KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Mayıs 2025 Pazartesi
°C

Ilaç ve kozmetiğin hammaddesine destek

Tıbbi ve aromatik bitkilerle boyamada kullanılan bitkilerin üretimlerinin artırılması, ürünlerin çeşitlendirilmesi, kalitenin iyileştirilmesi için 2014 yılında yapılan projeye Bingöl’de dahil edildi. Proje kapsamında kekik, kimyon, kişniş, karabuğday, safran, çörekotu, çemen, anason, fesleğen ve tıbbi adaçayı gibi bitkilerde iyi tarım yapan çiftçilere Bakanlık dekar başına 100 lira destekleme ödemesi yapacak.

Ilaç ve kozmetiğin hammaddesine destek
13 NİSAN 2015 PAZARTESİ 07:01
0
2442
0
AA aa

 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, tıbbi ve aromatik bitkileri 2015 yılında ilk defa destekleme kapsamına aldı. İlaç sanayi, gıda, kozmetik gibi birçok sektörde kullanılan tıbbi ve aromatik bitkilerin üretiminde artış sağlamayı hedefleyen Bakanlık, aynı zamanda ülkemize özgü çeşitleri dünyaya da satacak.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, tarımsal üretimin iç ve dış talebe uygun bir şekilde geliştirilmesi, doğal ve biyolojik kaynakların korunması yanında kırsal kalkınmanın sağlanması amacıyla ülkemizde tıbbi ve aromatik bitkiler ile boyamada kullanılan bitkilerin üretimlerinin artırılması, ürünlerin çeşitlendirilmesi, kalitenin iyileştirilmesi için 2014 yılında bir proje hazırladı. Antalya, Konya, Eskişehir, Tokat, Denizli ve Muğla illerinde uygulamaya başlanan projeye bu yıl Ağrı, Aydın, Balıkesir, Bartın, Bilecik, Bingöl, Çankırı, Diyarbakır, Elazığ, Hatay, Isparta, İzmir, Kahramanmaraş, Karabük, Kayseri, Kütahya, Malatya, Niğde ve Trabzon illeri de dahil edildi. Proje kapsamında kekik, kimyon, kişniş, karabuğday, safran, çörekotu, çemen, anason, fesleğen ve tıbbi adaçayı gibi bitkilerde iyi tarım yapan çiftçilere Bakanlık dekar başına 100 lira destekleme ödemesi yapacak. Böylece Bakanlık ilk defa destekleme kapsamına aldığı tıbbi ve aromatik bitkilerin üretiminde artış sağlayacak. Aynı zamanda bu projeyle İzmir'in kekiği, Karabük'ün safranı, Muğla ve Aydın'ın adaçayı, Hatay'ın defnesi, Isparta ve Burdur'un lavantası ilaç sanayi, gıda, kozmetik gibi birçok sektörde kullanılmak üzere dünyaya da ihraç edilebilecek.

BİTKİSEL ÇAYLARIMIZ DÜNYANIN İÇİNİ ISITACAK

Bitki çeşitliliği bakımından büyük zenginliğe sahip olan Türkiye'de yaklaşık bin çeşit tıbbi ve aromatik bitki olarak kullanılıyor. Bu çeşitlerden iç piyasada ticarete konu olan bitki sayısı ise 350 olup, bu bitkilerden yaklaşık 100 bitkinin ise ihracatı yapılıyor. Dünya pazarlarına etken madde miktarı ve kalitesi yüksek "standart" ürün satmak ve doğal bitki zenginliğimizi ekonomik değere dönüştürmek için harekete geçen Bakanlık, bu projeyle bugüne kadar genelde doğadan toplayarak karşılanan tıbbi ve aromatik bitkilerin profesyonel şekilde üretilmesini sağlayacak. Bu bitkilerden bitkisel çay ve drog (doğal maddelerden elde edilen ilaç hammaddesi) şeklinde kullanılan ürünlerle ilgili Bakanlığın getirdiği sözleşmeli üretim uygulanması kapsamında birçok üretici bitkisel çaylarda dünyanın önde gelen firmalarıyla anlaşma sağladı.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.05.2025
15:19
Bingöl`de 19 Mayıs coşkusu
Bingöl'de 19 Mayıs coşkusu
Bingöl'de, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı gerçekleştirilen törenle kutlandı. Sporcuların hünerlerini coşkuyla sergilediği ve özel öğrencilerin halaylar çektiği kutlamalarda muharip uçakların geçişi ise heyecanı doruğa çıkardı.
19.05.2025
13:59
Arıların yarım kilo bal üretmek için gezdikleri çiçek sayısı inanılmaz
Arıların yarım kilo bal üretmek için gezdikleri çiçek sayısı inanılmaz
Nektar kesesi, başlarının yanında iki bitişik gözü ve başlarının üstünde üç tekil gözü bulunan bal arıları, 170 koku alıcısı sayesinde çiçeklerden bal üretiyor ve kendine has kokuları olan kolonilerini bulabiliyor. Yarım kilo bal için milyonlarca çiçek dolaşan arıların çıkardığı 'vız' sesinin nasıl oluştuğu ise şaşırtıcı!
19.05.2025
13:26
BİNHAD Türkiye finalinde…
BİNHAD Türkiye finalinde…
Bingöl Halk Oyunları Araştırma Spor Kulübü, THOF Kulüpler Arası Gurup Yarışmasında birincisi oldu. Ekip, Türkiye finalinde Bingöl'ü temsil edecek.
19.05.2025
13:04
Terör mağdurlarına yeni düzenleme! 9.619 TL maaş alabilecekler
Terör mağdurlarına yeni düzenleme! 9.619 TL maaş alabilecekler
SGK, terör mağdurlarına aylık bağlanmasında yaşanan sorunları çözmek amacıyla İçişleri Bakanlığı'na yazı gönderdi. Başvurular doğrudan dilekçe ile SGK'ya yapılabilecek ve terör mağdurları 9.619 TL'ye varan maaş alabilecek.
17.05.2025
01:00
Nüfusu 5 binin üzerinde olan yerler belediye kurabilecek
Nüfusu 5 binin üzerinde olan yerler belediye kurabilecek
AK Parti tarafından nüfusu beş bin ve üzerinde olan yerleşim yerinde belediye kurabilmesi, nüfusu iki binin altına düşen belediyelerin ise köye dönüştürülmesini sağlayan kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sunuldu.
17.05.2025
00:44
Ameliyattan çıkan narkozlu gencin ilk sorusu gülümsetti
Ameliyattan çıkan narkozlu gencin ilk sorusu gülümsetti
Bingöl'de ameliyattan çıkan genç, BAL Ligi finaline çıkan Genç Muratspor'un şampiyon olup olmadığını sordu, ortaya çıkan renkli görüntüler yakınları tarafından anbean kayda alındı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın