KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
22 Nisan 2026 Çarşamba
°C

Ilaç kutularına da uyarı yazısı geliyor

Sağlık Bakanlığı aşırı ve gereksiz ilaç kullanımına karşı 'Akılcı İlaç Kullanımı' projesini hayata geçiriyor. Yeni uygulamada ilaç kutularının üzerinde sigara paketlerinde olduğu gibi uyarı yazıları bulunacak.

Ilaç kutularına da uyarı yazısı geliyor
11 KASIM 2011 CUMA 19:07
0
1924
0
AA aa

Türkiye'deki ilaç harcamalarının fazla olması ve bu alınan ilaçların yüzde 50'sine yakınının kullanılmadan çöpe gitmesi sonucu harekete geçen Sağlık Bakanlığı hastanelerde ‘Akılcı İlaç Kullanımı' ekipleri oluşturdu. Bu çerçevede başta hekimler olmak üzere eczanecilere, hastalara ve hasta yakınlarına ilaçların etkileri hakkında eğitim verilecek.

Konuyla ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Dr. Hanefi Özbek, kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre uygun ilacı, uygun süre ve dozajda, ekonomik ve kolayca sağlayabilmelerini ‘Akılcı İlaç Kullanımı' olarak tanımladı.

Çocuklar için güvenli kapaklar geldi

Amaçlarının en az ilacı kullanarak en az maliyeti sağlayarak en doğru etkiyi yapmaya çalışmak olduğunu anlatan Özbek, “İlaçların yüksek dozajda alındığında zehir özelliği oluyor. Ancak uygun dozajda verilirse ilacın etkisi oluyor, düşük dozajda verilirse de etkisi olmaz. Biz bu sistemle doğru etkiyi bulmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu. Hastanelerde Akılcı İlaç Kullanımı ile ilgili bir ekip kuracaklarını aktaran Özbek, Şunları söyledi: “Bununla ilgili bir kılavuz yayınladık. Bu kılavuzda ekibin görevlerini ve kaç kişilik olacağını belirledik. Bu ekip hekimlere, eczacılara, hastalara ve yakınlarına bilgi verecek. Bu bilgiler nasıl ilaç kullanmalıyız, ilaçları nasıl bir ortamda saklamalıyız ve bozulmuş ilaçları nasıl imha etmeliyiz gibi konuları anlatacaklar.” Özbek, ilaç güvenliği konusunda da çocukların açamayacağı kapak sistemini de geliştirdiklerini açıklayarak bir yeniliği daha duyurdu. Akılcı İlaç Kullanımı ile ilgili artık ilaç kutularının üzerinde sloganların olacağının ve ilaçların kullanma talimatlarının yazı karakterlerinin de büyütüleceğini ifade eden Özbek “Kutuların üzerinde aşırı antibiyotik öldürür, doz aşımına dikkat' gibi uyarı yazıları bulunacak. Böylelikle herkes ilacın yararlarını, yan etkilerini rahatça okuyabilecek. Aynı zamanda yaptığımız bu sloganlarla da halkı uyarmış ve bilinçlendirmiş olacağız” dedi.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
22.04.2026
12:35
Güveçli`de Öğrenci Güvenliği İçin Okul-Aile Buluşması
Güveçli'de Öğrenci Güvenliği İçin Okul-Aile Buluşması
Bingöl'de Güveçli İlkokulu ve Ortaokulu tarafından düzenlenen Aile Eğitimi Programı'nda veliler ve öğretmenler bir araya geldi. Programda öğrencilerin güvenliği, sağlıklı gelişimi ve okul-aile iş birliğinin güçlendirilmesi ele alındı.
22.04.2026
11:04
ÖTV`siz araç düzenlemesi Resmî Gazete`de
ÖTV'siz araç düzenlemesi Resmî Gazete'de
Engeli olan bireylerin Özel Tüketim Vergisi'nden muaf olarak araç alımına yönelik düzenleme Resmî Gazete'de yayımlandı. Yeni düzenleme, engelli bireylerin taşıt alımlarındaki istisna şartlarını ve kapsamını yeniden belirliyor.
22.04.2026
10:40
Jeotermalde Doğu Anadolu Vurgusu:
Jeotermalde Doğu Anadolu Vurgusu: 'Yatırımlar İçin Seferberlik İlan Edilmeli'
Jeotermal Enerji Derneği Başkanı Ali Kındap, Bingöl ve çevresinin de yer aldığı Doğu Anadolu'nun zengin jeotermal kaynaklara sahip olduğunu belirterek, yatırımların Ege Bölgesi'nden ülke geneline yayılması için seferberlik çağrısı yaptı.
22.04.2026
10:32
Hak Sahipleri;
Hak Sahipleri; 'Bu Bir Ayrıcalık Değil, Gecikmiş Hak'
Bingöl'ün Genç ilçesinde Şehit Ahmet Boz Caddesi'nde planlanan kentsel dönüşüm projesiyle ilgili 36 hak sahibi kamuoyuna açıklama yaptı. Yaklaşık 10 yıldır çözüm beklediklerini belirten hak sahipleri, 6 kat imar düzenlemesinin mağduriyeti gidermeye yönelik olduğunu vurguladı.
22.04.2026
09:53
Bingöllü Çiftçilere Yabancı Ot ve Hastalık Riski Uyarısı
Bingöllü Çiftçilere Yabancı Ot ve Hastalık Riski Uyarısı
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, son dönemde etkili olan yoğun yağışların ardından hububat ekili alanlarda yabancı ot artışı ve kök boğazı çürüklüğü riskine karşı üreticilere herbisit ve fungisit uygulamalarını zamanında yapmaları çağrısında bulundu.
21.04.2026
20:19
Bingöl Belediyesi`nden plaka soruşturması!
Bingöl Belediyesi'nden plaka soruşturması!
Kamuoyuna yansıyan 'Taksi Plakası' konusunda 31 Mart'ta başlatılan süreçle ilgili tüm detayları paylaşan Bingöl Belediyesi, usule aykırı işlem şüphesiyle başlatılan idari ve adli sürecin devam ettiğini, ilgili personelin de görevden alındığını bildirdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın