KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
12 Mayıs 2026 Salı
°C

Ilaç kutularına da uyarı yazısı geliyor

Sağlık Bakanlığı aşırı ve gereksiz ilaç kullanımına karşı 'Akılcı İlaç Kullanımı' projesini hayata geçiriyor. Yeni uygulamada ilaç kutularının üzerinde sigara paketlerinde olduğu gibi uyarı yazıları bulunacak.

Ilaç kutularına da uyarı yazısı geliyor
11 KASIM 2011 CUMA 19:07
0
1954
0
AA aa

Türkiye'deki ilaç harcamalarının fazla olması ve bu alınan ilaçların yüzde 50'sine yakınının kullanılmadan çöpe gitmesi sonucu harekete geçen Sağlık Bakanlığı hastanelerde ‘Akılcı İlaç Kullanımı' ekipleri oluşturdu. Bu çerçevede başta hekimler olmak üzere eczanecilere, hastalara ve hasta yakınlarına ilaçların etkileri hakkında eğitim verilecek.

Konuyla ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Dr. Hanefi Özbek, kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre uygun ilacı, uygun süre ve dozajda, ekonomik ve kolayca sağlayabilmelerini ‘Akılcı İlaç Kullanımı' olarak tanımladı.

Çocuklar için güvenli kapaklar geldi

Amaçlarının en az ilacı kullanarak en az maliyeti sağlayarak en doğru etkiyi yapmaya çalışmak olduğunu anlatan Özbek, “İlaçların yüksek dozajda alındığında zehir özelliği oluyor. Ancak uygun dozajda verilirse ilacın etkisi oluyor, düşük dozajda verilirse de etkisi olmaz. Biz bu sistemle doğru etkiyi bulmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu. Hastanelerde Akılcı İlaç Kullanımı ile ilgili bir ekip kuracaklarını aktaran Özbek, Şunları söyledi: “Bununla ilgili bir kılavuz yayınladık. Bu kılavuzda ekibin görevlerini ve kaç kişilik olacağını belirledik. Bu ekip hekimlere, eczacılara, hastalara ve yakınlarına bilgi verecek. Bu bilgiler nasıl ilaç kullanmalıyız, ilaçları nasıl bir ortamda saklamalıyız ve bozulmuş ilaçları nasıl imha etmeliyiz gibi konuları anlatacaklar.” Özbek, ilaç güvenliği konusunda da çocukların açamayacağı kapak sistemini de geliştirdiklerini açıklayarak bir yeniliği daha duyurdu. Akılcı İlaç Kullanımı ile ilgili artık ilaç kutularının üzerinde sloganların olacağının ve ilaçların kullanma talimatlarının yazı karakterlerinin de büyütüleceğini ifade eden Özbek “Kutuların üzerinde aşırı antibiyotik öldürür, doz aşımına dikkat' gibi uyarı yazıları bulunacak. Böylelikle herkes ilacın yararlarını, yan etkilerini rahatça okuyabilecek. Aynı zamanda yaptığımız bu sloganlarla da halkı uyarmış ve bilinçlendirmiş olacağız” dedi.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
12.05.2026
20:45
Bingöl Belediyesi uyardı! Son gün 1 Haziran
Bingöl Belediyesi uyardı! Son gün 1 Haziran
Bingöl Belediyesi, emlak, çevre temizlik, ilan ve reklam vergisine ait birinci taksit ödemelerin 01 Haziran 2026 Pazartesi gününe kadar yapılması gerektiğini bildirdi.
12.05.2026
19:48
Bingöl`den kurbanlık sevkleri başladı
Bingöl'den kurbanlık sevkleri başladı
Bingöl'den İstanbul, Kocaeli ve Bursa'daki kurban pazarlarına gönderilecek büyükbaş hayvanların sevk işlemleri başladı. Kontrollerin ardından uygun bulunan araçlar için 'Yurtiçi Veteriner Sağlık Raporu' düzenlenerek kurbanlık hayvanların pazar alanlarına sevk edildiği aktarıldı.
12.05.2026
19:47
'Asıl engel sevgisizlik ve duyarsızlıktır'
Bingöl Altınokta Körler Derneği Başkanı Hidayet Becerikli, Engelliler Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada erişilebilirlik, istihdam ve toplumsal farkındalık konularındaki eksikliklere dikkat çekerek, 'Engeller önce zihinlerde kaldırılmalı' çağrısında bulundu.
12.05.2026
19:46
Okullarda yangın ve tahliye tatbikatı
Okullarda yangın ve tahliye tatbikatı
Bingöl'ün Genç ilçesinde öğrenci ve öğretmenlerin afetlere karşı bilinçlendirilmesi amacıyla okullarda yangın ve tahliye uygulamaları gerçekleştirildi.
12.05.2026
14:12
Tepki yarattı! Sütaş açıklama yaptı
Tepki yarattı! Sütaş açıklama yaptı
Bingöl merkez Kervansaray bölgesinde dökülen atıklar tepkiye neden oldu. Görüntüler ve tepkiler üzerine açıklama yapan Sütaş; 'Firmamızın böyle bir yönlendirmesi söz konusu değildir. Ayrıca sıvı gübredir, evsel atık değildir. Yağışlı hava nedeniyle çamurdan dolayı kamyonlar tarlaya giremeyince kum ocakları alanına dökmüşler. Çevreye zararlı değil ama gerekli uyarıları da yaptık.'
12.05.2026
13:20
Adalet Bakanlığı 15 bin sözleşmeli personel alacak
Adalet Bakanlığı 15 bin sözleşmeli personel alacak
Adalet Bakanı Akın Gürlek, merkez ve taşra teşkilatlarında görevlendirilmek üzere 44 farklı unvanda toplam 15 bin sözleşmeli personel alımı yapılacağını açıkladı. Alınacak personellerin unvanları ve sayıları da tek tek sıralandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın