KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
23 Eylül 2026 Çarşamba

Ihracatçı 100 milyarda ant içti gözünü 200 milyar dolara dikti

Eylül'de gerçekleşen 8.9 milyar dolarla birlikte, Türkiye'nin yıllık ihracatı 100 milyar 184 milyonu bulunca, ihracatçılar ilk Meclis binasında toplanıp, ant içtiler.

Ihracatçı 100 milyarda ant içti gözünü 200 milyar dolara dikti
02 EKİM 2007 SALI 10:08
0
1089
0
AA aa
TİM Başkanı Oğuz Satıcı, "Sanki uygulanan para politikası bizi sınıyor. Bu bir sınama ise bu sınavdan geçtik" dedi. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ihracatçıya 5 yılın sonunda en az 200 milyar dolarlık yeni hedef koydu.

TÜRKİYE'nin ihracatı, eylül itibarıyla yıllık yüzde 23.20 oranında artarak 100 milyar 184 milyon 442 bin dolara ulaşınca, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) üyeleri, Ulus'ta ilk Meclis Binası'nın genel kurul salonunda toplanarak and içtiler. İhracatçılar, mevcut para politikasına karşın gerçekleştirilen 100 milyar doları çok anlamlı bulurken, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen yeni hedefi 5'inci yılın sonunda 200 milyar dolar, Cumhuriyet'in 100'üncü yılının kutlanacağı 16 yılın sonunda da 500 milyar dolar olarak açıkladı.

ÖZEL RAKAMA, ÖZEL MEKAN: TİM tarafından açıklanan verilere göre, yılın 9 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23.49 artarak 75 milyar 750 milyon 998 bin dolar olan ihracat, eylül ayında yüzde 17.25'lik artışla 8 milyar 951 milyon 654 bin doları buldu. TİM Başkanı Oğuz Satıcı, çok özel bir zaman ve rakam diliminde, çok özel bir mekan olan ilk Meclis salonunda toplanmayı uygun gördüklerini söylerken, rakamların açıklanmasının ardından Atatürk'ün 1 Kasım 1932 yılında 4'üncü dönem 2'inci yasama yılı açılış konuşmasından bir bölüm sinevizyon ile gösterildi. Ardından ihracatçılar hep birlikte ant içerken, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de eşlik etti. TİM Başkanı Satıcı, ihracatçı andının her bir kelimesinin özenle seçildiğini belirterek, "Bundan sonra bu ant tüm ihracatçıların kalbinde ve aklında yerini alacak" diye konuştu.

SINANIYORSAK, SINAVI GEÇTİK: Konuşmasında üretim ve ihracat adına, zorlu ve sıkıntılı bir dönemden geçtiklerini söyleyen Oğuz Satıcı, "Sanki uygulanan para politikası bizi sınıyor. Bu bir sınama ise bu sınavdan geçtik. Herhalde bu politikalara da yeter demenin zamanı" diye konuştu. Satıcı, Tüzmen'e hitaben şöyle konuştu: "Sayın bakanım faiz lobilerine rağmen ihracatı bize hedef koyduğunuz 100 milyar dolar seviyesine getirdik. Yüzerek, gezerek bu rakamı bu noktaya getirdik. Gücümüzü kendi geçmişimizden ve sizden aldık. Gelecek için çalıştık, ürettik, ihraç ettik. Bu zorlu dönemde tek desteğimiz siz olduğunuz."

100'ÜNCÜ YILDA 500 MİLYAR DOLAR: Tüzmen ise 100 milyar dolarlık ihracatın "kritik kütle" olduğunu ifade ederken, şu anda 5 bin 500 dolar seviyesinde olan kişi başına milli gelirin 10 bin dolar seviyesine gelebilmesi için 5 yılın sonunda en az 200 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşılması gerektiğini açıkladı. Tüzmen, sözlerine şöyle devam etti: "Tarihi bir gün yaşanıyor. Bu tarihi günün böylesine tarihi bir binada yaşanması ayrı bir anlam taşıyor. Biz de sizlerle beraber Atamıza bir söz verdik, dedik ki 'Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100'üncü yılında biz 500 milyar dolar ihracat rakamını Türkiye'ye kazandıracağız.' Ama bunun ilk hedefi, önümüzdeki sene 2007 içerisinde toplam 100 milyar dolar ihracat hedefine erişmektir. Biz bu hedefi ortaya koyduğumuzda birçok kişi Türkiye'nin mevcut dinamikleri ile 100 milyar dolarlık ihracatı yapmasının güç olacağını söyledi. Ama yüreklerini ve bileklerini bu işe koyanlar, gerçekten böylesine bir hakikati de Türkiye'ye kazandırdılar."

AB'nin 16 ülkesi bu kadar ihracat yapamıyor

DEVLET Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin girmeye çalıştığı Avrupa Birliği'nde (AB) 27 ülkeden 16 tanesinin 100 milyar dolarlık ihracatı gerçekleştiremediğini dikkat çekerek, şöyle konuştu: "Girmeye çalıştığımız AB. Şu anda AB ülkeleri sıralamasına kendimizi koyarsak 11'inci sıradayız. Dünyada ihracatta 22'inci ithalatta 19'uncu sıradayız. Ama tıpkı AB'de nasıl ilk 11'de yer alıyorsak, ilk 11 içindeysek, o takımın ilk 11'inde oynuyorsak, dünyanın da ilk 11'inde önümüzdeki dönemde oynayacağından Türkiye'nin kimsenin şüphesinin olmaması lazım. Ben bu gücün ihracatçılarda olduğuna, damarlarındaki asil kanda bunun yaşadığına inanıyorum. Bu sizin DNA'larınızda genlerinizde var."

Gül'den ihracatçıya destek sözü

DEVLET Bakanı Kürşad Tüzmen ile birlikte Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü ziyaret eden ihracatçılar destek sözü aldı. Edinilen bilgiye göre, TİM üyeleri Cumhurbaşkanı Gül'e, "Üç haneli ihracatı gören ilk cumhurbaşkanı oldunuz" diyerek, 500 milyar dolarlık hedefte kendisinin özel desteğine ihtiyaç duyacaklarını iletti. Gül de, ülkenin en önemli açılımının üretim ve ihracat olması gerektiğini belirterek, her zaman Türk ihracatçısına destek olacağını söylerken, "İhracatı daha da geliştirmek için yurtdışında birlikte dolaşalım" dedi. Görüşme sonrası TİM Başkanı Oğuz Satıcı, ihracatçıların andını sunduğu Gül'ün, andı çok beğendiğini aktardı.

İhracat 84 yılda 1972 kat arttı

TÜRKİYE Cumhuriyeti, 84 yıllık dönemde yıllık ihracat hacmini yüzde 197 bin 151 (1972 kat) artırarak, 50.8 milyon dolardan 100 milyar doların üzerine çıkardı. Cumhuriyetin kurulduğu 1923 yılında yalnızca 50 milyon 790 bin dolarlık ihracat gerçekleştiren Türkiye, Atatürk'ün öldüğü yıl olan 1938'de bu tutarı ilk kez 100 milyon doların üzerine çıkardı. İkinci Dünya Savaşı döneminin başlarında yeniden 100 milyon dolar sınırının altına inen ihracat, çok partili döneme geçiş denemesi yapılan 1946'da 200 milyon doları aştı ve DP hükümetinin iş başına geldiği 1950'de 263.4 milyon dolar oldu. Yıllık ihracat 1970 yılında 588.5 milyon dolar olurken, ilk kez 1973 yılında 1 milyar doları aştı. 24 Ocak kararlarının alındığı ve askeri yönetimin iş başına geldiği 1980 yılında 2 milyar 910 milyon dolara ulaştı. Türkiye'nin ihracatında asıl hızlanma dönemi 1983 seçimleriyle iktidara gelen ANAP döneminde yaşandı. "Özallı yıllar" olarak bilinen bu dönemde ilk kez 1987 yılında ihracat 10 milyar doları aştı. Yıllık ihracat 1990 yılında 13 milyar dolara yaklaştı, 2000 yılında 27 milyar doları aştı. 2000'li yıllar ise ihracatta rekorlar dönemi oldu. 2001 yılında 31 milyar 334 milyon dolar olan ihracat 2002'de 36 milyar 59 milyon, 2003'te 47 milyar 252 milyon, 2004'te 63 milyar 167 milyon, 2005'te 73 milyar 476 milyon, 2006 yılında 85 milyar 535 milyon dolara yükseldi. 2007'nin ilk dokuz ayında 75 milyar doları aşan ihracat, Eylül sonunda yıllık bazda 100 milyar 184 milyon dolar oldu.

Koşullar normal olsa daha iyisini yapardık

İSTANBUL Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, 100 milyar dolarlık rakama ulaşmanın hiç de kolay olmadığını vurgulayarak, "Yüksek faiz hiçbir dönemde kurlarda bu kadar ihracatçıları zorlamamıştı. Buna rağmen bu rakamlar gerçekleştirildi. Demek ki, normal piyasa koşulları olsa, ihracatçı bugünkü gerçekleştirdiği rakamın daha üstünde bir potansiyeline sahip bulunuyor. Çok daha fazlasını yapacak durumdayız. Bizi asıl üzen nokta budur" diye konuştu. Bu arada Orakçıoğlu, tekstil ve hazır giyim sektörünün kendisiyle ilgili yanlış algılara gösterdiği başarıyla karşılık verdiğini dile getirdi.



Hürriyet
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
23.09.2026
17:45
Bingöl`e kırsal kalkınma için 275 milyon TL`lik dev destek
Bingöl'e kırsal kalkınma için 275 milyon TL'lik dev destek
Kırsal Kalkınma Yatırım Programı'nın 17. etap sonuçları açıklandı. Bingöl'de 20 proje hibe desteği almaya hak kazanırken, üreticilere sağlanacak toplam hibe tutarı 275 milyon 231 bin 674 TL oldu. Destek kapsamında 13 yeni tesis kurulacak, 7 projede ise kapasite artırımı ve modernizasyon yapılacak.
23.09.2026
15:54
Bingöl`de okul pansiyonunda asansör kazası! Bir öğrenci yaralandı
Bingöl'de okul pansiyonunda asansör kazası! Bir öğrenci yaralandı
Pansiyon yemekhanesinde kullanılan yük asansöründe meydana gelen kazada 15 yaşındaki bir öğrenci yaralandı. Öğrenci Bingöl Devlet Hastanesine sevk edildi. Bingöl Valiliği, kazanın tüm yönleriyle aydınlatılması amacıyla adli ve idari inceleme başlatıldığını açıkladı.
23.09.2026
15:24
Fon soruşturmasında kritik soru: Yatırımcı parasını nasıl alacak?
Fon soruşturmasında kritik soru: Yatırımcı parasını nasıl alacak?
Türkiye'nin gündemindeki fon soruşturmasında 23 Eylül itibarıyla tutuklu sayısı 9'a yükseldi. 51 kişi hakkında yurt dışı çıkış yasağı ve malvarlığı tedbirleri uygulanırken, bazı isimlerin tüm malvarlıklarına yönelik yeni tedbir kararları alındı. Öte yandan SPK'nın tasfiye kararı verdiği 131 fonda 455 bin 758 tekil yatırımcı bulunuyor. Peki bu yatırımcıların parası geri ödenecek mi, ne zaman ve nasıl alınacak?
23.09.2026
14:55
DEM Parti BİNTSO seçimleri için kararını duyurdu
DEM Parti BİNTSO seçimleri için kararını duyurdu
3 Ekim 2026'da yapılacak Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası (BİNTSO) seçimlerine ilişkin açıklama yapan DEM Parti Bingöl İl Eş Başkanı Sedat Ormangören, seçimlerde herhangi bir adayı desteklemediklerini ve hiçbir adayın tarafında olmadıklarını açıkladı. Ormangören, sandıktan çıkacak sonuca ve üyelerin iradesine saygı göstereceklerini belirtti.
23.09.2026
14:39
Motorinde indirim sinyali! Gece yarısını bekleyin!
Motorinde indirim sinyali! Gece yarısını bekleyin!
Akaryakıt piyasasında gözler motorin fiyatına çevrildi. Gece yarısından itibaren geçerli olması beklenen yeni fiyat değişikliğiyle motorin fiyatlarında 5 TL'yi aşan indirim yapılması öngörülüyor.
22.09.2026
17:27
Tanrıkulu; `Kontrollü muhalefete rıza göstermedik`
Tanrıkulu; 'Kontrollü muhalefete rıza göstermedik'
Yeni Parti'nin teşkilatlanma çalışmaları kapsamında Bingöl'e gelen Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile İstanbul Milletvekili Doğan Demir, örgüt toplantısında partinin kuruluş sürecine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Tanrıkulu, CHP'den ayrılık sürecine ilişkin kendilerine 'konforlu' bir alan önerildiğini ve iktidarı değiştirme iddiasından vazgeçmelerinin istendiğini savunarak, 'Biz buna rıza göstermedik. Bize dayatılana evet demedik' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın