KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
11 Ağustos 2026 Salı
°C

Ilaç sıkıntısında sorun çözüldü

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kamu kurumu iskontoları ve fiyat düşüşleri nedeniyle bir süredir bazı ilaçlarda yaşanan sorunun çözümü için yeni düzenlemelere gitti.

Ilaç sıkıntısında sorun çözüldü
18 ARALIK 2011 PAZAR 19:09
0
1675
0
AA aa

125 ilaca 17 Kasım'da getirilen son kamu kurumu iskontosunda eskiye dönülmesine karar verilirken, 100 ilaçla ilgili de yeni fiyat düzenlemesi yapılması için Sağlık Bakanlığına bildirimde bulunuldu.

Kurum, hem kamu kurumu iskontosunda düzenleme yapılan hem de fiyatı düşürülen 140 dolayındaki ilaçla ilgili de bu uygulamalardan sadece birinin yürürlüğe sokulmasını kararlaştırdı.

SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Prof. Dr. Murat Karaşen, yaptığı açıklamada, fiyat düşüşleri ve kamu kurumu iskontosunun azaltılmasından kaynaklanan ilaçtaki sorunun çözülmesi için yeni düzenlemelere gidildiğini bildirdi.

Sağlık Uygulama Tebliğinde yapılan değişiklikle aralarında hayati öneme sahip kanser, kalp, böbrek, organ nakli ve solunum ilaçları ile insülinin de bulunduğu 125 dolayındaki ürünün kamu kurumu iskontosunda eskiye dönüldüğünü belirten Karaşen, uygulamanın bugünden itibaren yürürlüğe gireceğini söyledi.

Karaşen, şunları belirtti:

''Yaptığımız çalışmada, hayati öneme sahip kanser, şeker, kalp ve solunumla ilgili 125 ilacın temininde sıkıntı yaşandığını tespit ettik. Hastalarımızın mağdur olmaması için temininde zorluk çekilen, kritik öneme sahip, yani sağlık açısından önemli olduğunu düşündüğümüz bu ilaçlarla ilgili getirilen kamu kurum iskontosunda eskiye dönülmesine karar verdik. Bunlar aynı zamanda muadili olmayan ve piyasada bulunmadığı takdirde hastaların çok ciddi anlamda mağdur olabileceğini düşündüğümüz ilaçlar. Firmaların yeni fiyattan dolayı bu ilaçları piyasada bulunduramadıklarına dair bize müracaatları vardı. Bunların piyasada bulunmaması bizim için kabul edilemez bir durumdu. Aksi takdirde hastalarımız mağduriyet yaşayabilirdi. Bu nedenle yapılan son kamu kurumu iskontosunu kaldırdık.''

Son ilaç fiyat kararnamesiyle fiyatları düşen 100 ilaçla ilgili de Sağlık Bakanlığına bildirimde bulunduklarını anlatan Karaşen, ''Bu ilaçlarla ilgili, iskontodan etkilenmediği halde piyasada bulunmama riski ortaya çıkmıştı. Bizim bunların fiyatını yükseltme yetkimiz olmadığı için durumu Sağlık Bakanlığına bildirdik. Bakanlık değerlendirme yapıp bunların içinden yine kritik olduğunu düşündüğümüz ilaçların fiyatlarını yükseltebilecek'' diye konuştu.

Karaşen, hem kamu kurumu iskontosunda düzenleme yapılan hem de fiyatı düşürülen 140 dolayındaki ilaçla ilgili de bu uygulamalardan sadece birinin yürürlüğe sokulmasının kararlaştırıldığını belirterek, ''Böylece hastaların sağlığı açısından çok kritik öneme sahip, piyasada mutlaka bulunması gerekli 250-300 civarındaki ilaçla ilgili yeni tedbirler getirmiş olduk'' bilgisini aktardı.

Bu düzenlemelerin, yaptıkları ilk değerlendirmeler ışığında hayata geçirildiğini, ilerleyen günlerde benzer sorunların ortaya çıkması halinde başka ilaçlar için de yeni uygulamalara gidebileceklerini bildiren Karaşen, şunları kaydetti:

''Bu sayı 350-400'ü bulabilir ama bundan da yukarı çıkmaz diye düşünüyoruz. Bu ilaçlar muadili bulunmayan, piyasada yerine ikame edilebilecek bir ilaç olmayan, yokluğu sağlık açısından hastanın mağduriyetine sebebiyet verecek ilaçlar. Bu vesileyle hastaların sağlığını olumsuz etkileyecek, mağduriyetine sebebiyet verecek bir sıkıntı olmasını engelledik.''

-Eczanelerin stok zararları karşılanacak-

Öte yandan, Sağlık Uygulama Tebliğinde yapılan değişiklikle, eczanelerin kamu kurum iskontolarından kaynaklanan stok zararlarının da karşılanması öngörüldü.

Değişiklikle kamu kurum iskontolarında yapılan ilave iskonto uygulamaları nedeniyle eczane stoklarında meydana gelebilecek stok zararları firmalar tarafından ecza depolarına, depolar tarafından da eczanelere ödenecek.

Bu kapsamda yapılacak işlemlerde, eczacılar tarafından İlaç Takip Sistemine yapılan bildirimler esas alınacak.

-''Zararların ne zaman ödeneceği belli değil''-

İlaçta yaşanan sıkıntının aşılması için yapılan düzenlemeleri değerlendiren Tüm Eczacı işverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, yaklaşık bir aydır yaşanan sorunun çözümünden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Hastaların sorun yaşamaması için eczacılar olarak ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini ifade eden Saydan, ''Bir hastanın ilaç bulamaması hayatına mal olabileceği için eczacılar olarak gereken fedakarlığı gösterdik. Umarız bundan sonra benzer sorunlar yaşanmaz. Ancak eczanelerin stok zararlarının karşılanması için bir süre öngörülmemiş. Bu sorunumuzun kısa sürede çözümleneceğini umut ediyoruz'' diye konuştu.

 

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
10.08.2026
23:07
Terörsüz Türkiye Yasası TBMM`den geçti
Terörsüz Türkiye Yasası TBMM'den geçti
Terörsüz Türkiye sürecinin yasal çerçevesini oluşturması planlanan kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda 468 oyla kabul edildi.
10.08.2026
23:04
Bingöl Üniversitesi TEKNOFEST`te Türkiye ikincisi oldu
Bingöl Üniversitesi TEKNOFEST'te Türkiye ikincisi oldu
Bingöl Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencileri, 2026 TEKNOFEST Mimari ve Görsel Tasarım Yarışması'nda 2 bin 118 proje arasından sıyrılarak Türkiye ikinciliğini kazandı.
10.08.2026
23:03
Genç`te Murat Nehri kıyısında dönüşüm başladı
Genç'te Murat Nehri kıyısında dönüşüm başladı
Genç Belediyesi tarafından hayata geçirilen Murat Nehri Sahil Düzenlemesi 1. Etap Projesi'nde çalışmalar başladı. Millet Bahçesi ile Genç Köprüsü arasındaki alan, park, seyir ve dinlenme alanlarıyla ilçenin yeni cazibe merkezlerinden biri haline getirilecek.
10.08.2026
23:02
Bingöl`de 6 hükümlü yakalandı
Bingöl'de 6 hükümlü yakalandı
Bingöl İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin son bir haftada yürüttüğü çalışmalarda, kesinleşmiş hapis cezası bulunan 6 kişi yakalanarak cezaevine gönderildi. Operasyonlarda uyuşturucu ve silah da ele geçirildi.
10.08.2026
22:42
Pir`e Hanuku`da ilk cem töreni düzenlendi
Pir'e Hanuku'da ilk cem töreni düzenlendi
Bingöl'ün Kiğı ilçesinde bulunan Pir'e Hanuku İnanç Merkezi'nde ilk kez cem töreni gerçekleştirildi. Erzincan, Tunceli ve Yedisu'dan gelen vatandaşların katıldığı tören, yoğun ilgi gördü.
10.08.2026
22:40
Seven;
Seven; 'Türkiye Yüzyılı yürüyüşü sürecek'
AK Parti'nin kuruluşunun 25'inci yıl dönümü dolayısıyla Bingöl'de düzenlenen programda konuşan İl Başkanı Yılmaz Seven, çeyrek asırlık hizmet yolculuğunu değerlendirerek, 'İlk günkü aşkla ve aynı kararlılıkla yolumuza devam ediyoruz. Milletimizle birlikte çıktığımız bu yolda, Türkiye Yüzyılı hedefi doğrultusunda yürümeyi sürdüreceğiz' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın