KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Şubat 2026 Salı
°C

Ilaç kutularına da uyarı yazısı geliyor

Sağlık Bakanlığı aşırı ve gereksiz ilaç kullanımına karşı 'Akılcı İlaç Kullanımı' projesini hayata geçiriyor. Yeni uygulamada ilaç kutularının üzerinde sigara paketlerinde olduğu gibi uyarı yazıları bulunacak.

Ilaç kutularına da uyarı yazısı geliyor
11 KASIM 2011 CUMA 19:07
0
1842
0
AA aa

Türkiye'deki ilaç harcamalarının fazla olması ve bu alınan ilaçların yüzde 50'sine yakınının kullanılmadan çöpe gitmesi sonucu harekete geçen Sağlık Bakanlığı hastanelerde ‘Akılcı İlaç Kullanımı' ekipleri oluşturdu. Bu çerçevede başta hekimler olmak üzere eczanecilere, hastalara ve hasta yakınlarına ilaçların etkileri hakkında eğitim verilecek.

Konuyla ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Dr. Hanefi Özbek, kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre uygun ilacı, uygun süre ve dozajda, ekonomik ve kolayca sağlayabilmelerini ‘Akılcı İlaç Kullanımı' olarak tanımladı.

Çocuklar için güvenli kapaklar geldi

Amaçlarının en az ilacı kullanarak en az maliyeti sağlayarak en doğru etkiyi yapmaya çalışmak olduğunu anlatan Özbek, “İlaçların yüksek dozajda alındığında zehir özelliği oluyor. Ancak uygun dozajda verilirse ilacın etkisi oluyor, düşük dozajda verilirse de etkisi olmaz. Biz bu sistemle doğru etkiyi bulmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu. Hastanelerde Akılcı İlaç Kullanımı ile ilgili bir ekip kuracaklarını aktaran Özbek, Şunları söyledi: “Bununla ilgili bir kılavuz yayınladık. Bu kılavuzda ekibin görevlerini ve kaç kişilik olacağını belirledik. Bu ekip hekimlere, eczacılara, hastalara ve yakınlarına bilgi verecek. Bu bilgiler nasıl ilaç kullanmalıyız, ilaçları nasıl bir ortamda saklamalıyız ve bozulmuş ilaçları nasıl imha etmeliyiz gibi konuları anlatacaklar.” Özbek, ilaç güvenliği konusunda da çocukların açamayacağı kapak sistemini de geliştirdiklerini açıklayarak bir yeniliği daha duyurdu. Akılcı İlaç Kullanımı ile ilgili artık ilaç kutularının üzerinde sloganların olacağının ve ilaçların kullanma talimatlarının yazı karakterlerinin de büyütüleceğini ifade eden Özbek “Kutuların üzerinde aşırı antibiyotik öldürür, doz aşımına dikkat' gibi uyarı yazıları bulunacak. Böylelikle herkes ilacın yararlarını, yan etkilerini rahatça okuyabilecek. Aynı zamanda yaptığımız bu sloganlarla da halkı uyarmış ve bilinçlendirmiş olacağız” dedi.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.02.2026
02:22
JTI Grubu Sigara Fiyatlarına Zam
JTI Grubu Sigara Fiyatlarına Zam
JTI grubu sigara fiyatlarına 17 Şubat 2026'dan itibaren geçerli yaklaşık 10 TL zam geldi. Güncel listede en ucuz sigara 100 TL, en pahalısı ise 115 TL oldu.
17.02.2026
01:55
Otomobil aydınlatma direğine çarptı: 2 yaralı
Otomobil aydınlatma direğine çarptı: 2 yaralı
Yaralılar, olay yerinde yapılan ilk müdahalelerin ardından ambulanslarla hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.
16.02.2026
19:46
Bingöl`de Çaya Yüzde 30 Zam
Bingöl'de Çaya Yüzde 30 Zam
Artan maliyetler nedeniyle Bingöl'de çay fiyatına yüzde 30 zam yapıldı. 13 TL'lik yeni rayiç sonrası esnaf temsilcileri, düzenlemenin zorunlu olduğunu vurguladı.
16.02.2026
19:25
Bingöl`de yakalanan iki şahsın vücudundan çıkanlar şok etti!
Bingöl'de yakalanan iki şahsın vücudundan çıkanlar şok etti!
Kapsül halinde 88 parça uyuşturucu yutan şüpheliler, Bingöl Emniyet Müdürlüğü'ndeki işlemlerinin ardından sevk edildiği adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.
16.02.2026
19:24
Hesarek`te Bağımlılığa Karşı Farkındalık Etkinliği
Hesarek'te Bağımlılığa Karşı Farkındalık Etkinliği
Yeşilay ve Narkotik'ten Bingöl Hesarek Kayak Merkezinde farkındalık etkinliği düzenlendi. Karaca; 'Bağımlılıkla mücadelede en güçlü yöntem, sorun ortaya çıkmadan önce önlemektir. Bu nedenle özellikle gençlerimize ve ailelerimize ulaşarak koruyucu ve önleyici çalışmalarımızı anlatıyoruz' dedi.
16.02.2026
19:23
Hesarek`e ziyaretçi akını
Hesarek'e ziyaretçi akını
Bingöl'de kış turizminin önemli merkezlerinden biri olan Hesarek Kayak Merkezi, ziyaretçi akınına uğradı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın