KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
23 Mayıs 2025 Cuma
°C

Imece usulü tutmaç hazırlıyorlar

Bingöl'ün Kiğı ilçesine bağlı Açıkgüney Köyü’nde bir araya gelen kadınlar, kış için tutmaç yapıyor.

Imece usulü tutmaç hazırlıyorlar
30 EYLÜL 2014 SALI 21:41
0
2616
0
AA aa

 Kiğı ilçesine bağlı Açıkgüney Köyü Yoncalı mezrasında bir araya gelen kadınlar, kışlık yiyeceklerini el birliğiyle yapıyor. Doğal ürünlerle kışlık yiyeceklerini hazırladıklarını belirten köylü kadınlar, böylelikle organik ve katkısız ürünleri tükettiklerini ifade ettiler.

Kışlık yiyeceklerin başında gelen tutmaçtan, çok lezzetli çorba ve yemeklerin yapıldığını belirten kadınlar, tutmaç açma işlemi ile diğer birçok işlerini de imece usulü yapıyor.

Meşhur kışlık yiyeceklerinin başında tutmacın geldiğini belirten ev hanımı Aysel Yağışan, tarifini ise şöyle verdi: “Tutmacın yapıldığı hamuruna buğdaydan oruk katkı maddesi katılıyor ki, güzel ve sertlik versin. Hamuru uzun süre ve güzel bir şekilde yoğuruyoruz. Tutmaç hamuru diğer hamurlara benzemez. İyi bir şekilde yoğrulması gerekiyor. Daha sonra hamurumuzu yumak şeklinde yapıyoruz. Düzgün bir şekilde dizip açmaya başlıyoruz. Yufka haline gelen hamuru güneşin önünde kuruması için seriyoruz. Kuruyan yufkalarımızı 10-15 tane üst üste koyup kesiyoruz.”

Hemen hemen herkesin kış ayları için hazırlık yaptığını belirten Yağışan: “Kadınlar olarak bir araya geldik, hep beraber tutmaç yapıyoruz. Böyle daha çabuk ve daha kolay oluyor. Yaptığımız tutmaçtan çok çeşit çorbalar ve yemekler yapılıyor. Yapılan yemekler de çok lezzetli oluyor” dedi.

Kadınların beraber yapıp hazırladıkları tutmaç yufkasını kesim işlemini yapan Mehmet Deniz: “Kadınlar tutmaç yufkasını açıyor. Ben de kesim işlemini yapıyorum. Kadınlara yardım ediyorum. Aynı zaman börekçiyim. Onun için kesim işini iyi beceriyorum. Yaz boyunca köylerde, doğal ortamda doğal kışlık yiyeceklerimizi yapıyoruz” şeklinde konuştu.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
22.05.2025
20:24
Bingöllü aile kaza yaptı: 1 ölü, 3 yaralı
Bingöllü aile kaza yaptı: 1 ölü, 3 yaralı
Siirt'e gitmek üzere ticari taksiyle yola çıkan Bingöllü aile, Diyarbakır'ın Silvan ilçesi yakınlarında kaza yaptı. Başka bir aracın çarpması sonucu meydana gelen kazada anne hayatını kaybederken, baba, çocuk ve taksi şoförü yaralandı.
22.05.2025
16:44
Bingöl`de üreticilere 442 bin sebze fidesi dağıtıldı
Bingöl'de üreticilere 442 bin sebze fidesi dağıtıldı
Bingöl'de Sebze Üretiminin Geliştirmesi Projesi çerçevesinde üreticilere 442 bin sebze fidesi dağıtıldı. Coğrafi işaretli Guldar domatesinin yetiştirildiği köylerdeki çiftçilere de 50 bin adet Guldar domatesi fidesi verildi.
22.05.2025
16:30
'Bizim elimizdeki alınırken başkalarına fazlaca veriliyor!'
1971 depremi sonrası 1986'da Kiğı Çiçektepe'de yapılan deprem konutlarının 2015 depreminde ağır hasar gördüğünü ve 2024 Kasım'da yıktırıldığını aktaran Özaltun: 'Hak sahipliğimiz herhangi bir bilgi verilmeden iptal edilmiş. Biz oturacak ev bulamazken başka ailelere birden fazla konut veriliyor ve onlar da götürüp kiraya veriyor! Bu nasıl bir adalet? Kim koruyacak hakkımızı?'
22.05.2025
14:56
Bingöl`de ilkokul öğrencilerine `Deprem Gerçeği` Söyleşisi
Bingöl'de ilkokul öğrencilerine 'Deprem Gerçeği' Söyleşisi
Bingöl'de Ankara Büyükşehir Belediyesi İlkokulu öğrencilerine yönelik 'Bingöl'ün deprem gerçeği' konulu söyleşi gerçekleştirildi.
22.05.2025
14:32
Bingöl`deki şelale hayranlık uyandırıyor!
Bingöl'deki şelale hayranlık uyandırıyor!
Bingöl'ün Solhan ilçesinde kayayı oyarak süzülen doğa harikası şelalenin görüntüleri sosyal medyada büyük ilgi gördü!
21.05.2025
19:28
Bingöl`de lezzet dolu bir program
Bingöl'de lezzet dolu bir program
Bingöl'ün yöresel yemek ve tatlıları, Türk Mutfağı Haftası kapsamında sergilenip ikram edildi. Bingöl mutfağının doğal, ekonomik ve atıksız örnekleriyle haftaya katkı sunduklarını belirten Vali Usta, emeği geçenleri tebrik eti.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın