KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Haziran 2026 Perşembe
°C

İlaç şirketleri pandemide servetine servet kattı

Dünyanın en büyük ilaç şirketlerinden bazıları COVID-19 pandemisinde merkezî bir rol oynadı, yüksek gelir sağladı. Yalnızca 2020'de, dünyanın en büyük 50 ilaç şirketi 851 milyar dolarlık gelir elde etti.

İlaç şirketleri pandemide servetine servet kattı
23 EYLÜL 2021 PERŞEMBE 09:50
0
1867
0
AA aa

Piyasa değerine göre şu anda dünyanın en büyük beş ilaç şirketi:

1. Johnson & Johnson İlaç ve tüketim malları devi, 428,7 milyar dolar piyasa değerinde. ABD'de kullanılmasına izin verilen üçüncü aşıyı geliştirdi ve 2021'de TIME100 En Etkili Şirketler Listesi'ne girdi.

2. Roche İsviçreli ilaç devi onkoloji, immünoloji, bulaşıcı hastalıklar, oftalmoloji ve sinirbilimin ön saflarında yer almaktadır. 2019'da Roche'un ilaç satışları %16 artarak 53 milyar dolara yükseldi

3. Pfizer Kuzey Amerika'nın önde gelen COVID-19 aşı üreticisi olmasına rağmen Pfizer, sıralamada üçüncü sıraya geriledi. Şirket yakın zamanda, özellikle son çeyrekte, 2020'ye göre %86'lık bir operasyonel büyümeyi yansıtan 19,0 milyar $'lık geliriyle ivme kazandı.

4. Eli Lilly Eli Lilly, kendisini bir ilaç endüstrisi lideri olarak konumlandırma yolunda önemli bir adım attı. 2019'da 125 milyar dolarlık piyasa değeri olan Eli Lilly, %72'lik önemli bir büyümeyle 214,9 milyar dolarlık mevcut değere yükseldi.

5. Novartis İsviçre'nin ikinci büyük ilaç şirketi olan Novartis, yaklaşık 25 yıldır ilaç endüstrisinin önde gelen ismi. Piyasadaki en tanınmış ilaçların birincil üreticisi. 2020'de 2019'a kıyasla %3'lük bir artışla 48 milyar doların üzerinde gelir elde etti.

Dünyanın en büyük 10 ilaç şirketinden altısının merkezinin bulunduğu ABD ayrıca küresel pazarın %45

Dünyanın en büyük 10 ilaç şirketinden altısının merkezinin bulunduğu ABD ayrıca küresel pazarın %45'ini de elinde bulunduruyor.

İLAÇ ŞİRKETLERİNİN GELECEĞİ

COVID-19 pandemisi, hasta merkezli bir gelecek inşa etmede ilaç endüstrisinin kilit bir rol oynadığını ortaya çıkardı. Yeni araçlar ve ilaçlar araştırıp geliştiren ilaç şirketleri 3D ilaçlar, yapay zekâ güdümlü terapiler ve koruyucu tıp gibi önemli teknolojileri benimseyerek dijital bir devrime yöneldi. Gelişmekte olan pazarlar önümüzdeki yıllarda küresel ilaç pazarında daha önemli bir söz sahibi olacaklar. ‘Büyük ilaç' şirketleri her yıl elde ettikleri devasa kârları artırmaya devam edecek olsa da, araştırma ve ilaç üretimi için Brezilya ve Hindistan gibi ülkeler gelecek yıllarda daha önemli hâle gelecek.

İLK 100'DE HANGİ ÜLKENİN KAÇ ŞİRKETİ VAR?

ABD 36
Japonya 13
Hindistan 12
İsviçre 6
Çin 5
Almanya 5
İrlanda 4
İngiltere 3
Danimarka 3
Kanada 3
Güney Kore 3
Fransa 1
Avustralya 1
Hong Kong 1
Hollanda 1
İsrail 1
Finlandiya 1
İsveç 1

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
18.06.2026
14:28
HÜDA PAR`dan Bingöl-Adaklı Yolu İçin Acil Çağrı
HÜDA PAR'dan Bingöl-Adaklı Yolu İçin Acil Çağrı
HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Yunus Emiroğlu, Adaklı ziyaretinde ilçe merkezi ve köylerdeki sorunları gündeme taşıdı. Bingöl-Adaklı yolunun yıllardır çözüm beklediğini belirten Emiroğlu, yetkililere çağrıda bulunarak, 'Bu yol binlerce vatandaşın kullandığı hayati bir güzergâh. Yaşanan mağduriyet artık sona ermelidir' dedi.
18.06.2026
13:49
Bingöl`ün mayıs ayı konut satış verisi açıklandı
Bingöl'ün mayıs ayı konut satış verisi açıklandı
Türkiye genelinde konut satışları mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre gerilerken, Bingöl'de 175 konut satışı gerçekleşti. Veriler, bölgede en fazla konut satışının Elazığ'da yapıldığını ortaya koydu.
18.06.2026
13:31
Komşu illerden gelip Bingöl`de dileniyorlar! Zabıta yakalayıp cezayı kesti!
Komşu illerden gelip Bingöl'de dileniyorlar! Zabıta yakalayıp cezayı kesti!
Bingöl Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekiplerinin kent merkezinde gerçekleştirdiği denetimlerde 2'si çocuk 9 kişi dilencilik yaptığı gerekçesiyle yakalandı. Şahıslardan 7'sinin Bingöl dışından geldiği belirlenirken, toplam 8 bin 820 TL idari para cezası uygulandı.
18.06.2026
01:39
Efrayim Bebek İçin Bir Gecede 2 Milyon TL Bağış Toplandı
Efrayim Bebek İçin Bir Gecede 2 Milyon TL Bağış Toplandı
Bingöl'de SMA Tip-1 hastalığıyla mücadele eden Efrayim Gökalp'in tedavisine destek amacıyla düzenlenen bağış programında 2 milyon TL yardım toplandı. Sosyal medya platformu X üzerinden gerçekleştirilen canlı yayında hayırseverler destek için adeta seferber oldu.
18.06.2026
00:52
Acı haber yasa boğdu! 15 Yaşındaki genç hayatını kaybetti
Acı haber yasa boğdu! 15 Yaşındaki genç hayatını kaybetti
Adana'da serinlemek amacıyla girdiği sulama kanalında akıntıya kapılan 15 yaşındaki Harun Dalçek, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Hayatını kaybeden gencin Bingöl'ün Genç ilçesine bağlı Yayağansöğüt köyü nüfusuna kayıtlı olduğu öğrenildi.
18.06.2026
00:51
Genç Belediye Meclisi Olağanüstü Toplanıyor
Genç Belediye Meclisi Olağanüstü Toplanıyor
Genç Belediye Meclisi, İlçe Kaymakamı Muhammet Güzel'e Fahri Hemşehrilik Beratı verilmesi gündemiyle olağanüstü meclis toplantısı yapma kararı aldı. Teklifin kabul edilmesi halinde, Genç ilçesi tarihinde ilk kez bir kişiye Fahri Hemşehrilik Beratı verilmiş olacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın