KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
06 Şubat 2026 Cuma
°C

Iki bakan gitti, yeni model geldi

Türkiye Frankfurt Otomobil Fuarı'na iki bakanla çıkarma yaptı. Renault Fluence elektrikli modelinin Türkiye'de üretileceği açıklandı

Iki bakan gitti, yeni model geldi
16 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 09:06
0
1124
0
AA aa
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ve Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Uluslararası 63. Frankfurt Otomobil Fuarı'nı ziyaret etti.

Ziyaret sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ergün, otomotiv sektöründe yeni bir yaklaşımın Frankfurt fuarında görüldüğünü söyledi. Ergün, şunları kaydetti:

''Türkiye'de otomobil satışlarının ve ihracatın yarısına yakınını oluşturan Renault firması, 2 yeni modelini Türkiye'de üretmeye başlıyor. Fluence modeli, Megane'ın yerine geçecek. Bu modelin, 2010 yılından itibaren üretimine başlanmış olacak. Aynı modelin elektriklisi ise 2011 yılından itibaren üretime başlayacak ve Türkiye'nin Avrupa'da otomobil üretiminde beşinci olan yeri daha da güçlenecek.

Bugün 1 milyon 150 bine yaklaşan otomobil sanayi üretimimiz, önümüzdeki süreçte 1,5-2 milyona yaklaşmış olacak. Artık Türkiye, dünyada otomotiv sektöründe en iddialı ülkeler arasında yer alıyor. Zaten üretimimizin yüzde 80'ini ihraç ediyoruz, özellikle Avrupa Birliği ülkeleri ve dünyanın diğer ülkelerine, Amerika'ya da ihracat başlamış oldu. Geçen aylarda Ford, önemli bir ihracat adımı atmış oldu. Şimdi Renault da ihracat potansiyelini yeni ürünleriyle ortaya koymuş oluyor.''

''EYLÜL SONUNDA YENİ DEĞERLENDİRME YAPACAĞIZ''

Elektrikli modelin ilk ihracatının İsrail ve Danimarka gibi ülkelere yapılacağını ve bu yeni modelle Türkiye'nin elektrikli otomobil üretiminde bir ilki gerçekleştiren ülkeler arasına gireceğini ifade eden Ergün, uzun zamandır konuşulan hibrid otomobil üzerindeki çalışmaların, hibridi de aşan ful elektrikli bir otomobil üretimiyle gerçekleşmiş olacağını söyledi.

Bakan Ergün, ekonomik krizin etkilerini en aza indirmek açısından vergi indirimleri uyguladıklarını hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu vergi indirimlerinin, özellikle iç piyasada önemli bir canlanma meydana getirdiğini de gördük. 3 aylık bir uygulamadan sonra vergi indirim oranlarını, bir miktar azaltarak yeniden sürdürdük. Eylül ayı sonu itibarıyla yeni bir değerlendirme yapacağız. Bu değerlendirmede vergi indirimlerini hangi miktarda sürdürüleceği veya yeni seçeneklerin ortaya çıkıp çıkmayacağı Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) arkadaşlarla birlikte yapacağımız değerlendirmeyle ortaya çıkacak. Bu arada en önemli konu, geçen 3 aylık indirimle ilgili bir teknik çalışma sürdürülüyor. Onu da arkadaşlar masaya getirecek. Hurda indirimi konusunda da, ay sonunda yeni yaklaşımın ne olacağını birlikte değerlendirdiğimizde o sırada açıklama yapabileceğiz.''

DEVLET BAKANI ZAFER ÇAĞLAYAN

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ise fuara ''gelini almaya geldik''lerini belirterek, elektrikli aracın Türkiye'de yapılmasının son derece önemli olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin otomotiv sektöründeki ihracatına değinen Çağlayan, şunları kaydetti:

''Her iki ihraç edilen araçtan bir tanesi Renault'un ürünleri... Dolayısıyla 40 senedir devam eden bir dostluk ve Renault'yu biz Türkiye'de Türk firması olarak kabul ediyoruz. Bu çerçevede dediğimiz gibi, önce gelinimizi görmeye geldik. Bu gelin, tabi Türkiye'ye gelecek. Beni ilgilendiren kısmı, bu gelinin Türkiye'ye gelip üretildikten sonraki ihracat kısmıdır. Sayın Bakanımı da tabii ki yatırım ve üretim kısmı ilgilendirecek.

Böylesine bir araç yıllardır hep konuşuluyor. Elektrikli oto, hibrid oto, artık hibridin bir kenara bırakıldığı gerçek manada yüzde 100 elektrikli otonun yapıldığı bir devrim olarak görmek lazım bunu. Bunun Türkiye'de yapılacak olması, Türkiye'yi dünya üzerinde çok önemli bir üretim üssü haline getirecek. Türkiye, otomotiv sektöründe bir üretim üssü olmaya her yönüyle hazır.

Gerek teknolojisiyle, gerek bilgi birikimiyle, gerek nitelikli yetişmiş elemanıyla bu aracın hemen bundan sonra üretime girmesiyle beraber, şu anda imzalanmış olan ülkelere ihracat yapılacak olması, Türkiye'yi elektrikli otoda bir yatırım üssü, bir ihracat üssü yapacaktır. Konuşmamıza göre 2011 yılından itibaren Türkiye'de üretim başlayacak. Bu araç, ilk defa sadece Türkiye'de üretilecek, elektrikli ve yüzde 100 elektrikli ihracatı da Türkiye'den yapılacak. Otomotiv sektörü, üretiminin yüzde 80, 90'ını ihracat yapıyor. Türkiye, dünyanın elektrikli oto üretiminde dağıtım üssü haline gelecek, diğer ülkeler karşısında.''

Bakanlar Ergün ve Çağlayan daha sonra fuarı gezip araçları inceledi. Renault'un Fluence modelini inceleyen Bakan Çağlayan'ın ''Bu araçlar çok güzel, hem de geniş. Makam aracı bile olur. Renault bu araçlardan iki bakanlığa hediye ederse, bunları biz makam aracı olarak kullanabiliriz'' sözüne karşılık Ergün, ''Bana hediye edilen aracı da sana veririm'' şeklinde espiri yaptı.

Bu arada, fuarda Renault standını, bakanlar Nihat Ergün ve Zafer Çağlayan ile birlikte Renault Başkanı Carlos Ghosn, Renault Mais Genel Müdür İbrahim Aybar ile Oyak Otomotiv ve Çimento Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı Celal Çağlar da gezdi.

AA

haberturk

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
05.02.2026
18:15
'Zazalar Kürt mü?' tartışması yeniden gündemde
Sosyal medyada yeniden alevlenen 'Zazalar Kürt'tür / değildir' tartışması akademik çevrelerde yıllardır sürerken, sosyal medyada karşıt görüşlerin birbirini etiketlediği ve tartışmanın ideolojik bir zemine kaydığı görülüyor.
05.02.2026
18:11
DEM Parti`den Çalıkağıl tepkisi! `17 Kilometrelik Yol Yıllardır Yapılmadı`
DEM Parti'den Çalıkağıl tepkisi! '17 Kilometrelik Yol Yıllardır Yapılmadı'
DEM Parti Bingöl İl Genel Meclis Grubu, Yayladere'ye bağlı Çalıkağıl Köyü'nün yol ve elektrik sorunlarının ciddi mağduriyetlere yol açtığını belirterek yetkililere çağrıda bulundu.
05.02.2026
17:08
Bingöl, TÜBİTAK Proje Yarışmasında Zirvede
Bingöl, TÜBİTAK Proje Yarışmasında Zirvede
TÜBİTAK 2204-A Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması ön değerlendirme sonuçlarına göre Bingöl, 8 il arasında 20 projeyle birinci sırada yer aldı.
05.02.2026
16:45
Bingöl`de şehir içi toplu taşımaya zam!
Bingöl'de şehir içi toplu taşımaya zam!
Bingöl Belediye Meclisi'nde oy çokluğuyla kabul edilen yeni tarife, 07 Şubat 2026 Cumartesi günü itibariyle yürürlüğe girecek. Yeni tarifeyle şehir içi toplu taşıma ücretleri şöyle olacak;
05.02.2026
14:58
YKS 2026 başvuruları başlıyor
YKS 2026 başvuruları başlıyor
Üniversite hayali kuran milyonlarca adayın katılacağı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için geri sayım başladı. 20-21 Haziran'da yapılacak YKS'de başvurular 06 Şubat 2026 Cuma günü başlıyor. Adaylar ÖSYM'nin internet sitesi üzerinden başvuru işlemlerini yapabilecek.
04.02.2026
15:41
Dinç: Dillere Düşmanlık Fıtrata ve Allah`ın Taksimatına Düşmanlıktır
Dinç: Dillere Düşmanlık Fıtrata ve Allah'ın Taksimatına Düşmanlıktır
HÜDA PAR'ın Bingöl'de düzenlediği 'Anadilimi Seçiyorum' panelinde konuşan Mersin Milletvekili Faruk Dinç, dil çeşitliliğinin ilahi bir nimet olduğunu belirterek, dillere yönelik düşmanlığın fıtrata ve Allah'ın taksimatına karşı çıkmak anlamına geldiğini söyledi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın