KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
28 Aralık 2025 Pazar
°C

Ilişkilerimiz hiçbir zaman eskisi gibi olmaz

Büyükanıt Paşa, ABD Genelkurmay Başkanı Pace'i bizzat arayarak 'Ermeni tasarısı' ile ilgili rahatsızlığını iletti

Ilişkilerimiz hiçbir zaman eskisi gibi olmaz
14 EKİM 2007 PAZAR 12:23
0
955
0
AA aa
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Milliyet'e bir açıklama yaparak, ABD Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nun "Ermeni soykırımı" tasarısını kabul etmesi olasılığıyla ilgili olarak, "Bu durumda ABD ile askeri ilişkilerimiz hiçbir zaman eskisi gibi olmaz" dedi.

Orgeneral Büyükanıt, bu yöndeki görüşlerini, gönderdiği bir mektupla ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Peter Pace'e de ilettiğini, ayrıca kendisini telefonla arayarak da aktardığını söyledi.

Genelkurmay Başkanı, Milliyet'in ABD Kongresi'nin gündeminde bulunan "Ermeni soykırımı" tasarısıyla ilgili olarak yönelttiği soruya şu yanıtı verdi:
"Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin kabul ettiği karar, hazin ve üzüntü verici bir karardır. Ben Genelkurmay Başkanı'yım, güvenlik sorunlarıyla ilgilenirim, siyasetçi değilim... Bu bağlamda ABD, ayağına kurşun sıktı.

Bunu Türk kamuoyuna anlatamayız

Şunu söyleyebilirim: Komiteden geçen bu karar Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nda da kabul edilirse, ABD ile askeri ilişkilerimiz hiçbir zaman eskisi gibi olamaz. Bunu Türk kamuoyuna anlatamayız.
Duyduğum bu endişeleri ABD Genelkurmay Baskanı'na oylama öncesi gönderdiğim mektupta ve daha sonra telefon görüşmemizde açıkça ifade ettim.


Parlamentolar, tarihi yargılamaya başlarsa...

Parlamentolar tarihi yargılamaya baslarsa çok değişik sonuçlar ortaya çıkabilir. ABD, şüphesiz önemli bir müttefikimiz. Ancak müttefik bir ülke böyle davranamaz.
ABD yetkilileri tarafından yapılan, "Bu konu Osmanlı imparatorluğu ile ilgilidir" gibi açıklamalar, inandırıcılıktan çok uzaktadır. Umarım yapılan bu hatadan dönülür.
Türkiye Cumhuriyeti güçlü bir devlettir. Bu tür tasallutları göğüsleme gücüne de sahiptir. Bunu her kesimin bilmesi gerekir. Bu konuda ABD Yönetimi'nin olumlu girişimlerinin sonuç vermemesi de üzülünecek bir konudur."


Pentagon karşı çıkmıştı

Bilindiği gibi, ABD Savunma Bakanlığı da Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi toplantısı öncesinde komite üyeleri nezdinde yoğun bir kampanya yürüterek, tasarının kabulünün iki ülke arasındaki askeri ilişkileri olumsuz yönde etkileyeceği uyarısında bulunmuştu.
Bu çerçevede ABD'nin Irak'taki birliklerinin komutanı General David Petreus'un da bazı Kongre üyelerini bizzat aradığı basına yansımıştı.

Milliyet

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
26.12.2025
20:46
Bingöl Basın Konseyi`nden TSO`ya iade-i ziyaret
Bingöl Basın Konseyi'nden TSO'ya iade-i ziyaret
Kent ekonomisinin sürdürülebilirliği, yatırım ortamı ve basın–kurum iş birliğinin irdelendiği ziyarette, Bingöl'ün ekonomik gelişimi ve basınla kurulacak stratejik iş birlikleri masaya yatırıldı.
26.12.2025
20:30
Gripte Antibiyotik Uyarısı!
Gripte Antibiyotik Uyarısı!
'Yüzde 90'ı virüs kaynaklı' diyen Uzm. Dr. Hasan Elmas, gribal enfeksiyonlarda gereksiz antibiyotik kullanımının fayda sağlamadığını, aksine direnç ve hastane yatış riskini artırdığını vurguladı.
26.12.2025
15:38
12Bingölspor`a Disiplin Değil, Masa Başı Kıyımı
12Bingölspor'a Disiplin Değil, Masa Başı Kıyımı
Seyircisiz maç, başkana 150 gün hak mahrumiyeti ve para cezaları sonrası 12Bingölspor isyan etti. PFDK'nın kararları, 12Bingölspor cephesinde 'adil rekabet değil, masa başı cezalandırma' olarak yorumlandı. Kulüp, savunma hakkı yok sayılarak ağır ve orantısız cezalar verildiğini vurguladı.
26.12.2025
15:03
Üniversitelerde üç ay yaz tatili kalkıyor
Üniversitelerde üç ay yaz tatili kalkıyor
YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, lisans eğitimi için planlanan uygulama hakkında açıklamalarda bulundu. Üniversite eğitiminin 3 yıla indirilmesini öngören uygulamada ders ve krediler korunurken, üçüncü dönem için yaz tatilinin kısaltılması planlanıyor. Alınan kararlar üniversiteler eylülde başlayıp temmuzda kapanacak.
26.12.2025
14:54
`Çifte zam` geliyor! 30 gün içinde ödenmeyen yandı
'Çifte zam' geliyor! 30 gün içinde ödenmeyen yandı
Prim borçlanmasını 2026'ya bırakanlar için fatura oldukça ağır olacak. Asgari ücrete gelen yüzde 27'lik aynı zamanda SGK'ya bağlı kalemleri de etkiliyor. Prim borçlanmasına gelen zam ile beraber prime esas günlük kazanç üzerinden uygulanan oran yüzde 32'den yüzde 45'e çıkarıldı.
26.12.2025
14:46
Bingöl`de Jandarmadan Suç ve Kaçakçılığa Geçit Yok
Bingöl'de Jandarmadan Suç ve Kaçakçılığa Geçit Yok
Bir haftada 29 olaya müdahale eden jandarma ekipleri, uyuşturucu, silah ve kaçak ürünler ele geçirdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın