KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
15 Ağustos 2026 Cumartesi
°C

Ilk teleskop uzmanları yetiştirilecek

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) Müdürü Prof. Dr. Zeki Eker, Teleskop İnsan Gücü Yetiştirme Projesi çerçevesinde seçilecek 8 mühendis ve 2 teknisyenin Türkiye'nin ilk teleskop uzmanları olacağını söyledi.

Ilk teleskop uzmanları yetiştirilecek
10 MART 2010 ÇARŞAMBA 17:07
0
1569
0
AA aa

Prof. Dr. Zeki Eker, İl Koordinasyon Kurulunda yaptığı açıklamada, Devlet Planlama Teşkilatı desteğiyle hazırlanan Teleskop İnsan Gücü Yetiştirme Projesi ile teleskop yapımı ve bakımı gibi teknik konularda görev yapacak uzmanların yetiştirilmesinin hedeflendiğini belirtti.

Bugüne kadar Türkiye'de teleskopları usulüne göre kontrol edebilecek uzman bulunmadığına dikkati çeken Prof. Dr. Eker, bu tür işlemlerde Türkiye'nin hep dışa bağımlı olduğunu ifade etti. Yurt dışından teleskop alımında da cihazın usulüne uygun olup olmadığını kontrol edecek uzman sıkıntısı yaşadıklarına değinen Eker, ''Arıza durumunda kendi elemanlarımız mümkün olduğunca müdahale etmeye çalışıyorlar ama genelde yetersiz kalıyorlar. Çünkü bunlar teknolojik aletler. Bu konu uzmanlık gerektiriyor. Makine mühendisleri, optik uzmanları, yazılım uzmanları, elektrik, elektronik uzmanlarının çalışması gerekiyor'' diye konuştu.

Prof. Dr. Zeki Eker, proje çerçevesinde 8 mühendis ve 2 teknisyen seçileceğini ve bu kişilerin alacakları eğitimin ardından TUG'da görev yapacağını anlattı. Bu uzmanların gelecekte teleskop planlamasında, Türkiye'de teleskop üretiminde ve uydu inşasında çalışabileceklerini vurgulayan Eker, ''Bu kişiler anahtar personel olacak. Bunlar, bu projenin ilk adamları olacaklar'' dedi.

TUG Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Uğur Camcı da, projenin hayalden gerçeğe dönüşmesini görmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Proje çerçevesinde duyurunun önümüzdeki günlerde TUG'un internet sitesinden yapılacağını belirten Prof. Dr. Camcı, şöyle konuştu:

''Seçilecek iki elektrik elektronik mühendisi, teleskop elektroniği üzerine çalışacak. İkisi makine mühendisi olacak ve teleskop inşası, imalatı üzerine çalışacak. İkisi yazılımcı olacak. Bunlar teleskopların yazılımlarını kontrol edecek. İki de optik uzmanı olacak. Toplam 8 mühendis. Bu kişiler, Türkiye tarihinin ilk teleskop uzmanı mühendisleri olacaklar. Proje çerçevesinde yabancı dil bilen, genç, dinamik, meraklı insanları seçeceğiz. 35 yaş üstünü düşünmüyoruz. Seçilecek 8 mühendis ve 2 teknisyen teleskopların mekaniği, elektroniği ve yazılımını tanımak üzere eğitilecekler.''

Uğur Camcı, bu çalışmada Avrupa'daki 14 gözlemevinin bağlı bulunduğu European Southern Observatory (ESO) ile ortaklaşa çalıştıklarını da söyledi. ESO ile ön anlaşmanın imzalandığını kaydeden Camcı, ''ESO'nun Şili'deki Paranal Dağı'nda bir gözlemevi var. 6 mühendis ve 2 teknikeri buraya göndereceğiz. Yazılımcılar da ESO'nun Münih'teki merkezinde eğitim alacak. Eğitimin süresi üç ay ile bir yıl arasında değişecek'' dedi.

-RADYO TELESKOP İÇİN EN UYGUN YER KONYA-

Prof. Dr. Zeki Eker, Türkiye'de radyo teleskop kurulabilmesi için yapılan yer çalışmalarının da sonuçlandığını bildirdi. Türkiye'de radyo teleskop kurmak için en uygun yerin Konya Karaman olduğunun belirlendiğini anlatan Eker, ''Konya, radyo teleskop için Türkiye'nin en uygun yeri olarak karşımıza çıktı. Değerlendirmede radyo kirlenmesine ve frekanslara bakıldı. Radyo sinyallerinin en az olduğu yerin seçilmesi hedeflendi'' diye konuştu.

Burada bir tesis kurma işinin henüz planlanmadığına dikkati çeken Eker, şu anda sadece radyo teleskop kurulabilmesi için en uygun yeri tespit etmeye yönelik çalışmaların tamamlandığını, bundan sonraki çalışmaların ise Kayseri'deki Erciyes Üniversitesi tarafından yürütüleceğini sözlerine ekledi.

AA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
14.08.2026
02:27
Yeni hastaneye 617 metrelik altyapı
Yeni hastaneye 617 metrelik altyapı
Bingöl Belediyesi, 500 yataklı yeni devlet hastanesinin kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarını tamamladı. Hastane yerleşkesine toplam 617 metrelik altyapı hattı döşendi.
14.08.2026
02:26
Bingöl`de yerel basına İŞKUR`dan 9 aya kadar istihdam desteği
Bingöl'de yerel basına İŞKUR'dan 9 aya kadar istihdam desteği
Bingöl'de basın sektörüne İŞKUR'dan 9 aya kadar destek sağlanırken, program sonrasında en az 9 ay da istihdam şartı getirildi.
14.08.2026
02:25
Kadim Aşiretler Federasyonu`ndan çerçeve yasasına destek açıklaması
Kadim Aşiretler Federasyonu'ndan çerçeve yasasına destek açıklaması
Kadim Aşiretler Federasyonu Bingöl İl Temsilcisi Erkan İŞERİ 'Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Teklifi'ni olumlu, stratejik ve hayırlı bir adım olarak gördüklerini açıkladılar.
13.08.2026
10:43
Bingöl`de nesli tehlike altındaki su samurları görüntülendi
Bingöl'de nesli tehlike altındaki su samurları görüntülendi
Göynük Çayı'nda görülen iki su samuru, dron kamerasına yansıdı. IUCN'nin 'nesli tükenme tehlikesine yakın' kategorisinde yer alan türün görüntülenmesi, bölgedeki doğal yaşam açısından dikkat çekici bir gelişme olarak değerlendirildi.
13.08.2026
10:17
Motorinde ÖTV sıfırlandı: Akaryakıtta indirim beklentisi
Motorinde ÖTV sıfırlandı: Akaryakıtta indirim beklentisi
Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile motorinden alınan ÖTV ağustos ayının kalan dönemi için sıfırlandı. Düzenlemenin pompaya yansıması halinde litre fiyatında yaklaşık 9,25-9,30 lira arasında indirim oluşabileceği belirtiliyor. Sonraki aylarda ise yıl sonuna kadar her ay 3'er lira artırılarak belirlenecek.
13.08.2026
10:01
Yedisu hattı için dikkat çeken araştırma: Fayın altında iki magma sistemi
Yedisu hattı için dikkat çeken araştırma: Fayın altında iki magma sistemi
Uluslararası bilim insanlarının yürüttüğü araştırmada, Erzincan Havzası ile Bingöl'ün Yedisu ilçesini kapsayan Karlıova Üçlü Eklem bölgesinin altında iki ayrı sığ magma rezervuarı tespit edildi. Çalışma, deprem ve volkanik risklere ilişkin önemli veriler ortaya koydu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın