İSTANBUL - Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) ‘elektriğe zam gerekli' mesajı geldi. CNBC-e'nin sorularını yanıtlayan IMF Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky, elektrik fiyatlarıyla ilgili kısa vadede mali hedeflere ulaşma konusunda engelleyici durum olmadığını belirterek, “Elektrik piyasasında etkinliğin artırılması için özelleştirme gerekli. Bunun için de gerçekçi bir tarife ayarlaması gerekiyor. Önemli yapısal hedeflere ulaşabilmek için orta vadede bir ayarlamanın yapılması gerekecek” dedi. John Lipsky, hükümetin seçim yılında hedeflere ulaşma kararlılığının önemli olduğunu belirterek, ekonominin son birkaç yılda gösterdiği başarının disiplinli mali politikaların sonucu olduğunu söyledi.
‘KİMİN İKTİDARA GELECEĞİ ÖNEMLİ DEĞİL'
Ekonomik başarının devamı için kimin iktidara geleceğinin fark etmeyeceğini kaydeden Lipsky, gelecekte IMF ilişkilerinin nasıl devam edeceğine Türk yetkililerin karar vereceğini ifade etti.
‘TÜRKİYE İÇİN TARİHİ FIRSAT ANI'
IMF Birinci Başkan Yardımcısı Lipsky, hükümetin mevcut politika çizgisini sürdürmesi durumunda risklerin dışardan kaynaklanacağını belirterek şunları söyledi: “Mali disiplin, yapısal reformlar, enflasyon hedeflemesi ve serbest kur sürmeli. Türkiye için tarihi bir fırsat anı. Cari açık her zaman bir sorun teşkil etmiyor. Türkiye'nin iyi makroekonomik çerçeveye devam etmesi önemli. Geçen yılki dalgalanmadan çıkılması olumlu bir gelişmeydi. Enflasyonu düşürme kararlılığı ve serbest kur şimdiye kadar faydalı oldu. Türkiye ekonomisi hakkında iyimser olmak için her türlü geçerli sebep var.”
‘TL'NİN DEĞERLİ OLMASI EKONOMİK PERFORMANSTAN'
TL'nin değeli olmasının ekonominin olumlu performansından kaynaklandığını vurgulayan Lipsky, döviz piyasasına müdahale olması durumunda bunun piyasaların güvenini olumsuz etkileyeceğini ifade etti.
Lipsky, ABD'de ikinci çeyrekte büyümenin güçlü olacağı yönünde işaretler olduğunu sözlerine ekledi.
ntvmsnbc