KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
30 Ekim 2025 Perşembe
°C

Iı. abdulhamid han tarafından yapılan köprü halâ kullanılıyor

Bingöl'ün Kiğı ilçesinde bulunan ve II. Abdulhamid Han tarafından yaptırılan tarihi Selenk Köprüsü yıllar geçmesine rağmen hala kullanılıyor.

Iı. abdulhamid han tarafından yapılan köprü halâ kullanılıyor
10 OCAK 2011 PAZARTESİ 05:15
0
4802
0
AA aa

Peri Suyu üzerinde, Kiğı ilçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta inşa edilen Selenk Köprüsü ilk günkü kadar sağlam duruyor. Osmanlı döneminde II. Abdulhamit Han zamanında yapılan köprü 4 metre genişliğinde ve 28 metre uzunluğundadır. Günümüzde hala kullanılan köprü tarihi M.Ö. 3000 yıllarına dayanan ve birçok medeniyetlere ev sahipliği yapan Kiğı ilçesinin çevre ile irtibatını sağlıyor.

Sırasıyla Hititler, Urartular ve Persler'in yerleştiği Kiğı ilçesi daha sonraları Mekadonya, Roma, Sasani ve Bizanslıların egemenlikleri altına girmiştir. Halit Bin Velit tarafından ilk defa İslam topraklarına kazandırılan Kiğı 1071 tarihinden sonra Selçuklu Türklerinin eline geçmiştir. İlçenin adını Bizanslılar zamanında bölge komutanının Kiğan ismindeki kızından veya Kiğa ismindeki komutandan aldığı söylenmektedir. Geçmişte Erzurum-Harput (Elazığ) kervan yolu üzerinde bulunduğundan oldukça gelişme göstermiş ve belgelere göre yüzlerce yıl sancaklık statüsü içerisinde çeşitli yerlere bağlı olarak varlığını sürdürmüştür.

İlçe 1071 tarihinden sonra Selçuklular, Akkoyunlular ve Sefevi hakimiyeti altında kalmış, 1514 yılında Yavuz Sultan Selim tarafından Çaldıran Zaferi sırasında Osmanlı topraklarına katılmıştır 1663 yılından itibaren Diyarbakır'a bağlı bir sancak iken 1926'da ilçe statüsünde Erzincan'a, Bingöl'ün il olmasıyla da 1936'da Bingöl'e bağlanarak günümüze kadar gelmiştir.
Bir çok tarihi mekana ev sahipliği yapan Kiğı ilçesinde bulunan Selenk Köprüsü, Osmanlılar döneminden itibaren ilçenin çevre ile bağlantısını sağlayan önemli bir görev yürütmektedir. Günümüzde Selenk Köprüsü'ne yakın bir yerde ikinci yol olarak alternatif bir köprü daha yapılmasına rağmen, hala eski ihtişamını koruyan Selenk Köprüsü'nün sadece korkuluk demirlerinin bir kısmının kırıldığı, geri kalan kısmının ise ilk günkü kadar sağlam olduğu gözleniyor.
 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
30.10.2025
16:53
Bingöl`de Efrayim bebek için kermes düzenlendi
Bingöl'de Efrayim bebek için kermes düzenlendi
Bingöl Üniversitesi öğrencileri, SMA Tip 1 Hastası Efrayim Gökalp'e destek olmak amacıyla anlamlı bir kermes düzenledi.
30.10.2025
16:12
Polonyalı Gelin İslamiyet`i seçti
Polonyalı Gelin İslamiyet'i seçti
Bingöl İl Müftülüğünde düzenlenen ihtida töreninde İslam dinini seçerek Müslüman olan Polonya uyruklu Alman vatandaşı Honorata Maria, 'Eda' ismini alarak yeni bir hayata adım attı.
30.10.2025
15:37
'Koşullar dikkate alınmadan yol yapılmamalı'
Genç İlçesi Şehittepe–Dereköy–Balgöze–Yiğitbaşı Grup Yolu ile Şehittepe–Ardıçdibi köy yolu ayrımındaki sorunlara dikkat çeken Doğru, denetim eksikliği ve özen yetersizliği nedeniyle ortaya çıkan bu tablonun, kamu kaynaklarının verimli kullanılmadığına işaret ettiğini vurguladı.
30.10.2025
14:57
Bingöl Kent Konseyi Kadın Meclisi`nin Mahalle Buluşmaları Başladı!
Bingöl Kent Konseyi Kadın Meclisi'nin Mahalle Buluşmaları Başladı!
Toplantıda, kadınların yaşadıkları mahallelerdeki ihtiyaç ve beklentilerini belirlemeye yönelik 'Kadın İhtiyaç Analiz Formu' dolduruldu. Kadın Meclisi Başkanı Nevin Evliyaoğlu; 'Kadınların gözünden görmek, onların sesiyle duymak istiyoruz. Şehrimizin, kadınlarımızın fikri, talebi ve emeğiyle güzelleştirilmesini arzu ediyoruz' dedi.
30.10.2025
14:04
Bingöl`de hafif ticari araç takla attı: 5 Yaralı
Bingöl'de hafif ticari araç takla attı: 5 Yaralı
Ekiplerin müdahalesiyle araçtan çıkarılan 5 yaralı, ilk müdahalelerinin ardından Bingöl Devlet Hastanesine kaldırıldı.
29.10.2025
18:03
Bingöllü aile Gebze`de çöken binanın enkazı altında kaldı
Bingöllü aile Gebze'de çöken binanın enkazı altında kaldı
Kocaeli'nin Gebze ilçesinde 7 katlı bina çöktü. Aynı aileden 5 kişi enkaz altında kaldı. Enkaz altındaki ailenin Bingöllü Bilir ailesi olduğu öğrenilirken, 12 ve 14 yaşındaki çocuklar hayatını kaybetti, 18 yaşındaki Dilara sağ çıkarıldı. Anne ve babayı kurtarma çalışmaları sürüyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın