KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Mayıs 2024 Cuma
°C

'İlimizin Risk Haritası Çıkarılmalı'

İnşaat Mühendisleri Odası Bingöl İl Temsilcisi Ayetullah Keskin: 'Son bir haftada yaşadığımız depremler bize büyük bir depreme ne kadar hazırlıklı olup olmadığımızı sorgulatmalı. Bugün ilimiz için ivedilikle yapmamız gereken risk analizi haritasını çıkarmak.'

`İlimizin Risk Haritası Çıkarılmalı`
01 KASIM 2020 PAZAR 20:29
11
1801
3
AA aa

Bingöl'de bir hafta içerinde 2 farkı deprem meydana geldi. “Son 1 haftada ilimizde yaşadığımız 4.1 ve 4.0 şiddetindeki depremler bize büyük bir depreme ne kadar hazırlıklı olup olmadığımızı sorgulatmalı” diyen İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bingöl İl Temsilcisi Ayetullah Keskin, risk haritasının çıkarılması gerektiğini belirtti.

Keskin; “İlimiz, 1 Mayıs 2003 depreminden sonra günümüze kadar yapılarda iyileşmeye giderek bugünkü konumuna gelmiştir. 2007 deprem yönetmeliği ve 2011 yılında yapı denetimlerin ilimizde faaliyet göstermeye başlamasıyla daha güvenilir ve sağlam yapılar inşa edilmiştir. Özellikle 2020 yılı itibariyle çok katlı yapıların olduğu mahallelerimizde Belediyemizin de desteğiyle yenilenmesinin önü açılmıştır. Karşıyaka Mahallesi emsal artırımını örnek gösterebiliriz. Bugün ilimiz için ivedilikle yapmamız gereken risk analizi haritasını çıkarmak ve deprem olmadan önce önlemlerimizi almaktır. Yarın çok geç olmadan, canlar yanmadan geleceğimizi sağlam temeller üzerine oturtalım.” İfadelerini kullandı.

İMO Temsilcisi Keskin açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Deprem ilimizin ve Türkiye'nin de üzerinde bulunduğu fay hatlarının evrenin varlığından günümüze kadar devam eden tektonik hareketlerin sonuncunda meydana gelen dalgalanmaların frekansı türü ve büyüklüğüne göre oluşan doğal olaydır. Doğal olaylar dine, dile, ırka göre olmadığı gibi toplumsal ahlaksızlıklara, hırsızlıklara, yolsuzluklara, yalana, harama helale bakan olaylar da değildir. Zira öyle olsa  (insanların yaptıklarından dolayı) çocuk istismarlarının ve savaşlarda ölen çocukların hatırına kıyametin kopması gerekirdi. Bir ezbermiş gibi dile getirilen ve sloganlaşan ‘Deprem Öldürmez Yapı Öldürür' gerçeğini her depremde tekrar tekrar görüyoruz. Depremlerde yıkılan yapıların belirgin özelliklerine baktığımızda zeminin kötü olması, betonun kalitesiz olması, demir imalatlarının standartlara ve yönetmeliklere uygun olmamasıdır.”

Açıklamasında, deprem hazırlık aşamalarına da yer veren Keskin; “Son 1 haftada ilimizde yaşadığımız 4.1 ve 4.0 şiddetindeki depremler bize büyük bir depreme ne kadar hazırlıklı olup olmadığımızı sorgulatmalı. Depreme hazırlık aşamalarını bu şekilde sayabiliriz” dedi.

Keskin, deprem hazırlık aşamalarını şu şekilde sıraladı:

“BİREYSEL BİLİNÇ: Deprem esnasında nasıl davranmamız gerektiğini bilmek.

YAŞAM ALANLARIMIZ: Ev ve iş yerlerimizde deprem esnasında düşüp yaralanmalara ve kaçış yollarının kapanmasına neden olabilecek nesnelerin sabitlenmesi, ona göre düzenlenmesini yapmak.

BİNAMIZIN DURUMU: Yaşadığımız binanın ne zaman yapıldığını, hangi standartlarda yapıldığını, yapı denetim firmalarının denetiminde yapılıp yapılmadığı sorgulayıp öğrenmek gerekiyor varsa endişelerimiz çevre şehircilik veya özel yapı denetim firmalardan riskli analiz yaptırmak.

ŞEHRİMİZİN DURUMU: Bingöl Belediyesi, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ve İMO olarak biz mühendislerin Afet koordinasyon Müdürlüğü çatısı altında riskli yapıları belirlemek risk analizlerini yapmak ve belirlenen riskli yapıların bir an önce yıktırılıp yeni yapıların inşasına öncülük etmek. Aynı zamanda acil durum toplanma alanlarının genişletip tüm nüfusa hitap edecek bir duruma getirmek.”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_64007)
03 Kasım 2020 Salı 08:24
Bence yüzde 75 yazılmalı risk lı durumu yeni binalar yapıldı okadar neden derseniz sebebi Bingöl belediyesi bir inşaata aylık 30 ton su sevirse işçi bile abdest alamaz o suyla bırakın inşaatı sulamayı yapıdenetimler istediği kadar beton başında beklesin beklemeseler daha iyi olur hiç yoktan mutahit baştan betona su katar betonun su ihtiyacını kendince gidermiş olur :-):-)
Misafir Kullanıcı (@Misafir_63990)
02 Kasım 2020 Pazartesi 11:32
Ne risk haritası bu şehrin acilen eski yapılar yıkılmalı erzincan gibi bahçe nizamlı yapılar yapılmalı hâlen masa başında ahkâm kesiyor sunuz hangi yapıyı denetlediniz ovada yapılar yapılırken neredeydiniz deprem olduğu zaman hemen beyanat veriyorsunuz
Misafir Kullanıcı (@Misafir_63987)
02 Kasım 2020 Pazartesi 09:48
Herkes aynı şeyleri söylüyor her şey lafta kalıyor.
17.05.2024
10:24
Bingöl`de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl'de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl Valiliği, gösteri, yürüyüş, basın açıklaması gibi etkinliklerin 4 gün süreyle yasaklandığını açıkladı.
17.05.2024
09:59
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete`de
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete'de
Kamuda tasarruf tedbirleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. İşte tüm detaylarıyla tasarruf tedbirleri ve kamudaki kemer sıkma politikaları…
17.05.2024
09:35
Bakan Tekin, mülakatların detaylarını açıkladı
Bakan Tekin, mülakatların detaylarını açıkladı
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, atamalarda yapılacak olan mülakatların nasıl yapılacağını katıldığı bir televizyon programında açıkladı.
16.05.2024
15:45
`Kural dışı` hac ziyaretlerine artık para cezası uygulanacak
'Kural dışı' hac ziyaretlerine artık para cezası uygulanacak
Suudi Arabistan, hac sürecinde, 'hac vizesi' almayanlara para cezası uygulama kararı aldı. Vizesiz, 'kural dışı' hac ibadetini yapmaya çalışanlara 10 bin riyal yani 85 bin Türk lirası para cezası kesilecek.
16.05.2024
15:08
Bingöl Umut Kervanı`ndan Kurban Bayramı hazırlığı
Bingöl Umut Kervanı'ndan Kurban Bayramı hazırlığı
2024 yılı Kurban organizasyonunu başlatan Bingöl Umut Kervanı Derneği, 'Kurbanınız Umut Olsun' çağrısıyla kurban vekâlet ve bağışlarını kabul etmeye başladı. Bu yıl için belirlenen kurban bedeli de açıklandı.
16.05.2024
14:13
Tarımsal uygulama merkezinde hayvansal ürünler elde edilecek
Tarımsal uygulama merkezinde hayvansal ürünler elde edilecek
Bingöl Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezinde hayvansal ürünlerin elde edilmesi için ilk adım atıldı. Büyükbaş hayvanların getirildiği merkezde, hem süt ve süt ürünlerinin üretimi yapılacak hem de akademisyenler ile öğrenciler için uygulama alanı olacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın