KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
27 Mayıs 2025 Salı
°C

Iki il arasında 'tatlı' rekabet

Diyarbakır ve Bingöl'ün burma kadayıf için Türk Patent Enstitüsü'ne coğrafi işaret menşei alınması için başvuruda bulunması iki il arasında tatlı bir rekabete dönüştü.

Iki il arasında `tatlı` rekabet
19 NİSAN 2014 CUMARTESİ 01:11
0
3472
0
AA aa

Diyarbakır'da Valilik öncülüğünde Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), Dicle Üniversitesi (DÜ) ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nce geçen yıl burma kadayıfı için Türk Patent Enstitüsü'ne başvuruda bulunuldu. Başvuru inceleme aşamasındayken Bingöl TSO da Çobantaşı kavurması ve Gazik kaymağının yanı sıra burma kadayıfın patentinin alınmak için başvuru yaptı. Türk Patent Enstitüsü'ne yapılan başvuruda, Bingöl TSO, kadayıf ustalarının Bingöllü olduğunu, Diyarbakır TSO ise kadayıfın Diyarbakır'a özgü olduğunu gerekçe gösterdi. İki il de, tanıtımda önemli marka değer olan burma kadayıfın patentini alma konusunda iddialı.

DİYARBAKIR: “BİZ DAHA ÖNCE BAŞVURU YAPTIK”

Diyarbakır TSO Başkanı Ahmet Sayar, geçen yıl Valilik öncülüğünde, DÜ, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve oda olarak Türk Patent Enstitüsü'ne burma kadayıfın patentini almak için başvuru yaptıklarını söyledi.

Başvurunun kabul edildiğini, inceleme aşamasının sürdüğünü ifade eden Sayar, sürecin son derece sağlıklı bir şekilde ilerlediğini, olumsuz bir geri bildirimde bulunulmadığını belirtti. Sayar, Diyarbakır'ın çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan tarihi 12 bin yıl öncesine uzanan bir kent olduğuna dikkati çekerek, bu kapsamda ilin yöresel yemeklerinin ve tatlarının da tüm Türkiye'de bilindiğini kaydetti.

Diyarbakır kadayıfının bin 900'lü yıllardan bu yana ilde üretilen bir damak tadı olduğunu vurgulayan Sayar; “Diyarbakır'da bu kadayıfı üreten Bingöllü ustalar da var. Biz geçen yıl başvurumuzu yaptık. Bingöl'e de başarılar. İki kardeş şehir arasında tatlı bir rekabet oluştu” dedi.

BİNGÖL: “BÜTÜN KADAYIFÇILAR BİNGÖLLÜDÜR”

Bingöl TSO Başkanı Erkan Çalbay ise Fırat Kalkınma Ajansı ile Bingöl'ün değerlerinin ortaya çıkarılması ve tanıtılması için bir çalışma yürüttüklerini söyledi. Bu kapsamda burma kadayıf, Çobantaşı kavurması ve Gazik kaymağına coğrafi işaret menşei almak için Türk Patent Enstitüsü'ne başvuruda bulunduklarını dile getiren Çalbay, başvurularının sonuçlanmasını beklediklerini kaydetti.

"Türkiye'nin neresine giderseniz gidin açılan işyerlerinde burma kadayıfın ustaları ve çalışanları Bingöllüdür. Bingöl'e ait olan bu ürünün Bingöl adına tescil edilmesi için başvurumuzu yaptık" ifadelerini kullanan Çalbay, başvurularının olumlu sonuçlanmasını beklediklerini vurguladı.

Burma kadayıfın Bingöl kadayıfı olarak tescil edilmesi halinde tüm illerde burma kadayıfın Bingöl adıyla anılmaya başlayacağını anlatan Çalbay: “Kadayıfın patentini almamız halinde 81 ildeki kadayıf tabelalarının hepsini Bingöl Kadayıfı adıyla değiştirmek istiyoruz” dedi. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
27.05.2025
17:56
Feci Kaza: 1 Ölü, 2 Ağır Yaralı
Feci Kaza: 1 Ölü, 2 Ağır Yaralı
Bingöl-Elâzığ yolunda tır ile otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 1 kişi öldü, 2 kişi de ağır yaralandı.
27.05.2025
17:44
Öğretmenler dikkat! Başvurular 28 Mayıs`ta başlıyor
Öğretmenler dikkat! Başvurular 28 Mayıs'ta başlıyor
Millî Eğitim Bakanlığınca, kadrolu öğretmenlerin iller arası isteğe bağlı yer değiştirme başvuruları 28 Mayıs-2 Haziran 2025 tarihleri arasında alınacak. Atamalar ise 3 Haziran'da gerçekleşecek.
27.05.2025
17:29
Bingöl HEM`den yılsonu sergisi
Bingöl HEM'den yılsonu sergisi
Emeği geçenleri tebrik eden Bingöl Valisi Usta: 'Ben bu ürünlerde kültür dünyamızı, insanımızın yaratıcı zekasını, dün ve bugünü bir araya getirebilme yeteneğini görüyorum. Bu programlarda Selçukludan Osmanlıya örf ve adetlerimizi, üretim ve sanata ait müktesebatı inovatif yaklaşımlarla güncel hayatın içine taşımamız, yeni nesillere aktarmamız gerekiyor dedi.
27.05.2025
17:02
Bakanlık duyurdu: Anne sütü satışı yasaklandı
Bakanlık duyurdu: Anne sütü satışı yasaklandı
Ticaret Bakanlığı, aldığı kararla anne sütünün perakende ticarete ve e-ticarete konu edilerek satışının yasaklandığını duyurdu.
27.05.2025
15:53
Sigaraya bir zam daha geldi!
Sigaraya bir zam daha geldi!
JTI grubuna ait Winston ve Camel gibi markaların fiyatları 75 TL'den başlayıp 91 TL'ye kadar yükseldi. Tekel Bayileri Derneği Başkanı Erol Dündar, 'Bir maliyet zammı da sigaraya' diyerek yeni fiyatları duyurdu.
27.05.2025
00:11
Bingöl Valisi Usta`dan orman yangınları için önemli uyarı!
Bingöl Valisi Usta'dan orman yangınları için önemli uyarı!
'Önemli olan yangını söndürmek değil, çıkmasına fırsat vermemektir' diyen Bingöl Valisi Dr. Ahmet Hamdi Usta; 'Bir izmarit, bir cam parçası, bir anlık dalgınlık; binlerce dönüm ormanı ve yılların emeğini yok edebilir' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın