna kadar bağlı kalınmasını, seçmen iradesinin demokrasinin özü olduğunun unutulmamasını bir kez daha  hatırlatıyoruz."  


Bingolgazetesi
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.08.2026
13:54
Bingöl`de 5 firari yakalandı
Bingöl'de 5 firari yakalandı
Bingöl İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin 7-14 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirdiği çalışmalarda, çeşitli suçlardan kesinleşmiş hapis cezaları bulunan 5 kişi yakalanarak tutuklandı. Operasyonlarda uyuşturucu maddeler, kaçak sigara ve kenevir/skunk bitkileri de ele geçirildi.
17.08.2026
13:49
Bingöl Otogarı`nda yenileme çalışması
Bingöl Otogarı'nda yenileme çalışması
Bingöl Belediyesi, Şehirlerarası Otobüs Terminali'nde kapsamlı bakım, onarım ve yenileme çalışması gerçekleştirecek. WC'lerden güvenlik kameralarına, çatıdan sulama sistemlerine kadar birçok alanda yenileme yapılacak.
17.08.2026
01:23
Bingöl`de iki araç çarpıştı: 1 yaralı
Bingöl'de iki araç çarpıştı: 1 yaralı
Bingöl merkez Berti Kavşağı-Sancak yolu istikametinde iki aracın çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 1 kişi yaralandı. Yaralı, olay yerindeki ilk müdahalesinin ardından hastaneye kaldırıldı.
17.08.2026
01:22
Çağlar, MHP İl Başkanlığına Adaylığını Açıkladı
Çağlar, MHP İl Başkanlığına Adaylığını Açıkladı
MHP Bingöl Merkez İlçe Önceki Dönem Başkanlarından Niyazi Çağlar, MHP Bingöl İl Başkanlığı kongresinde aday olduğunu açıkladı. Çağlar, adaylığının herhangi bir kişiye karşı olmadığını belirterek, teşkilatın birlik ve beraberliğini güçlendirmeyi hedeflediklerini söyledi.
17.08.2026
01:20
Bingöl Üniversitesi`nde finans eğitimine yeni dönem: Sanal Borsa Laboratuvarı açıldı
Bingöl Üniversitesi'nde finans eğitimine yeni dönem: Sanal Borsa Laboratuvarı açıldı
Borsa İstanbul'un destekleriyle Bingöl Üniversitesi bünyesinde kurulan Sanal Borsa Laboratuvarı, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Laboratuvar, öğrenci ve sektör profesyonellerine gerçek piyasa koşullarına uygun uygulamalı eğitim ve simülasyon imkânı sunacak.
17.08.2026
01:19
Hazarşah yolu çöplüğe döndü!
Hazarşah yolu çöplüğe döndü!
Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Hazarşah köyü yolunda yol kenarlarına ve uçurumlara bırakılan evsel atıklar, inşaat artıkları ve eski eşyalar tepki çekiyor. Vatandaşlar, çevre kirliliğine karşı temizlik ve etkin denetim istiyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın