KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
12 Aralık 2025 Cuma
°C

Ilaç kutularına da uyarı yazısı geliyor

Sağlık Bakanlığı aşırı ve gereksiz ilaç kullanımına karşı 'Akılcı İlaç Kullanımı' projesini hayata geçiriyor. Yeni uygulamada ilaç kutularının üzerinde sigara paketlerinde olduğu gibi uyarı yazıları bulunacak.

Ilaç kutularına da uyarı yazısı geliyor
11 KASIM 2011 CUMA 19:07
0
1770
0
AA aa

Türkiye'deki ilaç harcamalarının fazla olması ve bu alınan ilaçların yüzde 50'sine yakınının kullanılmadan çöpe gitmesi sonucu harekete geçen Sağlık Bakanlığı hastanelerde ‘Akılcı İlaç Kullanımı' ekipleri oluşturdu. Bu çerçevede başta hekimler olmak üzere eczanecilere, hastalara ve hasta yakınlarına ilaçların etkileri hakkında eğitim verilecek.

Konuyla ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Dr. Hanefi Özbek, kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre uygun ilacı, uygun süre ve dozajda, ekonomik ve kolayca sağlayabilmelerini ‘Akılcı İlaç Kullanımı' olarak tanımladı.

Çocuklar için güvenli kapaklar geldi

Amaçlarının en az ilacı kullanarak en az maliyeti sağlayarak en doğru etkiyi yapmaya çalışmak olduğunu anlatan Özbek, “İlaçların yüksek dozajda alındığında zehir özelliği oluyor. Ancak uygun dozajda verilirse ilacın etkisi oluyor, düşük dozajda verilirse de etkisi olmaz. Biz bu sistemle doğru etkiyi bulmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu. Hastanelerde Akılcı İlaç Kullanımı ile ilgili bir ekip kuracaklarını aktaran Özbek, Şunları söyledi: “Bununla ilgili bir kılavuz yayınladık. Bu kılavuzda ekibin görevlerini ve kaç kişilik olacağını belirledik. Bu ekip hekimlere, eczacılara, hastalara ve yakınlarına bilgi verecek. Bu bilgiler nasıl ilaç kullanmalıyız, ilaçları nasıl bir ortamda saklamalıyız ve bozulmuş ilaçları nasıl imha etmeliyiz gibi konuları anlatacaklar.” Özbek, ilaç güvenliği konusunda da çocukların açamayacağı kapak sistemini de geliştirdiklerini açıklayarak bir yeniliği daha duyurdu. Akılcı İlaç Kullanımı ile ilgili artık ilaç kutularının üzerinde sloganların olacağının ve ilaçların kullanma talimatlarının yazı karakterlerinin de büyütüleceğini ifade eden Özbek “Kutuların üzerinde aşırı antibiyotik öldürür, doz aşımına dikkat' gibi uyarı yazıları bulunacak. Böylelikle herkes ilacın yararlarını, yan etkilerini rahatça okuyabilecek. Aynı zamanda yaptığımız bu sloganlarla da halkı uyarmış ve bilinçlendirmiş olacağız” dedi.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
12.12.2025
05:48
İstanbul`da `Bingöl` rüzgârı başladı
İstanbul'da 'Bingöl' rüzgârı başladı
İstanbul Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi'nde başlayan ve resmi açılışı Cuma günü (bugün) Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın katımıyla yapılacak 'Bingöl Tanıtım Günleri', tüm sahip olduğu değerleriyle ziyaretçilerine tanıtılacak.
12.12.2025
05:46
Rektör Çelik, TGRT ekranlarından seslendi
Rektör Çelik, TGRT ekranlarından seslendi
TGRT Haber canlı yayınında Bingöl Üniversitesi'nin yeni nesil vizyonunu anlatan ve uluslararası arenada güçlü bir aktör olma hedefini paylaşan Rektör Prof. Dr. Erdal Çelik, İstanbul'daki Bingöl Tanıtım Günleri'ne tüm halkı davet etti.
12.12.2025
05:44
Hülakü, Bakan Memişoğlu`ndan yanıt istedi
Hülakü, Bakan Memişoğlu'ndan yanıt istedi
DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, Bingöl Devlet Hastanesi'nde hasta bir bebeğe konulan teşhis ve uygulanan tedaviye ilişkin Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi.
12.12.2025
05:42
'Kadraj: Bingöl' Fotoğraf Yarışması Başladı
Bingöl Kent Konseyi Gençlik Meclisi tarafından organize edilen ve Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası Genç Girişimciler Kurulu sponsorluğunda hayata geçirilen 'Kadraj: Bingöl' Fotoğraf Yarışması, gençleri Bingöl'ün doğal ve kültürel güzelliklerini kendi bakış açılarıyla yeniden keşfetmeye davet ediyor.
12.12.2025
05:40
Bingöl`ün Vergi Yargısı Değişiyor
Bingöl'ün Vergi Yargısı Değişiyor
Coğrafi yakınlık ve iş yükü kriterleri doğrultusunda Bingöl'ün vergi davalarının adresi değişti. HSK'nın yeni düzenlemesiyle Bingöl, Erzurum Vergi Mahkemesi'nin görev alanından çıkarılarak Diyarbakır yargı çevresine dahil edildi. Düzenleme 2 Ocak 2026'da yürürlüğe girecek.
12.12.2025
05:39
Yedisu fayında
Yedisu fayında 'biriken enerji' uyarısı: 6 il etkilenebilir
Geçtiğimiz günlerde Tunceli'nin Pülümür ilçesinde meydana gelen 4,2'lik depremle ilgili Doç. Dr. Alper Polat, depremin Yedisu fayına oldukça yakın bir bölgede yaşandığına ve büyük risk oluştuğuna dikkat çekerek, 'Bu fay kırıldığı takdirde yaklaşık 6 ilimizin ciddi şekilde etkileneceğini düşünüyoruz' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın