KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
03 Şubat 2026 Salı
°C

Ilk teleskop uzmanları yetiştirilecek

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) Müdürü Prof. Dr. Zeki Eker, Teleskop İnsan Gücü Yetiştirme Projesi çerçevesinde seçilecek 8 mühendis ve 2 teknisyenin Türkiye'nin ilk teleskop uzmanları olacağını söyledi.

Ilk teleskop uzmanları yetiştirilecek
10 MART 2010 ÇARŞAMBA 17:07
0
1478
0
AA aa

Prof. Dr. Zeki Eker, İl Koordinasyon Kurulunda yaptığı açıklamada, Devlet Planlama Teşkilatı desteğiyle hazırlanan Teleskop İnsan Gücü Yetiştirme Projesi ile teleskop yapımı ve bakımı gibi teknik konularda görev yapacak uzmanların yetiştirilmesinin hedeflendiğini belirtti.

Bugüne kadar Türkiye'de teleskopları usulüne göre kontrol edebilecek uzman bulunmadığına dikkati çeken Prof. Dr. Eker, bu tür işlemlerde Türkiye'nin hep dışa bağımlı olduğunu ifade etti. Yurt dışından teleskop alımında da cihazın usulüne uygun olup olmadığını kontrol edecek uzman sıkıntısı yaşadıklarına değinen Eker, ''Arıza durumunda kendi elemanlarımız mümkün olduğunca müdahale etmeye çalışıyorlar ama genelde yetersiz kalıyorlar. Çünkü bunlar teknolojik aletler. Bu konu uzmanlık gerektiriyor. Makine mühendisleri, optik uzmanları, yazılım uzmanları, elektrik, elektronik uzmanlarının çalışması gerekiyor'' diye konuştu.

Prof. Dr. Zeki Eker, proje çerçevesinde 8 mühendis ve 2 teknisyen seçileceğini ve bu kişilerin alacakları eğitimin ardından TUG'da görev yapacağını anlattı. Bu uzmanların gelecekte teleskop planlamasında, Türkiye'de teleskop üretiminde ve uydu inşasında çalışabileceklerini vurgulayan Eker, ''Bu kişiler anahtar personel olacak. Bunlar, bu projenin ilk adamları olacaklar'' dedi.

TUG Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Uğur Camcı da, projenin hayalden gerçeğe dönüşmesini görmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Proje çerçevesinde duyurunun önümüzdeki günlerde TUG'un internet sitesinden yapılacağını belirten Prof. Dr. Camcı, şöyle konuştu:

''Seçilecek iki elektrik elektronik mühendisi, teleskop elektroniği üzerine çalışacak. İkisi makine mühendisi olacak ve teleskop inşası, imalatı üzerine çalışacak. İkisi yazılımcı olacak. Bunlar teleskopların yazılımlarını kontrol edecek. İki de optik uzmanı olacak. Toplam 8 mühendis. Bu kişiler, Türkiye tarihinin ilk teleskop uzmanı mühendisleri olacaklar. Proje çerçevesinde yabancı dil bilen, genç, dinamik, meraklı insanları seçeceğiz. 35 yaş üstünü düşünmüyoruz. Seçilecek 8 mühendis ve 2 teknisyen teleskopların mekaniği, elektroniği ve yazılımını tanımak üzere eğitilecekler.''

Uğur Camcı, bu çalışmada Avrupa'daki 14 gözlemevinin bağlı bulunduğu European Southern Observatory (ESO) ile ortaklaşa çalıştıklarını da söyledi. ESO ile ön anlaşmanın imzalandığını kaydeden Camcı, ''ESO'nun Şili'deki Paranal Dağı'nda bir gözlemevi var. 6 mühendis ve 2 teknikeri buraya göndereceğiz. Yazılımcılar da ESO'nun Münih'teki merkezinde eğitim alacak. Eğitimin süresi üç ay ile bir yıl arasında değişecek'' dedi.

-RADYO TELESKOP İÇİN EN UYGUN YER KONYA-

Prof. Dr. Zeki Eker, Türkiye'de radyo teleskop kurulabilmesi için yapılan yer çalışmalarının da sonuçlandığını bildirdi. Türkiye'de radyo teleskop kurmak için en uygun yerin Konya Karaman olduğunun belirlendiğini anlatan Eker, ''Konya, radyo teleskop için Türkiye'nin en uygun yeri olarak karşımıza çıktı. Değerlendirmede radyo kirlenmesine ve frekanslara bakıldı. Radyo sinyallerinin en az olduğu yerin seçilmesi hedeflendi'' diye konuştu.

Burada bir tesis kurma işinin henüz planlanmadığına dikkati çeken Eker, şu anda sadece radyo teleskop kurulabilmesi için en uygun yeri tespit etmeye yönelik çalışmaların tamamlandığını, bundan sonraki çalışmaların ise Kayseri'deki Erciyes Üniversitesi tarafından yürütüleceğini sözlerine ekledi.

AA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
02.02.2026
17:39
Sigara fiyatları bir kez daha değişiyor!
Sigara fiyatları bir kez daha değişiyor!
Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, sigaraya bir zam daha geleceğini duyurdu.
02.02.2026
16:58
ÖNDER`den Türkiye Genelinde Kan Bağışı Seferberliği
ÖNDER'den Türkiye Genelinde Kan Bağışı Seferberliği
ÖNDER İmam Hatipliler Derneği, Türk Kızılay iş birliğiyle 'İyilik Kanımızda Var' sloganıyla Türkiye genelinde kan bağışı kampanyası başlatırken, Bingöl'deki bağış etkinliğinin 03–04 Şubat 2026 tarihlerinde Rabia Hatun Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi bahçesinde yapılacağını duyurdu.
02.02.2026
15:08
Bingöl Belediyesi`nden
Bingöl Belediyesi'nden 'Karla Mücadele' Açıklaması
Bingöl Belediyesi, DEM Parti Belediye Meclis Gurubunun, 'Belediyenin karla mücadelede yetersiz kaldığı' iddialarına yanıt verdi. Çalışmaların kesintisiz sürdürüldüğünü ve tüm imkânların sahaya yansıtıldığının vurgulandığı açıklamada 'çatı ve saçakların bina sorumluluğunda olduğu' vurgulanırken, yapılan eleştirilerin çözüm üretmediği ve sahadaki emeği yok saydığı ifade edildi.
02.02.2026
14:43
Emeklilikte ikinci maaş fırsatı detaylar belli oldu! 1999, 2008 sigortalı olanlar...
Emeklilikte ikinci maaş fırsatı detaylar belli oldu! 1999, 2008 sigortalı olanlar...
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) için geri sayım devam ediyor. Sistemin 2026 yılında hayata geçirilmesi bekleniyor. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, çalışanlara maaş kesintileriyle ek emeklilik geliri oluşturuyor. İşte tüm detaylar...
02.02.2026
14:42
Prof. Dr. Aydemir: Modern Hayat Kulluğu Unutturuyor
Prof. Dr. Aydemir: Modern Hayat Kulluğu Unutturuyor
Özgür-Der Bingöl Şubesi'nin düzenlediği konferansta konuşan Prof. Dr. Halis Aydemir, modern dünyanın insanı hız, haz ve sürekli meşguliyetle kuşatarak kulluk bilincinden uzaklaştırdığını söyledi.
02.02.2026
01:51
Meteorolojiden Bingöl için kuvvetli yağış uyarısı
Meteorolojiden Bingöl için kuvvetli yağış uyarısı
Bingöl için kuvvetli yağış uyarısı yapan Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü, çığ ve yağış nedeniyle oluşması muhtemel su baskını ve sel riskine karşı dikkatli olunmasını istedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın