KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
20 Ağustos 2026 Perşembe
°C

Ilaç kutularına da uyarı yazısı geliyor

Sağlık Bakanlığı aşırı ve gereksiz ilaç kullanımına karşı 'Akılcı İlaç Kullanımı' projesini hayata geçiriyor. Yeni uygulamada ilaç kutularının üzerinde sigara paketlerinde olduğu gibi uyarı yazıları bulunacak.

Ilaç kutularına da uyarı yazısı geliyor
11 KASIM 2011 CUMA 19:07
0
2098
0
AA aa

Türkiye'deki ilaç harcamalarının fazla olması ve bu alınan ilaçların yüzde 50'sine yakınının kullanılmadan çöpe gitmesi sonucu harekete geçen Sağlık Bakanlığı hastanelerde ‘Akılcı İlaç Kullanımı' ekipleri oluşturdu. Bu çerçevede başta hekimler olmak üzere eczanecilere, hastalara ve hasta yakınlarına ilaçların etkileri hakkında eğitim verilecek.

Konuyla ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Dr. Hanefi Özbek, kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre uygun ilacı, uygun süre ve dozajda, ekonomik ve kolayca sağlayabilmelerini ‘Akılcı İlaç Kullanımı' olarak tanımladı.

Çocuklar için güvenli kapaklar geldi

Amaçlarının en az ilacı kullanarak en az maliyeti sağlayarak en doğru etkiyi yapmaya çalışmak olduğunu anlatan Özbek, “İlaçların yüksek dozajda alındığında zehir özelliği oluyor. Ancak uygun dozajda verilirse ilacın etkisi oluyor, düşük dozajda verilirse de etkisi olmaz. Biz bu sistemle doğru etkiyi bulmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu. Hastanelerde Akılcı İlaç Kullanımı ile ilgili bir ekip kuracaklarını aktaran Özbek, Şunları söyledi: “Bununla ilgili bir kılavuz yayınladık. Bu kılavuzda ekibin görevlerini ve kaç kişilik olacağını belirledik. Bu ekip hekimlere, eczacılara, hastalara ve yakınlarına bilgi verecek. Bu bilgiler nasıl ilaç kullanmalıyız, ilaçları nasıl bir ortamda saklamalıyız ve bozulmuş ilaçları nasıl imha etmeliyiz gibi konuları anlatacaklar.” Özbek, ilaç güvenliği konusunda da çocukların açamayacağı kapak sistemini de geliştirdiklerini açıklayarak bir yeniliği daha duyurdu. Akılcı İlaç Kullanımı ile ilgili artık ilaç kutularının üzerinde sloganların olacağının ve ilaçların kullanma talimatlarının yazı karakterlerinin de büyütüleceğini ifade eden Özbek “Kutuların üzerinde aşırı antibiyotik öldürür, doz aşımına dikkat' gibi uyarı yazıları bulunacak. Böylelikle herkes ilacın yararlarını, yan etkilerini rahatça okuyabilecek. Aynı zamanda yaptığımız bu sloganlarla da halkı uyarmış ve bilinçlendirmiş olacağız” dedi.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
20.08.2026
01:04
Bingöl`den bir Sadin Babo geçti
Bingöl'den bir Sadin Babo geçti
Bingöl'ün sevilen simalarından Sadin Babo, geride yüzlerce hatıra, sıcak bir tebessüm ve gönüllerde silinmeyecek bir iz bırakarak hayatını kaybetti. Mehmet Emin Barslan, Sadin Babo'nun ardından kaleme aldığı duygu yüklü yazısında, onun yalnızca bir insan değil, değişen Bingöl'ün hafızasında yaşayan bir değer olduğunu anlattı.
20.08.2026
01:02
Bingöl`e 190 okul bahçe görevlisi kontenjanı
Bingöl'e 190 okul bahçe görevlisi kontenjanı
Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde okulların güvenliğini artırmak amacıyla planlanan 30 bin okul bahçe görevlisinin illere göre kontenjanları belli oldu. Bingöl için 190 kişilik kontenjan ayrıldı. Görevlilerin yaklaşık 9 ay süreyle çalıştırılması ve ücretlerinin asgari ücret seviyesinde olması planlanıyor.
20.08.2026
01:00
Uçar:
Uçar: '100 yıl sonra tarihi bir fırsatla karşı karşıyayız'
Bingöl'de 'Barışın Sözünü Halkla Kuruyoruz' buluşmaları kapsamında yeni sürece ilişkin değerlendirmelerde bulunan DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, yeni sürecin Türkiye'nin demokratikleşmesi ve kalıcı barış açısından önemli bir fırsat sunduğunu belirtti. Meclis'teki çerçeve yasanın sürecin başlangıcı olarak değerlendirilmesi ve toplumsal desteğin güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Uçar, Türkiye'nin 100 yıl önce kaybettiği bir fırsatın yeniden ortaya çıktığını vurguladı.
20.08.2026
00:59
MEB`den yeni eğitim yılı genelgesi
MEB'den yeni eğitim yılı genelgesi
2026-2027 eğitim öğretim yılı 14 Eylül'de başlayacak. Millî Eğitim Bakanlığı'nın 81 ile gönderdiği genelgeyle okullarda cep telefonu kullanımından deneme sınavlarına, veli görüşmelerinden kayıt ücretlerine kadar birçok başlıkta yeni dönemde uygulanacak esaslar belirlendi. Bakanlık dışındaki deneme ve tarama sınavlarına okullarda izin verilmeyecek, veli görüşmeleri ise yalnızca Okul Randevu Sistemi üzerinden yapılacak.
20.08.2026
00:57
Bingöl-Muş yolunda kaza: 3 yaralı
Bingöl-Muş yolunda kaza: 3 yaralı
Bingöl-Muş karayolunun Kardeşler köyü mevkisinde iki aracın çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 3 kişi yaralandı. Yaralılar, sağlık ekiplerinin olay yerindeki ilk müdahalesinin ardından Bingöl Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.
20.08.2026
00:53
Bingöl`de HİZMET-İŞ kongresi! Akdemir güven tazeledi
Bingöl'de HİZMET-İŞ kongresi! Akdemir güven tazeledi
HİZMET-İŞ Sendikası Bingöl Şubesi'nin 2. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi. Genel kurulda Abdülmecit Akdemir yeniden şube başkanlığına seçilerek güven tazeledi. Kongrede çalışma hayatının sorunlarından taşeron işçilere, KİT'lerdeki kadro beklentisinden vergi adaletine ve 'Terörsüz Türkiye' hedefine kadar birçok başlık gündeme geldi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın