KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
22 Mayıs 2025 Perşembe
°C

Ihracat pazarında yokuz

TÜGİAD, Türk ekonomisinin uluslararası düzeyde rekabetçi illerini ve sektörlerini araştırdı. Araştırma verilerine göre Bingöl, Tunceli, Ardahan ve Iğdır'da gerçekleştirilen imalatı ihraç eden kayıtlı firma bulunmuyor.

Ihracat pazarında yokuz
26 KASIM 2014 ÇARŞAMBA 00:49
0
1645
0
AA aa

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD), yaptığı araştırmayla 81 ilin üretim ve ihracat verilerini analiz ederek il bazında rekabet gücünü belirledi.

TÜGİAD'dan yapılan açıklamaya göre, 4 ilin ürettiği ürünleri ihraç eden firma bulunmuyor, 3 il ise en az rekabetçi sektöre ev sahipliği yapıyor.

Araştırma, Türkiye'deki değişimi ve hangi illerin uluslararası düzeyde rekabet gücünün yüksek olduğunu; imalat ve ihracat alanlarında daha rekabetçi hale geldiğini sınıflandırdı. 86 ana sektörde faaliyet gösterilen Türkiye'de en çok sektörü barındıran illerin de İstanbul, Ankara, İzmir, Tekirdağ ve Adana olduğu ortaya çıktı.

4 İLİN İMALATI İHRACAT PAZARINDA YOK

Türkiye ekonomisinde faaliyet gösteren firmalar ihracatı çok seviyor, ancak 81 ilden 4'ü, Türkiye ekonomisinin çok dışında bir tavır sergiliyor. Tunceli, Bingöl, Ardahan ve Iğdır'da gerçekleştirdiği imalatı ihraç eden kayıtlı firma bulunmadığı için çalışma 77 ilin verisi ile gerçekleştirilebildi.

MÜZİK SEKTÖRÜNÜN GÖZÜ SAMSUN'DA

Türkiye'ye özgü üretim kalıplarını kırarak dünyada boy gösteren Samsun, dünya pazarlarına gönderdiği müzik aletleri ile imalat ve ihracatta rekabetçi il olarak öne çıktı. Müzik aletleri sektöründe Türkiye'de Samsun'dan başka iki il daha bu nitelikte üretim kapasite ve vizyonuna sahip bulunuyor. Samsun'da 18 sektörde daha rekabetçi üretim yapılıyor.

Bürokrasinin ve devletin başkenti Ankara'nın imalatında, askeri savaş araçları, tarım ve orman makineleri, iletişim, uçak ve uzay sanayi dalları öne çıkıyor. İstanbul'un üretiminin ana motorunu ise bilgisayar ve çevre birimleri, mücevherat, optik ekipman ve cam sanayi oluşturuyor.

Otomotivin başkenti Bursa'da ise metal işleme makineleri ve takım tezgâhları imalat sektörünün ana ihracat kalemi olarak öne çıkıyor. Otomotiv sektörü ise ikinci sırada geliyor. Otomotiv yan sanayi ürünleri ihracatı da Bursa imalat sektörünü besleyen unsurlar arasında geliyor. Konya, motorlu kara taşıtları karoseri ihracatında en rekabetçi il konumunda bulunuyor.

EN ÇOK REKABETÇİ ÜRETİMİN YAPILDIĞI SEKTÖRLER

Türkiye'de 39 ilde çimento, kireç ve alçı üretimi rekabetçi şekilde yapılıyor; 27 il kum, kil ve taş ocakçılığı ikinci sırada geliyor. Taş ve mermer işlemeciliği 26 ilde, tahıl ürünleri işleme 26 ilde, madencilik ise 23 ilde yoğunlaşıyor. Askeri savaş araçları 1 ilde, bilgisayar ürünleri 1 ilde, tüketici elektroniği de bir ilde üretilip rekabetçi şekilde ihraç ediliyor.

DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU'DA DURUM NASIL

Gaziantep'te 12 sektörde rekabetçi üretim yapılıyor ve ihracat gerçekleştiriliyor. Kentte rekabetçilik değeri en yüksek sektör bitkisel ve hayvansal sıvı ve katı yağ üretimi alanında ortaya çıkıyor. Gaziantep'in bölgede bu alandaki rakibi olarak Kilis öne çıkıyor. Mardin'de hazır hayvan yemi üretimi, Diyarbakır'da taş ve mermer işçiliği rekabetçi üretilen alanlar arasında gösteriliyor.

Hakkari, Bayburt ve Karabük ise rekabetçi sektör sayısının en az olduğu iller oldu. Bu illerde sadece birer sektör "üretimden ihracata" rekabetçi durumda bulunuyor. Muş ise mobilya sektöründe rekabetçi mal üretimiyle ön plana çıkıyor.

Kauçuk ürünleri imalatında Kırşehir; ayakkabı, terlik, bot imalatı ve ihracatında ise Çorum rekabetçi illerimiz arasında kaydediliyor. Çorum, "tıbbi dişçilik ile ilgili araç"lar kaleminde ihracattan gelir sağlıyor.

Doğu Anadolu'da Van, Erzurum ve Şanlıurfa, "beton, çimento ve alçıdan yapılmış eşya" ihracatında rekabet kabiliyetine sahip iller arasında sayılıyor. Trabzon, "metal döküm sanayi"; süt ürünleri imalat ve ihracatında ise Balıkesir marka iller haline geldi.

ANADOLU'DA HANGİ İL NELERDE REKABETÇİ

Muğla ve Sinop, balık ürünlerini rekabetçi şekilde ihraç edebiliyor. İçecek üretip ihraç eden iller içinde Tokat rekabet gücü en yüksek il, Mersin öğütülmüş tahıl ürünleri sektöründe rekabetçi il olarak öne çıkıyor.

Dokuma sektöründe Kahramanmaraş, Malatya ve Adana rekabet avantajı en yüksek üç il arasında bulunuyor. Van, kâğıt ve mukavva üretimindeki rekabetçilikte başı çekiyor. Türkiye'nin turizm başkenti Antalya ise spor malzemeleri üretip en rekabetçi şekilde ihraç edebilen il olarak görülüyor.

TEKNOLOJİDE HANGİ İLLER REKABETÇİ

İstanbul, bilgisayar ve çevre birimlerini üretip rekabetçi şekilde ihraç edebilen Türkiye'deki tek il konumunda bulunuyor. Bolu, Manisa ve Tekirdağ, ev aletleri üretiminde rekabetçi ve ihracat yapıyor.

Sakarya, demiryolu lokomotif ve vagonlarını rekabetçi şekilde üretip ihraç edebiliyor. Bu alanda daha sonra Eskişehir geliyor.

Elektronik bileşenleri ve devre imalatı yapan Ankara, rekabetçi ihracatta en yakın rakibi İstanbul'un açık ara önünde yer alıyor.

İletişim ekipmanlarında rekabet gücü sıralamasını Ankara ve İstanbul paylaşıyor.

Hakkari, Bayburt, Rize, Gümüşhane, Erzincan, Siirt illerinde "madencilik" rekabet gücü en yüksek sektörken, buna karşılık Afyon, Diyarbakır ve Burdur "taş ve mermerin işlenmesinde" en rekabetçi üç il olarak ön planda bulunuyor.

Çorum, Konya ve Aksaray, özel amaçlı makine ihracatında öne çıkarken, Ankara tarım ve ormancılık makinelerinin rekabetinde en önde gözüküyor. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
22.05.2025
16:44
Bingöl`de üreticilere 442 bin sebze fidesi dağıtıldı
Bingöl'de üreticilere 442 bin sebze fidesi dağıtıldı
Bingöl'de Sebze Üretiminin Geliştirmesi Projesi çerçevesinde üreticilere 442 bin sebze fidesi dağıtıldı. Coğrafi işaretli Guldar domatesinin yetiştirildiği köylerdeki çiftçilere de 50 bin adet Guldar domatesi fidesi verildi.
22.05.2025
16:30
'Bizim elimizdeki alınırken başkalarına fazlaca veriliyor!'
1971 depremi sonrası 1986'da Kiğı Çiçektepe'de yapılan deprem konutlarının 2015 depreminde ağır hasar gördüğünü ve 2024 Kasım'da yıktırıldığını aktaran Özaltun: 'Hak sahipliğimiz herhangi bir bilgi verilmeden iptal edilmiş. Biz oturacak ev bulamazken başka ailelere birden fazla konut veriliyor ve onlar da götürüp kiraya veriyor! Bu nasıl bir adalet? Kim koruyacak hakkımızı?'
22.05.2025
14:56
Bingöl`de ilkokul öğrencilerine `Deprem Gerçeği` Söyleşisi
Bingöl'de ilkokul öğrencilerine 'Deprem Gerçeği' Söyleşisi
Bingöl'de Ankara Büyükşehir Belediyesi İlkokulu öğrencilerine yönelik 'Bingöl'ün deprem gerçeği' konulu söyleşi gerçekleştirildi.
22.05.2025
14:32
Bingöl`deki şelale hayranlık uyandırıyor!
Bingöl'deki şelale hayranlık uyandırıyor!
Bingöl'ün Solhan ilçesinde kayayı oyarak süzülen doğa harikası şelalenin görüntüleri sosyal medyada büyük ilgi gördü!
22.05.2025
13:29
Eleştirilere ‘zarfçıların pulcuları` çıkışı!
Eleştirilere 'zarfçıların pulcuları' çıkışı!
Bingöl Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ali Bayram, kentin sorunlarına dair açıklamalarına karşı gizli nicklerle yöneltilen '50 yıldır o koltuktasın, ne yapmışsın?' eleştirilerine sert çıktı! İsimsiz yorumcuları 'zarfçıların pulcuları' diye nitelendiren Bayram, açtı ağzını yumdu gözünü…
21.05.2025
19:28
Bingöl`de lezzet dolu bir program
Bingöl'de lezzet dolu bir program
Bingöl'ün yöresel yemek ve tatlıları, Türk Mutfağı Haftası kapsamında sergilenip ikram edildi. Bingöl mutfağının doğal, ekonomik ve atıksız örnekleriyle haftaya katkı sunduklarını belirten Vali Usta, emeği geçenleri tebrik eti.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın